yoma 08.05.08, 14:53 i zasługuje to na wątek z tego prostego powodu, że nie kwitły od naprawdę ładnych paru lat :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moonalisa Re: Bzy mi zakwitły :) 09.05.08, 11:51 mi też zakwitły:biały i lila,:) Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Bzy mi zakwitły :) 09.05.08, 13:38 a dlaczego nie kwitły? co im zrobiłaś :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Bzy mi zakwitły :) 09.05.08, 16:00 Ja im zrobiłam? Właśnie nie wiem, dlaczego nie kwitły, a nie robiły tego z dziesięć lat. Odkąd przejęłam ogród - a był okropnie zaniedbany i zarośnięty, bo to po dziadkach, świętej pamięci, a i kiedy żyli, nie mieli już sił działać w ogrodzie - no więc odkąd ja działam, namawiam uporczywie bzy do kwitnięcia i w tym roku się udało. Hipoteza robocza była, że mają za gęsto. Skoro uparły się, żeby się rozmnażać wegetatywnie, czyli przez odrosty, to już nie będą się rozmnażać generatywnie, czyli kwitnąc, bo po co. No więc od trzech lat wydziobuję pracowicie te odrosty. Bez ma się przekonać, że w ten sposób nie warto i zadziałać generatywnie. No i w tym roku się udało :) A BTW odrostów do wydziobania znowu od cholery... Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Bzy mi zakwitły :) 09.05.08, 17:04 no to gratulacje. zrozumiały, że ktos je kocha :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Bzy mi zakwitły :) 09.05.08, 17:07 :) Niedawno w przytomności bzów rzekłam do mego chopa: No i nie wiem, jak je namówić, żeby kwitły. Spytałabym na forum, ale pewnie usłyszę, że mam je podlać roundupem. Może się przestraszyły? :) Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Bzy mi zakwitły :) 31.05.08, 21:56 ja takie odrosty traktuje kosiarka, jak zdarzy mi sie kosic :) Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: Bzy mi zakwitły :) 09.05.08, 19:13 to moze przyślij mi te odrosty, bo ja wlasnie działke zagospodarowuje a lilak u mnie kosztuje bagatela 44zł za krzaczek :( Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Bzy mi zakwitły :) 09.05.08, 20:02 A mogę tylko po ubiegłorocznym dziabaniu tegoroczne nie są duże, tak z 15 cm góra. Jeśli reflektujesz... :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabwika Re: Bzy mi zakwitły :) 10.05.08, 14:47 moje bzy też kwitną pięknie bmzygadlo.fotosik.pl/albumy/430011.html Odpowiedz Link Zgłoś
lolarun I już przekwitły 31.05.08, 21:00 Przekwitły i straszą brązowymi resztkami na drzewie. Czy można je poobcinać gałązki z przekwitniętymi kwiatami. Może moje pytanie banalne, ale ja od kilku miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką "ogródka" i nie mam o tym bladego pojęcia, dopiero się wszystkiego uczę pomalutku. Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: I już przekwitły 31.05.08, 21:55 nawet powinno sie scinac bo wtedy jeszcze wiecej kwitna w kolejnym roku :) ale komu by sie chcialo :} jezeli Tobie sie chce, tym lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolarun Re: I już przekwitły 01.06.08, 21:07 dzięki za radę. chyba jutro się za to wezmę, bo nie mogę patrzeć na te brązowe "trupki" Odpowiedz Link Zgłoś