Dodaj do ulubionych

Mirt-jak go pielęgnować?

IP: *.chomiczowka.net.pl 03.12.01, 15:30
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Mirt-jak go pielęgnować? 03.12.01, 22:17
      Witam na forum Gazety!
      Mirt jest krzewem o aromatycznie pachnących liściach i jadalnych jagodach. W
      naszych warunkach uprawiany jako roślina w pojemniku, latem wystawiana do
      ogrodu. Kiedyś mirt królował w oranżeriach, gdyż podobnie jak cytrusy zimę
      spędzał w chłodnych i widnych pomieszczeniach. Można je uprawiać jako roślinę
      doniczkową w całym tego słowa znaczeniu, ale podobnie jak oleander, wymaga
      bardzo dużo słońca i świeżego powietrza. Doskonale rośnie na balkonie. Sadzimy
      go do żyznej, ale bardzo przepuszczalnej ziemi (np. takiej jak do palm).
      Podlewamy dość obficie, ale nie zalewamy! Jesienią i zimą bardzo ograniczamy
      podlewanie i ustawiamy w chłodnym miejscu. Uwaga ziemia nie może całkowicie
      przesychać!. Jak wspomniałem kwitną i dobrze rosną na bardzo słonecznych i
      osłoniętych od wiatru stanowiskach. Można je ciąć i kształtować, a nawet
      prowadzić na kratce. U nas kwitną tylko wtedy, gdy jest długie, ciepłe i bardzo
      słoneczne lato.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • Gość: eMKa Re: Mirt-jak go pielęgnować? IP: 212.191.35.* 04.12.01, 08:28
        Czyżby telepatia istniała?
        Szukałam wczoraj informacji o mircie.
        Mam pytanie - ponieważ mój mirt pięknie rósł przez całe lato, kwitł i sprawił
        mi ogromną radość, teraz jestem na siebie zła, gdyż nikt mi wcześniej nie
        powiedział, że przeniesienie go jesienią do pokoju spowoduje katastrofę.
        Stało się, opadł prawie całkowicie i zostały z niego tylko "badylki".
        Mam w zwiazku z powyższym pytanie - czy można go jeszcze odratować? Przy samej
        ziemi się zieleni, także żyje.

• jerzy.wozniak Re: Mirt-jak go pielęgnować? 04.12.01, 19:41
          Tak, nalezy przyciąć suche pedy, a zywe skrocic o 1/3, następnie postawicw
          chlodnym miejscu i bardzo oszczędnie podlewać. Wierzchnia warstwa ziemi powinna
          byc minimalnie wilgotna. Mirtów sa daw gatunki i wiele wiele odmian, niektore
          znoszą nawet silne cięcie. Ważne aby nie ścinac go zbyt krótko.
          Powodzenia,
          Jerzy Woźniak

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka