Dodaj do ulubionych

Gdzie spędzić rodzinne ferie w Bieszczadach?

13.01.06, 13:03
Chcemy pokazać synowi (11 lat) Bieszczady zimą, spróbować jazdy na nartach,
pochodzić na spacery. Macie jakieś propozycje? Ostatni raz byliśmy w
Bieszczadach 10 lat temu :((( i nie wiemy do jakiej miejscowości teraz
jechać. Chcielibyśmy jakiś niedrogi nocleg, może jakieś schronisko. Macie
propozycje? Proszę o pomoc :))))
Obserwuj wątek
    • justka842 Re: Gdzie spędzić rodzinne ferie w Bieszczadach? 13.01.06, 16:25
      proponuje strone: www.bieszczady.net.pl
    • en.door.fina Re: Gdzie spędzić rodzinne ferie w Bieszczadach? 13.01.06, 17:28
      Co do nart, to się nie orientuję, ale zima to świetny czas na poznanie
      miejscowych zabytków. Możecie zacząć od Sanoka - znajduje się tam największy
      polski skansen, w którym zgromadzono cerkwie, karczmy i chaty, m.in. Łemków i
      Bojków. W Sanoku też macie największą szansę natknąć się na Józefa Szwejka;)) i
      zwiedzić położony wyżej zamek.
      W Ustrzykach Dolnych można wstąpić do Przyrodniczego Muzeum Bieszczadzkiego
      Parku Narodowego - tam syn dowie się jak wygląda, np. żubr ustrzelony niegdyś
      przez premiera Jaroszewicza;))
      W Cisnej zaś koniecznie trzeba wstąpić do 'Siekierezady'..

(O kwaterę można popytać w Stowarzyszeniu Agroturystycznym "Galicyjskie
      Gospodarstwa Gościnne - Bieszczady", tel. (013) 469 72 66.)
    • 7seven7 Re: Gdzie spędzić rodzinne ferie w Bieszczadach? 13.01.06, 19:57
      A co sadzicie o miejscowosci Lesko? Znalazlam tam tanie schronisko (14 zl. za
      noc), blisko wyciag narciarski (co dla nas niezmotoryzowanych jest ważne).
      • justka842 Re: Gdzie spędzić rodzinne ferie w Bieszczadach? 13.01.06, 23:51
        Wszystko fajnie(Sanok, Ustrzyki Dln., Lesko), ale jesli zamierzasz jechac w
        Bieczszady to nawet pobyt w Cisnej to za malo- dopiero od Przyslupia mozna
        zobaczyc jak wygladaja poloniny(stad do Leska jest ok. 45 km, a jak na gory to
        ogromna odleglosc). Propnuje usiasc nad mapa i zastanowic sie gdzie tak
        naprawde chcesz jechac. Bieszczadzkie portale inernetowe sa bardzo pomocne.
        Powodzenia :)
        • 7seven7 Re: Gdzie spędzić rodzinne ferie w Bieszczadach? 15.01.06, 13:14
          justka842, masz rację, tam chyba tego nie poczujemy... Nie jedziemy jednak do
          Leska.
          Pochodziłam troche po necie i wybór padł na bacówkę "pod Honem" w Cisnej. Mają
          też wyciąg, więc trochę nart będzie, dużo spacerów. Co o tym myślicie?
          Tak dawno już nie byłam w naszych Bieszczadach, ostatnio raczej na wschód nas
          ciągnęło, że strasznie zatęskniłam. Napiszcie mi proszę, jakie są "obowiązkowe
          punkty" w rejonie Cisnej. (jesteśmy niezmotoryzowani)
        • ilzan Re: Gdzie spędzić rodzinne ferie w Bieszczadach? 16.01.06, 08:23
          Hej!
          Uważam, że to dobry wybór. Byłam pod Honem, sprawdziłam i wiem, że jest bardzo
          dobrze.Jeżeli nie jesteście zbyt wymagający i zaakceptujecie trochę
          skromniejsze warunki oczywiście. Mój pobyt przypadł co prawda na czas letni ale
          w domu mam narciarza, więc rozmawiał z gospodarzami na ten temat i naprawdę bez
          obaw, będzie dobrze zimą.
          A na marginesie. Nigdzie nie spałam tak dobrze jak w Bacówce pod Honem.
          Gospodarze są bardzo mili, a Ari - pies ratownik bardzo kochany. Pozdrowienia !
    • bramante Re: Gdzie spędzić rodzinne ferie w Bieszczadach? 17.01.06, 13:23
      jesli chcesz pojezdzic na nartach to polecam rusinowa polane w dwerniczku tyle
      ze tam noclegi dosc drogie i total odludzie ( piekne swoja droga) W komanczy
      tez jest wyciag i mozna szukac tanszych noclegow ale komancza dla mnie klimatem
      to jeszcze nie bieszczady :-) Jesli chcesz znalezc naprawde tanie spanie to
      hoteliki BPN , biały w górnych albo jeszcze lepiej w wołosatem :-) Z okien
      piekny widok na tarnice :) i fajny spacer ze schroniska przez rozsypaniec
      halicz i tarnice do schroniska ( tylko przy dobrych warunkach , sama o mało nie
      zopstałam na forewer na rozsypancu zimą ;))) Albo bacówka pod rawkami, przemiłe
      miejsce , obskoczysz rawki i połoniny :) W górnych chyba tez jest jakis talezyk
      ale nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka