Dodaj do ulubionych

tuje - co się z nimi dzieje

17.11.05, 15:10
Rok temu, w grudniu posadziłam tuje. W lecie zaczęły brązowieć im od środka
igły i tak jest do dziś. Czy ktos mi może powiedzieć co się z nimi dzieje i
jak temu mozna zaradzić. Dodam, że od czasu do czasu wokół nich kopie kret,
czy może on zniszczyć roślinki. Proszę o pomoc, bo wszystkie mi się zmarnują.
Oto zdjęcia:
img497.imageshack.us/img497/634/5ac800075rj.jpg
img240.imageshack.us/img240/9518/5ac800085de.jpg
img240.imageshack.us/img240/9928/5ac800048xo.jpg
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: tuje - co się z nimi dzieje 20.11.05, 09:20
      Witam na forum Gazety!
      Po pierwsz drzew nie sadzimy w grudniu nawet gdy jest ciepło a w szczególności
      już drzew iglastych. Rosna bowiem one cały rok i wczesną wiosna gdy ziemia jest
      zmarznięta, a słonce mocno grzeje ulegają one często tak zwanej suszy
      fizjologicnej czyli wysychają. Czego objawem jest brązowienie igieł. Dlatego
      rośłiny iglaste nawet te w pojemnikach nalezys adzić tak aby przed tym
      krytycznym okresem dobrze się ukorzeniły. Sadzenie jakichkolwiek drzew podczas
      takiej suszy która obecnie panuje na to duże ryzyko nawet w wypadku roślin w
      pojemnikach. Powód jest prosty przesuszona gleba odciąga wodę od korzeni i
      podlewanie nawet obfite odnosi znacznie mniejszy skutek. A ponieważ posadziłaś
      je w grudniu to pewnie za dużo ich nie podlewałaś. Nie omieszkam tez dodać ze
      jakakolwiek diagnoza dalsza jest niecelowa, 90% chorób drzew iglastych powoduje
      brązowienie igieł. Musicie dokładnie obejrzeć rośliny - LUPA – obok szpadla i
      sekator podstawowe narzędzie ogrodnika!!!!! Bez lupy nie można wiele powiedzieć
      nawet o chorobach grzybowych. uważać czy na pędach na których są brązowe igły
      nie ma uszkodzeń kory, przewężeń czerwonych wykwitów itp. Dopiero wtedy można
      coś doradzić. Osobiście, jestem raczej przekonany, że to przesuszenie roślin. I
      należy ochoczo zabrać się do podlewania nawet zima o ile ziemia nie jest
      zmarznięta.
      Jurek
      • renius20 Re: tuje - co się z nimi dzieje 21.11.05, 12:08
        Dziękuję bardzo za obszerne wyjaśnienie. Bedę podlewać tuje, o ile pogoda na to
        pozwoli i czekać do wiosny. Zobaczymy może nie wszystkie uschną. Muszę dokładnie
        je obejrzeć i ewentualnie pozwolę sobie napisać, czy coś się na nich dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka