Dodaj do ulubionych

lilie orientalne

15.03.05, 21:47
Kupilam dzisiaj kilka cebulek lilii orientalnych. Czy moge wsadzic je do
doniczek, troche "podpedzic" a potem przesadzic do ogrodu? Mieszkam w
Kanadzie, tutaj przymrozki znikaja dopiero gdzies w polowie maja i stad ten
pomysl, zeby troche przyspieszyc kwitnienie. Czy to jest dobry pomysl, czy
niebardzo?
Obserwuj wątek
    • mirzan Re: lilie orientalne 16.03.05, 06:39
      Wsadź do dużych donic, mogą w nich kwitnąć.Po kwitnieniu przesadź
      z ziemią do gruntu.Moje lilie kwitły w ten sposób w Kanadzie, posyłałem
      koledze.Możesz również podpędzić i wysadzić po przymrozkach.
      Mirzan
    • zyga5 Re: lilie orientalne 16.03.05, 09:39
      Oczywiście,że możesz posadzić do doniczek,lecz z wysadzeniem do gruntu musisz
      się wstrzymać aż miną wszelkie przymrozki.Kwiaty/nawet pączki/ są bardzo
      delikatne i mogą ulec zniszczeniu,czego doświadczyłem wiosną 2004. Pozdrawiam
      Zygmunt.
    • przemoaj5 Re: lilie orientalne 16.03.05, 11:02
      Witaj, pomysl jest badzo dobry, ale nalezy pamietac by lilie stały w chłodnym
      miejscu, by za bardzo nie wybujały sie.
      Mozesz częśc lili wsadzic do doniczek a częśc bezposrednio do gruntu.
      pozdrawiam
      • syswia Re: lilie orientalne 16.03.05, 14:00
        Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jestescie wielcy:)))
        Przemoaj5, co masz na mysli chlodne miejsce? Jedyne chlodne miejsce w moim domu
        to piwniczka, ale tam ciemno. W celach ogrodniczych:) zaadaptowalam jedna z
        lazienek z duzym oknem na poludnie. Temperatura - jak w calym domu - 20 stopni.
        Co robic?
        • przemoaj5 Re: lilie orientalne 16.03.05, 15:03
          Witaj, chłodnie miejsce: lilie nie powinny stac zwłaszcza w nocy w mocno
          ogrzanym pomieszczeniu, chlodnie miejesce to 16-18 st. W dzień możesz wystawic
          na zewnątrz(pod warunkimem) ze jest ciepło. Jak będzie słoneczko i duzo
          swiatła to temperatura im nie zaszkodzi. natomiast w ciepłym pomieszczeniu i
          przy małej ilosci światła rośliny beda wątłe, zle zniosą przesadzanie
          • syswia Re: lilie orientalne 16.03.05, 16:07
            Hmmm, u mnie lezy snieg, w nocy temperatury mocno minusowe, w dzien - w
            okolicach 0. Jak myslisz, jesli w dzien bede je trzymala w tej lazience, a na
            noc znosila do mocno chlodnej piwniczki - bedzie dobrze? Po prostu boje sie, ze
            te cebule przemroze na dworze (zwlaszcza, ze beda w doniczkach...) Czy taka
            hustawka temperatur im nie zaszkodzi?
            • venus22 Re: lilie orientalne 17.03.05, 05:04
              lol dla mnie 20 stopni to chlodno...

venus
            • przemoaj5 Re: lilie orientalne 17.03.05, 07:18
              Witaj, Lilie generalnie rosną w gruncie. Mam lilie w ogrodzie i spokojnie radzą
              sobie. Te co mam w donicy (tez mam takie) wlaśnie wczoraj wystawiłem na taras.
              Dopoki nie ma mrozów nic im sie nie stanie. Zaszkodzisz im jak bedą stały w
              domu, wyjdą z ziemi a potem wystawisz ja na zewnątrz. Wtedy nawet intensywne
              słońce moze je zabic nei mowiąc już o przymrozkach. Wiec porponuje by stały na
              zewnątrz na noc jak bedzie zimno wnosic je do chłodnego pomieszczenia. Na pewno
              pięknie zakwitną.
              • syswia Re: lilie orientalne 17.03.05, 17:04
                Przemo:) Dzieki za cierpliwosc:) Wlasnie wysadzilam jedna lilie "Miss Lucy"-
                biala, podwojna i z karbowanymi platkami do doniczki. Mam jeszcze trzy
                azjatyckie lilie - biale z rozowymi czubkami platkow. Zaraz je wysadzam i
                wystawiam na osloneczniony ganek:)
                Kupilam jeszcze kalie "orchideowe???", nieduze, rozowe i kwiatki przypominaja
                orchidee. One tez chyba lubia chlodek?
                Dzieki wielkie raz jeszcze:)
                Pozdrowienia z Toronto

PS. Mam jeszcze jedno pytanie. Dostalam kilka tygodni temu lilie w doniczce. Juz
                przekwitla. Czy jak ja wysadze do gruntu po wszystkich przymrozkach, to cos z
                niej bedzie?
                • syswia jeszcze jedno pytanie 17.03.05, 17:22
                  czy po wysadzeniu w donice lilii i kalii powinnam je dobrze podlac, czy raczej
                  umiarkowanie? Wiem, ze kalie lubia podlewanie i nawozenie, ale to chyba jak juz
                  wyrosna???
                  • syswia nie kalla tylko kanna 17.03.05, 21:57
                    a dokladniej Canna indica orchid - te wlasnie rosline wsadzilam do doniczki...
                    :))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka