zagator 04.11.12, 22:19 Chciałbym posadzić cebulki wpojemnikach,a potem usatwić na wisonę na trawniku.Kiedy należy cebulki wsadzać do pojemników i trzymać np. w garażu?W styczniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Jeszcze pytanie o tulipany 05.11.12, 07:13 Wsadź teraz, ale trzymaj na zewnątrz, a nie w garażu. Tulipany powinny zimą być w gruncie. Najlepiej, jak pojemniki z cebulkami zadołujesz w jakimś wolnym miejscu na rabacie, żeby były normalnie wystawione na mróz i śnieg. Wsadź je w ziemię tak, żeby całe były zagłębione (do górnej krawędzi). Na wiosnę wyciągniesz pojemniki z ziemi, opłuczesz z zewnątrz i ustawisz, gdzie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham Re: Jeszcze pytanie o tulipany 05.11.12, 08:14 tylko błagam - zrób porządny drenaż/dziury w dnie pojemników, bo inaczej będzie masakra jak u mnie w zeszłym roku; Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jeszcze pytanie o tulipany 05.11.12, 09:31 O, tak. Bo będzie zupa z kiszonych tulipanów. Najlepsze są pojemniki (czy doniczki) z bardzo dużymi otworami w dnie. Wilgotna ziemia i tak z nich nie wyleci przy przenoszeniu, a cebule będą miały warunki zbliżone do gruntowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.kamicki Re: Jeszcze pytanie o tulipany 05.11.12, 15:03 A ja polecam ten środek www.sklep.mizar.com.pl/sadoplon-75wp-1kg-p-251.html Trzeba chronić tulipany, trzeba... U mnie się pięknie sprawdził, dałem bezpośrednio przed sadzeniem, tak jak napisali i było o wiele lepiej niż poprzedni rok! Odpowiedz Link Zgłoś