qubraq 17.06.05, 17:30 Od czego zalezy intensywnosc zapachu kwiatow jasminowca ? Moje krzewy w tym roku wykwiecily sie jak nigdy ale prawie w ogole nie pachna natomiast inne w sasiedztwie pachna jak oszalale, skad taki efekt? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onnanoko Re: Jasminowiec? 20.06.05, 12:19 Myślę, że to kwestia odmiany. W końcu lilaki też nie wszystkie pachną równie pięknie. Pozdrowionka! Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Jasminowiec? 20.06.05, 14:42 A ja z kolei słyszałam, że drzewa nie pachną a krzewy tak , że jaśmin a jaśminowiec to co innego . Pachnie chyba tylko jaśminowiec zwany wonnym. Odpowiedz Link Zgłoś
borysa Re: Jasminowiec? 21.06.05, 14:11 Niestety, mam to samo, już kilkuletni okaz, ale prawie bezzapachowy. Zakupiłam jako "jaśminowiec wonny" ( jeszcze mam pewnie metkę ) głownie dla zapachu, teraz nie wiem, co z krzaczyskiem zrobić. Skąd zdobyć woń ? Jak go zmusić do pachnienia ?! Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Jasminowiec pachnący poziomkami 21.06.05, 19:36 Ludzie - odkryłam cudo - jaśminowiec pachnący poziomkami! To odmiana "Erecta" (za ewentualne skojarzenia Wielmożnych Forumowiczów nie biorę odpowiedzialności). Jest mniejszy od tego normalnego jaśminowca (do 1,5 metra), ma pokrój kolumnowy, pojedyncze kwiaty i pachnie poziomkami! Obłędnie i przez calutki dzień - od rana do wieczora. Mam go na szkółce w której pracuję i od tygodnia próbowałam uświadomić sobie, co w tym zapachu mi nie pasuje. Dziś do mnie dotarło - POZIOMKI. No cudo po prostu. Nie ma klienta, który by się nie zachwycił. Qubraczku - odłożyć Ci jedną sztukę?..... Może przyjedziesz?.... Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: Jasminowiec pachnący poziomkami 24.06.05, 19:11 czy on rośnie w cieniu?. Ciekawe jak zareaguja w szkółce, jak się zapytam o tą odmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Jasminowiec? 22.06.05, 00:07 A jak przyjade to nie dostane po glowie ? A. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Jasminowiec? 24.06.05, 10:59 Dobrze, zglosze sie! Jak wyszlo spotkanie w Piasiowym czarodziejskim ogrodzie? A. Odpowiedz Link Zgłoś