Dodaj do ulubionych

Wiosny w tym roku nie będzie?

21.02.06, 22:39
Zobaczcie co nas czeka?
skocz.pl/ayti
Z pozdrowieniami Zygmunt
Obserwuj wątek
    • ktom3 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 21.02.06, 22:48
      Zygmunt to nie ma prawa się sprawdzić. Brzmi nierealnie. Ja takiej wiosny nie
      pamiętem. Chodzi o to, że to czarnowidztwo ogarnia całą wiosnę i początek lata.
      Może być mróz w marcu albo śnieg w kwietniu albo w końcu zimno i szaro w maju
      ale bez przesady,że to wszystko ma się zdarzyć na raz. Raz im się udało z
      przepowiedniami odonśnie takiej zimy jak ta i wystarczy. Ja osobiście takiej
      prognozy na wiosnę nie biorę pod uwagę!!!

Tomek
    • lukaszkozub Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 21.02.06, 23:09
      To sie nazywa niepotrzebne straszenie ludzi:
      Za "Światem w liczbach" - klimatyczne dane dla Warszawy - średnia temperatura
      powietrza dla Warszawy - kwiecień - 7,6 *C, maj - 13,8 *C, czerwiec 16,8 *C,
      lipiec 18,6 *C...
      Czyli ktos po prostu przepisał żywcem (tylko zaokrąglając) dane klimatyczne i
      robi z tego sensację!

A co do pogody w marcu to ona zazwyczaj taka jest - w nocy mróz, a w dzień
      plucha i tak to cyba jest zazwyczaj bo mnie zawsze marzec kojarzył sie z
      okropna pogodą - cos jak listopad czy grudzień....
      Np. w zeszłym roku jeszcze w dzień po Lanym Poniedziałku czyli 26 marca
      widziałem wędkarzy na lodzie na jeziorach w okolicy Olsztyna, a 17 kwienia
      byłem świadkiem obfitego opadu śniegu w puszy Boreckiej, a potem wiosna (maj) i
      lato były ciepłe.
      Poprzedni rok (2004) pierwszy dzień wiosny spedziłem w Powsinie jak tłumy
      Warszawiaów - pamietam skowronki ale i przenikliwe zimno - było koło 3-4 *C i
      płaty śniegu leżące w krzakach...
      Pierwsze ciepłe dni pojawiają sie w środkowej Polsce z początkiem kwietnia więc
      te rewelacje jakos nie robia na mnie wrażenia...

Łukasz
    • agnie_cha Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 22.02.06, 08:13
      Nie zgadzam się, protestuję, zdecydowane veto, proszę nie siać defetyzmu.
      Wiosna będzie! Nie może nie być wiosny, bo wiosną świat budzi się do życia,
      jakby nie było wiosny to co, świat będzie spał?
      Zeszłoroczna, połowo-marcowa Wielkanoc była ciepła, a 1 kwietnia pracowałam w
      ogrodzie w T shircie.
      pozdrawiam i proszę odpukać w niemalowane.
      • nnike Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 22.02.06, 08:20
        I nie wierzyć "Faktowi" ;)
      • bob99 FAKT twierdził, że nie będzie w tym roku zimy 22.02.06, 08:21
        No i jak każdy tabloid pomylił się.
        • heart_of_ice Re: FAKT twierdził, że nie będzie w tym roku zimy 22.02.06, 08:55
          "Przebiśniegi nie mają po co przeciskać się przez zmarzniętą ziemię, "

eeetam, ziemia wcale nie jest taka zamarznieta (co brzmi paradoksalnie, biorac
          pod uwage jak dlugo bylo -20st) - tzn jest, ale tylko troszke - spadla taka
          ilosc sniegu, ze odizolowala ziemie od tego mrozu, wiec niech nie gadaja glupot
          o przebisniegach:)
          poza tym - rzeczywiscie takie dane brzmia okropnie, ale jesli sie zalozy, ze to
          sa temperatury srednie, to nie bedzie tak zle:)
          no i po prostu przyzwyczailismy sie przez kilka ostatnich lat to dzikich upalow
          w maju, a to zupelnie nie jest norma dla naszego klimatu...:)

Pauli
          --
          Mężczyźni są z Marsa, a kobiety ze Snickersa;)
    • magze Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 22.02.06, 08:59
      Przecież w prognozie jest ujęta temperatura średnia miesięczna. To wcale tak
      żle nie wróży. Wystarczy pare chłodniejszych nocy i już srednia leci w dół.
    • tram_ktos Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 22.02.06, 09:36
      Ten artykuł to jedna wielka bzdura. Zastanawiam się nawet, czy warto go
      komentować. Ale skoru już temat znalazł się na forum, niech będzie.

1) Zastanawiam się, czy treść artykułu jest efektem kompletnej niewiedzy jego
      autora z dziedziny meteorologii czy chęci zrobienia sensacji za wszelką cenę,
      nawet ogłupiania swoich czytelników.
      2) Komentarz ma się nijak do przedstawianych danych. Prognozowane średnie
      temperatury są nawet nieznacznie wyższe od średnich wieloletnich dla centralnej
      Polski, co już zresztą zauważył Lukaszkozub. 20 stopni dla lipca oznacza w
      Polsce CIEPŁE lato.
      3) Wiosna, z kilmatycznego punktu widzenia, to okres gdy średnie dobowe
      temperatury wahają się w granicach od +5 do +15 stopni. A tak zazwyczaj jest w
      kwietniu, maju, czasem na początku czerwca. Z danych liczbowych
      zaprezentowanych w artykule wynika, że czeka nas BARDZO NORMALNA wiosna, a
      jedynie przedwiośnie będzie chłodne.
      4) Marzec jest miesiącem przełomu. Charakteryzuje się bardzo zmienną pogodą. W
      naszym klimacie zdarzają się zarówno marce wiosenne, jak i zimne, wręcz zimowe,
      jak np. w ubiegłym roku. Mrozy, zwłaszcza w nocy, i opady śniegu w marcu w
      naszym klimacie nie są niczym nadzwyczajnym, a wręcz są zjawiskiem typowym.
      Mnie dziwiłby brak opadów śniegu w marcu. Rekordy zimna dla marca wynoszą
      niecałe MINUS 30 stopni (Zamość). Rzeczywiście, obecne prognozy wskazują na to,
      że marzec będzie chłodny, ale to przecież nie powód do zmartwienia. Rośliny są
      cały czas uśpione i nawet silne spadki temperatur nie są dla nich groźne. O
      wiele gorsze są nagłe nawroty zimy po długich okresach dużego ocieplenia
      (przebieg pogody w ubiegłym roku był tego klasycznym przykładem).
      5) Prognozy długoterminowe mają to do siebie, że obarczone są bardzo dużym
      ryzykiem błędu. Trudno na ich podstawie wydawać kategoryczne sądy.

• akk7 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 22.02.06, 09:57
        Dzięki za wyjaśnienia, są tak napisane, że czyta się je z przyjemnością.
        Pozdrawiam
    • brynia2 Będzie, będzie, innego wyjścia nie ma 22.02.06, 09:53
    • foxtrot3 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 22.02.06, 10:11
      I bardzo dobrze i tak juz nastapilo /podobno /ocieplenie stosunkow z rosja.hehe:)
      • horpyna4 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 22.02.06, 10:21
        Przecież "Fakt" kocha straszyć, prawda?
        • foxtrot3 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 22.02.06, 10:42
          To fakt,w listopadowym jest zdjecie mojego chrzestnego i mowia ze to uzdrowiciel,kurcze drugiego Nowaka zrobili:))
    • katkaowca1 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 22.02.06, 10:47
      Poza tym że te przepowiednie pogody to chyba z gwiazd czytają, mi wystarcza
      fakt,że marzec blisko, a potem lato i znowu będzie zielono i w ziemi da się
      pogrzebać.I lepsze to niż zwały śniegu i ogródkowa nuda zimowa.

Pozdrawiam. Katka
    • wiosna20051 Re: Wiosna bedzie 22.02.06, 12:07
      na 100% i to juz za miesiac. :) tylko nie wiemy, jakie beda temperatury. ale na
      szczescie nie mamy na to wplywu.

pozdrawiam
      wiosna

www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm
      • agnie_cha Re: Wiosna bedzie 22.02.06, 14:55
        Dlaczego "na szczęście"? Gdybym miała wpływ na nasz klimat machnęłabym różdżką
        i klimat byłby taki bardziej toskański...
        • zyga5 Re: Wiosna bedzie 22.02.06, 16:38
          Teraz o godz.16,40 nad Szczecinkiem jest czyściutkie niebo i świeci piękne
          słońce.Aż nie chce mi się wierzyć,że gdzieś tam w Polsce są takie zawiruchy
          śnieżne.Jednak u nas wiosna już prawie jest.Wawrzynek wilczełyko już zaczyna
          pączki rozchylać.

Z pozdrowieniami Zygmunt
          • ktom3 Re: Wiosna bedzie 22.02.06, 16:47
            Czekamy na pierwsze wiosenne zdjęcia.

Pozdrawiam

Tomek
            • litorija Re: Wiosna bedzie 22.02.06, 16:56
              a mi zima pasuje.
              mam właśnie przedwiośnie za oknem: dużo oślepiającego słońca, ciepłe powietrze..
              eee... i tylko człowiek jakiś zmarnowany..nic tylko zamknąc się w domu..
              a mrozik..ehh. ściśnie, człowiek od razu rześki :))

p.s. a arktyczne masy powietrza docierają nad terytorium Polski przez cały roczek..
              • aguska40 Re: Wiosna bedzie 23.02.06, 21:57
                a u mnie przebiśniegi juz powychodziły :) malutkie bo malutkie ale juz pąki
                kwiatowe widać
                • an-na5 Re: Wiosna bedzie 23.02.06, 23:15
                  ...będzie na pewno! W niedzielę widziałam KWITNĄCE pod murem niebieskie bratki,
                  choć wkoło był śnieg! Był to niesamowity widok. Żałowałam, że nie mam aparatu
                  fotograficznego.
                  • zyga5 Re: Wiosna bedzie 23.02.06, 23:30
                    Te bratki to chyba od jesieni jeszcze nie zdążyły przekwitnąć.
        • wiosna20051 Re: Wiosna bedzie 24.02.06, 10:29
          > agnie_cha napisała:

> Dlaczego "na szczęście"?

ano dlatego, ze zima jest tak samo potrzeba jak inne pory roku. a poza tym nie
          bedziemy chyba gdybac. mamy taki klimat jaki mamy i tyle.
          a na pocieszenie, przejrzyj wateczek o oznakach wiosny :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=37043568&a=37043568
          pozdrawiam
          wiosna

• lamia68 Re: Wiosna bedzie 25.02.06, 21:40
            Z tymi przepowiedniami to jest tak : miała być zima bezśnieżna, a u mnie na
            jest 1 m sniegu
    • halfoat Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 01.03.06, 23:05
      Jest 01.03, za oknem zimno, śneig sypie od dobrych paru godzin, znów trzeba
      będzie odśnieżać. To tyle w temacie wiosny.
      • zyga5 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 05.03.06, 22:39
        Zaczynam powoli wierzyć w to co wyżej napisane.Dzisiaj wieczorem Szczecinek
        został przysypany 10-12 cm warstwą śniegu.Chwilowo bez opadów,ale do rana
        daleko.A było już tak ładnie.
        • agnie_cha Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 06.03.06, 09:31
          Okolice Warszawy zasypane śniegiem i dalej sypie.
          Bez komentarza bo byłby niecenzuralny.
          • zastepowa Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 07.03.06, 23:20
            w Krakowie dzisiaj rano było -6, ale ja postanowiłam ubrać płaszcz wiosenny,
            po południu trochę żałowałam. Jutro wracam do zimowwych ubrań.
            Gdzie ta wiosna, gdzie ?
            • malinarak Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 08.03.06, 06:40
              A w Częstochowie dzisiaj MINUS 15 !!!
              • 2030d Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 08.03.06, 06:55
                a w szczecinie -11
                • cereusfoto Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 08.03.06, 07:20
                  W Krakowie tylko minus 6. A ptactwo śpiewa, że aż miło - ono dobrze wie, że
                  wiosna tuż tuż.
                  • zyga5 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 08.03.06, 09:03
                    A wczoraj w moim namiocie foliowym + 25*C.hehehe.
    • halfoat Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 14.03.06, 11:09
      Dzisiaj znowu sypie od samego rana i kolejne odśnieżanie mnie czeka.
      • horpyna4 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 14.03.06, 11:32
        Wrrr... Kilka dni temu myślałam, że już zakwitnie pierwsza kępka przebiśniegów,
        a tu przyszedł znowu ziąb. Kwiatki są cały czas wzniesione i stulone. Ale coś
        mówili, że od piątku cieplej?
        • zastepowa Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 14.03.06, 19:53
          Obyś się nie myliła.Każda choć mało prawdopodobna wiadomość o nadejściu wiosny
          jest naprawdę mile widziana. W Krakowie sypał śnieg całą noc. Jadąc samochodem
          usłyszałam, że w nocy nadal -6, ale jutro ma być +1. A to ci wiadomość.
          • horpyna4 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 14.03.06, 20:33
            Przed chwilą mówili, że od niedzieli się znów ochłodzi. Ja chyba się wścieknę!
            • zyga5 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 14.03.06, 22:35
              Dzisiaj spędziłem dzień w Berlinie.Pocieszająca wiadomość.Swieciło piękne
              słoneczko ale też dużo śniegu.Zadnej roślinności.A tam o tej porze było mnóstwo
              krokusów.Musimy zacisnąć zęby i nadal czekać,tylko jak długo można.
              • wiosna20051 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 15.03.06, 16:00
                a ja wlasnie wrocilam z nart. takiej ilosci sniegu juz dawno nie widzialam (co
                mnie akurat nie martwi), mniejsze drogi i parking otoczone 2-metrowa warstwa
                sniegu.
                mam tylko nadzieje, ze gdy juz nadejdze to dlugo oczekwiane ocieplenie, nie
                bedzie zbyt gwaltowne, bo gdziez ta woda sie podzieje?

pozdrawiam
                wiosna

• zastepowa Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 15.03.06, 21:09
                  Wiosenko 20051 jesteś okrutna. Wy narciarze naprawdę mieliście wspaniały sezon.
                  Ale już dość tego i basta.
                  Pozdrawiam gorąco.
                  Nocne temperatury ujemne, powodują powolne roztapianie śniegu.
                  • wiosna20051 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 16.03.06, 10:48
                    zastepowa napisała:

> Wiosenko 20051 jesteś okrutna. Wy narciarze naprawdę mieliście wspaniały
                    > sezon.

hi, hi, mamy i chyba dlugo miec bedziemy.
                    a naprawde chyba wszyscy byliby zadowoleni, gdyby w gorach bylo duzo sniegu, a
                    na dole zielono, prawda?

pozdrawiam
                    wiosna

• horpyna4 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 16.03.06, 12:43
                      Ostatni komunikat: od wtorku ma się zdecydowanie ocieplić. Czy mamy tę pogodę
                      jakoś zaklinać, żeby jej się znowu nie odmieniło?
                      • halfoat Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 16.03.06, 15:48
                        hmm... spojrzałem na prognozę na interii i jest dokładnie odwrotnie, od wtorku
                        zimniej...
                        • halfoat Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 16.03.06, 19:15
                          Ale mnie polsat pocieszył. Własnie poweidzieli, że wiosna będzie za 3 tygodnie i
                          do tego chłodna :/
                    • tram_ktos piękna zima 16.03.06, 19:28
                      A ja bardzo lubię, jak na nizinach też jest biało. Dziś po południu we
                      Wrocławiu znów zaczął padać śnieg.
                      • wiosna20051 Re: piękna zima 16.03.06, 19:54
                        tram_ktos napisał:

> Dziś po południu we Wrocławiu znów zaczął padać śnieg.

no, z ty sniegiem to lekko przesadziles - toz to jakas ciapa! :) naogladalam
                        sie jej stojac w korku.

pozdrawiam
                        wiosna

• halfoat Re: piękna zima 16.03.06, 20:04
                          Droga wiosno20051 nie wiesz przypadkiem, gdzie podziewa się wiosna 2006? My tu
                          wszyscy na nią czekamy (i mamy dosyć zimy2005/2006).
                          • nnike Re: piękna zima 16.03.06, 20:14
                            A wiecie jak pięknie będą nawilżone iglaczki, gdy śnieg zacznie topnieć? :)
                          • wiosna20051 Re: wiosna 2006 17.03.06, 10:56
                            halfoat napisał:

> Droga wiosno20051 nie wiesz przypadkiem, gdzie podziewa wiosna 2006?

a nie wiesz, ze jak na cos sie dlugo czeka, to radosc tym wieksza? :)

pozdrawiam
                            wiosna

• tram_ktos Re: piękna zima 16.03.06, 20:34
                          > no, z ty sniegiem to lekko przesadziles - toz to jakas ciapa! :) naogladalam
                          > sie jej stojac w korku.

Padał śnieg, tyle że się topił po zetknięciu z podłożem.
                          • zastepowa Re: piękna zima 16.03.06, 21:23
                            Jak tak dalej będzie, to ja wyprowadzam się do Australii, pomimo węży i
                            krokodlili.
                            pozdrawiam gorąco
                            • wiosna20051 Re: straszny upal 17.03.06, 10:55
                              zastepowa napisała:

> Jak tak dalej będzie, to ja wyprowadzam się do Australii, pomimo węży i
                              > krokodlili.

Zastepowa,

moj znajomy z Australii jest zachwycony ilekroc tu jest zima. zaraz chce jechac
                              w gory, tarzac sie w sniegu. wyglada na to, ze jak to w zyciu, podoba nam sie
                              to, co maja inni. :)

pozdrawiam
                              wiosna

• lukaszkozub Re: piękna zima 16.03.06, 23:02
                            I tak ciesz się że się topił bo u mnie nie miał by się od czego topić bo
                            wszedziel jeszcze lezy 30-40 cm śniegu. Dzis zaczeli odśnieżać parking przed
                            centrum ogrodniczym, ale probiły im sie z tego 3-4 metrowe zaspy, aponiewaz
                            wszystkie roslinki jeszcze pod śniegiem to pewnie jeszcze poczekają z
                            otwarciem...
                            • tram_ktos Re: piękna zima 17.03.06, 10:08
                              > I tak ciesz się że się topił bo u mnie nie miał by się od czego topić bo
                              > wszedziel jeszcze lezy 30-40 cm śniegu.

We Wrocławiu na stacji klimatycznej też leży śnieg (dziś rano 14 cm). Tak samo
                              w parkach. Tam śnieg się tak nie topił. Topił się głównie na chodnikach,
                              jezdniach, itp., bo one się szybko nagrzewają.
                              • wiosna20051 Re: piękna zima 17.03.06, 10:52
                                > We Wrocławiu na stacji klimatycznej też leży śnieg (dziś rano 14 cm).
                                > Tam śnieg się tak nie topił. Topił się głównie na chodnikach, jezdniach,
                                > itp., bo one się szybko nagrzewają.

zgadza sie, u mnie wokol domu bialo, oczko zamarzlo na 50 cm. ale ta wczorajsza
                                ciapa i korki zupelnie mnie dobily. :(

pozdrawiam
                                wiosna

• zyga5 Re: piękna zima 17.03.06, 23:04
                                  gadza sie, u mnie wokol domu bialo, oczko zamarzlo na 50 cm. ale ta wczorajsza
                                  ciapa i korki zupelnie mnie dobily. :(

pozdrawiam
                                  wiosna

A moje oczko 160 litrowe, głębokości 40 cm na działeczce "Nie zamarzło".Bez
                                  napowietrzania i bez prądu.Dzisiaj nawet widziałem już pływającą rybkę,więc żyją.
                                  To był mój eksperyment,który mógł się skończyć marnie dla rybek.Ale jest
                                  wszystko OK!
                                  • gebo13 Idzie....idzie,idzie...idzie 21.03.06, 23:04
                                    WIOSENKA!!!
                                    A to dla sceptyków i nie tylko.
                                    Wiosenne życzenia:
                                    www.zosia.piasta.pl/wiosna.htm
                                    • zastepowa Re: Idzie....idzie,idzie...idzie 21.03.06, 23:56
                                      dzięki za życzenia
                                      wioooooooooooooooooooooooosenne
                                      pozdrawiam gorąco
                                      Małgorzata
                                      • ktom3 Re: Idzie....idzie,idzie...idzie 22.03.06, 08:45
                                        Od soboty ma być cieplej a w poniedziałek plus 15 C, aż wierzyć się niechce.

Tomek
                                        • brynia2 Re: Idzie....idzie,idzie...idzie 22.03.06, 09:01
                                          Za wesołe i wiosenne życzenia wielkie dzięki, za optymistyczne posty poniżej
                                          również dzięki, to znak, że wkrótce znowu spotkamy się na grządkach z graczkami,
                                          haczkami i motyczkami.
                                          Pozdrawiam wszystkich, Brynia
                                    • zyga5 Re: Idzie....idzie,idzie...idzie 22.03.06, 19:20
                                      Gebo 13.Dzięki za życzenia.Wykorzystałem je do wszystkich znajomych z poza tego
                                      forum,tak mi sie spodobały.
                                      • koofel Re: Idzie....idzie,idzie...idzie 22.03.06, 20:42
                                        A jednak chyba juz się zbliża.Dzisiaj moja 9 letnia wnuczka przyniosla ze
                                        spaceru 4 malutkie kwitnące stokrotki Ale miałyśmy radość.
    • gagapaw1 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 23.03.06, 08:55
      Panie Zygmuncie, chciałaby zapytać się Pana co robię nie tak. Posadziłam już
      2-krotnie niektóre nasiona na flance (pora, seler, kalafior, ....) ale pomimo
      upływu czasu nie wzeszły, ale to absolutnie nic. Zaznaczam, że nasiona kupowałam
      w różnych miejscach i nie były przeterminowane. Już w styczniu do ziemi (kupiłam
      ziemie do kwiatów) wsypałam dwie garście nawozu mineralnego kupionego w
      Kauflandzie (pisało na opakowaniu, że do warzyw) Po miesiącu około 15.02.06 r.
      zaczełam siać do pojemników nasiona. Zraszałam ten ogródek raz lub dwukrotnie w
      ciagu dnia. Ale nic nie wzeszło. Postanowiłam po 20 -paru dniach wysadzić
      nasiona powtórnie ale użyłam tej samej mieszanki ziemi (która jeszcze pozostała
      w worku).
      I znów mija dwudziesty dzień a na parapecie nic nie widać. Sądze, ze jest to
      sprawa ziemi. Ale aż się dziwie, że nic zupełnie nie wzeszło. Zrozumiałabym
      gdyby wzeszły jedne a drugie nie ale żeby żadne. Proszę mi doradzić czy mam
      zmienić ziemię, czy może nasiona były nie takie. Pozdrawiam Grażyna
      • zyga5 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 23.03.06, 23:06
        Witaj Grażynko.
        Nie mam pojęcia co może być przyczyną.Jeszcze nie miałem w swojej karierze
        takiego przypadku.Ja nawozu nie dodaję do wysiewanych roślinek.Zaraz po
        wzejściu pikuję do wielodoniczek.Dopiero po kilkunastu dniach można podlać
        bardzo słabym rozcieńczonym nawozem.Nie wolno też nawozić roślin świeżo
        przesadzanych.
        Pora i seler to dość długo wschodzą ale kalafior to powinien po tygodniu na
        bank wzejść.Spróbuj na spodku i legninie położyć kilka nasionek.Umieść w
        woreczku foliowym w ciepłym miejscu/nawet30 st./po kilku dniach musi wykiełkować
        W ten sposób po trzech dniach robię rozsadę ogórków.Tzn.Jest korzonek z dwoma
        listeczkami.Wtedy umieszczam w doniczkach z ziemią.Trzeba wykonywać ostrożnie i
        nie oberwać ogonków.Przypuszczam,że to złe nasiona.Co sadzą o tym inni.Pomóżcie!
        • zastepowa Re: Zyga napewno ma rację . 23.03.06, 23:43

Nie jestem ekspertem, ale w wielu źródłach podają, aby nawozić rośliny
          przesadzane dopiero po 2 tygodniach. A tu maja być takie maleństwa.
          Może mają za sucho, spróbuj z płytka szklaną albo woreczkiem foliowym. Tylko
          pamiętaj o wietrzeniu.
          Tylko nie mieszkania. Myślę o zdejmowaniu folijki.

Jeżeli Cię to pocieszy to wiele lat próbowałam. Wielkie rozczarowania i w maju
          kupowałam rozsadę.
          Ale nie poddawaj się, to jest najwspanialsze uczucie, jak roślinkę się ma
          prawie od "poczęcia". Mąż z tego powodu nie pozwala zcinać mi kwiatów, ale to
          samo robił mój tato.
          A ja oczywiście muszę przywlec coś do domu.
          pozdrawiam gorąco
          Małgorzata
          • nnike Re: Zyga napewno ma rację . 23.03.06, 23:52
            Ktoś tu na forum pisał o jednorazowym zaprawianiu posianych nasion lekko słodką
            wodą, jako odżywką.
          • nnike Re: Zyga napewno ma rację . 23.03.06, 23:55
            O, tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=34361061&a=34564148
            Nota bene, bardzo ciekawy wątek. Przydałby się ciąg dalszy :)
        • gagapaw1 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 24.03.06, 09:00
          Panie Zygmunie. Przepraszam ale musze się dopytać b nie zrozumiałam. Czy
          nasionka do czasu pojawienia się korzonka i litków nie należy wsadzać do ziemi?
          Zmieszałam ziemię z nawozem bo zarówno na opakowaniu nawozu tak pisało a po
          drugie wyczytałam na formu działkowca, że dobrze jest ziemię zasilić w
          substancje pokarowe , bo wtedy lepiej wschodzą i nie są tak wątłe.
          Proszę o odpowiedź. Grażyna
          • brynia2 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 24.03.06, 09:05
            Na mój babski rozum, to ja bym nie sypała nawozu do podłoża, w którym mają
            wschodzić nasiona, ale mogę się mylić, bo jestem początkującą "siewczynią".
            Zygmunt na pewno wie, więc też chętnie się dowiem, co o tym sądzi.
            • nnike Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 24.03.06, 09:12
              A ja myślę, że chodzi o kolejność. Najpierw nawożenie, potem sianie, nie
              odwrotnie, ale sama jestem ciekawa odpowiedzi Zygmunta :)
          • zyga5 Re: Wiosny w tym roku nie będzie? 28.03.06, 23:02
            Nadal uważam,że taka mała roślinka potrzebuje mało pokarmu.A w ziemi kupionej
            jak piszą nawóz też jest.To może powodować że kiełkujące nasionko zostaje
            uszkodzone.Ja przeważnie zaraz po wykiełkowaniu/czym prędzej tym lepiej/pikuję
            /przesadzam/ do wielodoniczek też małych.Każda roślinka ma dostęp do światła i
            mniej wilgoci/zagęszczenie/.Latwiej znosi przesadzanie.
            Z tym spodkiem i legniną dałem przykład jak można zrobić w ciągu trzech dni
            rozsadę ogórka.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka