Dodaj do ulubionych

Co zrobic z jarmuzem?

25.09.11, 16:16
Jarmuz, podobno zawiera wiele witamin i soli mineralnych. Wszystko byloby swietnie ale na moim jarmuzu sa insekty. Sa zielone gasienice, mszyce biale i zielone ect. Nie chce stosowac chemikaliow w rodzaju Decis. Co mozna jeszcze zrobic aby pozbyc sie tych insektow i spokojnie uzytkowac to co wyroslo w ogrodzie. Moze czekac az nadejdzie mroz i wymrozi to badzewie? Jakies rady?
Obserwuj wątek
    • dar61 1. zimowe koty za płoty 30.09.11, 15:35
      Co robić?! Ależ - jeść! Po co najmniej 1. przymrozkach!

      Jako wieloletni smakosz tego jedynego - prócz pora - śródzimowego warzywka mogę zaopiniować, że jeśli mamy w okolicy ogródka inne kapustne, to tenże jarmuż jest ostatnim z nich, który kapustne insekty pałaszują i na obiekt składania jaj wybiorą.
      Podejrzewam - że odpowiada za to bardziej ostry smak jarmużu [przed właśnie przemrożeniem], co może zniesmaczać gąsienice.

      A) Wniosek - należy go siać i pikować w otoczeniu arier- i awangardy kapust, brukselek, kalarep - te wezmą 1. atak na swe barki.

      Czy moje jarmuże nie mają oznak żerowania? Ależ mają, ale i nie widać ich za bardzo we fryzurze tych kędzierzawych liści, a i tak w zimie muszę część ich sortować, bo na lutych mrozach mi schną i żółkną.

      B) Mam też od 10 lat w ogrodowej swej szafce specjalne powłoki, z ciekawego typu perforowanej mikroporami folii, specjalnie wymyślonej gdzieś w Germanii ku owijaniu kapustnych dla ochrony właśnie przed gąsienicami. [Jakoś potem w PL w sprzedaży jej już nie widziałem, prócz tego 1. razu w Practiker*e, w stoisku ogrodowym].
      Ale motyle kiedy przez tę obwijkę nie mogły na zagon siadać, to składały chyba swe jaja poza, na tej powłoce, i w środku, pod nią, gąsienice się potem na liściach jednak pojawiały, kiedy ich młódki gdzieś pod te powłokę wpełzały. Mimo że jej brzeg w następnym roku przysypywałem ziemią, do ziemi troczyłem - znów była nieszczelna ta zapora. Dziś w szafce zalega, a ja sieję dużo jarmużu - zawsze coś dla nas po uczcie gąsienic zostanie.
      Ale ten smak zimą, z wody czy zasmażanych, z zasypką-bułeczką na śr. brąz i maseł... i kefirkiem - [GULP!]

      Latem - po pobycie wzamrażarce. Tak z dwie doby.

      Smacznego!
      Dar61
      • wami41 Re: 1. zimowe koty za płoty 15.10.11, 18:50
        Wszystkie zalety jarmuzu sa super ale te gasienice. Nie potrafie nic z tego warzywa zrobic, bo po dokladnym przegladnieciu i kilku myciach ciagle widze 1 lub dwie gasienice plywajace w zlewie i to jest koniec. Jarmuz laduje w koszu na smieci. Robactwo to jest to, czego nie moge zniesc.
    • piotrek191o Re: Co zrobic z jarmuzem? 17.10.11, 21:08
      Można spróbować któregoś z naturalnych preparatów, robionych własnoręcznie, np z czosnku czy cebuli, np Wyciąg z czosnku - 200g roztartego czosnku zemleć, zalać 10 l. wody i odstawić na 3-4 dni, nie rozcieńczać. Stosować na rośliny zapobiegawczo i przy porażeniu. Pomaga zwalczyć mszyce, przędziorki, połyśnice marchwiankę oraz choroby bakteryjne i grzybowe. Mam jeden artykuł o tych preparatach, sporo przepisów, może się któryś przyda :)
      --
      kilka ciekawych artykułów:) zadbanyogrodek.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka