Dodaj do ulubionych

Czy Dionaea muscipula musi mieć okres spoczynku?

07.10.05, 09:50
Ostatnio kupiłem sobie własnie to "zwierzątko" i jest jeszcze małe, także
przedłuzone lato pozwoliłoby na wiekszy rozrost. Poza tym, nie mam warunków
aby zapewnić 0'-10' C w okresie zimowym. Tak przy okazji, może ktoś się
wypowie, czy brak takiego okresu dla innych roślin, które w naturze mają
rózne pory roku wpływa negatywnie na ich wzrost?
Obserwuj wątek
    • pogotowieogrodnicze Re: Czy Dionaea muscipula musi mieć okres spoczyn 07.10.05, 11:50
      www.kwiatyozdobne.pl/muscipula.php#cechy
      • jarastel Re: Czy Dionaea muscipula musi mieć okres spoczyn 07.10.05, 11:55
        Dzięki za link.Jednak nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie. Może ktoś kto ma
        od lat to "zwierzatko" w domu podzieli sie swoimi doswiadczeniami?
        • pogotowieogrodnicze Re: Czy Dionaea muscipula musi mieć okres spoczyn 07.10.05, 13:04
          spytaj właściciela tej strony pewnie Ci udzieli wyczerpujących informacji
    • elaos Re: Czy Dionaea muscipula musi mieć okres spoczyn 07.10.05, 13:37
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=27833060&v=2&s=0
      Pod tym linkiem masz trochę informacji. Jak wpiszesz do wyszukiwarki forumowej
      (tej nad zdjęciem Jurka) słowo "muchołówka" to wyskoczy Ci parę linków do
      poczytania, m.in. też od naszego eksperta.
      Pozdrawiam - Ela
    • jerzy.wozniak Re: Czy Dionaea muscipula musi mieć okres spoczyn 08.10.05, 08:43
      O ile pamiętam to nie pisałem tam o okresie spoczynkowym. Okres ten to dla
      większości roślin to podstawa kwitnienia, jeśli więc chcemy, aby kwitły musza
      przejść okres spoczynkowy. Zależnie od gatunku może on być wyraźny taki jaki
      powinny przejść np. większość kaktusów, a może być też lekki, ot ustawienie w
      nieco chłodniejszym miejscu i mniej regularne podlewanie. – tak jak powinna to
      przejść większość roślin doniczkowych. Muchołówka powinna przejść taki okres,
      aby kwitła i zdrowo rosła. Ale nie przerażaj się temperaturą. Jak większość
      roślin owadożernych ważna w ich uprawie jest jedynie wilgotność powietrza i o
      nią właśnie najtrudniej zadbać. Dlatego większość książek poleca na czas zimy
      (włączone centralne ogrzewanie) przenieść ją do chłodniejszego (a więc i
      wilgotniejszego) pomieszczenia. Jednak, gdy zapewnisz jej stała wysoka
      wilgotność powietrza (co najmniej 60%) temperatura pokojowa (16-18) w
      zupełności wystarczy do jej przezimowania. Kończąc, to nie martw się gdy
      padnie. Rośliny owadożerne najlepiej rosną w specjalnych oknach kwiatowych
      wykonanych dla ich potrzeb. W mieszkaniu są trudne do utrzymania i zwykle nie
      żyją zbyt długo. Są co prawda amatorzy ich uprawy osiągający sukcesy nawet na
      parapecie okna, ale wiąże się to z upierdliwym chodzeniem obok takiego cudaka.
      Jurek
      • jarastel Re: Czy Dionaea muscipula musi mieć okres spoczyn 10.10.05, 12:32
        Serdeczne dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka