Dodaj do ulubionych

Ogródek na działce

IP: *.stacje.agora.pl 09.05.11, 08:52
Witam, mam takie banalne pytanie... czy działkę warzywną można łączyć z ogrodową? A jak tak to jakie warzywa najlepiej sadzić obok jakich roslin?
Obserwuj wątek
    • Gość: Yoko Re: Ogródek na działce IP: *.stacje.agora.pl 09.05.11, 09:18
      Oczywiście, że można łączyć te dwie działki. Np. Aksamitki posiadają nie tylko piękne kwiaty. W ogrodzie odstraszają takie szkodniki jak nicienie i mączliki. Można z nich także przyrządzać naturalne preparaty - wywary i wyciągi do ochrony roślin. Sąsiedztwo aksamitek ma korzystny wpływ na uprawę pomidorów! a to tylko jeden z wielu przykładów!
    • Gość: Olka Re: Ogródek na działce IP: *.stacje.agora.pl 09.05.11, 09:22
      a coś więcej o uprawie współrzędnej?
      • adamzremba Re: Ogródek na działce 18.08.11, 17:42
        Przecież to jest jak najbardziej naturalne w ogrodzie. przy małym areale nie ma innej możliwości czasem. przy grządkach warzywnych można sadzić krzewy owocowe. u mnie rośnie agrest, porzeczki i maliny zaraz przy pomidorach i papryce.
    • magda_narkiewicz Re: Ogródek na działce 28.09.11, 11:19
      Jeśli kwiaty będzie uprawiało się zgodnie z wymogami dotyczącymi warzyw - głównie chodzi o odpowiednie prowadzenie ochrony roślin, to teoretycznie oczywiście można je sadzić razem. Po tym sezonie mogę podzielić się własnymi doświadczeniami. Warzywno-kwiatowe uprawy miałam na balkonie. Nie uszczknęłam nawet listka sałaty, by nie niszczyć kompozycji, żal mi było zrywać także kiści pomidorków czereśniowych, choć bardzo za nimi przepadam. Lepiej natomiast poszło z ukwiecaniem warzywniaka. Dodałam mu zagonek nasturcji (wykorzystuję ją do sałatek), a także rządki nagietków i aksamitek (też są jadalne). Nawet gdy pojawiły się puste miejsca po zebranych sałatach czy fasolce, całość wyglądała nader efektownie. Jednak moim zdaniem najbardziej eksponowane miejsca powinny służyć głównie do podziwiania.
    • mango-projekt Re: Ogródek na działce 28.09.11, 12:51
      Witam

Oczywiście zgadzam się z przedmówcami - jak najbardziej można łączyć ogród warzywno-owocowy z dekoracyjnym. Często nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo dekoracyjne są niektóre warzywa, czy owoce :-)

Natomiast ja bym radziła jednak odseparować te dwie części ogrodu. Tak jak już zostało napisane - z ogrodu warzywnego się korzysta, często 'psując' kompozycję. Według mnie zdecydowanie lepiej jest umieścić część dekoracyjną bliżej domu, tak, by zasłaniała drugą część ogrodu, a w ustronnym, nieco oddalonym miejscu część warzywno-owocową. Nie trzeba się martwić, że niszczy się wypracowaną kompozycję, ani że nawozy, czy środki ochrony będą miały wpływ na rośliny ozdobne :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka