piodu 11.05.04, 07:37 Otrzymałem kilka nasionek dyni ozdobnej. Mam pytanie, jak wysiać i jaki rozstaw, gdzie, jakie są wymagania i przede wszystkim kiedy ? Nic nie wiem na temat uprawy tej rośliny. Będę wdzięczny za każdą informację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: dynie ozdobne jak hodować ? 11.05.04, 16:56 Dynie ozdobne uprawia się podobnie jak inne dyniowate.Można ją uprawiać z siewu lub z rozsady.Siew przeprowadzamy w drugiej połowie maja.Stosuje się siew punktowy (2-3nasiona) w rozstawie 1x1m.Przy uprawie z rozsady doniczkowej (druga połowa kwietnia), nasiona (po 2 szt.)siejemy do doniczek wypełnionych substratem torfowym.Rozsada wymaga temperatury 18-20 C.Do gruntu rozsadę wysadzamy też w drugiej połowie maja.Stanowisko dla dyń powinno być słoneczne. Pod jej uprawę nadaje się każda ziemia.Najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych,nawiezionych obornikiem lub kompostem.Dynia wytwarza bardzo dużo masy zielonej,dlatego potrzebuje dużo wody.Mniejsze gatunki dyni ozdobnej można prowadzić przy podporach takich jak kraty,pergole.Do zbioru przystępuje się wówczas,gdy pędy są suche i brązowe a owoce w pełni dojrzałe.Ścina się owoce z szypułką i fragmentem łodygi.Bezpośrednio po zbiorze owoce należy przetrzeć szmatką zwilżoną alkoholem.Następnie suszy się je w przewiewnym,zacienionym pomieszczeniu. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
sniezkabiala Re: dynie ozdobne jak hodować ? 14.05.04, 13:32 Podpisuje się pod informacjami amadyn. Dodam, że w zeszłym roku wysiałam i efekt był świetny. Są mało wymagające, u mnie przetrzymały suszę, ale mocno ciągną wodę z ziemi, więc lepiej nie sadzić ich zbyt blisko jakichś delikatnych roślin. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś