Dodaj do ulubionych

nawóz do balkonowych- sposób domowy???

17.05.07, 09:45
witam serdecznie. w tym roku mam dosyć sporo skrzynek na balkonie z pelargoniami itp. zastanawiam się czy istnieje jakiś " domowy" sposób na nawożenie tych roślin. czy słyszeliście może coś o skorupkach po jajkach? moja Mama podlewa tak kwiaty domowe, co prawda nieładnie pachnie przez moment, ale kwiatki dobrze rosną. czy można tak podlewać rośliny na balkonie ????????
czekam na wszelkie sugestie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tekisk Re: nawóz do balkonowych- sposób domowy??? 17.05.07, 18:30
      Co roku , przez lato robię miksturę z pokrojonych skórek banana ,
      zalanych wodą . Kiedy postoi kilka dni , podlewam tym kwiaty .
      Jednego razu , nasypałam takich skórek pod pomidory - też w donicach na
      balkonie .
      Rosły dobrze i owocowały .
      Pelargoniom , może to nie wystarczyć . Podobno pelargonir są bardzo
      żarłoczne .
      Słyszałam też , że w taki sam sposób jak skórki z banana , można moczyć
      pokrzywy i rozcieńczoną substancją podlewać kwiaty lub warzywa .
      • tekisk Re: nawóz do balkonowych- sposób domowy??? 17.05.07, 18:39
        Jeszcze coś mi się przypomniało .
        W skrzynce na balkonie posadziłam kępę szczypiorku kupioną w sklepie .
        Podlewam go od czasu do czasu rozcieńczonym z wodą jajkiem ,
        pozostałym z panierowania mięsa . Szczypiorek nabrał pięknego
        mocno zielonego koloru i widać , że jest zdrowy i odżywiny ;)
        • ogrodniczka12 Re: nawóz do balkonowych- sposób domowy??? 17.05.07, 19:06
          pokrzywy stosuje na działce do podlewania warzyw jest bardzo dobra ,polecam
        • amadea_22 Re: nawóz do balkonowych- sposób domowy??? 17.05.07, 19:07
          dzięki wielkie za odpowiedź, zanotuje sobie przepis na bananowy nawozik. pokrzywy kiedys też moczyliśmy, smród okropny, hehe, ale i tak pomidorom nie pomogło, zaatakowały je stonki z nieopodal uprawianych ziemniaków. a skorupki po jajkach juz trzymam .
          • ogrodniczka12 Re: nawóz do balkonowych- sposób domowy??? 17.05.07, 19:33
            jeżeli szukasz nawozu to pokrzywa musi fermętować 3 tygodnie dopiero taką
            oczywiście odpowiednio rozcięczoną podlewamy,śmierdzi to fakt ,ale jest
            skuteczna,jeżeli szukasz ochrony to moczymy 2 dni i nie śmierdzi,ale na stonki
            nie działa,działa na mszyce,mocno schłodzona przed zastosowaniem
            • amadea_22 Re: nawóz do balkonowych- sposób domowy??? 17.05.07, 19:40
              moja pokrzywa fermentowała długo, stała i stała i śmierdziała że strach. ale skoro mówisz że pomaga na mszyce - super, zauważyłam że zaatakowały piwonie i róże. mam nadzieje ze pomoze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka