kaskahh 04.01.10, 13:50 mozecie cos polecic, zamin kupie nieodpowiedni? na pewno sa takie, ktore beda sie dobrze czuly w mojej lazience mam scianke od prysznica i widze tak cos wiszacego... dzieki! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 04.01.10, 14:03 Polecam hoję woskownicę. Odpowiedz Link Zgłoś
rafa4.4 Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 05.01.10, 11:18 Fikus pnący (Pumila) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 05.01.10, 13:45 Kiedyś w pracy w północnym pokoju świetnie rósł mi z dala od okna roicissus (rhoicissus rhomboidea). Trzeba tylko uważać, żeby go za mocno i za często nie podlewać, bo potrzebuje dostępu powietrza do korzeni. Inaczej korzenie gniją, a cała roślina usycha. Z tego też powodu najlepiej go hodować w doniczkach z niepolewanej, porowatej gliny. Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 05.01.10, 14:29 Bluszcz, do jasnego miejsca - z bialymi lub żóltymi brzegami, w ciemniejsze miejsce - jednolicie zielony. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 05.01.10, 14:55 dziekuje!!!!!!!!!!!!!!!! lece na poszukiwania Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 05.01.10, 19:20 Mam nadzieję, że masz okno w tej łazience, bo niestety w ciemnej nic nie będzie rosło.Hoja ma jeszcze taką zaletę, że silnie pachnie gdy kwitnie co w łazience jest zaletą.U mnie rośnie na parapecie w toalecie( strona zachodnia) i robi za naturalny odświeżacz powietrza:) W sprzyjających świetlnie warunkach kwitnie chętnie i dość długo, w łazience łatwo wytrzeć kleiste krople, które wytwarzają kwiatki, no i jej ciemnozielone, błyszczące liście wyglądają bardzo elegancko.Trzeba jednak uważać by jej nie zalać, ma mięsiste liście ja czasem 'zapominam' o niej i podlewam gdy ziemia jest sucha co zauważyłam jej służy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 06.01.10, 11:38 okno mam;) ale nasluchalam sie od mamy ze hoja nie zawsze kwitnie... jak to jest? poki co mam juz bluszcz;) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 06.01.10, 12:12 Kuzyn miał hoję. Dbał o nią bardzo, nawoził. Rosła pięknie, ale nie kwitła. Po kilku latach oboje z żoną uznali, że nie ma co zawracać sobie nią głowy i zupełnie ją zaniedbali. Wtedy zakwitła bardzo obficie. Niektóre rośliny kwitną dopiero wtedy, gdy poczują, że ich egzystencja jest zagrożona. Bo chcą wytworzyć nasiona, żeby choć w ten sposób przetrwać (tzw. zachowanie gatunku). Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 06.01.10, 13:19 Mojej hoi nie nawożę regularnie, raz do roku jak mi się przypomni to włożę parę pałeczek nawozowych, ale raczej tak dla uspokojenia sumienia. Kwitnie co roku.Mam ją od małej sadzonki, wiec przesadzam co jakiś czas do większej doniczki i widocznie zapas składników w użytej ziemi wystarczy.U mnie ma jasne stanowisko ( na parapecie), niewiele wody i nie za gorąco w zimie(pomieszczenie słabo ogrzewane). Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 06.01.10, 13:26 To co pisze Horpyna to prawda, hoję można 'zaniedbać'.To prawie 'żelazna' roślina.Mam jeszcze jedną stoi z dala od okna na witrynie, ale ta jednak z powodu małej ilości światła nie kwitnie.Podlewam ją rzadko, bo trzeba się wspiąć, ale i tak ładnie wyglądają jej ciemne, błyszczące liście. Odpowiedz Link Zgłoś
mamap Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 06.01.10, 20:54 U mojej sasiadki jest hoja przeogromna,ulokowana w kacie okna poludniowego (szybko slonce zachodzi za blok), ciagle obcina jej pedy zeby jakos opanowac jej rozrost. Nie byla przesadzana od lat z powodu wielkosci, ziemi w doniczce nie widac. Rosnie i kwitnie ciagle-potwierdza wasze opinie,ze kwitnieniem walczy o przetrwanie. U drugiej sasiadki kwitna na okraglo hoje stojace we wschodnim oknie, parter wiec ciemniej. Dziwne te hoje. I piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: pnacy kwiat do lazienki z oknem 06.01.10, 12:50 Scindapsus ale taki; joelbruffin.typepad.fr/photos/uncategorized/2008/06/23/scindapsus_enjoy_02.jpg U mnie rośnie właśnie taki już od kilku lat w łazience na parapecie a do tego ma prawie cały czas zasłonięte to okno żaluzją. Strona wschodnia. Nie sprawia żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś