Dodaj do ulubionych

Grill, grillowanie - przepisy i porady

17.07.03, 18:46
Nie wiem czy na dobre forum trafiam z tym tematem... Ale ogród (choćby tak
mały jaki ja "mam" przed domem mniej więcej 50 m kw.) a w internecie nie
znalazłem żadnych konkretnych stron z tematem mnie interesującym, a tym
bardziej for. Wierzę, że podobnie jak ja też niektórzy z użytkowników też
wykorzystują ogródek do grillowania... :)


Czy ktoś zna jakieś, nawet najprostrze (np. jak dobrze przyrządzić
kiełbaskę) przepisy potraw na grilla? Jeśli kogoś interesuje ten temat, to
mogę również podać znane mi... Proszę też o porady dotyczące grillowania
(np. jak dobrze rozzrzażyć węgiel drzewny), być może ktoś piecze na
brykiecie (co to jest?). Mam nadzieję, że znajdę tu kogoś z kim będę mógł
pogrillować on-line ;) albo chociaż dostanę jakieś linki.
Obserwuj wątek
    • citisus Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 18.07.03, 22:09
      cintus napisał:

      > Wierzę, że podobnie jak ja też niektórzy z użytkowników też
      > wykorzystują ogródek do grillowania... :)

      Niestety :-((((((((((((((
      Pomyśl, że przy tak małym ogródku twoje grilowanie może być
      utrapieniem dla innych.
      Zapach, który tobie odpowiada może być smrodem dla sąsiadów.
      Wciska się do mieszkań przez otwarte okna (lato!!), ściele się
      po innych ogrodach i uniemożliwia odpoczynek na ŚWIEŻYM powietrzu.

      Gril to przyjemność, ale na otwartym terenie zdala od innych ludzi.
      Pomyśl o sąsiadach !!!!
    • jerzy.wozniak Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 19.07.03, 22:30
      Witam na forum Gazety!
      Tylko się nie kłócić grillowanie tak jak śpiewanie sprośnych piosenek ma swych
      zwolenników oraz zagorzałych przeciwników. Ja osobiście uważam, że zabronione
      powinno być tylko grilownie balkonowe które jest coraz powszechniejsze. Co do
      zapachów to grill nawet w dużym ogrodzie niesie się zawsze poza siatkę!
      Grilujcie! Ja mogę tylko powiedzieć, że nie griluję na brykietach. Do
      rozżarzenia stosuje ręczną dmuchawkę, a na ruszt kładę co się da bo ni w ząb
      nie znam się na gotowaniu, a zrobienie zupy jest dla mnie produkcja złota z
      pomocą kamienia filozoficznego. Ale przy grilu najbardziej lubię piwo, gril
      może być nawet złożony i leżeć w pudle, oj jak lubię grilować!!
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
    • control Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 19.07.03, 23:04
      Brykiety odradzam, bo jest to jakis miał węglowy sklejony jakims świństwem,
      którego część zjadasz.
      Myślę, że genralna zasada grilowania jest taka: kładzesz produkty dopiero
      wtedy, gdy cały węgiel się już żarzy. Mięso - cienko pokrojone - kładzesz na
      jednej stronie, czekasz aż się upiecze do połowy, potem odwracasz na drugą
      stronę, pieczesz i już gotowe - podajesz do stołu. Wiele osób popełnia błąd, że
      rozpala grill, od razu kładzie produkty i przewala je przez godzine z jednej
      strony na drugą
    • mjot1 Ruszt? 20.07.03, 14:08
      Sąsiadów mam tak około kilometra a i balkonu nie posiadam, więc kulinarnym
      ekscesom na zewnątrz oddaję się nader chętnie i nie wadząc nikomu.
      Nie będzie tu nic o szlachetnym grillu, lecz o jakże prymitywnym, zwykłym,
      plebejskim wręcz ognisku.

      Rozniecam je pośrodku ułożonych równolegle surowych kłód bukowych. Podstawą
      ognia jest suchy buk i olcha. Nie stosuję oczywiście żadnych brykietów czy
      innych węgli boć to przecie jedynie prymitywne ognisko. No i Boże broń jakieś
      drewno iglaste. Toż już lepiej wrzucić „gumofilca”!
      Gdy polana buka rozsypią się na „kryształki” węgla stawiam nad tym wszystkim
      ruszt.
      Ruszt wykonany został „tymi oto ręcyma” z różnych kształtowników i drutu
      spawalniczego i jest na tyle solidny i spory, że można na nim spokojnie położyć
      średniego wieprzka.
      Od tej pory do podtrzymywania ognia stosuję już polana czereśni, wiśni, śliwy,
      których zapas już mi się kończy niestety. Czasem ciśnie się gałązkę jałowca...
      Żelazną zasadą jest by nie było żywego ognia jedynie żar.
      Na ruszt wędruje wszystko, na co ma się ochotę.
      Różniste mięsiwa a i gar z barszczem czy bigosem a i chlebek i...
      Każdy ma przecie różne zachcianki i upodobania a to mniej lub bardziej
      przypieczone a to w folii a to mniej ostre a to mocniejsze itd. itd.
      Do tego oczywiście nieodzowne jest piwo ten nektar bogów... Toż oni tam na
      Olimpie niechybnie właśnie piwo sączyli bezustannie!
      Mogą też być inne napoje szlachetne wzmagające apetyt i topiące lody dzielące
      ludzi a wprowadzające powszechną radość i życzliwość, a i szczerość
      wydobywające z głębi.
      Ech siedzieć tak można wiecznie...
      Obok leży znajda Junior pies marki „pies”, przymilnie ociera się pyszczydlak
      Albin najbrzydszy kot na świecie, po trawie wędruje drozd śpiewak i kos
      wyciągając co chwilka makaroniki dżdżowniczek, przemknie cichutko żałobnik czy
      inna rusałka, basem zabrzęczy trzmiel szerszeń czy inny chrząszcz, a nad tym
      wszystkim patrolowym lotem czuwa ważka... I to wszystko w niesamowitej harmonii
      i zgodzie...
      Zmierzch zapada...
      Cichną ptaszęta i owady... Jeszcze gdzieś od wsi zza lasu milknące ryczenie
      krów i poszczekiwanie...
      Na niebie pierwsza gwiazdka... W ciemnych krzakach przeleciał świetlik...
      Odruchowo dorzucamy polano do ognia skacze płomyk oświetlając migotliwie twarze
      i rzucając przedziwne cienie...
      Tak tu cicho spokojnie i bezpiecznie...
      Toż to raj przecie!
      Qrcze tylko, że jutro już poniedziałek!

      Najniższe ukłony!
      Z każdą chwilką coraz bardziej dziczejący M.J.
      • andzia31 Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 21.07.03, 15:48
        Grillowanie to ogromna frajda rowniez dla dzieci - one najczesciej przybiegaja
        do stolu biesiadnego z nowina ze wlasnie kolejny kotlet
        zesmazyl sie na wegiel:-)
        Osobiscie uwielbiam te forme ucztowania, zawsze mam wtedy czas dla gosci i na
        pogawedki.
        Najczesciej do grilla uzywam drewna lisciastego dorzucajac slomy gryczanej.
        Sloma z gryki dorzucana na wegiel daje przepiekny kolor i cudownie pachnie!
        Prosze nie wrzucac jej jednak za duzo tylko po zdziebelku zeby mieso tylko
        nabralo koloru i zapachu a nie okopcilo sie.
        Brykiety tez mam juz za soba - maja te zalete, iz dlugo trzymaja wysoka
        temperature i kazde mieso dochodzi na nich bardzo szybko.
        Jesli ktos nie lubi dmuchania lub posiada zbyt slabe pluca - moze zastosowac
        mieszanke troche wegla - troche brykietu i po krzyku.

        Wczesniej przygotowuje wszystkie dania.
        Na grilla preferuje steki wolowe.
        Najlepsze sa wtedy gdy marynuje sie je dwa dni wczesniej.
        OCZYWISCIE BEZ DODATKU SOLI!
        Jesli do marynaty dodamy soli steki beda twarde.
        Nie moze to byc tez trzyletnia wolowina:-)
        Mlode miesko jest miekkie - stare twarde.
        Najlepsza jest "jedynka" poledwica.
        Do tego podaje slaty roznego typu np. z ziemniakow w sosie origano,
        albo tzw. "pasty wloskie" czyli makaroniki wszelkiej masci w pysznych sosikach,
        tego typu przystawki maja ta dobra strone ze mozna je dzien wczesniej
        przygotowac i po tzw. "przegryzieniu sie" podawac do stolu.
        Czasami zawijam ziemniaki w aluminiowa folie i po upieczeniu podaje je z
        pikantna pasta z sera gorgozola, albo kukurydza,kabaczki czy cukinia
        posmarowana odrobina oleju i smazona na ruszcie - pycha!
        Do tego wszystkiego polecam wina austalijskie (bardzo dobre i tanie, mozna je
        kupic we wszystkich supermaketach.

        Na deser "tiramisu" - wprawdzie slodkie ale jak smakowite:-)
        Nawet osoby starajace sie o to by nie utyc mowia wtedy trudno:...od jutra
        zaczniemy sie ochudzac...

        smacznego i milego grillowania
    • tobrex Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 21.07.03, 16:01
      Jeśli chodzi o grillowanie - to mam kłopoty z rozpaleniem.Brykiety rzecz
      okropna, lepiej kupić węgiel drzewny .Tak jak i nasz expert do grilla lubię
      piwo - nawet najgorszą potrawę da się wtedy zjeść. Co prawda uważam że do grila
      potrzebne jest a/ jadło b/ odtrudka c/ towarzystwo
      pozdrawiam miłego grilowania
      mietek
      • mkhj Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 22.07.03, 08:31
        Ja używam do grilla szyszek sosnowych - suchych. Najpierw palą się dużym
        płomieniem, a potem bardzo długo żarzą. Na małe ognisko z drewna lisciastego
        kłade dużo szyszek a na to troche węgla drzewnego. Jak drewienka się wypalą to
        i węgiel sie juz żarzy i szyszki tez. Wazne aby kłaśc jedzonko wtedy gdy i
        węgiel i szyszki pokryja się białym popiołkiem. Wtedy nie dmuchać, ale kłaśc na
        ruszt co w rękę wpadnie i smażyć.
        Smacznego

        mkhj
    • jerzy.wozniak Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 23.07.03, 17:03
      Witam na forum Gazety!
      Mietku! Oczywiście towarzystwo jest konieczne, ale ja go mam mało bo naokoło
      wszyscy pracują i jak ja mam chwilę oddechu to inni padają na pysk. Może w
      dzisiejszych ohydnych zabieganych czasach do grilla zaczną dodawać lustra!
      Innym forumowiczom dziękuję z porady kulinarne, pewnie je wykorzystam choć jak
      zwykle coś skopię – ale jak napisaliście w jednym z wątków wszystko co z grilla
      zjemy. Co do Mjota to po prostu nie mogę czytać – temu to się powodzi, ja takie
      siedzonko przy ogniu miałem ostatni raz w 67 gdy byłem na wakacjach na
      mazurach, od tej pory ogień zaczyna być w mym mózgu synonimem grilla. Mjot!-
      Masz stworzyć tam rezerwat prawdziwego życia! Już niedługo będą walić szkolne
      wycieczki podpatrywać jak się siedzi przy ognisku i w która stronę kłaść kłodę
      aby się rychło paliła - ty chłopie to masz FART!
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
    • kasiacha Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 24.07.03, 09:08
      A rybka z grila? Rewelacja!!! TAki pstrąg czy nawet łosoś, pieczone w folii lub
      (wolę) w specjalnych "łapkach" w kształcie rybki (druty smarujemy olejem, żeby
      nie łapały miesa), bo jeśli położysz na ruszt - przyklei się i rozleci przy
      obracaniu. Rzecz najważniewjsza w grilowaniu to cierpliwość, dlatego zajmuje
      się tym u nas ostoja spokoju, mój małżonek ukochany. Siada na stołku, sączy
      piwo i godzinę rozpala, najlepiej drewno liściaste lub z drzew owocowych (ten
      zapach!), w ostateczności węgiel grzewny, aż będzie tylko żar, bez płomienia.
      Wtedy: hajda na ruszt, co tam w lodówce znajdę: drób, karczki, boczki i steki,
      cukinie i bakłażany, chleb, ziemniaki, a nawet jabłka (mięso lepiej zamarynować
      dużo wcześniej w ziołach i innych aromatach). A czasem, przy większym spędzie
      gości, jest ognisko, któremu żaden gril nie dorówna. Całe lato podstawa naszych
      obiadów to grilowane specjały, do tego młode ziemniaki z koperkiem i sałatka.
      Dzieci to kochają, a jako grubasy wolimy grila od patelni. Dostałam już
      ślinotoku, a do obiadu wiele godzin!!! Kończę to samoumartwianie i SMACZNEGO!
      Kasiacha
      • jerzy.wozniak Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 24.07.03, 10:06
        Wam to dobrze -UMIECIE gotować. Zaraz utopie się w ślinie, bo głodny jestem jak
        czort, a wy o grilu i co gorsze potrawach. Dlaczego Bozia dała mi dwie lewe
        rączki do kucharzenia, aj jakbym sobie usmażył rybkę! Ale to na razie teoria
        gdyż od rana tłumaczę, a rybką z mojej kuchni otruł bym nawet czaplę czy kotka.
        No piszcie dalej, piszcie, może wreszcie ud mi się choć opieczony z grila
        chlebek!
        Jurek
        • elaos Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 24.07.03, 11:00
          Opieczony chlebek z grilla najlepszy jest z żółtym serem, takim co po opiekaniu
          ciągnie się. A jeżeli ktoś lubi czosnek, to polecam masło czosnkowe, świetnie
          komponuje się z kiełbachami i mięchem z grilla. Oczywiście własnej roboty, nie
          ze sklepu! Już mi cieknie ślinka.
        • mmg11 Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 27.07.03, 17:52
          jerzy.wozniak napisał:

          > Wam to dobrze -UMIECIE gotować. Zaraz utopie się w ślinie, bo głodny jestem
          jak
          >
          > czort, a wy o grilu i co gorsze potrawach. Dlaczego Bozia dała mi dwie lewe
          > rączki do kucharzenia, aj jakbym sobie usmażył rybkę! Ale to na razie teoria
          > gdyż od rana tłumaczę, a rybką z mojej kuchni otruł bym nawet czaplę czy
          kotka.
          >
          > No piszcie dalej, piszcie, może wreszcie ud mi się choć opieczony z grila
          > chlebek!
          > Jurek

          A żony to Pan nie ma żeby coś ugotowała jak Pan pracuje
          pozdrawiam
          M
        • kasiacha Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 31.07.03, 09:45
          Oj, nieładnie, Jureczku, nieładnie, oj, nieładnie, leniuszku, brzydko! Nie ma
          co się zasłaniać „nieumieniem”, jeno chwycić za ruszt i do boju! Na początek
          może być mięso (nogi kurczaka, karczek, schab, boczek) „potaplane” w gotowych
          mieszankach ziołowych lub nawet kupione gotowe, zamarynowane. Nie święci garnki
          lepią, a ta gadanina o zapracowaniu i „niemaniu” talentów kulinarnych to
          zasłona dymna. Nie chce się, Acan, i kwita! WSTYD! Kasiacha
    • cintus Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 25.07.03, 15:07
      Wczoraj grillowałem i wreszcie szybko udało mi się rozzrzarzyć węgiel i to bez
      dmuchania ani machania, wziąłem podłączyłem przedłużacz do gniazdka a do
      przedłużacza... wiatrak, mały ale o niezłej mocy - polecam najlepsza rzecz do
      rozzrazenia... :) (Szaszłyki były aż przypalone).
      • piasia Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 28.07.03, 10:14
        Ma u siebie na działce dwa grille - normaly na nóżkach, z kratką itp. I drugi,
        który lubię o wiele bardziej.

        Ten drugi grill to zwykłe ognisko, nad którym kładzie się zwykłą metalową
        wycieraczkę wspatą na dwóch zwykłacyh trylinkach (to te sześciokątne betonowe
        płytki, jakimi wykładało się parkingi w dawnych latach). I już. Na wycieraczkę
        kładę jeszcze kratkę z normalnego grila.

        Rozpalam sobie niewielkie ognisko, a jak już gałązki przestaną płonąć i
        zaczynają się żarzyć, wtedy kładę wycieraczkę, kratkę i mięcho. I jest super. A
        potem mogę zamienić tego grilla z powrotem w ognisko.
        i żadnych brykietów mi nie trzeba...
        a zapas drewna owocowego mam na dłuuuuugie lata....
    • kropka Re: Grill, grillowanie - przepisy i porady 31.07.03, 12:29
      Żadnego grilla! Tylko ognisko! A jeśli piwo, to tylko żywiec z sokiem
      malinowym! (ale będzie awantura!!! :))

      A powaznie. Zdecydowanie wolę ognisko, bo i ciepło i nastrój inny i robota
      ciekawsza. Na wsi zawsze było ognisko, a gdy dorobiliśmy się ogrodu w Łodzi,
      pierwszą robotą było zbudowanie ogniska. Zbudowanie, bo trzeba było miejsce
      obłożyć kamieniami, wbić słupki i żerdź poprzeczną umocować. Bo kiełbaski i
      mięska na hakach na żerdzi smażymy. REWELACJA!
      Niemal każda towarzyska impreza w naszym domu łączy się z ogniskiem. A już
      Sylwester - obowiązkowo! Opisałam kiedyś jedną z takich imprez i może tu kiedyś
      przedrukuję, ale... jak się lepiej poznamy, bo... hm...
      A sąsiedzi? No cóż. Trzeba sąsiadów na ognisko/grilla zaprosić i kłopot z głowy.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka