Dodaj do ulubionych

dynie ozdobne jak hodować ?

11.05.04, 07:37
Otrzymałem kilka nasionek dyni ozdobnej. Mam pytanie, jak wysiać i jaki
rozstaw, gdzie, jakie są wymagania i przede wszystkim kiedy ? Nic nie wiem na
temat uprawy tej rośliny. Będę wdzięczny za każdą informację.
Obserwuj wątek
    • amadyn Re: dynie ozdobne jak hodować ? 11.05.04, 16:56
      Dynie ozdobne uprawia się podobnie jak inne dyniowate.Można ją uprawiać z siewu
      lub z rozsady.Siew przeprowadzamy w drugiej połowie maja.Stosuje się siew
      punktowy (2-3nasiona) w rozstawie 1x1m.Przy uprawie z rozsady doniczkowej
      (druga połowa kwietnia), nasiona (po 2 szt.)siejemy do doniczek wypełnionych
      substratem torfowym.Rozsada wymaga temperatury 18-20 C.Do gruntu rozsadę
      wysadzamy też w drugiej połowie maja.Stanowisko dla dyń powinno być słoneczne.
      Pod jej uprawę nadaje się każda ziemia.Najlepiej rośnie na glebach żyznych,
      próchniczych,nawiezionych obornikiem lub kompostem.Dynia wytwarza bardzo dużo
      masy zielonej,dlatego potrzebuje dużo wody.Mniejsze gatunki dyni ozdobnej można
      prowadzić przy podporach takich jak kraty,pergole.Do zbioru przystępuje się
      wówczas,gdy pędy są suche i brązowe a owoce w pełni dojrzałe.Ścina się owoce z
      szypułką i fragmentem łodygi.Bezpośrednio po zbiorze owoce należy przetrzeć
      szmatką zwilżoną alkoholem.Następnie suszy się je w przewiewnym,zacienionym
      pomieszczeniu.
      amadyn
      • sniezkabiala Re: dynie ozdobne jak hodować ? 14.05.04, 13:32
        Podpisuje się pod informacjami amadyn. Dodam, że w zeszłym roku wysiałam i
        efekt był świetny. Są mało wymagające, u mnie przetrzymały suszę, ale mocno
        ciągną wodę z ziemi, więc lepiej nie sadzić ich zbyt blisko jakichś delikatnych
        roślin.
        powodzenia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka