GoĹÄ: Tycjana IP: *.stacje.agora.pl 09.05.11, 08:52 Witam, mam takie banalne pytanie... czy działkę warzywną można łączyć z ogrodową? A jak tak to jakie warzywa najlepiej sadzić obok jakich roslin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Yoko Re: Ogródek na działce IP: *.stacje.agora.pl 09.05.11, 09:18 Oczywiście, że można łączyć te dwie działki. Np. Aksamitki posiadają nie tylko piękne kwiaty. W ogrodzie odstraszają takie szkodniki jak nicienie i mączliki. Można z nich także przyrządzać naturalne preparaty - wywary i wyciągi do ochrony roślin. Sąsiedztwo aksamitek ma korzystny wpływ na uprawę pomidorów! a to tylko jeden z wielu przykładów! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Olka Re: Ogródek na działce IP: *.stacje.agora.pl 09.05.11, 09:22 a coś więcej o uprawie współrzędnej? Odpowiedz Link Zgłoś
adamzremba Re: Ogródek na działce 18.08.11, 17:42 Przecież to jest jak najbardziej naturalne w ogrodzie. przy małym areale nie ma innej możliwości czasem. przy grządkach warzywnych można sadzić krzewy owocowe. u mnie rośnie agrest, porzeczki i maliny zaraz przy pomidorach i papryce. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_narkiewicz Re: Ogródek na działce 28.09.11, 11:19 Jeśli kwiaty będzie uprawiało się zgodnie z wymogami dotyczącymi warzyw - głównie chodzi o odpowiednie prowadzenie ochrony roślin, to teoretycznie oczywiście można je sadzić razem. Po tym sezonie mogę podzielić się własnymi doświadczeniami. Warzywno-kwiatowe uprawy miałam na balkonie. Nie uszczknęłam nawet listka sałaty, by nie niszczyć kompozycji, żal mi było zrywać także kiści pomidorków czereśniowych, choć bardzo za nimi przepadam. Lepiej natomiast poszło z ukwiecaniem warzywniaka. Dodałam mu zagonek nasturcji (wykorzystuję ją do sałatek), a także rządki nagietków i aksamitek (też są jadalne). Nawet gdy pojawiły się puste miejsca po zebranych sałatach czy fasolce, całość wyglądała nader efektownie. Jednak moim zdaniem najbardziej eksponowane miejsca powinny służyć głównie do podziwiania. Odpowiedz Link Zgłoś
mango-projekt Re: Ogródek na działce 28.09.11, 12:51 Witam Oczywiście zgadzam się z przedmówcami - jak najbardziej można łączyć ogród warzywno-owocowy z dekoracyjnym. Często nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo dekoracyjne są niektóre warzywa, czy owoce :-) Natomiast ja bym radziła jednak odseparować te dwie części ogrodu. Tak jak już zostało napisane - z ogrodu warzywnego się korzysta, często 'psując' kompozycję. Według mnie zdecydowanie lepiej jest umieścić część dekoracyjną bliżej domu, tak, by zasłaniała drugą część ogrodu, a w ustronnym, nieco oddalonym miejscu część warzywno-owocową. Nie trzeba się martwić, że niszczy się wypracowaną kompozycję, ani że nawozy, czy środki ochrony będą miały wpływ na rośliny ozdobne :-) Odpowiedz Link Zgłoś