Dodaj do ulubionych

Co wybrac - cRPG

04.11.09, 16:55
Zacznę w taki sposób, jeli chodzi o wszelkiego rodzaju rpgi jestem dosyć niedzielnym graczem. Grałem w Diablo 2 (o ile to można nazwać crpg, raczej hack'n'slash), podobało mi się, później troszkę w Gothic 2, całkiem fajny ale nie wciągnął mnie, dopiero Wiedźmin wciągnął mnie jedną dziurką ale to głównie dlatego, że uwielbiam prozę Sapkowskiego osadzoną w wiedźmińskim uniwersum, chociaż gra i tak była świetna. Tyle, że ze mnie taki gracz, który nie lubi zagłębiać się we wszelkiego rodzaju statystyki, np czy ten miecz w połączeniu z tą tarczą da mi więcej +coś do czegoś niż coś innego. Może trochę przesadzam, wiadomo, że jeśli chodzi o takie rzeczy to staram się wybierać najlepsze rzeczy ale np w wiedźminie nigdy mnie nie bawiło szukanie jak najlepszych run i wykuwanie z nich mieczy, to są dla mnie nudy. Za to lubię dobrze rozwinięta historię, w którą można się zagłębić i właśnie dlatego tak mi się podobał wiedźmin. Tutaj rodzi się pytanie, jakiego z nowo wypuszczonych albo oczekujących na wypusczenie rpgów warto w moim przypadku kupić. Póki co na oku są Risen i Dragon Age, trochę chyba wygrywa Dragon Age, bo wydaje mi się że tam jest bardziej nacisk na historię a mniej na statystyki, jednak może Wy drodzy forumowicze będziecie mieli jakieś sugestie co wybrać, nie musi to być koniecznie coś z tego co wymieniłem. Jeszcze dodam, że mam Mass Effecta ale na razie nie zdążyłem się wciągnąć, trochę mnie odstraszyły bronie i ulepszenia do nich (to jest właśnie to o czym pisałem wcześniej, duża ilość statystyk), chociaż też brak czasu miał na to duży wpływ, no i jeszcze liczba gier czekających na choćby zaczęciewink.
Obserwuj wątek
    • nacho66 Re: Co wybrac - cRPG 04.11.09, 18:18
      W Mass Effect rozwoj, a w szczegolnosci upgrade sprzetu jest dosc prymitywny. Do
      tego, mozesz wlaczyc sobie auto-leveling smile Fabula, dialogi i klimat jest za to
      swietny wiec skoro i tak masz gre, zagraj koniecznie

Risen polecalbym ci, gdyby nie to, ze szukasz doznan fabularnych smile Gra to
      swietna, ale akurat fabula nie jest jej najsilniejszym punktem.

Natomiast Dragon Age zapowiada sie bardzo dobrze fabularnie... Bioware zawsze
      mialo talent do tworzenia ciekawych historii.

Ale mam takie pytanie... dlaczego wlasciwie szukasz rpegow... odnosze wrazenie,
      ze zalety erpegow sa dla ciebie wadami (roznorodnosc przedmiotow, upgrade'dy,
      rozwoj). Skoro stawiasz na fabule, to moze przygodowki? MOCNO polecam Dreamfall:
      The Longest Journey.. sam odkrylem ja 2 miesiace temu i zarywalem przy niej
      nocki smile To gierka sprzed 3 lat i mozna ja dostac po niskich cenach w serii
      klasyki czy cos takiego

• wicked6661 Re: Co wybrac - cRPG 04.11.09, 18:39
        Dzięki za odpowiedź, nad dreamfallem myślałem nawet raz go miałem w rękach w sklepie, bo po 11.90 był (żałuję, że nie kupiłem bo teraz jest po 24.90), jednak tak jak pisałem wcześniej, parę tytułów się kurzy i nie mam czasu we wszystko grać. Co do gier z dobrą historią, to jest też Fahrenheit, który masakrycznie mnie wciągnął (chociaż końcówka słaba).
        Trochę rpzesadziłem z demonizowaniem statystyk. Nie przeszkadzają mi aż tak bardzo ale nie chcę żeby były tak rozbudowane, żeby bez zagłębiania się w nie nie dało się fajnie pograć. Co do mass effectu, to po prostu wyciągnałęm, zacząłem grać, zobaczyłem jak gruby jest poradnik do tego (mówię o pierwszym poradniku, nie solucji) i się trochę zniechęciłem, jednak na pewno powrócę do niej, bo chociażby same dialogi i sposób ich prowadzenia mi się spodobał.
        Jeszcze raz podkreślę, ideałem by było jakby sposób zarządzania umiejętnościami był jak w wiedźminie, niepzresadnie rozbudowane drzewko umiejętności, mikstury, trochę broni i wystarczy. Dlaczego mnie do rpga ciągnie? No bo jak sama nazwa wskazuje to są gry gcie się wciela w role, czyli musi być jakaś ciekawa historia, nierealny świat (mimo, że nie jestem jakimś tam fanem fantasy), epickość tego świata, bitew, ciekawe dialogi. Oglądałem filmiki i zapowiedzi Dragon Age i zaczyna mi się naprawdę coraz bardziej podobać i póki co to jest mój typ.
        A dreamfalla i tak kiedyś kupięwink.
        BTW. Ostatnio pożyczyłem od kolegi fallouta 3 i właśnie tutaj zgubiło mnie moje przyzwyczajenie do FPSów, gdzie jak się ma broń to sie ją wyciąga i leci na huraaabig_grin. Pierwsza misja i poległem, będę się musiał nauczyć korzystać z V.A.T.S. - a.
        A póki co i tak na najbliższe tygodnie mam czas zajęty - dzisiaj zakupiłem nba 2k10, więc ten erpeg który poszukuję to tak w perspektywie 2 miesięcy, jak znudzi mi się NBa 2k10 i przejdę fallouta, no i do mass effecta też wartało by wrócić. Tak więc mam trochę czasu zanim się na coś zdecyduję.
      • mis_iu Re: Co wybrac - cRPG 06.11.09, 20:59
        Akurat DA pod względem fabularnym zapowiada się beznadziejnie (nadchodzi Plaga,
        jesteś wybrańcem - ratuj świat!) co wcale nie znaczy, że nie położę na tym
        tytule łapsk ;D.
      • Gość: asga Nie polecajcie przygodowek IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.09, 15:28
        Z opisu wynika że mam tak samo, i wcale nie chciałbym kierować się ku
        przygodówkom. Owszem fabuła jest, ale poza tym są zagadki, które nie zawsze są
        logiczne, które często zamulają całą przedstawioną historię. Ba, do tego
        stopnia, że zdarzało się, że olewałem je i grałem z solucją, po to by poznać
        miejsca i historie smile

Dlatego właśnie chyba naturalnie szuka się rpg - tu jest prawie zawsze jakaś w
        miarę wciągająca fabuła, dialogi, a w przerwach między jej poznawaniem są spoko
        walki.

Tylko dokładnie tak samo nie lubie tej całej gamy statsów, zależności. Tych
        wszystkich NIEINTUICYJNYCH cyferek, jak np. Might and Magic 6. Kto się w tym
        połapie - to gra dla specjalistów od rpg, a ja kimś takim nie mam zamiaru
        zostawać, bo mnie to nie bawi.

Super był np. system z Fallouta 1 i 2. Wszystko jasne, przejrzyste , bez
        udziwnień i mające WIDOCZNY wpływ na rozgrywkę. W ogóle to zdecydowanie
        najlepsza gra jaka powstała, jeśli chodzi o gry fabularne - nie nudzi zagadkami,
        jest nieco akcji, super świat... Z resztą długo by pisać o F.
        A co do F3 to nawet wolałbym żeby był to najzwyczajniejszy FPS, bo to co zrobili
        z walką jest także mega sztuczne.
        • Gość: asga Re: Nie polecajcie przygodowek IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.09, 15:38
          A i jak najbardziej nie przeszkadza mi w rpg ilość ekwipunku,przedmiotów itd. To
          też jest fajne, między innymi przecież dlatego grało się w Diablo, między innymi
          dlatego lubię crpg. Tylko tak jak pisał przedmówca - runy czy jakieś meteoryty
          do mieczów w Wiedźminie to nawet to było już dla mnie za wiele (choć np.
          alchemia to zupełnie inna sprawa i podobało mi się to). Liczba klas z Obliviona
          czy Baldura to też za wiele, tam gdzie każdy ma jakieś wspołczynniki do innych
          charakterystyk... To jest kaszana straszna, dlaczego tak rzadko używane są perki ?

Zwyczajnie też szukam crpg bez wydumanego systemu
        • Gość: konieczko Re: Nie polecajcie przygodowek IP: *.kopnet.pl 08.11.09, 18:23
          Idealna gra dla ciebie bedzie Dark Messiah. Gra to taki rpgo-fps z duzym naciskiem na walke ( mi. headshoty z lukow, duza interakcja z otoczeniem podczas walki ( nabijanie przeciwnikow na pale, zrzucanie ze skal i duzo innych) z tego co pamietam to nie bylo zbyt duzo do ogarniania jesli chodzi o level upy i bron. Gralo sie bardzo sympatycznie
    • luciosek Re: Co wybrac - cRPG 04.11.09, 18:24
      Co do Risena..
      Nie ma tam wcale tak wiele statystyk. Nie ma tam klas do wyboru na początku gry,
      tylko frakcje do których się przyłączamy w czasie rozgrywki. A wśród nich nie ma
      też dużo do wybierania. Co do fabuły to Risen do Wiedźmina się nie umywa,
      chociaż nie jest zły. No i w Risenie trzeba trochę "przy expić" żeby się
      przyjemniej grało. smile
      A Dragon Age.. nie wiadomo. Trzeba poczekać do 6 listopada i się okaże. Chociaż
      zdaje mi się że DAsurprised będzie o wiele ciekawszą pozycją.
      A z innych RPG to chyba Divinity 2 jest ciekawą grą. Ale nie wiem - nie grałem.
    • Gość: Wicked6661 Re: Co wybrac - cRPG IP: *.pogodanet.pl 06.11.09, 18:51
      Wybrałem Dragon Age, relacja na żywo na GC jednak mnie przekonałasmile.
    • michrz Re: Co wybrac - cRPG 06.11.09, 22:47
      Jeśli lubisz rpg, ale nie dla statystyk itp, to jest taka już nienajnowsza gra
      Daemonica. Klimat w niej miażdży, ma po prostu świetnie napisane dialogi i
      opowiada ciekawą historię. Jest też niestety dość krótka, ale tak czy siak
      polecam. A i też bardzo mi się Fahrenheit podobał smile
      • Gość: Wicked Re: Co wybrac - cRPG IP: *.pogodanet.pl 07.11.09, 10:19
        Poczytałem sobie o tej Daemonice i rzeczywiście, zapowiada się bardzo ciekawie. Szczególnie fabuła która wygląda na mocno niesztampową. Dzięki, jak znajdę czas to wypróbuję, o ile najdę ją gdzieś w sklepie. A jak nie znajdę, to zawsze jest sklep iTorrentwink.
        • Gość: Altair366 Re: Co wybrac - cRPG IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.09, 11:25
          Moim zdaniem DA to dobra pozycja chociaż ja osobiście poleciłbym gothic'a 3 bez względu
          na błędy i bugi gra wciąga doszczętnie zarwałem przy nim kilka długich nocektongue_out
        • Gość: Maribot Re: Co wybrac - cRPG IP: 91.123.161.* 08.11.09, 15:52
          Nikt nie wymienił (co mnie mocno dziwi) Planescape Torment - gra z najlepszą i
          najoryginalniejszą fabułą, najlepszymi dialogami, najbardziej oryginalnymi
          bohaterami. Nie ma zbyt dużo statystyk, broni jest sporo do wyboru ale ma ona
          jednak drugorzędne znaczenie gdyż praktycznie każdą ważniejszą walkę można
          ominąć dzięki umiejętnie poprowadzonym dialogom.
      • bosman_plama Re: Co wybrac - cRPG 09.11.09, 08:15
        Oddam i swój głos na Daemonicę. Statystyk tam prawie nie ma, więc powinna
        pasować. A klimat jest w grze przedni - najlepszy chyba po P:Torment. Aż żal, że
        przeszła tak prawie bez echa.
        Myślę, że i Morrowind i Oblivion by pasowały - statystyki niby tam jakieś są,
        ale rozwój postaci "robi się sam" i tylko co jakiś czas trzeba rozdzielić marnych kilka
        punktów. Zwłaszcza Oblivion, uproszczony do przesady, byłby tu chyba
        odpowiedni. Minus - w obu fabuła kuleje, w Morrowind mniej, no i walka szybko robi się
        nudna do zaziewania. Dodatkowy minus Morrowinda - te upierdliwe skrzekacze.
        Kolejna gra, której może spróbować osoba zniechęcona do rozbudowanych statystyk to
        Fable. Zdaje się, że od statystyk bardziej liczył tam się tam kształt brodysmirk, fabuła
        jakaś tam jest wzbogacona o elementy simowe - możesz się człowieku żenić, rozwodzić,
        budować domy itp. itd. Gra nawet wciąga, przynajmniej na jakiś czas. Świat jest
        otwartawy na wzór gier Bathesdy, ale mniejszy niż w np. w Morrowindzie, co
        oszczędza graczowi niekończących się wędrówek (nie każdy jest fanatycznym odkrywcą -
        przeszukiwaczem).
    • Gość: Wicked Re: Co wybrac - cRPG IP: *.pogodanet.pl 08.11.09, 16:54
      Wow, mój temat wylądował na głównej sronie, czuje się spełniony życiowobig_grinbig_grin.
      • Gość: MW 2 SICK Re: Co wybrac - cRPG IP: *.chello.pl 08.11.09, 19:56
        MW 2 SICKsmile
    • Gość: Rakshia Re: Co wybrac - cRPG IP: 94.75.121.* 08.11.09, 20:56
      Jeśli chodzi o fabułę to nie polecam Ci gry Risen. Zanudzisz się tam na śmierć...
    • Gość: caspion Re: Co wybrac - cRPG IP: 62.189.228.* 09.11.09, 06:43
      Powiem tak Dragon Age jak na razie zrobil na mnie ogromne wrazenie, pomijam przenikanie sie niektorych elementow, albo troche smiesznie duza ilosc krwi w stosunku do rozmiarow wroga, ale wciaga na maxa. Dawno tak nie przezywalem gry, jestem poprostu zaskoczony, prawie jak stary dobry baldur gdzie zarywalo sie nocki, tylko po to zeby zobaczyc co dalej, gdzie teraz nas fabularnie poprowadzi,shock naprawde super wybor, polecam.
    • Gość: KP Re: Co wybrac - cRPG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.09, 09:52
      Witam! Jeśli nie masz nic przeciwko space operom i universum Star wars, to
      bardzo(ale to bardzo) polecam Knights of the old republic. Fabuła jak dobra
      książka czy film, nie za wiele mędrkowania przy rozwijaniu, machanie
      lightsabre'em i przede wszystkim KLIMAT pierwsza klasa.Gorąco polecam, żaden z
      moich znajomych sie nie zwiódł.
      Pozdrawiamsmile
      • Gość: Jarek138 Re: Co wybrac - cRPG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 10:05
        Polecam Drakensang - fabuła niezła i klimat niepowtarzalny. Nie ma nadmiaru
        przedmiotów a rozwój postaci mało kłopotliwy.
        • Gość: hm Re: Co wybrac - cRPG IP: *.chello.pl 09.11.09, 19:56
          torchlight

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka