paczula8 20.05.08, 08:59 biznes.interia.pl/news/nie-pozwola-ci-wyjechac,1112352 Takiego zamordyzmu, to za PiSu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hummer Ciekawe kiedy OC będzie ważne tylko w Polsce :) 20.05.08, 09:01 paczula8 napisała: > biznes.interia.pl/news/nie-pozwola-ci-wyjechac,1112352 > Takiego zamordyzmu, to za PiSu nie było. Przecież nie ma przymusu podróżowania po krajach UE. :) Chcesz wykup sobie dodatkową Zieloną Kartę jak na Ukrainę. :) Jest to jawne pogwałcenie idei UE. Na szczęście sprawa nie do wygrania przed Trybunałami UE. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 dokładnie tak Hummerze:) 20.05.08, 09:07 Kopaczowa osmiesza Ministerstwo Zdrowia, Ministarstwo Zdrowia ośmiesza Polskę ... a Tusk sie wczasuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: dokładnie tak Hummerze:) 20.05.08, 09:10 paczula8 napisała: > Kopaczowa osmiesza Ministerstwo Zdrowia, Ministarstwo Zdrowia > ośmiesza Polskę ... a Tusk sie wczasuje :) Zbyt mocne słowa przy braku faktów na poparcie. Tak przy okazji ile godzin loty wylatał imć prezydent do Juraty i jak się to ma do tego co wylatał imć premier Tusk? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: dokładnie tak Hummerze:) 20.05.08, 09:43 hummer napisał: > paczula8 napisała: > > > Kopaczowa osmiesza Ministerstwo Zdrowia, Ministarstwo Zdrowia > > ośmiesza Polskę ... a Tusk sie wczasuje :) > > Zbyt mocne słowa przy braku faktów na poparcie. poparcie czego, Hummerze?:) nie wierzysz, że Tusk sie wczasuje? ;D > Tak przy okazji ... proszę, trzymaj się tematu :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Co ma wizyta premiera Tuska UE-Amer. Poł. 20.05.08, 09:50 paczula8 napisała: > hummer napisał: > > > paczula8 napisała: > > > > > Kopaczowa osmiesza Ministerstwo Zdrowia, Ministarstwo Zdrowia > > > ośmiesza Polskę ... a Tusk sie wczasuje :) > > > > Zbyt mocne słowa przy braku faktów na poparcie. > > poparcie czego, Hummerze?:) nie wierzysz, że Tusk sie wczasuje? ;D > > > > Tak przy okazji > > ... proszę, trzymaj się tematu :) Do tematu Twojego wątku. Jeśli już to proszę trzymaj się tematu. Chodziło mi, że napisałaś z okólnika, nie mając podstaw, by to napisać. Co przystoi bojówkom nie przystoi Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Co ma wizyta premiera Tuska UE-Amer. Poł. 20.05.08, 09:57 > Do tematu Twojego wątku. Jeśli już to proszę trzymaj się tematu. Ma tyle, że w tej chwili, w kraju, dzieją się wazne rzeczy, a premier rządu odbywa 'podróż życia'... > Chodziło mi, że napisałaś z okólnika, nie mając podstaw, by to napisać. Ale czego konkretnie, Hummerze? > Co przystoi bojówkom nie przystoi Tobie. eee nie wierzę, żebys nie miał poczucia humoru:) obserwując polską scenę polityczną można usiąść i płakac, albo sie śmiać ... wolę to drugie. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Co ma wizyta premiera Tuska UE-Amer. Poł. 20.05.08, 10:11 paczula8 napisała: > > Do tematu Twojego wątku. Jeśli już to proszę trzymaj się tematu. > > Ma tyle, że w tej chwili, w kraju, dzieją się wazne rzeczy, a > premier rządu odbywa 'podróż życia'... A co w tym dziwnego, to rządowa podróż na najwyższym szczeblu. Co załatwił to już inna sprawa. Może dostawy dobrego winka dla imć prezydenta z Chile czy Argentyny? Ropę z Wenezueli? Faktem jest, że o konkretach się niedługo przekonamy. > > Chodziło mi, że napisałaś z okólnika, nie mając podstaw, by to > napisać. > > Ale czego konkretnie, Hummerze? > > > Co przystoi bojówkom nie przystoi Tobie. > > eee nie wierzę, żebys nie miał poczucia humoru:) obserwując polską > scenę polityczną można usiąść i płakac, albo sie śmiać ... wolę to > drugie. Masz na myśli FK czyli Polską Scenę Polityczną? Faktycznie wygląda fatalnie i to nie z naszej winy, tylko z winy Agory. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Co ma wizyta premiera Tuska UE-Amer. Poł. 20.05.08, 10:47 > A co w tym dziwnego, to rządowa podróż na najwyższym szczeblu. E tam 'najwyższy':) Inni europejscy przywódcy go odpuścili, znaczy, ze wcale taki wysoki nie był :) > Faktem jest, że o konkretach się niedługo przekonamy. Tusk i konkret? Hummerze, proszę Cię ... :))) > Masz na myśli FK czyli Polską Scenę Polityczną? Faktycznie wygląda fatalnie i t > o nie z naszej winy, tylko z winy Agory. :) Nad FK to juz tylko płakac mozna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Pan Premier nie wczasuje! 21.05.08, 10:49 powiedziedziałabym nawet, że szczytuje ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: A jak już pozwolą 20.05.08, 09:07 To Ci wskażą szpital. Dobre, ciekawa jestem co wielbiciele Donalda na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: A jak już pozwolą 20.05.08, 09:11 jola_iza napisała: > Dobre, ciekawa jestem co wielbiciele Donalda na to ? Tez jestem ciekawa ... ide po kawę, jak wrócę, licze, że będzie juz jakies sensowne wytłumaczenie tych 'liberalnych' działań ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: A jak już pozwolą 20.05.08, 09:18 To ja podciągnę i też poczekam, może nam czołowy zwolennik,haen1950 wyjaśni:) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: A jak już pozwolą 20.05.08, 09:50 jola_iza napisała: > To ja podciągnę i też poczekam, może nam czołowy zwolennik,haen1950 wyjaśni:) wytłumaczyc ciężko :) ale zawsze mozna rzucic bluzgiem ... ciekawe kiedy pojawią się tu pierwsi forumowi mistrzowie w tej dziedzinie;) Odpowiedz Link Zgłoś
r_t_38 [...] 20.05.08, 18:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula_8 Re: A jak już pozwolą 20.05.08, 20:31 moi przyjaciele mogą sie kochać w kim chcą, ja w to nie wnikam ... wsród kilku rzeczy, które wykluczaja ludzi z kręgu moich przyjaciół jest głupota... opuść mój watek. Odpowiedz Link Zgłoś
r_t_38 Re: A jak już pozwolą 20.05.08, 18:02 jola_iza napisała: > To Ci wskażą szpital. Dobre, ciekawa jestem co wielbiciele Donalda na to ? Oj jak fajnie.Tak jak w Hiszpani. Wreszcie bierzemy przykład z cywilizowanych krajów. Szkoda tylko że w Polsce jest tylko jedna solidna partia polityczna , a nie dwie liczące się dużym poparciem i solidne. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Po co leczyć za granicą skoro można w kraju? 20.05.08, 09:55 NFZ będzie mógł odmówić wydania na nie zgody, jeżeli uzna, że inna placówka w kraju, a nie ta, w której pacjent jest zapisany na liście oczekujących, ma możliwość natychmiastowego zoperowania chorego. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Po co leczyć za granicą skoro można w kraju? 20.05.08, 10:00 "Fundusz nabędzie też prawo wskazania innego zagranicznego szpitala, który ma wykonać świadczenie, niż ten, który został wskazany przez lekarza we wniosku o skierowanie na leczenie w innym kraju." Wiesz czym to pachnie? To raz, dwa nie mam zaufania do urzędników z NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Po co leczyć za granicą skoro można w kraju? 20.05.08, 18:21 > "Fundusz nabędzie też prawo wskazania innego zagranicznego szpitala, który ma > wykonać świadczenie, niż ten, który został wskazany przez lekarza we wniosku o > skierowanie na leczenie w innym kraju." A lekarz wskazujący we wniosku nie wskaże szpitala, w którym ma układy i z którego dostanie prowizję? Pewnie prędzej niż urzędnik NFZ, bo lekarz z kasy rozliczany nie jest. Urzędnik NFZ jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 a dlaczego nie? 20.05.08, 10:01 skoro jestesmy w Unii, możemy podróżować, pracować, to chyba możemy sie tam równiesz leczyć ... nie uważasz? Znowu jakis urzednik ma decydowac o tym, gdzie konkretnie mam sie leczyć? Wiesz jakie to daje mozliwości korupcyjne? I takie pomysły ma LIBERALNY rząd? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Otóż to :) 20.05.08, 10:15 paczula8 napisała: > skoro jestesmy w Unii, możemy podróżować, pracować, to chyba możemy > sie tam równiesz leczyć ... nie uważasz? Słyszałaś o tym, że Niemcy wprowadzają zakaz leczenia się swoich obywateli u polskich dentystów, lub strzyżenia u polskich fryzjerów? Przecież ideą UE jest swobodny przepływ usług. > Znowu jakis urzednik ma decydowac o tym, gdzie konkretnie mam sie > leczyć? Wiesz jakie to daje mozliwości korupcyjne? > I takie pomysły ma LIBERALNY rząd? Widać Kurski kłamał z tym liberalnym rządem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Otóż to :) 20.05.08, 10:28 > Słyszałaś o tym, że Niemcy wprowadzają zakaz leczenia się swoich obywateli u > polskich dentystów, lub strzyżenia u polskich fryzjerów? > Przecież ideą UE jest swobodny przepływ usług. U Niemców tez coraz większy zamordyzm ... i nie czuję sie zdziwiona. > > Znowu jakis urzednik ma decydowac o tym, gdzie konkretnie mam sie > > leczyć? Wiesz jakie to daje mozliwości korupcyjne? > > I takie pomysły ma LIBERALNY rząd? > > Widać Kurski kłamał z tym liberalnym rządem. :) Widać Kurski dał sie nabrać jak znaczna część społeczeństwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 10:18 możemy się tam leczyć ale niekoniecznie w najdroższym szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 10:23 wujaszek_joe napisał: > możemy się tam leczyć ale niekoniecznie w najdroższym szpitalu Jeśli z tym szpitalem jest podpisana umowa analogu NFZ z krajem UE dlaczego nie? Podobnie jest przecież z OC. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 10:23 prywatny ubezpieczyciel załatwiłby problem, ale nasze MZ załatwia sprawe od d...y strony, zakazując wyjazdów, a w kazdym razie stosując ograniczenia, mocno utrudniając ludziom zycie. Jak juz napisałam, otwiera to fantastyczne mozliwości korupcyjne, nie to obiecywał nam Tusk przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 10:39 paczula8 napisała: > prywatny ubezpieczyciel załatwiłby problem, ale nasze MZ .... No widzisz, Paczulko-Europejko. Prywatny ubezpieczyciel, a nawet więcej niż jeden, to zamiary reformatorskie PO w SZ. Prywatyzacja zawsze wymusza KONKURENCJĘ, która tworzy zdrowy rynek (zupełnie taki sam, jak handel pietruszką - przesada zamierzona). Jeśli będziesz miała do wyboru ubezpieczyciela, który ma zawarte kontrakty z najlepszymi szpitalami i klinikami w Europie i zaoferuje sensowną składkę, to go sobie wybierzesz. Teraz MUSISZ skazać się na jednego, jedynego, jaki jest: NFZ. I nie masz żadnej mozliwości wpływu na to, jak zarządza twoją kasą. A to, że nie rozumiesz podstawowych spraw i piszesz, że jest to "załatwianie sprawy od d...y strony", to nie twoja wina, bozia nie wszystkich jednakowo obdarowała zdolnościami do myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 10:57 Zaczynasz Etto mówic ludzkim głosem, to mozemy porozmawiać. Otóż mnie nie tyle nie podoba sie prywatyzacja szpitali, co sposób jej przeprowadzenia. Platforma chce szpitale oddłużać, ok, ale ... skoro zabierasz głos w temacie domyślam sie, ze wiesz, iż obecnie długi szpitali wynosza ok. 10 mld zł. Jaki pomysł ma PO na poradzenie sobie z tymi zobowiązaniami? słucham? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: prywatny ubezpieczyciel? 20.05.08, 11:02 chyba nie zrozumiałes, zawierac umowę z prywatnym ubezpieczycielem wiesz dobrze na co mozesz liczyć. Będąc przymuszonym do zawarcia umowy z państwem, teoretycznie mozesz liczyc na ... bezpłatne leczenie. Jak to wygląda w praktyce chyba nie muszę pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 10:19 chcesz się leczyć w USA? Przecież masz prawo leczyć się, gdzie chcesz za swoją ogromną składkę na NFZ (jesli ją wogóle płacisz). Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 10:21 etta2 napisała: > chcesz się leczyć w USA? Przecież masz prawo leczyć się, gdzie > chcesz za swoją ogromną składkę na NFZ (jesli ją wogóle płacisz). SZA nie są w UE. Więc całość pozostawię bez komentarza. PS Jak tam z reformą KRUS? Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 10:27 No patrzaj Ty, nie wiedziałam, że USA nie nalezy do Unii, haha. Nie zrozumiałeś, o co mi chodzi. We wszystkich krajach Unii istnieją INDYWIDUALNE systemy opieki zdrowotnej i w ramach ubezpieczenia w NFZ nie przysługuje nam, jako członkowi, leczenie W DOWOLNIE WYBRANEJ PLACÓWCE. Kosztów leczenia w renomowanej, prywatnej klinice, NFZ nie musi zwracać, tylko dlatego, że mieści się w unijnym kraju. Głupio-cwany polaczek wymyslił sobie, że na psi grosz płacony w kraju będzie zgrywał europejskiego lorda. Ale prywatyzacja w kraju jest be, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 "panikarze, wyzyskiwacze - zajmie sie nimi 20.05.08, 10:37 komisja specjalna ... " etta2 napisała: > Głupio-cwany polaczek wymyslił sobie, skądś znam ten język :) pl.youtube.com/watch?v=cxyMcC4CfDo Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 10:54 etta2 napisała: Głupio-cwany polaczek wymyslił sobie, że na psi grosz > płacony w kraju będzie zgrywał europejskiego lorda. Ale prywatyzacja > w kraju jest be, tak? Eciu, tu nie o prywatyzacji piszemy , tylko o zakazie i odgórnym wyborze szpitala. Liberalne sumienie masz czyste? Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 15:35 Mam sumienie czyste, choć wcale nie dlatego, że nie używane. A może tak zajrzysz do przepisów prawa i się dowiesz, kiedy można skorzystać z opieki lekarskiej poza granicami kraju? Czy będąc ubezpieczonym w NFZ można sobie wybrać lekarza/szpital/klinikę w obrębie całej UE i np. udać się na leczenie do dowolnego kraju? Czy przypadkiem nie jest tak, że w sytuacjach nagłych np. będąc w podróży, taka pomoc jest udzielana w ramach umowy między naszym NFZem a wyznaczonymi szpitalami UE? Lub w przypadku BRAKU NOŻLIWOŚCI udzielenia pomocy w kraju? Nadal twierdzę, że tylko głupio-cwany polaczek może myśleć inaczej w obecnym stanie prawnym. Ech, chciałaby komusza dusza do raju, ale grzechy nie dają. Państwowa opieka w SZ z możliwością wyboru szpitala w UE, to chyba tylko w Erze, Jolciu. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: a dlaczego nie? 20.05.08, 16:16 A może > tak zajrzysz do przepisów prawa i się dowiesz, kiedy można > skorzystać z opieki lekarskiej poza granicami kraju? > (...) > Nadal twierdzę, że tylko głupio-cwany polaczek może myśleć inaczej > w obecnym stanie prawnym. Jeśli zabierasz głos, dobrze byłoby, żebys wiedziała o czym rozmawiamy ... Piszesz do Joli, żeby zajrzała do przepisów prawa. Sadze, ze Jola je zna ... problem polega na tym, że Min. Zdrowia chce obecny stan prawny ZMIENIĆ. Oczywiście wszystko po to, zeby zapobiec spekulacjom 'glupio-cwanych polaczków' (używając Twojego jezyka rodem z głębokiej komuny) BTW zadałam Ci pytanie, masz z nim jakis problem? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=79785890&a=79790931 Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Paczulko, 20.05.08, 18:24 wybacz, ale ja nie siedzę cały dzień przed monitorem, wpadam na chwilę i za chwilę mnie nie ma. Nie miej żalu, że nie odpisuję na bieżąco, ja na forum nie dorabiam... Napisanie "> Jeśli zabierasz głos, dobrze byłoby, żebys wiedziała o czym rozmawiamy ..." świadczy, że hołdujesz starej metodzie, w której wystarczy powiedzieć "jesteś głupi/a" i natychmiast czujesz się dowartościowana sądząc, że oponent faktycznie jest głupcem. Doprawdy sądzisz, że twoje argumenty przeciw reformie SZ w wydaniu PO są tak skomplikowane, że zwykła Etta2 nie potrafi za nimi nadążyć? Otóż NIE. To co piszesz - dla mnie brzmi jak halucynacje i kupy się nie trzyma. Chcesz prywatnego ubezpieczyciela i prywatnych szpitali, ale jesteś PRZECIW prywatyzacji, którą chce zrobić PO. Gdzie tu sens, gdzie logika? Piszesz: "...obecnie długi szpitali wynosza ok. 10 mld zł. Jaki pomysł ma PO na poradzenie sobie z tymi zobowiązaniami? słucham? " Nie wiem, czy długi wynoszą aż tyle, wasze (pisiorów) dane oparte na "aferachprawa" są o kant d* potłuc, więc musiałabym to sprawdzić, a nie mam czasu ani ochoty. Ale załóżmy, że są długi i to nie małe. Co cię obchodzi, jakim cudem rząd zamierza szpitale oddłużyć? Czy ktoś ci kazał ciułać na długi szpitala i płacić haracz? A może rząd wydusi z budżetu potrzebną kasę, wystarczy że kaczorek przestanie fruwać między Wawą a Helem 2xtyd, że Tusek faktycznie odbył "podróż życia" i koniec z dalszymi "podróżami życia", że drugie zjawisko biologiczne przestanie robić w gacie ze strachu przed ludem i pozbędzie się ochrony, że zreformuje się KRUS, że zrobi się porządek w finansach publicznych i wytnie część urzędasów zastępując ich ludźmi kompetentnymi (zamiast lojalnymi) i można tak dłuuuugo. Pamiętaj, że na budżecie 2008, autorstwa PiS, "wygospodarowano" 1,5 mld zeta. Układając własny budżet można chyba zrobić to bardziej sensownie? Piszesz: "...problem polega na tym, że Min. Zdrowia chce obecny stan > prawny ZMIENIĆ. Oczywiście wszystko po to, zeby zapobiec > spekulacjom 'glupio-cwanych polaczków' (używając Twojego jezyka > rodem z głębokiej komuny)" A dlaczego Min. Zdr. nie powinna zmieniać obecnego stanu prawnego, skoro jest do d*?????? Polaczki-cwaniaczki POTRAFIĄ np. udawać się na poród do Niemiec. Dość głośna sprawa. I NFZ płaciło, tzn. ty płaciłaś, ja płaciłam i Jolcia też płaciła. Jeśli kobitę przypili poród, gdy jest na terenie Niemiec, to insza sprawa, ale skoro stać ją na dojazd do Niemiec, to chyba stać też na poród w prywatnej klinice w kraju...czyż nie? Chce komfortu, to ZA SWOJE, a nie za twoje i moje, bo to patologia i słusznie Kopaczowa takie praktyki likwiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Paczulko, 20.05.08, 20:53 > Napisanie "> Jeśli zabierasz głos, dobrze byłoby, żebys wiedziała o > czym rozmawiamy ..." świadczy, że hołdujesz starej metodzie, w > której wystarczy powiedzieć "jesteś głupi/a" i natychmiast czujesz > się dowartościowana sądząc, że oponent faktycznie jest głupcem. NIE. To zdanie miało zwrócic Twoja uwagę na to, że dobzre jest wiedzieć czego rozmowa dotyczy ... > Doprawdy sądzisz, że twoje argumenty przeciw reformie SZ w wydaniu > PO są tak skomplikowane, że zwykła Etta2 nie potrafi za nimi > nadążyć? Reforma SZ w wydaniu PO - to jest cos takiego? Póki co mowa jest tylko o prywatyzacji szpitali, wróć! nie prywatyzacji, tylko komuno_komercjalizacji. Widzisz Etto, Ty nawet nie wiesz jakie plany ma Twój rząd ... :) > Chcesz prywatnego ubezpieczyciela i prywatnych > szpitali, ale jesteś PRZECIW prywatyzacji, którą chce zrobić PO. > Gdzie tu sens, gdzie logika? Patrz wyżej, rząd w chwili obecnej JUŻ nie chce prywatyzacji. Ja natomiast chcę sprywatyzowania systemu, CAŁEGO, a nie krypto- prywatyzacji szpitali. > Piszesz: > "...obecnie długi szpitali wynosza ok. 10 mld zł. Jaki pomysł ma PO > na poradzenie sobie z tymi zobowiązaniami? słucham? " > Nie wiem, czy długi wynoszą aż tyle, wasze (pisiorów) dane oparte > na "aferachprawa" są o kant d* potłuc, więc musiałabym to sprawdzić, > a nie mam czasu ani ochoty. Widzę, że hołdujesz starej metodzie, w której wystarczy powiedzieć "jesteś pisiorem" i natychmiast czujesz się dowartościowana :) > Ale załóżmy, że są długi i to nie małe. > Co cię obchodzi, jakim cudem rząd zamierza szpitale oddłużyć? Czy > ktoś ci kazał ciułać na długi szpitala i płacić haracz? Chyba żartujesz?!!! Ma mnie nie obchodzić skąd rząd weźmie 10 mld zł na oddłużenie szpitali??? ... które za chwile, być może, sprzeda za grosze swoim znajomym, tak jak to miało miejsce na poczatku lat 90- tych? Chcesz powiedzieć, że nie wiesz dlaczego Polakom słowo "liberalizm" kojarzy sie ze złodziejstwem? > A może rząd > wydusi z budżetu potrzebną kasę, Boisko w każdej gminie i ciepła zupa ... czekają w kolejce po kasę oraz cała budżetówka. > wystarczy że > (...) > można tak dłuuuugo. Mozna? to dlaczego rząd tego nie robi? Pół roku mineło i co? CO zrobił Twój rząd przez te pół roku? > A dlaczego Min. Zdr. nie powinna zmieniać obecnego stanu prawnego, > skoro jest do d*?????? Jeden post wyżej broniłas obecnego stanu prawa (nie wiedząc, ze rozmawiamy o zmianach) teraz bronisz zmian ... przyznaję, jesteś bardzo elastyczna :) > Polaczki-cwaniaczki POTRAFIĄ np. udawać się na poród do Niemiec. Polak potrafił, potrafi i będzie potrafił. Redystrybucja usług (w tym medycznych) przez państwo, zawsze prowadzi do korupcji. Twój premier w czasie kampanii wyborczej mówił, że wie, jak walczyc z korupcją. Póki co robi wszystko, żeby ta korupcja była większa. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Boisko w każdej gminie 20.05.08, 21:02 paczula8 napisała: > Boisko w każdej gminie i ciepła zupa ... czekają w kolejce po kasę > oraz cała budżetówka. A kto je odbierze? miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,5228043.htmlWstyd. Gdyby nie Piastowska Świdnica :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Boisko w każdej gminie 20.05.08, 21:03 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,5228043.html Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Boisko w każdej gminie 20.05.08, 21:14 "Żegańskiemu w ogóle nie podoba się koncepcja budowania boisk według jednej sztancy: - To są bungalowy, a ja mam w okolicy spadziste dachy. Jak to będzie wyglądało?" nawet nie wiedziałam, że te boiska mają być wg jednego projektu. Znowu zaleciało PRL-em :) Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Nie pozwolą ci wyjechać 20.05.08, 18:20 "NFZ będzie mógł odmówić wydania na nie zgody, jeżeli uzna, że inna placówka w kraju, a nie ta, w której pacjent jest zapisany na liście oczekujących, ma możliwość natychmiastowego zoperowania chorego" I co w tym złego? Koszt zabiegu za granicą jest z reguły znacznie wyższy niż w kraju. I jeśli jest możliwość przeprowadzenia operacji krajowej taniej, to nie ma potrzeby finansowania zabiegu za granicą. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Operacja się udała pacjent zmarł :( 20.05.08, 18:21 elfhelm napisał: > "NFZ będzie mógł odmówić wydania na nie zgody, jeżeli uzna, że inna placówka w > kraju, a nie ta, w której pacjent jest zapisany na liście oczekujących, ma > możliwość natychmiastowego zoperowania chorego" > > I co w tym złego? Koszt zabiegu za granicą jest z reguły znacznie wyższy niż w > kraju. I jeśli jest możliwość przeprowadzenia operacji krajowej taniej, to nie > ma potrzeby finansowania zabiegu za granicą. > > Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Operacja się udała pacjent zmarł :( 20.05.08, 18:47 Dlaczego polski podatnik ma płacić za coś, co w zasadzie można nazwać fanaberią (albo chęcią zysku polskiego lekarza, który ma prowizję od pacjenta w zachodnim szpitalu)? Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Operacja się udała pacjent zmarł :( 20.05.08, 18:51 Nie przetłumaczysz komuś, kto ma zakorzenione komusze "należy się jak psu zupa", najlepiej ZA DARMO. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Operacja się udała pacjent zmarł :( 20.05.08, 20:27 elfhelm napisał: > Dlaczego polski podatnik ma płacić za coś, co w zasadzie można > nazwać fanaberią (albo chęcią zysku polskiego lekarza, który ma prowizję od pacjenta w zachodnim szpitalu)? Chęc zysku jest wpisana w naturę człowieka. W gospodarce wolnorynkowej 'chęc zysku' nakreca koniunkturę. W państwie opiekuńczym, rząd najpierw dzielnie walczy z biedą, a potem z biednymi... Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Operacja się udała pacjent zmarł :( 20.05.08, 22:27 > Chęc zysku jest wpisana w naturę człowieka. Odkrywcze (jak zwykle). I dlatego NFZ nie powinien ułatwiać lekarzom dowolnego wskazywania szpitali zagranicznych. Właśnie dla ukrócenia tej szkodliwej tu natury. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 chęć zysku jest szkodliwa??? 21.05.08, 08:23 elfhelm napisał: > > Chęc zysku jest wpisana w naturę człowieka. > > Odkrywcze (jak zwykle). I dlatego NFZ nie powinien ułatwiać lekarzom dowolnego > wskazywania szpitali zagranicznych. Właśnie dla ukrócenia tej szkodliwej tu natury. > ooo a co w takim razie wprawia świat w ruch? I jeszcze jedno ... Czy gdyby w kasie nie brakowało pieniędzy, to Ministerstwo Zdrowia ograniczałoby Polakom dostęp do usług poza granicami Polski??? Jestem pewna, ze nie, więc po co to gadanie o chęci ukrócenia szkodliwej natury człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: chęć zysku jest szkodliwa??? 23.05.08, 18:52 >Re: chęć zysku jest szkodliwa??? To zależy. Złodziej zawsze działa z chęci zysku i w tym znaczeniu jest szkodliwa. A lekarz celowo wysyłający pacjenta za granicę, bo ma tam np. prowizję, ma podobny rodzaj szkodliwej chęci zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer To już nie kochamy Wspólnoty Europejskiej? 20.05.08, 20:31 elfhelm napisał: > Dlaczego polski podatnik ma płacić za coś, co w zasadzie można nazwać fanaberią > (albo chęcią zysku polskiego lekarza, który ma prowizję od pacjenta w zachodnim > szpitalu)? Zajrzyj do dokumentów :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Operacja się udała pacjent zmarł :( 20.05.08, 20:24 Hummerze, jest takie powiedzenie: "nie ma takiej zbrodni, której nie popełniłby rząd, gdy w kasie zabraknie pieniędzy" ... a Elfhelm dorabia teorie do sytuacji, bo nie tak miało byc, oj nie tak panowie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
r_t_38 [...] 20.05.08, 20:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 nieoczekiwana zamiana miejsc? 21.05.08, 08:12 nie wiem, czy to dobry pomysł ... :) i w ogóle czuję się jakbym po kilku dniach spędzonych na morzu, na którym szalała burza, siła wiatru osclowała wokół ósemki, a fala dochodziła do 4 metrów, obudziła sie w znajomym porcie, w znajomej zatoczce ... gdzie cisza, spokój, a zycie toczy sie leniwie ... :) wszystko fajnie, tylko skąd moi adwersarze bedą wiedzieli, jak potoczyły sie losy wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur47 Re: nieoczekiwana zamiana miejsc? 21.05.08, 10:03 Ciekawe , do Dinozaura ( żyje z tego i to nienajgorzej ) zwraca się coraz więcej pacjentów z Polski z zapytaniem , czy można się operować u p. Prof. GARLICKIEGO ( powtarzam : Garlickiego ) w Monachium . Pozdrowienia Dinozaur ( z Neandertalu ) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: nieoczekiwana zamiana miejsc? 21.05.08, 10:30 Tym, ktorzy wylewaja tu zalobne slozy ze NF nie zwroci im za leczenie za granica proponuje dokladne i uwazne przeczytanie, do czego upowaznia karta E 111, taka sama we wszystkich krajach UE. Otoz tylko i wylacznie do bezplatnej pomocy medycznej w przypadkach NAGLYCH zachorowan za granica lub wypadkow. Jesli jakikolwiek obywatel jakiegokolwiek kraj nalezacego do UE chce sobie cokolwiek zoperowac(czy nawet leczyc sie zachowawczo) poza granicami swojego kraju to nie ma co liczyc na zwrot kosztow ze swojego rodazimego "NFZ" (jakkolwiek by sie on u niego zwal). Moaze mu to EWENTUALNIE zapewnic dodatkowe, prywatne ubezpieczenie (o ile wiem, Francuskie "mutuelles" jeszcze nie. Jednak wszystkie owe "mutuelles wszystkich krajow europejskich sa o wiele drozsze niz ubezpieczenie "zasadnicze" (NFZ, Sécu itp). A dla uczulonyc na slowo "komunalizacja jeszcze drobne sprostowanie: nie pochodzi ono od slowa "komunizm (aaaa, fuuuuj!) ale od slowa "commune" czyli...gmina. Czyli PO chodzi o oddanie zarzadzania placowek szpitalnych w zarzadzanie najbardziej podstawowym jednostkom administracji panstwowej i znowu to nic dziwnego, ktoz bowiem bedzie o "swoj" szpital dbal bardziej niz miejscowy burmistrz, prezydent (miasta), starosta, wojewoda itp? We Francji kazdy szpitalik i az po wielkie molochy uniwersytecjie jest w pewnym % wspolfinansowany z kasy gminy, odpowiednika powiatu,wojeodztwa czy regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 dziekuję, 21.05.08, 10:44 > A dla uczulonyc na slowo "komunalizacja jeszcze drobne sprostowanie: > nie pochodzi ono od slowa "komunizm (aaaa, fuuuuj!) ale od > slowa "commune" czyli...gmina. dokładnie tak myślałam. ale to tylko słowa, mnie interesuje jakie sa rzeczywiste zamiary platformy ... tzn, czy chce prywatyzacji szpitali, czy nie? I dlaczego, po ujawnieniu 'przecieku' o prywatyzacji, najpierw rząd przyznał sie do tego, ze chce - gęsto tłumacząc powody - by za chwilę, z pomysłu prywatyzacji się wycofać ...? a odnośnie przykładu, który podałas ... Francja, ze swoim socjalizmem, nie jest dla mnie wzorem:) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: dziekuję, 21.05.08, 12:28 POMIMO calego "francuskiego socjalizmu" Francja w dziedzinie ochrony zdrowia, poziomu lecznictwa i nauk medycznych dla niejednego obywatela tej planety moze byc wzorem. Jesli dla Ciebie nie - tym gorzej ...nie dla Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 z całą sympatią 21.05.08, 17:43 dla Francji i jej mieszkańców (nb południe Francji, to miejsce gdzie mogłabym mieszkać na stare lata, a tak przynajmniej kiedyś mi sie wydawało:)) z przykrościa patrzę, jak podaża drogą, którą Polacy znają z autopsji. Róznica polega na tym, że wystartowała z innego pułapu, a i choroba nie jest jeszcze bardzo nasilona, więc być może nie zdajecie sobie jeszcze sprawy z tego, że toczy Was rak socjalizmu. a wracając do planów rządu dot. szpitali, już wiesz jakie są? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: z całą sympatią 21.05.08, 18:40 Planow ktorego rzadu dot. ktorychszpitali? - znam, bardzo szczegolowo jesli chodzi o mojego CHU-jka i kilka(nascie) innych miejscowych tak "komunalnych, jak i prywatnych i moge spac spokojna. Nieco bardziej pobieznie znam plany "mojego" rzadu (choc tez nie przeze mnie wybranego ;-P) w oniesieniu do reszty szpitali linik (pryw) Francji Nawarry. Nie znam planow polskiego rzadu dot, polskiego szpitalnictwa, cekam, az mnie poinformjesz, ale pospiechu nie ma - jak dla mnie. Co do "urokow poludnia Francji" - coz, sa gusta i gusciki...to wlasnie taki pseudo - raj dla emerytow, w tym przyznaje ci slusznosc wyboru. Tylko wszystko zalezy od upodoban emeryta. Ja zdecydowanie wybralabym Bretanie.to nieprawda, ze tam ciagle pada. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: z całą sympatią 22.05.08, 01:18 > Nie znam planow polskiego rzadu dot, polskiego szpitalnictwa, cekam, > az mnie poinformjesz, Dobrze poinformuje Cie , jak rząd te plany ostatecznie ujawni, bo póki co, to strasznie kręci:) Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita15 Re: nieoczekiwana zamiana miejsc? 21.05.08, 15:47 Nie masz racji feline.Szwedzki pacjent ma prawo do zwrotu kosztow leczenia i operacji za granica (planowe zabiegi),jesli w swoim kraju nie uzyska terminu operacji w okreslonym prawem czasie.I Szwedzi skrzetnie z tego korzystaja.Ostatnio w dobie oszczednosci coraz wiecej sie mowi na ten temat.Mam na mysli powszechne ubezpieczenie oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: nieoczekiwana zamiana miejsc? 21.05.08, 16:28 seniorita15 napisała: > Nie masz racji feline.Szwedzki pacjent ma prawo do zwrotu kosztow > leczenia i operacji za granica (planowe zabiegi),jesli w swoim kraju > nie uzyska terminu operacji w okreslonym prawem czasie.I Szwedzi > skrzetnie z tego korzystaja.Ostatnio w dobie oszczednosci coraz > wiecej sie mowi na ten temat.Mam na mysli powszechne ubezpieczenie > oczywiscie. I u nas też tak jest i tak będzie. Zwrotu kosztów leczenia za granicą nie dostanie tylko ten, kto mógł leczyć się w kraju. S. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: nieoczekiwana zamiana miejsc? 21.05.08, 18:32 Nie mam racji, o tyle, ze takie prawo ma...paradoksalnie kazdy obywatel kazdego kraju unijnego. Tylko, ze akurat "prad" jest taki, ze to francuskie lecznictwo "wylawia rozbitkow z UK, Wloch i innych krajow (niekoniecznie europejskich). Powod? Stosunkowo krotki czas oczekiwania i wysoka jakosc uslug (pfuj!)... Nie skarzymy sie jednak robimy swoje - urgo czu nie urgo, za pacjentem plynie forsa, stad tez ciesza sie zwlaszcza nasze placowki prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
andnow2 tego samego chcą urzędnicy polskiego min.zdr. 23.05.08, 07:36 seniorita15 napisała: > ... Szwedzki pacjent ma prawo do zwrotu kosztow > leczenia i operacji za granica (planowe zabiegi),jesli w swoim kraju > nie uzyska terminu operacji w okreslonym prawem czasie. ... Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: nieoczekiwana zamiana miejsc? 21.05.08, 10:48 dinozaur47 napisał: > Ciekawe , do Dinozaura ( żyje z tego i to nienajgorzej ) zwraca > się coraz więcej pacjentów z Polski z zapytaniem , czy można się operować u p. > Prof. GARLICKIEGO ( powtarzam : Garlickiego ) > w Monachium . Dinozaurze, czy to Cię dziwi? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Alez pozwola 21.05.08, 13:00 W artykule nie ma informacji,ze wyjazdy w celu leczenia sa zabronione. Paszport (czy dowod osobisty) i za wlasna kase mozna sie leczyc bez ograniczen na calym swiecie. paczula8 napisała: > Takiego zamordyzmu, to za PiSu nie było. "zamordyzm" pot. «stosowanie wobec kogoś brutalnego rygoru» Hmmm...nie bylo? Aaaa, przepraszam, wtedy obowiazywala wersja "NFZ obywatelowi IV RP nieba przychyli" :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Alez pozwola 21.05.08, 17:26 p.atryk napisał: > W artykule nie ma informacji,ze wyjazdy w celu leczenia sa > zabronione. Paszport (czy dowod osobisty) i za wlasna kase mozna sie > leczyc bez ograniczen na calym swiecie. > oczywiście, że mozna sie leczyć za własną kasę, można sie ubezpieczyć prywatnie ... ale tu nie o to chodzi ... nie tak sie państwo ze swoimi obywatelaami umawiało! Patryku, powinieneś juz wiedzieć ... ja lubię JASNE zasady, zasady niezależne od widzimisię urzednika. > paczula8 napisała: > > > Takiego zamordyzmu, to za PiSu nie było. > > "zamordyzm" pot. «stosowanie wobec kogoś brutalnego rygoru» > > Hmmm...nie bylo? Aaaa, przepraszam, wtedy obowiazywala wersja "NFZ > obywatelowi IV RP nieba przychyli" :) e tam, wolę PiSu socjalizm, niz TAKI liberalizm :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Alez pozwola 21.05.08, 18:34 paczula8 napisała: > oczywiście, że mozna sie leczyć za własną kasę, można sie ubezpieczyć > prywatnie... ale tu nie o to chodzi ... nie tak sie państwo ze swoimi > obywatelaami umawiało! Właśnie tak się umawiało. Zabiegi za granicą wtedy, gdy nie są one możliwe w kraju, lub gdy kolejka jest zbyt długa. > e tam, wolę PiSu socjalizm, niz TAKI liberalizm :) Ja już dawno zauważyłem, że wolisz socjalizm od liberalizmu. ;) Podobnie jak wszyscy, którzy demokracji nie lubią. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Alez pozwola 22.05.08, 16:24 > Właśnie tak się umawiało. I dlatego zmienia umowę? acha:) BTW pokaz mi prywatną firmę, która wprowadza zmiany do umowy nie pytając drugiej strony o zdanie. Taka sytuacja skutkowałaby natychmiastowym zerwaniem umowy, a w każdym razie mozliwościa jej zerwania. > > e tam, wolę PiSu socjalizm, niz TAKI liberalizm :) > > Ja już dawno zauważyłem, że wolisz socjalizm od liberalizmu. ;) Podobnie jak > wszyscy, którzy demokracji nie lubią. Zdanie "wolę PiSu socjalizm, niz taki liberalizm "nawiązuje do tytułu artykułu Tomasza Migdałka, który ukazał sie swego czasu w Korespondencie ... www.korespondent.pl/index.php?x=artykul_r1&id=4461 Ponieważ artykuł został juz zarchiwizowany, pozwolisz, że wkleję kilka cytatów , co oczywiście nie wpływa na to, że gdybys chciał, to możesz wesprzeć finansowo Korespondenta :) Najpierw oczywistość: " (...) wolny rynek i silna wolnorynkowa gospodarka musi być zbudowana na solidnych, uczciwych podstawach. Skoro więc nie żyjemy w czasach, gdy - jak w anglosaskich, protestanckich krajach - kapitalizm budowało się z Biblią w ręku , to chociaż świecka sanacja powinna być wzięta za dobrą monetę." Potem pochwała Kaczyńskich i rzadu PiS-u: "Nawet najbardziej zajadli przeciwnicy braci Kaczyńskich ze środowiska Platformy Obywatelskiej, jak choćby Stefan Niesiołowski, przyznają "przyciśnięci do muru", że w uczciwość Kaczyńskich nie wątpią. (...) Wielką zasługą PiS, może nawet kluczową, jest jednak coś innego, co nie odbija się w ustawach i kodeksowych paragrafach - to zmiana klimatu. Obecność PiS u władzy popsuła warunki rozwoju korupcji i tolerancji dla przestępczości. Jak szybko zawrócono z tej drogi, pokazuje zastąpienie Ziobry Ćwiąkalskim i to, co nastąpiło krótko potem - sądy hurtowo zaczęły zwalniać z aresztów podejrzane persony, a z innych podejrzanych person - jak z Aleksandry Jakubowskiej - zdejmować jakąkolwiek odpowiedzialność. Klimat się zmienił." Na koniec o rządach PO: "Najbardziej w obecnych rządach boli ich nijakość i miałkość. Mamy premiera, który obraca w ustach ciągle kilka tych samych frazesów, biorąc chyba przykład prosto z Aleksandra Kwaśniewskiego. Polska polityka zagraniczna, generalnie bez wyraźnej wizji, zmierza w stronę oddawania tanio skóry. Nasza pozycja wobec Brukseli słabnie na rzecz znanych dobrze poklepywań i pochwał zachodnich mediów, a szansa na strategiczne militarne powiązanie Polski z USA maleje, bo tarcza antyrakietowa może być poświęcona na ołtarzu pozornej poprawy kontaktów z Moskwą. Wolny rynek też jakoś nie szturmuje polskiej gospodarki, raczej wręcz przeciwnie - zdaniem przedsiębiorców propozycje zmian są ledwie kosmetyczne. Teoretycznie jest jeszcze na to czas, ale jeśli nie na początku kadencji, to kiedy? Gdy sondaże zaczną spadać? Rządy PiS i premiera Kaczyńskiego przynajmniej operowały jakąś wizją, tej władzy o coś chodziło, tej na razie nie chodzi o nic, poza trwaniem i odbywaniem sądu nad poprzednikami. Wychodzi na to, że wolnorynkowi przeciwnicy PiS pozbyli się go, ale nie dostali nic w zamian, ba - zaczynają tracić. Polska razem z nimi." Tekst ten był napisany trzy miesiące temu, czy cos sie przez te trzy miesiace zmieniło? :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Alez pozwola 22.05.08, 21:43 paczula8 napisała: > I dlatego zmienia umowę? acha:) BTW pokaz mi prywatną firmę, która > wprowadza zmiany do umowy nie pytając drugiej strony o zdanie. Taka > sytuacja skutkowałaby natychmiastowym zerwaniem umowy, a w każdym > razie mozliwościa jej zerwania. Prawo nie jest umową, gdyż nie ma dwóch stron. Prawo tworzy społeczeństwo przy pomocy swych przedstawicieli. Tak działa demokracja. > Potem pochwała Kaczyńskich i rzadu PiS-u: "Nawet najbardziej zajadli > przeciwnicy braci Kaczyńskich ze środowiska Platformy Obywatelskiej, > jak choćby Stefan Niesiołowski, przyznają "przyciśnięci do muru", że > w uczciwość Kaczyńskich nie wątpią. Jeśli kłamstwa, oszczerstwa, manipulację, populizm, mściwość nazwiemy uczciwością, to w uczciwość Kaczyńskich wierzę bez zastrzeżeń. > Wielką zasługą PiS, może nawet kluczową, jest jednak coś innego, co > nie odbija się w ustawach i kodeksowych paragrafach - to zmiana > klimatu. Obecność PiS u władzy popsuła warunki rozwoju korupcji i > tolerancji dla przestępczości. Jak szybko zawrócono z tej drogi, > pokazuje zastąpienie Ziobry Ćwiąkalskim i to, co nastąpiło krótko > potem - sądy hurtowo zaczęły zwalniać z aresztów podejrzane persony, > a z innych podejrzanych person - jak z Aleksandry Jakubowskiej - > zdejmować jakąkolwiek odpowiedzialność. Klimat się zmienił." Wiem, to straszne, aby z więzienia po zakończonej odsiadce wypuszczać przestępców, to straszne, aby wypuszczać oskarżonego, któremu umorzono zarzuty, to straszne, aby wypuszczać człowieka trzymanego wiele lat w areszcie bez wyroku. Wszystko przez tę zmianę klimatu. > Na koniec o rządach PO: > "Najbardziej w obecnych rządach boli ich nijakość i miałkość. Brak tej agresji, obrażania innych i obrażania się, brak tych kłamstw i obiecanek cacanek. Po prostu NIC się nie dzieje ! No i dalej podobne ble, ble, ble. S. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Nie pozwolą ci wyjechać 21.05.08, 16:27 Paczula nieodrodna córka PiS-u. :-) Jakbym słyszał Kurskich, Brudzińskich i Gosiewskich. Statystyka - jedno zadnie jedno kłamstwo a z pozytywu zrobić zarzut :-) Oczywiście że można wyjeżdżać gdzie sie chce i leczyć się gdzie sie chce. Jaki zamordyzm ? Tylko nie zawsze nfz za to zapłaci. To źle ? Przecież to DOBRA informacja dla polskich pacjentów. O kwoty zapłacone za granica będzie MNIEJSZA w Polsce pula na ich (pacjentów) leczenie. Mniej pieniędzy na ich leczenie. Mniej procedur. Dłuższe kolejki. Jeśli leczenie jest możliwe w Polsce to tych pieniędzy nie zarobią polskie szpitale. Jeśli wybierze sie droższe ośrodki leczące to za granicą wyleczy się mniej pacjentów itp. NFZ chce kontrolować wydatki na leczeni zagraniczne ? - przecież to DOBRZE. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 21.05.08, 16:30 slav_ napisał: > NFZ chce kontrolować wydatki na leczeni zagraniczne ? - przecież to DOBRZE. Dla niektórych WSZYSTKO, co się za rządów PO dzieje jest złe lub jeszcze gorsze. S. Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Z ekonomicznego punktu widzenia... 21.05.08, 16:57 ...jest to krok tak oczywisty, ze trudno stawiac mu jakies zarzuty. Co wiecej, jest to uczciwe wobec innych wspolubezpieczonych a jednoczesnie nie ogranicza konstytucyjnego prawa do rownego dostepu do leczenia, finansowanego ze srodkow publicznych. Choc jak doswiadczenie uczy, NFZ bedzie maksymalnie opieszale wydawac zgody na leczenie poza krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Sprawiedliwie dzielmy się biedą 21.05.08, 17:14 p.atryk napisał: > > ...jest to krok tak oczywisty, ze trudno stawiac mu jakies zarzuty. > > Co wiecej, jest to uczciwe wobec innych wspolubezpieczonych Wybacz Patryku, ale własnie zaprezentowałes lewacki sposób myślenia. a > jednoczesnie nie ogranicza konstytucyjnego prawa do rownego dostepu > do leczenia, finansowanego ze srodkow publicznych. RÓWNY dostęp do leczenia? Jest taki zapis w Konstytucji??? > Choc jak doswiadczenie uczy, NFZ bedzie maksymalnie opieszale > wydawac zgody na leczenie poza krajem. Zacznyna się od opieszałego wydawania zgody na leczenie poza krajem -> w kraju -> kończy na przymusie pracy. Przeciez nie od dzis wiadomo, że socjalizm to system dzielnie walczący z problemami, ktore sam tworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Sprawiedliwie dzielmy się biedą 21.05.08, 18:16 paczula8 napisała: > > a jednoczesnie nie ogranicza konstytucyjnego prawa do rownego dostepu > > do leczenia, finansowanego ze srodkow publicznych. > > RÓWNY dostęp do leczenia? Jest taki zapis w Konstytucji??? Owszem, jest taki zapis w Konstytucji. S. Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Zartujesz chyba... 21.05.08, 18:21 PO wlasnie pokazuje, ze jednak potrafi lepiej zarzadzac publicznymi pieniedzmi niz poprzednia ekipa. W tym i konkretnie tym przypadku (nie uogolniam na calosc rzadow), ale jednak tak. O zapisach w konstytucji juz rozmawialismy, istotnie wlasnie TAKI zapis istnieje. Jesli moglabys uzasadnic, co dla Ciebie oznacza "lewacki", uprosciloby to ewentualna dyskusje. Na razie traktuje to jako epitet, nie poparty slowem uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Patryku, 21.05.08, 20:47 > Jesli moglabys uzasadnic, co dla Ciebie oznacza "lewacki", > uprosciloby to ewentualna dyskusje. Na razie traktuje to jako > epitet, nie poparty slowem uzasadnienia. Oczywiście uzasadnię, ale troszke później ... wytrzymasz prawda? :) aaa i nie miał to byc epitet tylko stwierdzenie faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Powiedzialas "A" 21.05.08, 23:02 "Lewacki" pozostaje epitetem, o gleboko lekcewazacym i pejoratywnym charakterze. W podobnym celu uzywano okreslen typu "kanapowa prawica" w GW swego czasu w stosunku do wielu ugrupowac konserwatywno-liberalnych. Gdybys istotnie chciala "stwiedzic fakt" uzalybys okreslenia "utralewicowy" lub "skrajnie lewicowy". Oczekuje uzasadnienia (choc w nie gleboko watpie), ale bez wzgledu na jego brak (co zakladam) powinienem tez chyba oczekiwac przeprosin. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 B 22.05.08, 01:01 O poczynaniach rządu napisałeś: "Z ekonomicznego punktu widzenia jest to krok tak oczywisty, ze trudno stawiac mu jakies zarzuty". Odpowiadam: Tak pod warunkiem, ze masz na myśli ekonomię socjalizmu, wtedy jest to krok oczywisty. Ekonomia kapitalizmu zaleca prywatyzacje systemu i jak najszersze otwarcie granic, w tym na cudzoziemców. Skądinąd wiem, że Anglicy bardzo chetnie lecza sie w Polsce. Inne nacje byc może również. Patryku, mam taka teorię (to moja całkowicie prywatna teoria, ale życie ja potwierdza) , że róznica miedzy mysleniem socjalistycznym (lewicowym) a kapitalistycznym jest taka, że socjalista oszczedza i równo dzieli to co ma, a ma coraz mniej. Kapitalista zarabia. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej koncepcji i jestem przekonana, ze na leczeniu w Polsce mozna zarobić. I jeszcze jedno ... rząd, Ty, Slav, Snajper i pare innych osób, zakładacie, ze przecietny pacjent (głupio-cwaniacki polaczek) marzy o tym, zeby wyjechać leczyć sie za granicą. To nieprawda. Ludzie wyjeżdzają jesli muszą. Wyjazd z kraju, rozłąka z rodzina itd. to ostateczność. Wy chcecie uczynic z pacjenta petenta i zwiekszyc władze urzednika ... Patryku, nie dziw się , ze takie myslenie nazywam – no dobra, niech bedzie – lewicowym. Ale ... jeśli moje okreslenie Cię dotkneło, przepraszam, nie było to moim zamiarem. Do Snajpera => Snajper , czytałes co Patryk napisał o okresleniu typu "kanapowa prawica"? no, to uważaj ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Ciekawa teoria 22.05.08, 01:46 > Odpowiadam: Tak pod warunkiem, ze masz na myśli ekonomię socjalizmu, wtedy jest to krok oczywisty. Ekonomia kapitalizmu zaleca prywatyzacje systemu i jak najszersze otwarcie granic, w tym na cudzoziemców. Czyli z punktu widzenia ekonomii kapitalizmu, niecelowe jest wykorzystywanie tanszych zasobow (mozliwosc leczenia w Polsce) a poprawne jest wykupywanie tych samych uslug w szpitalach zagranicznych (kilku-kilkunastokrotnie drozszych)? To wlasnie napisalem, co bylas uprzejma okreslic "lewackim mysleniem". Gratuluje-wlasnie zaprzeczylas fundamentowi ekonomii liberalnej :))). Rozczaruje Cie-ale prywatne firmy ubezpieczeniowe w USA mysla podobnie, tzn. szanuja powierzone sobie pieniadze ubezpieczonych. Przebrzydli socjalisci,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Ciekawa teoria 22.05.08, 11:33 p.atryk napisał: > > Odpowiadam: Tak pod warunkiem, ze masz na myśli ekonomię > socjalizmu, wtedy jest to krok oczywisty. Ekonomia kapitalizmu > zaleca prywatyzacje systemu i jak najszersze otwarcie granic, w tym > na cudzoziemców. > > Czyli z punktu widzenia ekonomii kapitalizmu, niecelowe jest > wykorzystywanie tanszych zasobow (mozliwosc leczenia w Polsce) a > poprawne jest wykupywanie tych samych uslug w szpitalach > zagranicznych (kilku-kilkunastokrotnie drozszych)? To wlasnie > napisalem, co bylas uprzejma okreslic "lewackim mysleniem". > > Gratuluje-wlasnie zaprzeczylas fundamentowi ekonomii liberalnej :))). 1. Fundamentem ekonomii liberalnej jest WŁASNOŚĆ PRYWATNA i BRAK INGERENCJI państwa w gospodarkę. 2. Liberalna ekonomia zakłada RYWALIZACJĘ, a nie zamykanie granic. 3. Liberalna ekonomia zakłada ze usługi (w tym medyczne) podobnie jak inne dobra będą kupowane i sprzedawane w ramach WOLNEGO RYNKU. Ty zamiast skrytykować ingerencje państwa w rynek usług medycznych, chwalisz rząd za to, że sprawiedliwie dzieli biedę. To jest myślenie lewicowe ... całkowicie niezgodne z doktryną liberalizmu gospodarczego. > Rozczaruje Cie-ale prywatne firmy ubezpieczeniowe w USA mysla > podobnie, tzn. szanuja powierzone sobie pieniadze ubezpieczonych. > Przebrzydli socjalisci,prawda? Prywatne firmy – tak. Ale my mówimy o działaniach RZĄDU. Rola rządu – zgodnie z doktryna liberalizmu – sprowadza się do roli nocnego stróża chroniącego własność prywatną i czuwającego nad przestrzeganiem zasad porządku publicznego. Patryku, gdybys w dalszym ciągu nie rozumiał dlaczego Twój sposób myslenia nazwałam ... eee lewicowym*, mozemy temat kontynuować ... dla Ciebie mam morze cierpliwości :) -- *) osobiscie obstawałabym, przy okresleniu "lewackie" => to słowo przekazuje równiez emocje - oczywiście negatywne - dla takiego sposobu myślenia ... natomiast w żadnym razie epitetem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Snajper, 21.05.08, 17:18 daj spokój z banałami :) powiedz lepiej jak to sie stało, że liberalna ponoć Platforma obiecała wyborcom BEZPłATNĄ opiekę medyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajper, 21.05.08, 18:19 paczula8 napisała: > daj spokój z banałami :) > powiedz lepiej jak to sie stało, że liberalna ponoć Platforma obiecała wyborcom > BEZPłATNĄ opiekę medyczną? To uważasz, że liberałowie są przeciwni ubezpieczeniom zdrowotnym ? Może wszystkim ubezpieczeniom są przeciwni ? Chyba mylisz liberalizm z anarchizmem. Albo z pajacowaniem a'la Mikke. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Snajper, 22.05.08, 01:07 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > daj spokój z banałami :) > > powiedz lepiej jak to sie stało, że liberalna ponoć Platforma obiecała wy > borcom > > BEZPłATNĄ opiekę medyczną? > > To uważasz, że liberałowie są przeciwni ubezpieczeniom zdrowotnym ? Snajper , ja pytałam o BEZPŁATNA opiekę medyczną ... A jeśli chodzi o Twoje pytanie, to liberałowie są przeciwni przymusowym ubezpieczeniom zdrowotnym, a nie ubezpieczeniom w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajper, 22.05.08, 12:34 paczula8 napisała: > A jeśli chodzi o Twoje pytanie, to liberałowie są przeciwni > przymusowym ubezpieczeniom zdrowotnym, a nie ubezpieczeniom w ogóle. Pewnie powinni być także przeciwko kodeksowi drogowemu ? W końcu zmuszanie ludzi do stosowania się do narzuconych im przez urzędników przepisów jest sprzeczne z ideą liberalizmu. Przynajmniej z taką ideą liberalizmu, jaka opisujesz. Mylisz liberalizm z anarchią. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Snajper, 22.05.08, 16:36 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > A jeśli chodzi o Twoje pytanie, to liberałowie są przeciwni > > przymusowym ubezpieczeniom zdrowotnym, a nie ubezpieczeniom w ogóle. > > Pewnie powinni być także przeciwko kodeksowi drogowemu ? Nie. Trochę mieszasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajper, 22.05.08, 21:48 paczula8 napisała: > Nie. Trochę mieszasz :) A czymże się różni obowiązek ubezpieczeń zdrowotnych, od obowiązku jeżdżenia prawą stroną ? Czyż nie są to prawa narzucone społeczeństwu przez urzędników ? Czyż nie są to prawa ograniczające wolność obywatelską ? Czy nie uważasz, że liberałowie powinni walczyć o zniesienie kodeksu drogowego tak samo jak o zniesienie obowiązkowych ubezpieczeń ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Snajper, 23.05.08, 12:53 > A czymże się różni obowiązek ubezpieczeń zdrowotnych, od obowiązku jeżdżenia > prawą stroną ? Obowiązek jeżdżenia prawa stroną drogi zapobiega wchodzeniu użytkowników drogi w konflikt z innymi użytkownikami. Inaczej jest z nakazem ubezpieczenia w ogóle oraz w sytuacji nakazu ubezpieczenia w firmie X, podczas , gdy obywatel chciałby ubezpieczyc sie w firmie Y. > Czyż nie są to prawa narzucone społeczeństwu przez urzędników ? Oczywiście, że tak. Komunistyczne prawo tez było narzucone społeczeństwu przez urzędników, ale co w zwiazku z tym? > Czyż nie są to prawa ograniczające wolność obywatelską ? Czy nie uważasz, że > liberałowie powinni walczyć o zniesienie kodeksu drogowego tak samo jak o > zniesienie obowiązkowych ubezpieczeń ? Nie. Kodeks drogowy jako zbiór zasad poruszania sie po drodze, jest potrzebny . Nb nakaz zapinania pasów jest juz zamachem na moja wolność => to czy zapinam pasy ma się nijak do bezpieczeństwa innych uczestników ruchu drogowego. Wkurzony z powodu przymusu kierowca, juz tak. Snajper, korzystając z okazji polecam Ci książkę „Konstytucja wolności” Friedricha von Hayek’a. Autor omawia tam szczegółowo zasade rzadów prawa: 1. prawa powinny byc ogólne i abstrakcyjne, nie powinny nakazywac obywatelom konkretnych działań (Karta Praw Podstawowych sie kłania:)) 2. powinny być znane i pewne, tak, ażeby obywatele mogli wiedziec z góry, że ich działania są zgodne z prawem; 3. powinny byc w równym stopniu stosowane do każdego (tu przypomina mi sie stwierdzenie Frasyniuka o tym, ze pewnych pytań pewnym ludziom się nie zadaje) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajper, 23.05.08, 13:06 paczula8 napisała: > Obowiązek jeżdżenia prawa stroną drogi zapobiega wchodzeniu > użytkowników drogi w konflikt z innymi użytkownikami. Inaczej jest > z nakazem ubezpieczenia w ogóle Nie jest inaczej. Jest dokładnie tak samo. Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego chroni nas przed tymi, co by na zdrowiu oszczędzali nie ubezpieczając się i nie lecząc. Jednocześnie zarażając innych tym, czego by nie leczyli - gruźlicą, wszawicą, żółtaczką czy zwykłą grypą. > oraz w sytuacji nakazu ubezpieczenia w firmie X, podczas , gdy obywatel > chciałby ubezpieczyc sie w firmie Y. Rozmawiamy o obowiązkowych ubezpieczeniach zdrowotnych, a nie o wyborze firmy ubezpieczeniowej. > Nie. Kodeks drogowy jako zbiór zasad poruszania sie po drodze, jest > potrzebny . A obowiązek ubezpieczeń zdrowotnych jest jedną z zasad funkcjonowania w społeczeństwie i jest potrzebny. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Snajper, 23.05.08, 17:48 > A obowiązek ubezpieczeń zdrowotnych jest jedną z zasad funkcjonowania w społeczeństwie i jest potrzebny. A wiesz Snajper, ze tak samo mówili komuniści narzucając niezliczone prawa i obowiązki? ... a wszystko dla polepszenia zycia obywateli i w ich interesie :) W efekcie, państwa komunistyczne miały obfitość praw, ale nigdy obfitości żywności i innych dóbr. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Snajper, 24.05.08, 01:42 paczula8 napisała: > > A obowiązek ubezpieczeń zdrowotnych jest jedną z zasad > funkcjonowania w społeczeństwie i jest potrzebny. > > A wiesz Snajper, ze tak samo mówili komuniści Komuniści mówili też, że Ziemia jest kulista. Czyż tego powody mam twierdzić, że jest płaska ? Skoro ktoś chce walczyć z obowiązkowymi ubezpieczeniami zdrowotnymi, to niech walczy też z Kodeksem Drogowym. To jest taki sam przymus narzucany przez urzędników. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Snajper, 24.05.08, 11:23 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > > A obowiązek ubezpieczeń zdrowotnych jest jedną z zasad > > funkcjonowania w społeczeństwie i jest potrzebny. > > > > A wiesz Snajper, ze tak samo mówili komuniści > > Komuniści mówili też, że Ziemia jest kulista. Czyż tego powody mam twierdzić, że jest płaska ? TY ??? ... w zadnym razie! Ty masz twierdzić, ze jest kulista, ja jeszcze sprawę przemyślę ;))) > > Skoro ktoś chce walczyć z obowiązkowymi ubezpieczeniami zdrowotnymi, to niech walczy też z Kodeksem Drogowym. To jest taki sam przymus narzucany przez urzędników. Snajper, chcesz mi mówić z czym mam walczyć? litości! :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 21.05.08, 17:05 > To źle ? Źle. Zamordyzm jest przeciwieństwem wolności. Wolność to możliwość podejmowania decyzji i dokonywania wyboru. Min. Zdrowia zmienia prawo... Ja rozumiem przyczyny działań Min. Zdrowia (brak kasy), ale proszę nie wmawiaj mi, że jest to informacja dla pacjentów dobra. Pacjent lepiej wie, co jest dla niego dobre, niż jakis urzędnik NFZ. > NFZ chce kontrolować wydatki na leczeni zagraniczne ? - przecież to DOBRZE. a kto skontroluje NFZ? ... a kontrolerów kontrolerów? Czy nie widzisz, że Kopaczowa znowu zajmuje sie nie tym co trzeba? acha! dla Ciebie Slav, mogę być nawet córką diabła. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 21.05.08, 18:29 paczula8 napisała: > Zamordyzm jest przeciwieństwem wolności. Tylko gdzie Ty ten zamordyzm widzisz ? Kto kogo trzyma za tę mordę ? Zamordyzmem chcesz nazwać brak zgody na refundację Kowalskiemu usunięcia wyrostka robaczkowego w szwajcarskiej klinice ? > Wolność to możliwość podejmowania decyzji i dokonywania wyboru. A to proszę bardzo. Wolność ale za własne, a nie za cudze pieniądze. MAsz kasę - proszę bardzo, nikt Cię w kraju nie będzie trzymał i wyjazdu zabraniał. Możesz sobie skorzystać z usług okulisty w Huston lub ginekologa w Sydney. > Min. Zdrowia zmienia prawo... Ja rozumiem przyczyny działań Min. Zdrowia > (brak kasy), ale proszę nie wmawiaj mi, że jest to informacja dla pacjentów > dobra. Pacjent lepiej wie, co jest dla niego dobre, niż jakis urzędnik NFZ. Informacja jest oczywiście dla pacjentów dobra, bo zamiast jednego zabiegu w Szwajcarii, będą pieniądze na trzy takie zabiegi w Polsce. Minister nie ma dbać o tego jednego pacjenta, który ma fanaberię leczyć się za granicą. Minister ma dbać o interes wszystkich ubezpieczonych pacjentów i to właśnie robi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 22.05.08, 11:53 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > Zamordyzm jest przeciwieństwem wolności. > > Tylko gdzie Ty ten zamordyzm widzisz ? W PRZYMUSIE ubezpieczeń. I to własciwie kończy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 22.05.08, 12:20 paczula8 napisała: > snajper55 napisał: > > > Tylko gdzie Ty ten zamordyzm widzisz ? > > W PRZYMUSIE ubezpieczeń. I to własciwie kończy temat. Rozumiem, że za PiS przymusu nie było ??? Napisałaś: "Takiego zamordyzmu, to za PiSu nie było." S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 22.05.08, 16:41 > > Rozumiem, że za PiS przymusu nie było ??? > > Napisałaś: "Takiego zamordyzmu, to za PiSu nie było." > Jeśli był przymus, to był zamordyzm ... ale nie TAKI, jaki szykuje nam Platforma:) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 23.05.08, 01:00 paczula8 napisała: > Jeśli był przymus, to był zamordyzm A nie było ??? Dlaczego piszesz "jeśli" ? > ... ale nie TAKI, jaki szykuje nam Platforma:) A co Platforma chce zmienić w obowiązku ubezpieczeń zdrowotnych ? Będą tak samo obowiązkowe jak za PiS. Tak więc "zamordyzm" będzie dokładnie taki sam. Dlaczego "mijasz się z prawdą" ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 23.05.08, 12:10 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > Jeśli był przymus, to był zamordyzm > > A nie było ??? Dlaczego piszesz "jeśli" ? Bo taką przyjęłam formę. Snajper, to nie jest zabronione ... jeszcze ;) > > > ... ale nie TAKI, jaki szykuje nam Platforma:) > > A co Platforma chce zmienić w obowiązku ubezpieczeń zdrowotnych ? Będą tak samo > obowiązkowe jak za PiS. Obowiazku nie znosi, tylko kombinuje, jak ograniczyc ludziom mozliwośc decydowania o sobie => zamordyzm sie nasila :) > Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 23.05.08, 12:59 paczula8 napisała: > snajper55 napisał: > > > paczula8 napisała: > > > > > Jeśli był przymus, to był zamordyzm > > > > A nie było ??? Dlaczego piszesz "jeśli" ? > > Bo taką przyjęłam formę. Snajper, to nie jest zabronione ... > jeszcze ;) To były zamordyzm za rządów PiS, czy go nie było ? S. -- Tytuł wątku na forum Medycyna naturalna: Czy egzorcysta może oczyścić z bioterapi? Forum o Nasza-klasa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 23.05.08, 17:24 > To były zamordyzm za rządów PiS, czy go nie było ? W poscie otwierajacym ten watek napisałam: 'Takiego zamordyzmu, to za PiSu nie było.' ... czy naprawdę muszę Ci tłumaczyc , jaka informacja zawarta jest w tym zdaniu? Czy gdybym sądziła, że za PiSu nie było zamordyzmu, uzyłabym zwrotu 'TAKIEGO zamordyzmu'? Snajper, myśl ... błagam :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 24.05.08, 01:50 Przypomnę dialog: Snajper: Tylko gdzie Ty ten zamordyzm widzisz ? Paczula: W PRZYMUSIE ubezpieczeń. Za PiS ubezpieczenia zdrowotne były DOKŁADNIE TAK SAMO przymusowe jak dziś. Nie były nawet o włos bardziej dobrowolne. Skoro więc dziś uważasz, że jest zamordyzm, to DOKŁADNIE taki sam zamordyzm był za czasów PiS. Kodeks Drogowy to też zamordyzm ? Taki PRZYMUS jeżdżenia prawą stroną drogi na przykład ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pozwolą ci wyjechać 24.05.08, 11:17 snajper55 napisał: > Przypomnę dialog: > > Snajper: Tylko gdzie Ty ten zamordyzm widzisz ? > Paczula: W PRZYMUSIE ubezpieczeń. > > Za PiS ubezpieczenia zdrowotne były DOKŁADNIE TAK SAMO przymusowe jak dziś. Nie > były nawet o włos bardziej dobrowolne. Skoro więc dziś uważasz, że jest > zamordyzm, to DOKŁADNIE taki sam zamordyzm był za czasów PiS. Wróć do poczatku watku, przeczytaj zalinkowany artykuł i zastanów si, w którym kierunku postepuja zmiany ... > Kodeks Drogowy to też zamordyzm ? Taki PRZYMUS jeżdżenia prawą stroną drogi na przykład ? > Snajper, wydawało mi sie, ze TEN temat mamy juz omówiony ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Nie pozwolą ci wyjechać 21.05.08, 20:09 >Zamordyzm jest przeciwieństwem wolności. Wolność to możliwość >podejmowania >decyzji i dokonywania wyboru. (...) >Pacjent lepiej wie, co jest dla niego dobre, >niż jakis urzędnik NFZ. Rozczarowujesz mnie. Nie wiem co Cię bardziej zaślepia - miłość do PiS-u czy nienawiść do PO ze piszesz takie szkolne głupoty. Nie równaj w dół. Oczywiście że pacjent może dokonywać wyboru jaki uważa dla siebie najlepszy (nawiasem mówiąc ten wybór wcale nie musi być najlepszy np. z lekarskiego punktu widzenia). Tylko że niekoniecznie nfz powinien zawsze i bezwzględnie za jego wybory płacić tylko dla tego że "pacjent tak uważa" z pieniędzy zebranych od innych ubezpieczonych. Forsowania takich bzdur po Tobie się nie spodziewałem. Oczywiście stawianie zarzutu ze "PO nie zapewnia leczenia w najdroższych i najlepszych ośrodkach światowych pacjentom ubezpieczonym w nfz" to taki sam "PiS-owski zarzut" jaki wiele innych obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Slav 21.05.08, 20:41 czy TY potrafisz napisac jeden post BEZ odniesień do PiSu? > Oczywiście stawianie zarzutu ze "PO nie zapewnia leczenia w > najdroższych i najlepszych ośrodkach światowych pacjentom ubezpieczonym w nfz" to taki sam "PiS-ow > ski zarzut" jaki wiele innych obecnie. Nie kłam! niczego takiego nie napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Slav 21.05.08, 21:15 >czy TY potrafisz napisac jeden post BEZ odniesień do PiSu? JA ??? "Takiego zamordyzmu, to za PiSu nie było." Pierwszy post - to TY określiłaś temat i kontekst (polityczny) tego wątku. Czyżby to nie były Twoje słowa ? >Nie kłam! niczego takiego nie napisałam. OCZYWIŚCIE ze napisałaś - twój zarzut to " mamy teraz zamordyzm bo pod rządami PO nfz nie pozwali wybrać pacjentowi dowolnie ośrodka leczącego za granicą, za PiSu takiego zamordyzmu nie było". Prościej już tego określić nie można. Do uzasadnienie tezy o zamordyzmie posłużył link i ironiczne pytania o "liberalizm". Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Slav 21.05.08, 22:10 masz rację, pierwsza wspomniałam o PiSie ... posypuję głowę popiołem:) natomiast jeśli chodzi o zdanie: "stawianie zarzutu ze "PO nie zapewnia leczenia w najdroższych i najlepszych ośrodkach światowych pacjentom ubezpieczonym w nfz" - nadal twierdzę, ze takiego zarzutu nie postawiłam. do Snajpera -> Szwajcaria nie nalezy do UE, a o leczeniu w krajach Unii tu rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Slav 21.05.08, 22:58 paczula8 napisała: > do Snajpera -> Szwajcaria nie nalezy do UE, a o leczeniu w krajach > Unii tu rozmawiamy. Nie tylko leczenia w krajach UE NFZ ma prawo refundować. Także w krajach należących do EFTA i będących stroną umowy o EOG. Na przykład także w Szwecji. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Slav 22.05.08, 01:32 > NFZ ma prawo refundować widzisz Snajper,ja jestem ubezpieczona prywatnie i wiem co mój ubezpieczyciel ma obowiązek(sic!) refundować. I to interesuje mnie przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Slav 24.05.08, 01:53 paczula8 napisała: > widzisz Snajper,ja jestem ubezpieczona prywatnie i wiem co mój > ubezpieczyciel ma obowiązek(sic!) refundować. I to interesuje mnie > przede wszystkim. To się zainteresuj, czy Twój prywatny ubezpieczyciel zrefunduje Ci koszt zabiegów w wybranym przez Ciebie szpitalu zagranicznym. A może przynajmniej krajowym ? Czy zrefunduje Ci zakup leków ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Slav 21.05.08, 23:00 >>"stawianie zarzutu ze "PO nie zapewnia leczenia w >>najdroższych i najlepszych ośrodkach światowych pacjentom >>ubezpieczonym w nfz" >- nadal twierdzę, ze takiego zarzutu nie postawiłam. Postawiłaś. Tylko nie wprost. Ale jeśli chcesz się trzymać literek to powiedz O CZYM jest założony przez Ciebie wątek ? :-) mamy tu: teza - za PiS "nie było takiego zamordyzmu" (czytelnik domyśla się że - teraz "za PO" - jest okropny) uzasadnienie - zamordyzm polega na ograniczeniu pacjentom możliwości otrzymania finansowanego przez nfz leczenia za granicą wg własnych preferencji i/lub możliwości dowolnego wyboru ośrodka leczącego (jako uzasadnienie link) wnioski: czytelnik domyśla sie"za PiS" tak nie było, za ograniczenia jest odpowiedzialne PO i oczywiście że to złe czyli PO jest "be" (c.b.d.u.) Do postawienie zarzutu PO użyto tych "ograniczeń" - czyli aby zarzutu nie było PO powinno spowodować by nfz finansował leczenie za granicą wg. preferencji "wiedzącego co dla niego najlepsze" pacjenta. Pacjent oczywiście w tej sytuacji będzie preferował terapię w najlepszym (czytaj - zapewne najdroższym) ośrodku na świecie (co oczywiste). Resumując - by zarzuty nie padły PO musiało by zapewnić możliwość leczenia w najdroższych i najlepszych ośrodkach światowych pacjentom ubezpieczonym w nfz. TO napisałaś. Czytanie to nie składanie literek w wyrazy. Czy na prawdę chcesz mnie narażać na takie analizowanie Twoich tekstów? Trochę litości :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Slav 22.05.08, 01:26 > Resumując - by zarzuty nie padły PO musiało by zapewnić możliwość leczenia w na > jdroższych i najlepszych ośrodkach światowych pacjentom > ubezpieczonym w nfz. Wyczytałes to co chciałeś. A do tego, zeby nie padły z mojej strony zarzuty wobez Platformy wystarczyłoby, zeby zaczęła realizować liberalna polityke gospodarczą. Więcej znajdziesz w moim poscie do Patryka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Pytanie zasadnicze. 21.05.08, 23:11 W obecnym rozporządzeniu ministra zdrowia (Dz.U. 2004 Nr 120 poz. 1261), regulującym sprawy refundacji leczenia zagranicznego jest napisane, iż lekarz przekazuje swój wniosek o przeprowadzenie leczenia za granicą tylko w przypadku, gdy: - "leczenie lub badanie diagnostyczne jest przeprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jednakże nie może być wykonane w terminie zwykle niezbędnym dla jego uzyskania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;" - "leczenie lub badanie diagnostyczne nie jest przeprowadzane na terytorium kraju." www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2004,nr,120/poz,1261,rozporzadzenie-ministra-zdrowia-w-sprawie-trybu-skladania-i-rozpatrywania-oraz.html Czyli jest tak, jak ma niby być dopiero po zmianie. Gdzie tu są zapisy o jakiejś kolejce w jednej placówce zdrowia ? Chyba podniecamy się kolejnym faktem prasowym. S. Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Re: Pytanie zasadnicze. 22.05.08, 00:08 Dyskutowane zmiany dotycza RozporządzeniA Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2007 r. w sprawie wniosku o leczenie lub badania diagnostyczne poza granicami kraju oraz pokrycie kosztów transportu (Dz. U. Nr 249, poz. 1867) aktyprawne.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr?id=251358 Roznice sa dosc spore (pomiedzy nowsza a starsza wersja wymaganych formularzy). W rozporzadzeniu z grudnia 2007 w "Czesci I" formularza wniosku pojawia sie pkt.1.1 w brzmieniu: "pkt.1.1 "Przeprowadzenie poza granicami kraju (...),leczenia lub badan diagnostycznych, ktore przeprowadza sie w Polsce." W "Czesci IIIa" zamieszczane sa informacje lekarza, sporzadzajacego wniosek m.in. "Czas oczekiwania wnioskodawcy (pacjenta- przyp.moj)...przewidziany zgodnie z lista oczekujacych". Czesc IIIa dotyczy kolejki w placowce, kierujacej na leczenie poza krajem. Czesc IVa (wypelnia konsultant wojewodzki) dotyczy oceny mozliwosci leczenia w kraju. Z zalozeniem,ze konsultant wie, jak dlugi jest okres oczekiwania w placowkach w innnych wojewodztwach. NFZ prawdopodobnie chce samo oceniac (odebrac to konsultantom) gdzie i jak szybko mozna w kraju dane leczenie/diagnostyke przeprowadzic. NFZ rowniez przejmie obowiazek wyszukania placowki, ktora podejmie sie leczenia (dotad proponowal ja konsultant). Prawdopodobnie ktos sie polapal Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Pytanie zasadnicze. 22.05.08, 01:36 > NFZ prawdopodobnie chce samo oceniac (odebrac to konsultantom) gdzie > i jak szybko mozna w kraju dane leczenie/diagnostyke przeprowadzic. > NFZ rowniez przejmie obowiazek wyszukania placowki, ktora podejmie > sie leczenia (dotad proponowal ja konsultant). > > Prawdopodobnie ktos sie polapal Na czym sie ktoś połapał? Bo ja łapię sie na tym , ze widzę wieksza centralizację. Ty myślisz, ze to dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Re: Pytanie zasadnicze. 22.05.08, 02:00 Nie wiem,czy konsultanci wojewodzcy maja dostep do aktualnych informacji z innych regionow kraju co do mozliwosci przeprowadzenia tego czy innego zabiegu. Jak znam zycie, to nie maja. Natomiast NFZ moze takich informacji zazadac i otzrymywac je w miare na biezaco. Poza tym czym kieruje sie konsultant, rekomendujac ten a nie inny zagraniczny szpital? Podejrzewam,ze kwestie finansowe (ile dany zabieg kosztuje w szpitalu X we Francji, a ile w Y w Szwecji) nie sa brane pod uwage. Natomiast bedzie to prawdopodobnie glowne kryterium dla NFZ. Nie wiem czy mozna nazwac to centralizacja. Platnik decyduje gdzie i jak wydac powierzone mu pieniadze, lekarz pelni jedynie funkcje opiniujaca co do niezbednosci takich dzialan. To jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Pytanie zasadnicze. 22.05.08, 11:51 > Poza tym czym kieruje sie konsultant, rekomendujac ten a nie inny > zagraniczny szpital? Podejrzewam,ze kwestie finansowe (ile dany > zabieg kosztuje w szpitalu X we Francji, a ile w Y w Szwecji) nie sa > brane pod uwage. Natomiast bedzie to prawdopodobnie glowne kryterium > dla NFZ. No własnie, a gdzie człowiek w tym wszystkim? Jeśli pacjent chciałaby np. we Francji (bo zna jęzek, ma rodzine itd), a urzędnik zdecyduje , ze w Szwecji, to co? To wszystko jest postawione na głowie, a ja sie pytam, kiedy liberalna Platforma zniesie przymus ubezpieczeń? Wolny człowiek, w wolnym kraju powinien móc sam wybrac sobie ubezpieczyciela i wariant ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pytanie zasadnicze. 22.05.08, 12:28 paczula8 napisała: > No własnie, a gdzie człowiek w tym wszystkim? Jeśli pacjent > chciałaby np. we Francji (bo zna jęzek, ma rodzine itd), a urzędnik > zdecyduje , ze w Szwecji, to co? To nie pacjent decyduje gdzie i jak się leczyć. > To wszystko jest postawione na głowie, a ja sie pytam, kiedy > liberalna Platforma zniesie przymus ubezpieczeń? Wolny człowiek, w > wolnym kraju powinien móc sam wybrac sobie ubezpieczyciela i wariant > ubezpieczenia. A dlaczego ma znosić, skoro ludzie tego nie chcą ? Dlaczego ma likwidować interwencjonizm państwowy, skoro ludzie tego nie chcą ? To nie liberałowie uważają, że można rządzić wbrew woli obywateli, tylko zwolennicy dyktatury (na przykład dyktatury proletariatu). To nie liberałowie odrzucają demokrację, tylko zwolennicy dyktatury. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Pytanie zasadnicze. 22.05.08, 16:57 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > No własnie, a gdzie człowiek w tym wszystkim? Jeśli pacjent > > chciałaby np. we Francji (bo zna jęzek, ma rodzine itd), a urzędnik > > zdecyduje , ze w Szwecji, to co? > > To nie pacjent decyduje gdzie i jak się leczyć. W systemie totalitarnym, pewnie tak. W wolnym kraju, ostateczna decyzja należy do pacjenta. > > > To wszystko jest postawione na głowie, a ja sie pytam, kiedy > > liberalna Platforma zniesie przymus ubezpieczeń? Wolny człowiek, w > > wolnym kraju powinien móc sam wybrac sobie ubezpieczyciela i wariant > > ubezpieczenia. > > A dlaczego ma znosić, skoro ludzie tego nie chcą? Czego ludzie nie chcą Snajperze? Zniesienia przymusu ubezpieczeń? A ktos ich o to pytał? Zniesienie przymusu nie oznacza zakazu ubezpieczeń! > Dlaczego ma likwidować > interwencjonizm państwowy, skoro ludzie tego nie chcą ? Chcesz powiedzieć, że na PO głosował elektorat roszczeniowy? :) > To nie liberałowie > uważają, że można rządzić wbrew woli obywateli, tylko zwolennicy dyktatury (na przykład dyktatury proletariatu). A Ty tę dyktaturę najwyraźniej popierasz:) Odpowiedz Link Zgłoś
marie_ann Re: Pytanie zasadnicze. 22.05.08, 17:31 Paczula, twierdzisz,ze w wolnym kraju, wolny czlowiek ma prawo do wolnego wyboru ubezpieczyciela. Wiesz chyba jednak, ze firmy ubezpieczeniowe nie sa instytucjami charytatywnymi. Wysokosc skladki zalezy nie tylko od potrzeb i wyobrazni ubezpieczanego; zalezy rowniez od wieku, stanu zdrowia, uwarunkowan genetycznych. Co proponujesz osobom, ktore ze wzgledu na swoja kondycje zdrowotna nie moga znalezdz chetnego ubezpieczyciela, albo oplata przekracza ich mozliwosci. Ciagle uwazasz, ze "panstwo" nie ma prawa ingerowac w wolnosc spoleczenstwa, a moze jednak ma obowiazek ustalic jakas skladke dla wszystkich, zeby pomoc tym, ktorzy takiej pomocy potrzebuja. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 witaj Marie_ann :) 22.05.08, 17:45 jak przystało na typowego kolibra, dopuszczam umiarkowaną ingerencję państwa w opiekę zdrowotną, ale głowny nacisk połozyłabym w konstruowanie prawa przychylnego powstawaniu pozarządowych stowarzyszeń pomocowych => dobrowolna dobroczynność, to jest to na co postawiłabym przede wszystkim, jest ona zdecydowanie bardziej wydajna i efektywna niz dobroczynność państwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pytanie zasadnicze. 23.05.08, 01:04 paczula8 napisała: > Czego ludzie nie chcą Snajperze? Zniesienia przymusu ubezpieczeń? A > ktos ich o to pytał? Zniesienie przymusu nie oznacza zakazu > ubezpieczeń! Co pewien czas się ich pytamy. W każdych wyborach. I ludzie odpowiadają, czy chcą realizacji programu UPR czy PO, czy PiS. Znasz przecież ich odpowiedź. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Pytanie zasadnicze. 23.05.08, 12:13 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > Czego ludzie nie chcą Snajperze? Zniesienia przymusu ubezpieczeń? A > > ktos ich o to pytał? Zniesienie przymusu nie oznacza zakazu > > ubezpieczeń! > > Co pewien czas się ich pytamy. W każdych wyborach. Jasne ... i ludzie wybrali ... liberalną partię cha cha cha Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pytanie zasadnicze. 23.05.08, 13:10 paczula8 napisała: > Jasne ... i ludzie wybrali ... liberalną partię cha cha cha Wybrali taką partię, której program był im bliski. Nie chcieli "liberalizmu" a'la Mikke. Dzięki Bogu, że mamy demokrację i tacy nawiedzeni fanatycy jak Mikke nie mogą dorwać się do władzy, aby ludzi wbrew ich woli uszczęśliwiać. To już przerabialiśmy kilka razy. Ostatnio tak nas uszczęśliwiali bolszewicy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Pytanie zasadnicze. 23.05.08, 17:16 snajper55 napisał: > paczula8 napisała: > > > Jasne ... i ludzie wybrali ... liberalną partię cha cha cha > > Wybrali taką partię, której program był im bliski. OK, chcieli, wybrali, mają ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 NFZ postępuje niezgodnie z prawem UE 22.05.08, 17:25 nczas.com/kompendium/sluzba-zdrowia/polaku-lecz-sie-za-granica/ „Europejski Trybunał Sprawiedliwości umożliwia Polakom bezpłatne leczenie w krajach WE. Przed Polakami otwierają się właśnie drzwi do szpitali i przychodni w całej Unii Europejskiej, a wszystkie koszty leczenia w nich będzie musiał pokryć Narodowy Fundusz Zdrowia. Tak wynika z wydanego w miniony wtorek - 16 maja - wyroku Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (najwyższego organu sądowego Wspólnot Europejskich). (...) Co to oznacza dla Polaków? Możliwość prawie nieskrępowanego leczenia się w DOWOLNIE (podkr. moje) wybranym kraju WE na koszt NFZ. (...) Dlatego na podstawie orzeczenia ETS, każdy Polak czekający na operację czy inny zabieg zbyt długo, w sytuacji gdy jego stan zdrowia w czasie oczekiwania się pogarsza, może wybrać sobie kraj i szpital w UE i pojechać tam na leczenie na koszt NFZ. (...) Wyrok Wspólnotowego Trybunału zmusi także NFZ do zmiany swoich przepisów, które od 16 maja tego roku są już niezgodne z prawem wspólnotowym. Otóż teraz Polak, by pojechać na leczenie za granicę, musi wypełnić europejski formularz E 112 i następnie uzyskać zgodę na to od prezesa NFZ. Prezes NFZ może odmówić zgody na leczenie za granicą, jeśli uzna, iż operację, zabiegi i badania można przeprowadzić w Polsce, a czas oczekiwania na to według niego jest odpowiedni. Jeśli nawet wyda zgodę, to może wybrać kraj i placówkę leczniczą inne od tych, w których chce leczyć się Polak. Ponadto NFZ obecnie nie pokrywa odpłatnych, dodatkowych kosztów związanych z leczeniem, jak np. wyżywienie w szpitalu itp. Po wyroku ETS takie działania Narodowego Funduszu Zdrowia są bezprawne. NFZ orzeczeniem Trybunału jest zobowiązany do wydawania zgody na leczenie, pokrywania wszelkich kosztów leczenia i nie może sam wybierać kraju i placówki, w których chce się leczyć Polak. - Jeśli nasza służba zdrowia będzie dalej postępować tak jak robi to teraz, to każdy Polak może iść do sądu z tym wyrokiem ETS i wygra - twierdzi ekspert CAS.” No i co, Panie i Panowie? okazuje się, że NFZ nie ma prawa narzucać pacjentowi kraju i szpitala, w którym ma sie leczyć, a zmiany proponowane przez Min. Zdrowia idą w złym kierunku. Czyż nie mówiłam, że zamordyzm ... ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur47 Re: NFZ postępuje niezgodnie z prawem UE 22.05.08, 17:59 Ciekawe jest , że prawie wszyscy pacjenci , którzy chcą się operować u u p. Prof. Garlickiego w Monachium ( oczywiście jego tam nie ma , wyraźnie mylą go z prof. Malcem ) na propozycję operacji np. u prof. Reicharta albo prof. Kemkesa odpowiadają : Nie , my chcemy tylko do . p. Prof. Garlickiego . Pozdrowienia Dinozaur ( z Neandertalu ) Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk Fantazje pana Kosa...i Twoje :) 22.05.08, 21:25 ..."...prawie nieskrepowanego leczenia"..."...w dowolnie wybranym kraju...", itd. Jak zwykle szczegoly robia roznice. A tu jest link do tresci orzeczenia, ktore tak sobie nadinterpretuje publicysta N.Cz. (a kiedys dalo sie to nawet czytac). tinyurl.com/6ryhdo Wyjasnie prosto, jakiego przypadku dotyczy orzeczenie: -pacjentce zaproponowano kolejke do zabiegu -pacjentka uzyskala opinie lekarska, ze stan zdrowia do czasu nadejscia jej terminu operacji moze sie pogorszyc -pacjentka postanowila nie czekac, a za wlasne pieniadze sie zoperowac (tu istotnie sama wybrala szpital i kraj, w koncu placila tez sama) -pacjentka wywalczyla zwrot poniesionych wydatkow od ubezpieczyciela I koniec. Nie ma w tym orzeczeniu (ani zadnym innym) zapisu, gwarantujacego pacjentowi wybor kraju czy szpitala, jesli ubezpieczyciel autoryzuje leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Fantazje pana Kosa...i Twoje :) 23.05.08, 12:21 > I koniec. Nie ma w tym orzeczeniu (ani zadnym innym) zapisu, > gwarantujacego pacjentowi wybor kraju czy szpitala, jesli > ubezpieczyciel autoryzuje leczenie. Nie ma i wcale mnie to nie dziwi - sąd nie jest od stanowienia prawa. Co innego wyrok sadu, ten mówi bardzo wiele, a jak zapewne zauważyłeś (ale taktycznie pominałes:)), sąd wydał wyrok w oparciu o art. 49 traktatu ustanawiającego WE, mówiący o swobodzie korzystania z usług na terenie WE. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: NFZ postępuje niezgodnie z prawem UE 23.05.08, 00:57 paczula8 napisała: > „Europejski Trybunał Sprawiedliwości umożliwia Polakom bezpłatne > leczenie w krajach WE. Przed Polakami otwierają się właśnie drzwi do > szpitali i przychodni w całej Unii Europejskiej, a wszystkie koszty > leczenia w nich będzie musiał pokryć Narodowy Fundusz Zdrowia. Nieprawda. ETS potwierdza jedynie obecnie obowiązujące zasady. "ETS uznał, że jeśli ubezpieczony nie może skorzystać w terminie z leczenia w swoim kraju, ma prawo poddać się zabiegowi zagranicą, a następnie domagać się pokrycia kosztów." www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/8357,zagraniczne,operacje,zap%C5%82aci%C4%87.html Powtórzę, aby do wszystkich dotarło: "jeśli ubezpieczony nie może skorzystać w terminie z leczenia w swoim kraju". Nie oznacza to, że NFZ ma obowiązek finansować Kowalskiemu wycięcie nagniotków w Szwedzkiej klinice. S. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: NFZ postępuje niezgodnie z prawem UE 23.05.08, 12:43 > Nie oznacza to, że NFZ ma obowiązek finansować Kowalskiemu wycięcie nagniotków w > Szwedzkiej klinice. Ech Snajper jak Ty manipulujesz :) ale ok, spróbuję teraz inaczej ... :) Jak powszechnie wiadomo nasza słuzba zdrowia niedomaga, delikatnie rzecz ujmując:) => lekarze masowo wyjęzdżają z kraju => popyt na usługi medyczne przerasta podaż => pacjenci wyjezdzaja leczyc sie za granicą. I co na to nasz liberalny rząd? Otóz liberalny rząd kombinuje jak tu utrudnić 'głupio-cwanym polaczkom' zycie i wprowadza zmiany w prawie, mające na celu utrudnienie wyjazdów pacjentom. Forumowi 'liberałowie' (nie będe wskazywała palcem;)) takie działania chwalą, nazywając je ekonomicznymi, ok. Jednak moja wypbraźnia i doświadczenie podowiadają mi, że zaproponowane przez rząd działania nie wystarczą do poprawy sytuacji w SZ. I juz wiem jaki bedzie nastepny ruch, otóż w nastepnym ruchu nasz 'liberalny' rząd utrudni mozliwośc wyjazdu lekarzom - sposób sie znajdzie, nie takie rzeczy totalitarna władza robiła, oczywiście wszystko dla dobra społeczeństwa. I teraz mam pytanie, czy wówczas równiez bedziecie chwalili 'ekonomiczne' działania rządu? Odpowiedz Link Zgłoś
p.atryk A Ty w kolko swoje... 23.05.08, 13:15 paczula8 napisała: I co na to nasz liberalny rząd? Otóz liberalny rząd > kombinuje jak tu utrudnić 'głupio-cwanym polaczkom' zycie i > wprowadza zmiany w prawie, mające na celu utrudnienie wyjazdów > pacjentom. Forumowi 'liberałowie' (nie będe wskazywała palcem;)) > takie działania chwalą, nazywając je ekonomicznymi, ok. Podobne ograniczenia istnialy za czasow poprzednich rzadow. Jedyna roznica, to lepsze wykorzystanie potencjalu szpitali, wspolpracujacych z NFZ. To jest wlasnie dzialanie ekonomiczne. Mam wrazenie, ze dyskusja staje sie jalowa, totez EOT z mojej strony. Odpowiedz Link Zgłoś