mali_na 13.07.06, 09:26 Boję się glicynii, nie mam nawet tak dużej podpory , czy muru by mogła "wykazać się". Co by się stało gdybym puściła ją na starą jabłonkę? Na jabłonce mi zbyt nie zależy,ani cienia nie robi, a rodzi same ogryzki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: A gdybym glicynię puściła na jabłonkę? 20.08.06, 23:27 Jeśli jabłoń jest stara, duza, rozrośnięta nie ma problemu, w przeciwnym razie glicynia zniszczy drzewo. Pozdrawiam www.ogrodytwoichmarzen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: A gdybym glicynię puściła na jabłonkę? 21.08.06, 10:00 Tak zrobiłem, ale glicynia ma tylko 30 cm wysokości, jeszcze malutka. Będę przycinał glicynię by jabłoń miała szansę przetrwać. w. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: A gdybym glicynię puściła na jabłonkę? 21.08.06, 10:16 Jeżeli nie zależy Ci na jabłonce, to oczywiście możesz. Ale za kilkanaście lat glicynia będzie wielka i ciężka, a jabłonka być może sucha i spróchniała. Może się zacząć łamać. Ale to chyba już najczarniejszy scenariusz, nie musi do tego dojść. Może zresztą później wymyślisz jakąś mocną pergolę? Niewątpliwie Twój pomysł, jeżeli nawet nie rozwiąże problemu docelowo, to go odsunie na ładnych parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: A gdybym glicynię puściła na jabłonkę? 22.08.06, 13:38 Ostatnia opcja to pergola, Szukam właśnie drewna, lub gotowej:) Dzięki za radę Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: A gdybym glicynię puściła na jabłonkę? 25.08.06, 10:59 Właśnie zobaczyłam ciekawe zdjęcie. Glicynie ze względu na szybko grubiejący główny pęd można prowadzić w formie drzewek! Trzy paliki utrzymują pień pionowo, a powyżej piękna korona cała obsypana kwiatami. Całkiem nieżle to wygląda, tylko wymaga takiego prowadzenia od początku, żeby pień się nie skrzywił. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: A gdybym glicynię puściła na jabłonkę? 25.08.06, 18:30 Moja już rośnie, a w sobotę mam nadzieję ,że kilkanaście cm obok stanie ostatna słupek trójnożnej pergoli. Cała pergola będzie miała 4 metry, a na górze jej planuję dach z wisterii Miejsce ma słoneczne, tylko nie bardzo jest osłonięta od wiatru, ale może się uda?:) Odpowiedz Link Zgłoś