Dodaj do ulubionych

komponowanie krzewów i drzew jak

18.03.11, 09:34
mam jedną część ogrodu nie zagospodarowaną, i chciałabym zakupić tam kilka krzewów i drzew spotykanych i rzadziej spotykanych takich jak:
grujecznik japonski
pecherznica
tawuła
dereń kousa
mahonia pospolita
klon palmowy czerwonolistny
catalpa surmia
wiciokrzew
perukowiec podolski
judaszowiec kanadyjski
Czy da się je wszystkie razem jakoś skomponować i czy wszystkie rosną w naszych warunkach glebowych? znalazłam je u sprzedawcy na allegro, a wiem, że czasem na allegro opisy mają przesadzone, drzewa wybarwione itp.
Ogród dość duży ogrodzony siatką, ok 25-25 m ziemia dość ciężka gliniasta rolna, ale żyzna strefa 62/6b kuj - pom
Obserwuj wątek
    • bei Re: komponowanie krzewów i drzew jak 19.03.11, 17:27
      Kazdą roslinę googlaj:), sparwdzaj, jakie podłoże, jakie stanowisko, zwróć uwage an wymiary dorosłego okazu- by nie cisnęły się gdy podrosną:)
      Ja ostatniego nie przestrzegam- mam nadzieję, ze będzie to taki kolorowy, przenikający sie żywopłot, w innych miejscach tak szybko chcę miec efekt zageszczenia- mam nadzieję, ze poxniej zdołam w razie czego rosliny przesadzic w inne miejsce.

Wejdź na "garden puzzle"- sprobuj tam ułozyc kompozycje z tych krzewów i drzewek

i nie odchodź, przyjdzie Horpyna, Dorotka i inne dziewczyny- SPECJALISTKI:)- to doradzą :)dokładniej:)

Byłas na "roku ogrodnika"?- tam tez mozesz zapytac...aaaaaaaaaa, jak weekend w pogodę łaskawy, to odpowiedza dopiero w poniedziałek wieczor:)

Pomogę Ci googlac poźniej-(mam gości)
      • srokaiwona Re: komponowanie krzewów i drzew jak 19.03.11, 23:48
        dziękuję za rady tak właśnie zamierzam zrobić, rozrysować sobie siatkę ogrodu na kartce, mniej więcej okręgami zaznaczyć korony, i patrzeć jeszcze czy cień nie cień ;)
        mam tylko problem z określeniem gleby rolna podobno dobra, ale chyba też giniasta. Można to w jakiś sposób sprawdzić ?
        no i sprzedawca na allegro ma dość tanio te wszystkie wymienione w 1 poście rośliny...ale nie ma w niektórych podanych odmian tylko np. napisane tawuła - napiszę chyba do niego o konkretną nazwę odmiany...
        nie wiem czy mogę tu wkleić link do sprzedającego, najwyżej niech moderator usunie:
        http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9875643
        • bei tawuła 20.03.11, 10:13
          pan ma odmianę kwitnącą fioletowo o zielonych lisciach- (spiraea japonica??)
          Nie mam takiej, mam odmiany szarą, sniezną i dwa rozne "goldy":)
          • bei Re: tawuła 20.03.11, 10:20
            widzę u niego dużo roślin w niewielkim rozmiarze ( i szczescie-niewielkim koszcie:)
            Ma to swoje zalety (gdy wypadnie, to mniejszy koszt), ale trzeba dłuzej czekac na efekty.

Wrzucę go do "ulubionych" na pewno poxneij skorzystam.
            Czekam na kwiecien, u nas wiosna poźno przychodzi
          • srokaiwona Re: tawuła 20.03.11, 18:43
            pisałam do sprzedającego i jest to tawuła douglasa. narazie robię sobie notatki na temat każdej z roślin. No i myślę gdzie co wsadzić. Próbowałam w garden puzzle, ale nie ma wielu odmian.
    • srokaiwona Re: komponowanie krzewów i drzew jak 20.03.11, 09:32
      do do mojej gleby dowiedziałam się, że są to grunty rolne dobre klasa III a, sąsiedzi uprawiają, rzepak, buraki, zboża i ziemniaki. I że są przepuszczalne, a pod spodem gliniaste i nie przepuszczalne....
      • bei Re: komponowanie krzewów i drzew jak 20.03.11, 10:07
        Ph mozna zmierzyc pehametrem, są najrozniejsze.
        Ja tez mam gliniastą. od razu gliniasta, zazdroszcze tej warstwy przepuszczalnej:)

Kopię więc wielkie dołki (tzn mąż kopie) i wsypujemy tam odpowiednie podłoze. Mamy duzo roślin kwasolubnych. Poxniej ściołkowanie kora tez zakwasza podłoze. Mozna uzyc trocin....albo chemicznych poprawiaczy:)
        Teraz biegę obejzrec, co ma Twoj sprzedawca :), wazne, ze nie ma negatywów i neutralnych komentarzy, jak widzę jest szkołkarzem, to juz dobrze wrozy, bo wazne, by rosliny były hartowane w naszym klimacie a nie w holenderskeij szklarni:)
        • lellapolella Re: komponowanie krzewów i drzew jak 20.03.11, 17:37
          większość tych krzewów u mnie rośnie bardzo dobrze, a mam mady nadrzeczne - u góry przepuszczalne, dołem -ilaste.
          Wyjątki:
          perukowiec podolski- stanął i myśli już drogi rok
          judaszowiec- nie spotkaliśmy się dotąd
          klon czerwonolistny- p.perukowiec
          • bei Re: komponowanie krzewów i drzew jak 20.03.11, 20:33
            Judaszowiec- ogacaj na zimę- nie wiem jak długo trzeba na niego tak chuchac...gdzie mieszkasz?- ja pod Krakiem, zimy tu prawdziwie zimne.
            Mam dwa perukowce-obie wersje kolorystyczne- stoją, ale u nas prawie wszystko po 3 lata aklimatyzuje sie, w czwartym dopiero rosnie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka