kalin_a 03.02.06, 11:06 mam dwa krzaki hortensji, małe, blade niewyględne, posadzone w miejscu silnie nasłonecznionym- nie kwitą, nie rosną, zupełny marazm :-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pieskuba Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 03.02.06, 11:41 najpierw chyba przesadzić w miejsce lekko zacienione. Odpowiedz Link Zgłoś
agata911 Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 03.02.06, 12:24 koniecznie przesadz w kwaśną ziemię (taką - do rodendronów)w miejsce częsciowo zacienione i koniecznie okrywaj na zime. trzeba tez b.uwazac aby cięciem nie pozbawic rośliny paczkow kwiatowych, które zawiązuja się jesienia. Mam hortensje 1-szy rok i ciekawa jestem czy zakwitnie. czekam z nadzieją Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 03.02.06, 12:35 Hortensja lubi glebę wilgotną, stąd zresztą jej łacińska nazwa "hydrangea". Stanowisko silnie słoneczne jej raczej nie służy. Lepiej rzeczywiście przesadzić do półcienia. U mnie hortensje pięknie kwitną od północnej strony budynku. A poza tym wiele odmian wymaga silnego przycięcia wiosną, bo to je pobudza do obfitego kwitnienia. Sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kalin_a Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 03.02.06, 12:44 mam mam zacienione miejsce :-) ziemia kwaśna - da rade, gorzej z cięciem, w tym roku sobie daruję - ważne aby się ruszyła z miejsca :-) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 03.02.06, 12:47 Ja bym jednak trochę przycięła po przesadzeniu, to je powinno wzmocnić. I w ogóle lepiej wtedy zniosą przesadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 03.02.06, 13:25 horpyna4 napisała: > A poza tym wiele odmian wymaga silnego przycięcia wiosną, bo to je pobudza do > obfitego kwitnienia. a czy przypadkiem pora ciecia nie zalezy od tego, czy mamy hortensję ogrodowa, czy bukietowa? pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kalin_a Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 03.02.06, 13:42 i właśnie w tym problem - to co odziedziczyłam w ogrodzie to hortensja ale w stanie opłakanym, a babcia nie umie mi powiedzieć czy to ta kwitnąca na tego czy zeszło rocznych pędach. Jeżeli na zawiązanych zeszłego lata to cięcie jest wskazane ale tylko umiejętne, poza tym nie była okryta za zime i pąki na 100% zmarzły, węc zobaczymy zakwitnie po przesadzeniu czy nie, jeżeli tak to możliwe że to h. bukietowa. Zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 03.02.06, 13:50 Jeżeli pąki zmarzły, to tym bardziej trzeba przyciąć. Nie będą wtedy hortensje niepotrzebnie się męczyć. A najwyżej zakwitną w przyszłym roku. Ten rok lepiej poświęcić na poprawienie ogólnego stanu krzewów. Odpowiedz Link Zgłoś
kalin_a Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 03.02.06, 15:42 może się uda - i jeszcze jedno - czy paprocie, hosty, żórawki to dobrzy sąsiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 04.02.06, 00:07 Dla siebie nawzajem - na pewno. Dla hortensji - nie wiem, ale jestem prawie pewna, że tak. pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Hortensja - jak przywrócić jej świetność 04.02.06, 08:06 Na pewno dobrze rosną w podobnych warunkach. A hortensja najładniej chyba wygląda na tle trawnika. Większość hortensji odznacza się taką trochę "sztywną elegancją" i niewiele roślin dobrze wygląda w ich towarzystwie. Ale to tylko takie moje prywatne odczucie. Odpowiedz Link Zgłoś