maciejka044 08.02.07, 21:18 Przeczytałam wszystkie wątki nt. Lagerstroemii i nadal nie wiem do jakiej ziemi wysiać i w jakich odstępach. Mogę już teraz???? Błagam o cierpliwość, już taka ciemna masa jestem.............. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brynia2 Re: Zamęczę Was!!! 08.02.07, 22:12 No to męcz :) O ile dobrze pamiętam, to nasiona są tak drobne, jak makuś. Weź ziemię kwiatową, a będzie lepiej, jak zakupisz w ogrodniczym paczkę podłoża do siewu, w sklepie będą wiedzieli o co chodzi. Nasionka rozsyp po powierzchni i delikatnie przysyp ziemią, dosłownie 1 milimetr, aby tylko, tylko. Naczynie przykryj szybą lub przeźroczystą folią i postaw na parapecie południowego okna. Sprawdzaj, czy ziemia nie wyschła, musisz ją delikatnie zraszać w razie potrzeby, ale nie polewaj, tylko zraszaj, np. rozpylaczem. Pilnuj też, żeby nie bylo pleśni. Teraz tylko trzeba czekać, aż pojawią się siewki. Potem to już łatwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 o odstępach jeszcze słowo... 08.02.07, 22:34 Jeśli masz plastikowy przeźroczysty pojemnik po kiwi, to go użyj do tego celu, a najlepiej jego wysokość skróć nożyczkami o połowę, wtedy siewki łatwiej będzie wyciągać. Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: o odstępach jeszcze słowo... 08.02.07, 23:47 Nie wiem czy te nasiona nie muszą kielkować z dostępem światła / z drobniutkimi nasionkami tak na ogół jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: o odstępach jeszcze słowo... 08.02.07, 23:52 foxtrot3 napisał: > Nie wiem czy te nasiona nie muszą kielkować z dostępem światła / z drobniutkimi > nasionkami tak na ogół jest:) Wiesz, chyba muszą. Ja w każdym bądź razie swoje wysiewałam do pojemnika po kiwi i szybką przykrywałam, stało to na południowym oknie cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś