Dodaj do ulubionych

grubosz zrzuca liście!

31.07.06, 16:40
dostałm pięknego grubosza - czy też drzewko szczęścia. roślinka rosła zdrowo,
bez większych problemów.Niestety kilka dni temu wróciłam z urlopu i z
przerazeniem przyglądam się jak drzewko zrzuca kwiaty. Przez czas urlopu
osoba opiekująca się rośliną przyznała, że grubosz był podlewany obficie. Czy
zrzucanie listków, bez więdnięcia lub obsychania to przejawa przelania? hjak
temu zaradzic? co moge zrobić i czy jest szansa na uratowanie roślinki?
dziękuję za wszelkie rady i sugestie.m.
Obserwuj wątek
    • mamba25 Re: grubosz zrzuca liście! 31.07.06, 17:07
      oczywiście nie kwiaty, tylko liście:)
    • mamba25 Re: grubosz zrzuca liście! 01.08.06, 20:46
      szkoda, że nikt nie wie, co mu może być...
      • horpyna4 Re: grubosz zrzuca liście! 02.08.06, 10:31
        Na pewno przelanie. A jeśli jeszcze doniczka jest plastikowa, to musisz go
        szybko przesadzić do ceramicznej, dobrze zdrenowanej i skąpo podlewać. Zresztą
        tak, czy owak, trzeba przesadzić, bo przelana ziemia szybko nie wyschnie. Kiedyś
        w ten sposób uratowałam przelanego i zdychającego roicissusa. Pamiętaj, że dla
        roślin nie znoszących przelania najlepsza jest jednak doniczka porowata i bez
        żadnej polewy. No i przed wyjazdem na urlop poproś osobę podlewającą, żeby
        robiła to raz na tydzień. Wystarczy.
        Jeżeli chcesz jednak mieć doniczkę mniej przepuszczalną np. ze względów
        dekoracyjnych, to potrzymaj najpierw roślinę w mocno przepuszczalnej, aż
        wyzdrowieje. Wtedy możesz wsadzić ją do docelowej i już ściśle przestrzegać
        właściwego podlewania. Ziemia musi przeschnąć między kolejnymi podlewaniami,
        jeżeli nie hodujesz rośliny wodnej lub bagiennej.
        • litorija Re: grubosz zrzuca liście! 02.08.06, 10:48
          mialam kiedys grubosza i moim zdaniem to przelanie. Sukulenty do ktorych zalicza
          sie grubosz magazynuja wode w lisciach stad nalezy je podlewac zadko ale
          obficie. Trzeba dac czas roslinie na regeneracje i nieco przesuszyc, a pozniej
          podlwewac wraz z nawozem.. Chociaz grubosz nie jest zbyt wymagajaca roslina i
          trudna w uprawie na punkcie dostarczanej wodu jest czuly - gsy zbyt malo
          dostarcza sie mu wody - drobnieja liscie, a gdy jest nadmiar zrzuca je.
          • mamba25 Re: grubosz zrzuca liście! 03.08.06, 19:51
            bardzo dziękuję za rady.
            tak przypuszczałam, ze trzeba bedzie przesadzić,ale chciałam się upewnić,żeby
            nie zaszkodzić bardziej. Grubosz jest duży- mierząc od brzegu doniczki (nie
            podłogi) ma około 50-60 cm.to już jest drzewko. dostałam go od babci, więc z
            tych powodów było by mi go żal zmarnować.Doniczka nie jest plastikowa, jest jak
            najbardziej ceramiczna-ale nie gliniana. niestety jast oblana szkliwem. mam
            nadzieję, ze znajde taką dużą donicę glinianą, która łatwo go odwodni. jeszcze
            raz dziękuję :)m.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka