Dodaj do ulubionych

chwasty na trawniku a pies i dziecko

22.04.14, 10:28
Mlecze mi się zasiały od sąsiada (działka niekoszona niestety). Na stanie mam dziecko i psa - w takiej sytuacji to opryski chyba są niewskazane? Pytam jako kompletny laik. Dziecko raczej trawy nie zjada ale psu się zdarza.
To co zrobić z mleczami, pokochać? Czy są jakieś alternatywne metody pozbycia się ich? Chociaż mam wątpliwości czy to wogóle możliwe skoro za siatką nadal będą i wiatr będzie roznosić nasiona.
Obserwuj wątek
    • mamap Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 22.04.14, 12:01
      Mlecze wycinac systematycznie dlugim nozem.Nie pozwolic zawiazac nasion.
      • dar61 trawnika nożowanie 22.04.14, 13:46
        Wycinanie nożem [poziome] pogrubia mniszkom korzenie. Rok potem zamiast jednego mamy tam gąszcz, nie do wycięcia pionowo nożem, choć do wykopania może.
        Wykopywałbym, podważaniem też, zamiast nożować.
        Lub polubiłbym.

• szadoka Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 22.04.14, 13:13
      Ja bym pokochała, skoro i tak będą sie nasiewac. Mam taki sam problem. Wycinam długim wąskim nożem te najbardziej dorodne, resztą sie nie przejmuje. U mnie w charakterze chwastów, jesli za chwasty uznajemy cos co nie jest trawą, robią tez fiołki ( niestety nie pachną) i stokrotki. Mam tez piękne poletko pokrzyw .Motyle je uwielbiaja a ja mam na wiosne material na gnojówke.
      • toya666 Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 28.04.14, 23:42
        szadoka napisała:

> Mam tez piękne poletko pokrzyw .
        > Motyle je uwielbiaja a ja mam na wiosne material na gnojówke.

A jak robisz tę gnojówkę? I na co zużywasz: na kompost czy do podlewania roślin (jakich?)??
    • tralalumpek Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 22.04.14, 16:40
      ziolowyzakatek.com.pl/mniszek-lekarski/
    • dvoicka Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 24.04.14, 23:53
      ja moje mlecze kocham (w przeciwieństwie do szczawiu, podagrycznika, skrzypu i pokrzyw, które ledwie toleruję), ale mój mąż tej miłości nie podziela i wyrywa je specjalistycznym urządzeniem znanej firmy, od którego zostają brzydkie dziury w naszym dość dzikim trawniku.
      mam nadzieję że w końcu tego zaniecha, bo sąsiadom wkoło mlecze latoś obrodziły i nasion starczy na wiele trawników.
    • budzik11 Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 25.04.14, 11:04
      Na oprysk jest jakaś karencja (doba chyba?), potem normalnie można korzystać z trawnika. Chociaż nie wiem, czy w grę wchodzi jedzenie trawy.
      • irenazu Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 25.04.14, 16:19
        Na instrukcji od substrala podają, że nie ma karencji dla pszczół i trawożerców (wszystkich, i tych celowych i przypadkowych). Jedynie w przypadku połknięcia tej substancji trzeba udać się do lekarza.
    • dactyc Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 20.01.17, 11:43
      No właśnie u nas jest podobny problem 2- tygodnie czasami nas nie ma, bo wracamy z urlopu a trawnikiem nikt się nie zajmował i bywa, że chwasty sięgają po pas.
      • horpyna4 Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 20.01.17, 21:14
        Ja nie mam takiego problemu, bo trawnika w ogóle nie nawożę. Dzięki temu chwasty rosną bardzo słabo i po dwóch tygodniach mojej nieobecności trawnik wygląda jeszcze w miarę znośnie.

Koszę dość często, bo u mnie trawnik jest po to, żeby po nim chodzić.
        • deszczu_kropelka Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 21.01.17, 22:17
          Ciekawe, a ja mam dokładnie odwrotne doświadczenie :-). Kiedy nawożę (używam granulowanego obornika), to trawa jest gęsta, zdrowa, żywotna i dusi konkurencję. Jak zaniedbam nawożenie, trawnik robi się mizerny i natychmiast przerastają go chwasty.
          • dar61 Rzepy na psie a dziecko i trawnikoza 22.01.17, 13:02
            Porównałyby panie typ swych gleb.

O łące kwietnej ni słowa.
            • horpyna4 Re: Rzepy na psie a dziecko i trawnikoza 22.01.17, 17:58
              Oczywiście, że to zależy od gleby. Ja mam bardzo zbitą glinę, więc chwasty rosną mizernie, bo nie dają rady rozrosnąć się im korzenie. A trawa korzeni się płytko, więc glina jej nie przeszkadza.

• kleon7 Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 23.02.17, 11:50
      Też już coś takiego przerabiałem. Co dłuższa przerwa, to trawnik zarastał. Wydaje mi się, że to miało związek z wiatropylnością roślin. Wiatr zawiał, to nasiona są wszędzie rozsiewane. Rozwiązanie to staranne wyrywanie - jeżeli oczywiście masz czas i stosowanie herbicydów totalnych do likwidacji chwastów 2-liściennych. Generalnie pozbyłem się problemu. Co do herbicydów, to możesz zamiennie stosować MCPA 300 SL lub NICORN 040 SC. Oba niszczą chwasty 2-liścienne, wykorzystują przy tym trochę inne substancje czynne.
    • anasss Re: chwasty na trawniku a pies i dziecko 01.09.23, 15:34
      jak komuś mogą przeszkadzać mlecze... przecież to też zieleń i jeszcze nikogo nie zabiły, w przeciwieństwie do herbicydów
      • dar61 ZIOŁA na trawniku a zysk i piękno 03.09.23, 14:39
        ...jeszcze nikogo nie zabiły, w przeciwieństwie do herbicydów...

Sprzedawcy i dystrybutorzy chemii plus forumowi naciągacze też chcą z czegoś żyć...
        Rozumiem ich/ je, acz nie pochwalam..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka