Dodaj do ulubionych

jabłka zajączki - czy ktoś pamięta takie jabłka???

19.07.06, 13:18
Obserwuj wątek
    • krokcia Re: jabłka zajączki - czy ktoś pamięta takie jabł 19.07.06, 13:23
      Pamietam z dzieciństa jabłka u mojego dziadka. Zawsze ślicznie zaróżowione,
      soczyste, przepyszny smak, którego nie zapomnę nigdy.Jabłka miały owalny
      kształt i takie wybrzuszenie przy ogonku, przepypominające nos zajączka, stąd
      pewnie ich potoczna nazwa.
      nabyłam działkę i usilnie poszukuje tej odmiany jabłek , ale nikt nie wie o co
      mi chodzi. Pomózcie, co to za odmiana????
      • jawor_2 Re: jabłka zajączki - czy ktoś pamięta takie jabł 25.09.22, 20:02
        Mam w sadzie jabloń
        , której owoce mają charakterystyczny "nosek" nie znam nazwy odmiany ale slużę zrazami do szczepienia, nie wiem jak dołączyć do tego postu zdjęcie tego jabłka, zdjęcie mogęprzeslac na adres mailowy ( nie jestem na fb).

• dar61 Wzdjęciowywanie nosa 04.07.23, 10:10
          '...nie wiem jak dołączyć do tego postu zdjęcie tego jabłka...'

To nietrudne.
          Naciska się [klika] tutaj w forumową opcję CYTUJ [wtedy można zmienić nagłówek odpowiedzi] lub na opcję ODPOWIEDZ [wtedy nagłówek odpowiedzi się nie zmieni], wpisuje się swą odpowiedź, potem trzeba wybrać opcję ZDJĘCIE, a tam pokaże sie do wyboru DODAJ Z DYSKU. Wskazujemy i zatwierdzamy - no i pościmy wpis / wysyłamy post / wysyłamy wpis.

Do tego etapu trzeba mieć swoje zdjęcie już wgrane w komputer / laptop / smartfon.
          Jeśli się wybierze opcję WKLEJ ADRES ZDJĘCIA, to trzeba [w kompie / laptopie] mieć już zlokalizowany adres tego zdjęcia w internecie / itranecie...

Warto zmniejszyć wielkość takiego zdjęcia [w kompie / laptopie] w edytorach grafiki [np. w FastStone Image Viewer lub w Irfan View - oba darmowe w Sieci], można też dla jego „odchudzenia” zmniejszyć zdjęciu rozdzielczość [w kompie / laptopie]. Czasem o to dopraszać się będzie okienko wysyłające zdjęcie.
          W każdym sprzęcie należy wskazać adres w kompie / laptopie tego zdjęcia - i potwierdzić wybór. W smartfonie podobnie, ale to od typu tegoż zależy sposób wskazania.
          Po zatwierdzeniu wskazanego adresu zdjęcia wysyłamy wpis ze zdjęciem - warto sprawdzić przed wysyłką, jak wyglądać będzie taki wpis poprzez klikanie w opcję PODGLĄD.
          Powodzenia!
      • alux Re: jabłka zajączki - czy ktoś pamięta takie jabł 25.06.23, 23:34
        krokcia napisała:

> Pamietam z dzieciństa jabłka u mojego dziadka. Zawsze ślicznie zaróżowione,
        > soczyste, przepyszny smak, którego nie zapomnę nigdy.Jabłka miały owalny
        > kształt i takie wybrzuszenie przy ogonku, przepypominające nos zajączka, stąd
        > pewnie ich potoczna nazwa.
        > nabyłam działkę i usilnie poszukuje tej odmiany jabłek , ale nikt nie wie o co
        > mi chodzi. Pomózcie, co to za odmiana????
        Łatwiej byłoby, gdyby ktoś miał foto tych jabłek.
    • gabi9917 Re: jabłka zajączki - czy ktoś pamięta takie jabł 19.07.06, 17:54
      czy chodzi o Zajęcze łby?,Sierpniówka,? wiem że kolekcja starych odmian znajduje
      się w Wandzinie można też poczytać na www.przyrodapolska.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka