mak752 Re: ambrowiec nie wybarwia sie na czerwono 19.09.07, 10:10 kupilam go bo pieknie wybarwial sie na czerwono, jesienia, w ogodniczym :-) niestety juz trzeci rok nie chce zmienic koloru na czerwono, a sklepowe jak podejrzałam owszem juz daaaaawno. zastanawia mnie dlaczego? taka zagwozdka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: ambrowiec nie wybarwia sie na czerwono 19.09.07, 12:08 Rośliny w pojemnikach zawsze wybarwiają się i zrzucają liście wcześniej niż w gruncie ponieważ mają znacznie trudniejsze warunki uprawy, mało składników pokarmowych,czasem przesuszenie.Zauważ, że winobluszcze czy berberysy w szkółkach są już bordowe, a w gruncie jeszcze nie całkiem.Jest nawet tak, że niektóre byliny, które normalnie nie czerwienieją, a bywają czasem zaniedbane i przerośnięte w szkółce, też robią się czerwone wskutek tych trudnych warunków.Normalny wygląd odzyskują dopiero po wsadzeniu do gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
mak752 Re: ambrowiec nie wybarwia sie na czerwono 19.09.07, 13:19 ale ambrowiec sie wo ogole nie wybarwia, az do zimy pozostaje zielony, a po przymrozkach zrzuca zielone liście. wydaje mi sie to dziwne. a winoblusz akurat juz mi sie wybrawil na czerwono. wiazałam wielkie nadzieje, z czerwonym kolorem ambrowca jesienia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: ambrowiec nie wybarwia sie na czerwono 19.09.07, 16:19 Ambrowiec pochodzi z cieplejszych rejonów świata, u nas tez powinien być sadzony w cieplejszej części kraju i w miejscu słonecznym i zacisznym. Bardzo możliwe, że jesienią zbyt wcześnie u nas przychodzą chłody, aby zdążył się wybarwić.Nawet nasze krajowe drzewa też różnie co roku się wybarwiają, a najpiękniej kiedy jesień jest długa, ciepła i sucha, bo wtedy jest jakby 'więcej czasu'.To, że wybarwił się w szkółce, to może być reakcja na uprawę w pojemniku, jak pisałam wcześniej.Nie można porównywać roślin rosnących naturalnie i rosnących w pojemniku, mają zupełnie inne warunki, czasem w pojemniku ledwie wegetują czekając na 'lepsze czasy'.Może odezwie się ktoś, kto ma to drzewo w swoim ogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś