Gość: magda IP: *.chomiczowka.net.pl 03.12.01, 15:30 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Mirt-jak go pielęgnować? 03.12.01, 22:17 Witam na forum Gazety! Mirt jest krzewem o aromatycznie pachnących liściach i jadalnych jagodach. W naszych warunkach uprawiany jako roślina w pojemniku, latem wystawiana do ogrodu. Kiedyś mirt królował w oranżeriach, gdyż podobnie jak cytrusy zimę spędzał w chłodnych i widnych pomieszczeniach. Można je uprawiać jako roślinę doniczkową w całym tego słowa znaczeniu, ale podobnie jak oleander, wymaga bardzo dużo słońca i świeżego powietrza. Doskonale rośnie na balkonie. Sadzimy go do żyznej, ale bardzo przepuszczalnej ziemi (np. takiej jak do palm). Podlewamy dość obficie, ale nie zalewamy! Jesienią i zimą bardzo ograniczamy podlewanie i ustawiamy w chłodnym miejscu. Uwaga ziemia nie może całkowicie przesychać!. Jak wspomniałem kwitną i dobrze rosną na bardzo słonecznych i osłoniętych od wiatru stanowiskach. Można je ciąć i kształtować, a nawet prowadzić na kratce. U nas kwitną tylko wtedy, gdy jest długie, ciepłe i bardzo słoneczne lato. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMKa Re: Mirt-jak go pielęgnować? IP: 212.191.35.* 04.12.01, 08:28 Czyżby telepatia istniała? Szukałam wczoraj informacji o mircie. Mam pytanie - ponieważ mój mirt pięknie rósł przez całe lato, kwitł i sprawił mi ogromną radość, teraz jestem na siebie zła, gdyż nikt mi wcześniej nie powiedział, że przeniesienie go jesienią do pokoju spowoduje katastrofę. Stało się, opadł prawie całkowicie i zostały z niego tylko "badylki". Mam w zwiazku z powyższym pytanie - czy można go jeszcze odratować? Przy samej ziemi się zieleni, także żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Mirt-jak go pielęgnować? 04.12.01, 19:41 Tak, nalezy przyciąć suche pedy, a zywe skrocic o 1/3, następnie postawicw chlodnym miejscu i bardzo oszczędnie podlewać. Wierzchnia warstwa ziemi powinna byc minimalnie wilgotna. Mirtów sa daw gatunki i wiele wiele odmian, niektore znoszą nawet silne cięcie. Ważne aby nie ścinac go zbyt krótko. Powodzenia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś