Dodaj do ulubionych

pytanie o glog i inne

24.11.13, 23:15
1/ Kiedy mowimy, ze owoce glogu sa w pelni dojrzale i najlepsze do zebrania? Czy chodzi o to, zeby owoc glogu byl miekki? A moze brazowy?
Bo soku to one chyba nigdy nie puszczaja...

2/ Podobnie z kalina.. Kiedy ja zebrac? Gdy nie jest juz gorzka? A moze owoc ma sie latwo zgniatac a jednak byc gorzki?

3/ W sklepach, w herbatach "lesnych", czesto sa owoce bzu dzikiego czarnego?
Jak sa one preparowane przed umieszczeniem ich w takim zestawie? Czy sa przemrazane? A moze tylko suszone..?A moze to i to?
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: pytanie o glog i inne 25.11.13, 09:00
      Masz na myśli głóg czy dziką różę?
    • solejrolia Re: pytanie o glog i inne 25.11.13, 21:47
      mam tylko bez czarny, i na ten temat napiszę:
      bez czarny nie moze być przemrażany, bo on dojrzewa pod koniec lata, i do czasu przymrozków, mrozow, to te krzewy dawno sa bez owoców.
      robię tak:
      zbieram owoce w momencie gdy w baldachach wszystkie kulki są czarne i zaczynają się powoli obsypywać.
      wtedy nożyczkami odcinam od pędów całe owocostany (zbieram do dużej blaszanej michy) a potem grzebieniem o szerokiej rozstawie zębów, bądź palcami, odrywam owoce od gałązek, idzie to bardzo szybko, i następnie gotuję z nich sok, ze 2-3godziny gotuję, pod koniec gotowania tłuczkiem od ziemniaków ugniatam, potem odcedzam przez sitko, słodzę, wlewam do słoików i pasteryzuję.
      sok jest smaczny, działa dobrze w przeziębieniach ponieważ ma rutynę w swoim składzie (między innymi), działa jako srodek napotny, ale poprawia się tez odporność (tak mi się wydaje)

      gdybym miała robić takie mieszanki owocowe, które zalewa się jedynie wrzątkiem "ala herbatka", to zebrałabym dojrzałe owoce bzu, obgotowała je krótko i następnie je wysuszyła na suszarce do grzybów/owoców albo na blasze od pieczenia ciasta i papierze (też do pieczenia ciasta) na powietrzu.
      innego sposobu jakoś nie wyobrażam sobie.
    • alaasa Re: pytanie o glog i inne 12.02.14, 18:57
      Owoce mozna zebrać gdy są dobrze wybarwione ,nie musimy czekać do pierwszych przymrozków,mozna samemu przemrozić w zamrażalniku...lub poddać obróbce termicznej.

      Przetwarzam wiele naturalnych roślin.Robię syropy i galaretki z :(jeżówka purpurowa, sosna,jarzębina,kwiaty i owoce bzu czarnego,mniszek lekarski,babka wąskolistna,kwiaty lilaka,maliny,róży).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka