Dodaj do ulubionych

Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 14:00
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • galnospoke Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 14:11
      "Ale fani Gothica pewnie będą zachwyceni" - skad ten wniosek? G3 byl kompletna klapa, niegrywalnym produktem nawet po najnowszym patchu. Risen, jak juz wielokrotnie pisalem, jest identyczny z G3, a Twoja opinia tylko to potwierdza. To crap i tyle. Zapomniec i sie nie przejmowac.
    • Gość: robotwithinme Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.09, 14:11
      Hmm, chyba jednak nie chcę w tą grę pograć.
    • wacha67 Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 14:17
      Sławek, na jakim sprzecie grales i jak chodzilo ?
    • Gość: mk Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.broker.com.pl 10.08.09, 14:17
      Znaczy się gothic, ale nie gothic 3? Uff... To już jest na mojej liście, razem z Dragon Age.
    • Gość: on Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.chello.pl 10.08.09, 14:18
      Właśnie tego się bałem,kopie Gothica.Czytając to myślałem że czytam o Gothicu 3.
    • Gość: Mayday Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: 83.238.201.* 10.08.09, 14:19
      Miło sie czytało, pewnie mi nikt nie uwierzy ale tego samego co autor opisał własnie się spodziewałem po tej grze, sporego deja vou jakbym grał w G3... a miałem wtedy te same reakcje. Dzieki bo własnie zostały uratowane moje ponad 100zł smile
    • Gość: baksus Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 14:20
      zapowiada sie swietny tytul, lubilem gotiki...poza g3 bo bugi mnie odstraszyly
    • Gość: marek Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 14:22
      Jeszcze poczekam na recenzję Pawła, żeby wydać osąd. Mam nadzieję, że grał w wszystkie części i da jako takie porównanie.
      Obawiam się jednak, że nie będzie warto kupować tej gry tuż po premierze. Będzie pewnie trzeba poczekać, aż porządnie stanieje.
    • 13allach Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 14:22
      Gniot nadaję do złomu .
    • Gość: marek Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 14:22
      Jeszcze poczekam na recenzję Pawła, żeby wydać osąd. Mam nadzieję, że grał w wszystkie części i da jako takie porównanie.
      Obawiam się jednak, że nie będzie warto kupować tej gry tuż po premierze. Będzie pewnie trzeba poczekać, aż porządnie stanieje.

@wacha67
      tutaj masz info gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,6912996,Wydajnosc_Risen.html
    • Gość: Gość Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 14:24
      Dzieki, ze zabrales mi cala ochote na sciaganie 8 GB gry... Wiec czekam na Arcanie/OFbig_grinR
    • Gość: Ralph Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.xdsl.centertel.pl 10.08.09, 14:27
      Jeśli chodzi o bohatera bez głównego celu to mnie się to też nie podoba, jak w Gothic 1. Nie wiemy, co na początku robić, jaki jest sens wykonywania zadań, lecz potem gra się rozkręca i dzięki takiemu początkowi wiele razy nas zaskakuje.
      Mnie się podoba, że Risen jest taki jak Gothic. Jak będę chciał rozwinietych opcji dialogowych, skomplikowanych zadań, wielu umiejętności to pogram sobie w Drakensanga (swoją drogą, ciekawe, kiedy wyjdzie nowy) albo Dragon Age: Początek.
      Ponadto należy zwrócić uwagę, że RPGi mają oferować ciekawą fabułę, interesujące zadania poboczne, a to, że zastosowano rozwiązania sprzed kilku lat nie powinno nam bardzo przeszkadzać (a na pewno mniej niż w RTSach czy grach FPP.
      Ja bym się raczej czepił wielkości miasta. Kilkadziesiąt postaci w największym mieście!? W Gothicu 2 było większe, w G3 były większe. Porównując do innych gier. W Drakensangu było kilkaset i tam zdawało się, że miasto żyje.

Na koniec mam jeszcze pytanie. Jak to jest z kobietami? Jest ich dużo, dostajemy od nich jakieś zadania (coś jak G2), czy występują tylko marginalnie (jak w G3, gdzie kobiety to były głównie niewolnice albo bezwyrazowe rojalistki)?
    • flawless.obi Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 14:29
      "Ale fani Gothica pewnie będą zachwyceni".

Jestem fanem Gothica, ale poczułem się urażony, ponieważ wnioskuję, że masz wielbicieli Gothica za ludzi ograniczonych do schematu, jak to sam nazwałeś, przynieś/wynieś/pozamiataj.
      Kocham pierwszą część Gothica, drugą lubię, trzecią jestem w stanie znieść ze względów sentymentalnych.
      Przeczytałem ten artykuł tylko po to, by dowiedzieć się, czy Piranha Bytes zreflektowała się za Gothica 3, który nie był najwyższych lotów i niestety zawiodłem się..
      Widocznie ich era przeminęła.
    • brak-uje Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 14:39
      Oj panie SS podpadłeś mi, strasznie nie podoba mi się twoich pare stwierdzeń.

Zaczynając, widać że nie grasz w gry rpg, w każdej grze jesteśmy chłopcami na posyłki,biegającymi w te i spowrotem,grającym pół gry żeby nowy pancerz zdobyć...

Bardzo szkoda że nie grałeś w G2, ja osobiście uważam ją za lepszą od 1,i za przeproszeniem argument część 2 była taka sama jak 1,w modelu niczym się nie zmieniło jest totalnie wyssany z palca.
      To tak jakby powiedzieć że nowy colin nie różni się niczym od poprzedniego i jest ciągle ten sam model gry,czyli wybór tras i jeździenie samochodem?
      Sismy też niczym nie różnią się od 1,wybieramy sima i nim gramy
      C&C3 też nie rózni się niczym od C&C generals, wybieramy budynki ,w nich produkujemy jednostki i nimi gramy...
      GTA IV nie zmienił się od części 1, wchodzimy do samochodów,strzelamy,wykonujemy misje - model się nie zmienił , więc GTA IV jest do dupy...
      Takie gadanie jak twoje to jest jakaś totalna bzdura i strasznie mi się to nie podobało...

ROzumiem że nie jesteś fanboyem gothica, ja osobiście nie lubie długim i bezsensownych dialogów - idealnie to widać w seri neverwinter,czy baldur gates,gdzie w nwn(1 lub 2)przez 50% gry klika się dalej-dalej-dalej i potem dziennik czyta...

ROzumiem że tobie risen się poprostu nie podobał,poprostu nie lubisz gier rpg - dobrze,rozumiem to,tylko czy wtedy takie sprawozdanie nie powinien robić ktoś kto lubi tego typu gry i zna się za przeproszeniem na nich?
    • mateuszskibicki1 Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 14:39
      Mi się gothic podobał na początku... później nudno było ;] z tym pewnie to samo będzie
    • Gość: wincenty okoń Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 14:45
      Ciesze sie ze jest recenzja.
      Ja wszystkie Gothici przeszedłem (poza dodatkami bo były shitowe maksymalnie) i o ile nie bedzie tylu błędów co w G3 to się zagra jak gra stanieje bo 120 zł za odgrzewke trochę ciężko wydać.

Dzieki za recke
    • Gość: . Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: 212.14.58.* 10.08.09, 14:46
      Dla Piranha Bytes świat się zatrzymał wtedy i nigdy nie ruszył do przodu [...] nie było Obliviona, Fallout 3 ani nawet Fable.

Jesli dla autora w/w tytuly sa rozwinieciem komputerowego RPG to dechciwa sie czytac dalsza czesc wypocin.
    • Gość: Gosc Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: 212.59.250.* 10.08.09, 14:50
      "nie było Obliviona, Fallout 3 ani nawet Fable"
      Nie wiem w jakis sposob te tytoly popchnely gatunek cRPG do przodu . Od kilku lat z naprawde nieliczynmi wyjatkami jest on rozmieniany na drobne by zadowolic fanow niewymagajacej akcji . Wyzej wymienione gry lacznie z Ass effect sa tego doskonalym przykladem .
      Jesli tworcy Risen "zatrzymali" sie wedlug autora w 2002r to moze cos jeszcze z tej gry bedzie .
    • brak-uje Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 15:03
      Oczywiście mój wcześniejszy koment odnosi się też do porównania, ze risen nie różni się od gothiców smile
    • bartuskoo Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 15:04
      czytałem gdzie indziej wrażenia. I tam recenzent się zachywaca bo.........uwaga.....powrócił stary Ghotic smile. Tak więc zgadza się wszystko co napisał Sławek.

Ja sobie daruję, i poczekam na Arkania...bo imo może być fajne i świeże.
    • Gość: f Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.chello.pl 10.08.09, 15:15
      nie kupię
    • Gość: marek Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 15:15
      Poczytałem kilka recenzji i ta Sławka jest najlepsza. Nie jest przesłodzona, nie opisuje tego co widzimy na trailerach, jest b. dobra (może z minusemwink).
      Innym recenzjom trzeba dać porządną dawkę rutinoscorbinu, bo są jakieś niewyraźne wink
    • hezron Re: Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 15:16
      @Goście . i GOSC

Chcecie czy nie Oblivion, Fallout 3 i Wiedźmak popchnęły do przodu cRPG i to w znacznym stopniu... pieprzenie jakie to one są do bani niczego nie wnosi a tylko rysuje mi wasz obraz... zatwardziałych, pryszczatych czubków, którzy cały czas grają tylko i wyłącznie w Planetscape lub Baldura 2... Dwie najlepsze i jedyne w swoim rodzaju gry, których absolutnie nic nie moze zdetronizować...

Żal mi was

A w Risen jeśli jest podobny do Gothica to chętnie przytnę, choćby po tylko to żeby się rozczarować jak Sławek wink
    • psychol324 Graliśmy w Risen - czy to jest nowy Gothic? 10.08.09, 15:25
      Taak a jak robią kolejnego CoD'a dla kasiory który nic się nie różni i można było po prostu wstawić patcha do poprzedniego to wszyscy są podnieceni...a idźcie z takim recenzowaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka