Dodaj do ulubionych

Kobea - nie kwitnie

03.08.07, 18:16
Dlaczego? Ładnie wybujała, wszystko wydaje się, że było OK. Na dwór
(konkretnie na balkon) poszła dopiero w połowie maja - wcześniej wspinała się
w mieszkaniu. Można liczyć na to, że jeszcze zakwitnie?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Kobea - nie kwitnie 03.08.07, 20:50
      Tak.kobea kwitnie zwykle dość późno, a jeszcze później i nie tak obficie gdy
      jest nawożona nawozem o dużej zawartości azotu wtedy gna w pędy, a kwiatami nie
      zawraca sobie głowy.
      Jurek
    • gabula777 Re: Kobea - nie kwitnie 03.08.07, 21:00
      Jeszcze zakwitnie,jak będzie pogodna jesień. Ta roślina zakwita późno, bo cykl
      rozwojowy z nasion zajmuje jej dużo czasu.Czasem aż szkoda, bo przymrozki już za
      pasem, a ona dopiero chce kwitnąć.
      • melisa-bb Re: Kobea - nie kwitnie 05.08.07, 20:52
        U mnie zaczyna kwitnąc
    • nassin Re: Kobea - nie kwitnie 06.08.07, 08:03
      W ubiegłym roku miałam kobee w skrzynkach balkonowych, z ansionek, zakwitły w
      sierpniu - doszłam do wniosku, że te w doniczkacj mają trudniejsze warunki niż
      sadzone do gruntu i dlatego później cieszą nasze oczy kwiatami. Poza tym nawóz -
      najlepszy do roślin kwitnących i dużo wody, bo są pijaczkami - przesuszenie
      podłoża powoduje czerwienienie liści.
      Pozdrawiam
      • s.dominika Re: Kobea - nie kwitnie 09.08.07, 10:03
        O masz. To ja chyba za mało ją podlewałam :-( I w dodatku jak były te straszne
        upały, to kilka liści na dole najzwyczajniej w świecie mi uschło. Potem ją
        zasłaniałam na dole, żeby nie usychała dalej. Może to dlatego nie kwitnie? W
        zeszłym roku jak wysiałam tylko 4 nasionka - zakwitła w lipcu. Teraz wcale :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka