GoĹÄ: vancouver IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.02.10, 23:41 ...FIS się na nie zgodził, to źle, to b.źle... J.Kowalczyk i trenerowi nie pozostaje już nic innego tylko zrobienie wilczych dołów na trasie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kewiz no i niestety ma rację 23.02.10, 23:45 ja się cieszę, że zdobyła 2 medale, ale widzę, że forma nie trafiona na IO, ona chyba też to czuje i nie może się z tym pogodzić, stąd te "brudne" zagrywki - zupełnie niepotrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: trde takie jakieś nielogiczne te argumenty norwegów . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 00:17 brudne zagrywki !? to powiedz czemu zdrowa zawodniczka gdyby zastosowała te sterydy przeciwko astmie byłaby zdyskwalikowana za stosowanie dopingu , a może przez to że FIS to norwegia , szwecja , to o zgody tym nacjom łatwiej na legalny doping . Nietrafiła z formą na Olimpiadę z tych ekip jedna nacja skandynawska Finowie . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qqryq Re: takie jakieś nielogiczne te argumenty norwegó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 01:07 Faktem jest, że leki pozwalają tym zawodniczkom startować. Faktem jest również, że w pierwszej 10 jedynie Kowalczyk nie brała "dragów". Faktem jest również, że w większości dyscyplin jak ktoś jest chory i musi zażywać leki dające jak widać przewagę, to kończy karierę. W tym momencie pojawia się podstawowy problem. Otóż trzeba przeprowadzić wnikliwe badania dotyczące zysku jaki doją brane przez zawodniczki leki. Jeżeli zysk ten jest nawet kilkuprocentowy, to niestety ale medale powinno się im odebrać. Nie piszę tego ze względu na kraj pochodzenia Justyny,ale ze względu na to, że przez takie zachowanie cały sens sportu przestaje istnieć (gdyby któryś z naszych zawodników podchodził pod ten problem to uważam, że również powinien stracić medal). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krolmrowek Re: takie jakieś nielogiczne te argumenty norwegó IP: *.chello.pl 24.02.10, 01:48 "Gdybym nie cierpiała na astmę, nie zażywałabym tych środków, ponieważ u zdrowej osoby nie mają one wpływu na wyniki." Skoro nie maja czemu są zakazane i traktowane jako doping. Skoro nie maja żadnego wpływu, czemu tak trudno uzyskać na nie zgode? Rzeczywiście, pokrętne te tłumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: torro dlaczego dziennikarz zapomnial kto rozpoczal IP: *.chello.pl 24.02.10, 09:53 Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Nie wiem. Nie znam się. Ale... 24.02.10, 09:59 Skoro lekarstwa, które biorą astmatycy nie mają żadnego wpływu na osoby zdrowe tro dlaczego trzeba uzyskać zgodę na ich stosowanie? Nie jest to dla mnie logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bolo Bo mają wpływ i to zasadniczy! IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.10, 11:08 A ten Norweg jest bezczelny... jak zresztą większość jego rodaków! Miałem okazję to wypróbować (tylko w formie inhalatora) jak sam trenowałem sport wytrzymałościowo-siłowy i powiem tak: osoba niewytrenowana nawet po aplikacji nie wygra z mistrzem olimpijskim, ale jeśli osoby są na podobnym stopniu wytrenowania to różnica jest zasadnicza... próg tlenowy jest przesunięty znacznie bardziej a zatem wykorzystanie tlenu jest lepsze co w konsekwencji prowadzi do polepszenia wydolności. Nie bez powodu sportowcy muszą występować o zgodę na stosowanie jakichkolwiek środków na tę chorobę. Odpowiedz Link Zgłoś
super-optymista Re: Bo mają wpływ i to zasadniczy! 24.02.10, 11:58 Niby tak, ale medialny płacz Kowalczyk już w niczym nie pomoże, dostała pozwolenie na leki, wygrała i co teraz to pozwolenie zostanie cofnięte? Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Bo mają wpływ i to zasadniczy! 24.02.10, 13:00 Wydaje mi się, że jak ktoś nie jest zdrowy, to nie może osiągnąć wyżyn. Skoro można pomagać astmatykom, to dlaczego nie spróbujemy pomóc szachistom? Może mistrzem szachowym zostanie półgłówek, któremu będzie zza pleców podpowiadać ekipa? Przecież jest chory, więc dlaczego odmawiać mu pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ronin A Oscarowi Pistoriusowi zabronili biegać na IO!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.10, 13:23 Argumentacje miał bardzo podobną co norwegowie? On też od dawna nie ma nóg i używa protez. A jednak uznano że takie wspomaganie może być nieuczciwe. To ja się pytam dlaczego chora na astmę może startować na wspomagaczach a gość bez nóg nie może pobiec na protezach? To niedługo może jakiś ledwowidzący wystąpi o zgodę na używanie celownika laserowego na strzelnicy no bo on też ma prawo wystartować a to pozwoli wyrównać szanse? Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: A Oscarowi Pistoriusowi zabronili biegać na I 24.02.10, 13:39 >On też od dawna nie ma nóg Jakby w czołówce było pełno biegaczy na protezach, czy ktoś by uwierzył w przypadek? Jasne, że nie powinno być ulg dla "astmatyczek". Ponadto dwa uściślenia: -Kowalczyk zaatakowała Norwegów dopiero wtedy kiedy chcieli zabrać jej medal (więc to ich wina, a nie jej że się odgryza) -w czołówce jest ogromna ilość astmatyczek, co jest podejrzane tylko tylko dla matoła, dla innych jest oczywiste że to doping. Odpowiedz Link Zgłoś
vigilansx Re: A Oscarowi Pistoriusowi zabronili biegać na I 24.02.10, 14:27 Gość portalu: ronin napisał(a): > Argumentacje miał bardzo podobną co norwegowie? On też od dawna nie ma nóg i uż > ywa protez. A jednak uznano że takie wspomaganie może być nieuczciwe. To ja się > pytam dlaczego chora na astmę może startować na wspomagaczach a gość bez nóg n > ie może pobiec na protezach? > To niedługo może jakiś ledwowidzący wystąpi o zgodę na używanie celownika lase > rowego na strzelnicy no bo on też ma prawo wystartować a to pozwoli wyrównać sz > anse? rozumiem, że u polskich dwóch złotych i jednego srebrnego medalisty z Pekinu, którzy są astmatykami, też ci astma i lekarstwa na nią przeszkadzają Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dix Przypomina mi to historie biegacza "na szczudlach" IP: 205.228.82.* 24.02.10, 13:26 Gosc mial amputowane obie nogi i uzywal specjalnych protez do biegania - nie dostal zgody na start w MS czy Olimpiadzie, bo ktos obliczyl, ze dzieki tym protezom ma o iles-tam procent zwiekszona sile i przez to nie mozna go porownac do zwyklych biegaczy. Cos mi to podobnie wyglada... moze faktycznie przyjac jednolite zasady: jestes chory i bez "wspomagania" nie mozesz startowac, to nie startuj - albo przeciwnie: niech kazdy orze jak moze (ale wtedy prosze o przywrocenie tego biegacza!!) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Qwe Re: Przypomina mi to historie biegacza "na szczud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 00:16 Tylko do czego to doprowadzi? Niektórzy dadzą sobie nogi uciąć aby móc używać protez i wygrywać? Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Nie może byc żadnych wyjątków 27.02.10, 13:18 Dokładnie tak będzie. Cała ta ściema z chorymi na astmę to przykrywka do stosowania dopingu. Chory na astmę nie pobiegnie nawet w sprincie , nie mówiąc o 30 km. I jego wydolnośc nie jets więsza lecz mniejsza niz normalnego czlowieka. Tu jets dokłądnie na odwrót więc jaka to choroba. Normalny zdrowy czlowiek jak przebiegnie nawet 100 m na maksa bez treningu to nie bedzie mógł oddychac. Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Re: Bo mają wpływ i to zasadniczy! 27.02.10, 13:22 Owszem , nalezy walczyc o całkowity zakaz leków wspomagających albo dopusczenie ich dla wszystkich. Jesli nie mają wpływu na wynik to każdy ma prawo ich używac. ALe oczywiście one mają wpływ na wyniki, poczytajcie forum dla koksiarzy i się okaże jaki zestaw " na astmę" trzeba brać . Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Norweżki i Norwegowie to chamy sportowe!!! 24.02.10, 10:42 Norweżki i Norwegowie to chamy sportowe!!! Biegi na nartach, hokej, piłka ręczna - to tylko ostatnie przykłady ich niesportowego zachowania!!! Gość portalu: trde napisał(a): > brudne zagrywki !? to powiedz czemu zdrowa zawodniczka gdyby > zastosowała te sterydy przeciwko astmie byłaby zdyskwalikowana za > stosowanie dopingu , a może przez to że FIS to norwegia , szwecja , > to o zgody tym nacjom łatwiej na legalny doping . Nietrafiła z formą > na Olimpiadę z tych ekip jedna nacja skandynawska Finowie . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aja74 Re: no i niestety ma rację IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.02.10, 08:04 Do wszystkich ktorzy bronia norweskich zawodnikow na "dopingu" bo tak to mozna nazwac. Jezeli ktos potrzebuje lekarstwa ktore faktycznie ma podobne dzialanie do srodkow dopingowych (bo choruje) to dla takich jest paraolimpiada. Bardzo prosze tam niech sobie startuja. A tutaj powinien mimo wszystko byc sport czysty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jangcy astmatycy to gruby odsetek sportowcow wyczynowych IP: *.acn.waw.pl 24.02.10, 08:12 to zawsze mnie fascynowalo. Biegaczki, pływaczki, kolarze - zawodnicy dla ktorych tlen to podstawa sportowego wyniku, dostarczajace energii do maksymalnego wysiłku, nagle okazuje sie ze wiekszosc z nich ma problemy z normalnym oddychaniem. Sa trzy rodzaje prawdy i akurat to jest jej ostatni rodzaj. Uwazam ze te wiele dyscyplin sportu powinno byc zabronionych dla astmatykow. Przyczynilibysmy sie w ten sposob do fascynujacych rezultatow w walce z ta paskudna choroba. Przynajmniej wsrod sportowcow wyczynowych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: no i niestety ma rację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.10, 10:41 Co ty wiesz o sporcie, forma jest ok a zagrywki nie są brudne poprostu trzeba zajać się astmatykami i wykluczyć ich z rywalizacji. Bo niedługo kobiety będą brały testosteronik jak w NRD i wygladały jak mężczyżni a bedą to tłumaczyć problemami zdrowotnymi i mkl im pozwoli nie bądź śmieszny steryd to steryd i ma wpływ na wydolność, jeśli niema to niech biorą wszyscy, bo tak to nie jest chyba fair. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ronin Brudne? To wytłumacz mi jedno IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.10, 11:22 dlaczego nie pozwolona Oscarowi Pistoriusowi wystartować na IO ? ? ? przecież argumentacja była dokładnie taka sama? On też od nie od wczoraj nie ma nóg i używa protez. A jednak uznano że takie wspomaganie może być nieuczciwe. To ja siępytam dlaczego chora na astmę może startować na wspomagacach a gość bez nóg nie może pobiec na protezach ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wildak Tak wyglada chora na astmę Marit IP: *.152.133.95.dsl.dynamic.eranet.pl 24.02.10, 16:28 gfx.dagbladet.no/pub/artikkel/4/47/477/477125/bjorgenX858_1158631078_1158631092.jpg Rzeczywiście te leki na astmę nie mają znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
derfflinger1918 A może jakiś lekarz by wytłumaczył w czym rzecz ?? 23.02.10, 23:48 byle nie wszechwiedzący Kurzajewski :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: R Re: A może jakiś lekarz by wytłumaczył w czym rze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 23:54 Na astmę stosuje się sterydy. Kiedyś był to doping, teraz jako doping jest traktowana zwiększona zawartość czerwonych ciałek we krwi. Hanni też dobrze skakał swojego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: la. Re: A może jakiś lekarz by wytłumaczył w czym rze IP: 87.204.10.* 24.02.10, 01:32 Gość portalu: R napisał(a): > Na astmę stosuje się sterydy. Kiedyś był to doping, teraz jako doping jest > traktowana zwiększona zawartość czerwonych ciałek we krwi. Hanni też dobrze > skakał swojego czasu. Coś ci się poplumkało. Sterydy do skoków mają się jak pięść do nosa. Objawowe leki na astmę rozszerzają naczynia i zwiększają przyswajanie tlenu. Pytanie oczywiście, jak to jest u zdrowych ludzi. Bo naprawdę chorzy bez tych leków zaczynają się w czasie wysiłku dusić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: galaxy2099 Sam sobie odpowiedz jak to jest u zdrowych ? IP: *.mpls.qwest.net 24.02.10, 06:16 Skoro zdrowym te leki maja nic nie dawac ... to czemu sa na liscie srodkow dopingowym i WADA sciga zdrowe zawodniczki i je dyskwalifikuje za wykrycie tych srodkow w ich organizmie. Norwegowie moga caly sztab sowich lekarzy wystawic i paplac medycznym jezykiem ile wlezie ale jesli nie odpowiedza na to podstawowe pytanie to wszstko to co mowia jest brzmi jak nedzne tlumaczenia zlodzieja przylapanego na goracym uczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz krytykujemy Norwegów 24.02.10, 07:12 a zachwycamy się "astmatyczną" Otylią Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: do do jednego Re: wszyscy liczący się pływacy "mają astmę" :] IP: *.23.54.194.generacja.pl 24.02.10, 07:47 Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Owszem na astmę stosuje sie sterydy 27.02.10, 13:01 Jak ktos dobrze przeszuka forum dla koksiarzy to znajdzie równiez temat "astma wysiłkowa'. Clenbuterol np jest stosowany również jako anabolik. I oczywiscie taką astmę ma prawie każdy, pobiegnij sobie 5 km bez treningu to zobaczysz jak cię zatka. Nie wiem co jest dozwolone dla tzw astmatyków z Norwegii ale TO JEST ewidentnie nie fair. Jesli 50% wyczynowych sportowców to astmatycy i biorą leki tzn że one jednak wpływaja na wyniki. Moja zona ma normalną astmę bierze leki i do żadnego wyczynu się kompletnie nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qUqU Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: 78.147.84.* 23.02.10, 23:48 no niestety justyna jeszcze musi się dużo uczyć, bo bjoergen trochę więcej wygrała od kowalczyk; żeby wygrywać trzeba nauczyć się przegrywać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ANtek Re: Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 00:19 Pisząc, że Justyna jeszcze musi się dużo nauczyć, masz na myśli nauczenie się udawania choroby? :-P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MIREKS Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: *.chello.pl 23.02.10, 23:48 To niech norweskie mądrale powiedzą, dlaczego w takim razie ten środek jest zakazany dla zdrowych, skoro działa "jak hamulec ręczny"? Bo co, na ręcznym szybciej się bierze wiraże? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marianna astmatyczki? Sciema! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.10, 23:51 Juz sobie wyobrazam, jak moj chory na astme maz biega na nartach wyczynowo! To sciema! Chorzy na astme powinni miec zakaz uprawiania takich wyczerpujacych dyscyplin sportowych. Od razu by towarzystwo cudownie ozdrowialo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agent Tomek Re: astmatyczki? Sciema! IP: *.chello.pl 24.02.10, 00:40 Paraolimpiada to impreza dla tych biednych biegaczek. Kowalczyk poza tym, że ma niewyparzoną buzię to nie jest głupia. Ciemnotę można wcisnąć nam, laikom, ale ona wie że astma to ściema i mówi o tym otwarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ged Re: astmatyczki? Sciema! IP: *.173.30.89.tesatnet.pl 24.02.10, 00:48 Oczywiście dla ich zdrowia!! Ja się co noc modlę co by biedne dziewczyny nie pozabijaly się swoje schorowane płuca wystawiajać na nadmierny wysiłek związany z wyczynowym bieganiem. To by dopiero było jakby wszystkie astmatyczki ten padół łez i rozpaczy opuściły w trakcie biegu. Wszyscy za głowę by się chwytali i lament na cały kraj by był. Odpowiedz Link Zgłoś
micra Astma wysiłkowa 24.02.10, 07:13 Co prawda lekarzem nie jestem, nie choruję też na astmę, ale jest coś takiego jak astma wysiłkowa. Nie wiem czy sam tego nie mam. Po dużym i intensywnym wysiłku mój oddech jest świszczący, czuję posmak krwi (hemoglobina?), kaszlę - nawet do kilku godzin po wysiłku, choć w normalnych warunkach to się nie zdarza, to po biegu/szybkiej jeździe na rowerze - szczególnie w niskich temperaturach - tak się dzieje. Nigdy po basenie. Czy jestem chory? Chyba nie, ale w przypadku sportowców odbywających regularne ćwiczenia raczej o zdrowiu mówić już nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inżynier Mamoń Skoro nic nie daje to czemu jest zakazane??? IP: *.chello.pl 23.02.10, 23:51 Ot przedziwna logika...Otoz pomaga i to bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojtek Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 23.02.10, 23:51 "Sport to zdrowie Astma to medal olimpijski" - hasło z Chicago Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tek-woj Re: sport to zdrowie - astma to medal IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 24.02.10, 00:17 To jest hasło olimpijskie: "sport to zdrowie -astma to medal olimpijski" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bredo Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: *.lutn.cable.ntl.com 23.02.10, 23:55 Ciezko sie to pisze ale wstyd mi za Justyne, takie zachowanie to kompletny brak klasy i szacunku dla przeciwniczek. Wez sie ogarnij dziewczyno. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tede wstydź się za siebie miernoto !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 00:09 wstydź sięza siebie , z niej jest dumny palancie cały polski naród . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bredo Re: wstydź się za siebie miernoto !! IP: *.lutn.cable.ntl.com 24.02.10, 00:25 ehhh, ciesze sie z jej medali, smuci mnie jej zachowanie, masz na tyle rozumu, zeby to ogarnac "caly narodzie polski"? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YaBol Powinieneś gratulować Justynie odwagi! IP: *.as.kn.pl 24.02.10, 01:18 Nie rozumiem twojego sposobu myślenia. Trzymanie mordy w kuble twoim zdaniem jest godne pochwały, w momencie jak wiadomo o problemie "pandemii astmy" wśród sportowców? Przecież Justyna ma kontakt z tymi sportowcami i wie najlepiej jak to wygląda od kuchni. Poruszenie tego tematu przez Justynę świadczy o jej odwadze. Zna temat doskonale i nie boi się o tym mówić. Nie można dawać się kopać w tyłek "astmatycznym" cwaniakom! Czy to twoim zdaniem byłby powód do dumy? Zastanów się. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dft Re: Powinieneś gratulować Justynie odwagi! IP: *.cdma.centertel.pl 24.02.10, 10:53 Skoro ma taką odwagę to czemu nie poruszyła tematu przed igrzyskami?? Przecież norweszka nie choruje od tygodnia. Zupełnie inaczej wygląda poruszenie tematu przed startami, a zupełnie inaczej po dwóch przegranych, nieprawdaż?? I nie dziw się że dla wielu mówienie o astmie przez Justynę w tym momencie wygląda na usprawiedliwienie za niezdobycie złota. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: justine Re: Powinieneś gratulować Justynie odwagi! IP: *.range86-180.btcentralplus.com 24.02.10, 13:45 Nie mówiła przed igrzyskami i pewnie nie mówiłaby wcale. To norweżka ją sprowokowała, bo to ona pierwsza zarzucała jej oszustwo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YaBol Re: Powinieneś gratulować Justynie odwagi! IP: *.as.kn.pl 24.02.10, 14:51 Większość krytykujących Justynę inaczej by śpiewało, gdyby po latach ciężkich treningów przegrali z osobą która jedzie na dopalaczach. To są emocje i ja się jej nie dziwię, że w akurat teraz o tym mówi. Igrzyska to jest właściwy moment na podjęcie tematu "astmatyków", bo właśnie wtedy istnieje szansa na dobre nagłośnienie sprawy w mediach, które drążąc temat będą wywierały presję na komisję antydopingową, żeby zajęła się problemem. Rozumiem, że u niektórych może wywoływać to taką reakcją jak piszesz, ale na prawdę, ona nie ma przed kim się "usprawiedliwiać". Uważasz, że powinna siedzieć podkulić uszy i cicho, jeśli jest świadoma "astmatycznych" przekrętów? Ja zdecydowanie nie, dlatego ją rozumiem i popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iguassu Re: Powinieneś gratulować Justynie odwagi! IP: 188.33.191.* 24.02.10, 15:15 Zgadzam się !Lata-miesiące ciezkiej , katorzniczej pracy Justyny, a smietanke spija norweski brojler !Niech kazdy sobie zada pytanie, jakby sie czul w takiej sytuacji. A co do Malysza, bede powtarzac - szanuje, ale to dla mnie cieple kluchy; charakter tak na prawde ma Justyna, ktora nie plecie pod publiczke, tak jak reszta... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Qwe Re: Powinieneś gratulować Justynie odwagi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.10, 00:23 Gość portalu: dft napisał(a): > że dla wielu mówienie o astmie przez Justynę w tym momencie > wygląda na usprawiedliwienie za niezdobycie złota. A przed kim ona musi się usprawiedliwiać? I niby dlaczego? Podpisała jakieś zobowiązanie, którego nie wypełniła? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dave Re: Powinieneś gratulować Justynie odwagi! IP: *.chello.pl 27.02.10, 00:56 ty ku... pedale. justyna jest dla mnie mega twarda i pokaze jeszcze tym ktorzy tak wlasnie gadaja ;] wreszcie ktos sie nie bal i powiedzial prawde. a ze teraz sama zostaja sprowokowana. a norwegowie... na te ku... krzywo patrze ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: patryjota_ Re: wstydź się za siebie miernoto !! IP: *.adsl.alicedsl.de 24.02.10, 08:19 podbijanie bebenka 4 zlote medale Kowalczyk... chyba nie wytrzymala cisnienia. Najpierw krytykowala trase, ze za latwa, pozniej chciala sie wycofac.. teraz opluwa rywalki - nie potrafi ukryc wlasnego rozczarowania. Pseudo-narod bedzie obrazal rywalki z powodu urazonej dumy nardowej i wybujalych oczekiwan, ktore nie zostaly spelnione. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xyzboku Re: Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie IP: *.cg.shawcable.net 24.02.10, 06:18 swojego czasu mielismy wielki szacunek do sportowcow z ZSRR, NRD, Bulgarii i innych krajow bratnich, moze po latach tez zrewidujemy swoje poglady Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ale o co chodzi? Re: może? to one nie zostały zrewidowane? IP: *.23.54.194.generacja.pl 24.02.10, 07:51 co niektóre zawodniczki z byłego nrd są dziś facetami po operacji zmiany płci - tak dragowały. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: do bred-ącego Re: sam sie ogarnij. kowalczyk ma rację. IP: *.23.54.194.generacja.pl 24.02.10, 07:49 Odpowiedz Link Zgłoś
josef_miejski Re: Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie 24.02.10, 08:54 Gość portalu: bredo napisał(a): > Ciezko sie to pisze ale wstyd mi za Justyne, takie zachowanie to kompletny > brak klasy i szacunku dla przeciwniczek. Wez sie ogarnij dziewczyno. Nauczyciele zawsze tak móili do wiejskich dziewuch. I nic, do dzis zostaly upierdliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrzej Re: Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.10, 10:34 Do czego to juz doszło. Mówienie prawdy to wstyd. Natomiast oszustwa i kanty święcą triumfy. "Koksiarz" bohaterem, a uciwie trenujący jest poniżany i ośmieszany. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 23.02.10, 23:56 Jak się Bjoergen nie podoba to niech sobie walnie blanta z bielunia na uspokojenie, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: funky Re: Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 23:58 Maritt "El Sterid" Bjoergen . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Fakt - Justyna nie potrafiła przegrać z klasą:( IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.10, 00:02 Oby w biegu na 30km zdobyła upragnione złoto, ale teraz dopiero Bjoergen będzie zdeterminowana... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: *.konskie.pl 24.02.10, 00:03 to czemu te środki sa zabronione dla sportowców? nie pomagają i są na liście śroków dopingujacych? teraz sie okazuje że norweżka dostała pozwolenie na uzywanie silniejszych leków. Niech podadzą czy to nie są doustne sterydy. jestem pewien że tak Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ha ha W takim biegu każdy ma objawy astmy IP: 89.191.147.* 24.02.10, 00:03 jedni walczą z nimi jak ze słabościami własnego organizmu inni przechodzą to lżej bo są "chorzy" Odpowiedz Link Zgłoś
jankilroy Kowalczyk nie umie przegrywać, a leki na astmę... 24.02.10, 00:05 poprawiają wyniki. duża liczba sportowców "cierpi" na astmę budzi pewne domysły. a tłumaczenia Norweżki takie jak, jakbym była zdrowa i je brała to w niczym by mi nie pomagało, potęgują te podejrzenia. niemniej jednak Kowalczyk powinna odpuścić sobie te tłumaczenia i zarzuty, zacisnąć zęby, dać z siebie wszystko i wygrać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: smoku Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 00:07 bjergen to sterydowiec i oszust Odpowiedz Link Zgłoś
pbe64 Re: Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie 24.02.10, 00:09 Norweska ekipa powtarza te same argumenty, które słychać od tygodnia. A ja nadal nie dowiedziałem się, dlaczego te środki są zakazane dla Kowalczyk, skoro wszyscy twierdzą, że nie wpływają na wyniki zdrowego zawodnika. Poza tym jeżeli prawdą jest, to co mówiła Kowalczyk, że w pierwszej szóstce biegu łączonego tylko ona nie miała astmy, to od razu nasuwa się wniosek, że jednak leki na astmę nie są obojętne i dają zawodnikom je biorącym przewagę nas zdrowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polak jak holender Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: *.net.stream.pl 24.02.10, 00:12 dla tych co krytykują Justynę i się za nią podobno wstydzą, proponuje przeczytać opinię samych Norwegów (niektóre nazwiska z artykułu też się tam pojawiają) którzy sami przyznają, ze nowe leki bardzo pomogły Marit skierpost.com/index.php?/News/bjoergen-is-going-to-use-a-banned-asthma-medicine.html ps i żeby było jasne wiadomo, ze Marit to światowa czołówka i biegać potrafi pytanie czy byłaby tak dobra gdyby nie te nowe medykamenty? prośba do forumowiczów - czy musimy obrażać rywalki? Mimo swoich podejrzeń do Marit nic nie mam choć z Norweżek wolę Steirę, a zwłaszcza Johaug:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: roger dziwne... IP: 212.191.172.* 24.02.10, 00:13 "- Gdybym nie cierpiała na astmę, nie zażywałabym tych środków, ponieważ u zdrowej osoby nie mają one wpływu na wyniki - podkreśliła Bjoergen. Stokke wyraził opinię, że: - lekarstwa, które stosuje Marit nie maja większego znaczenia dla osób zdrowych. Dla sportowców uprawiających wyczerpujące dyscypliny, startowanie bez nich to tak jak jazda samochodem z zaciągniętym hamulcem ręcznym. Lekarstwa te po prostu oczyszczają drogi oddechowe. Nie rozumieją tego osoby nie cierpiące na tę chorobę, nie rozumieją też, że leki te nie miałyby wpływu na wyniki osoby zdrowej." ...skoro "zażywane środki nie mają wpływu na wyniki osoby zdrowej",to... CZEMU ZNALAZŁY SIĘ NA CZARNEJ LIŚCIE środków dopingujących...??? ...przecież to tylko i wyłącznie lekarstwo dla ludzi chorych... ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skimen Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 00:13 Nie umie przegrywac - dobre,jakbym słyszał janusza Wójcika i Dariusza Wdowczyka Odpowiedz Link Zgłoś
josef_miejski Re: Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie 24.02.10, 09:02 Gość portalu: skimen napisał(a): > Nie umie przegrywac - dobre,jakbym słyszał janusza Wójcika i > Dariusza Wdowczyka No nie umie, mimo, ze przegrywa. Upierdliwa prosciucha. Silna i tepa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rulko Popieram Justynę. I na pewno by tego wszystkiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 00:15 nie "wyciągała" gdyby Norweżki nie wywołały tego smrodu przez chęć "dyskwalifikacji" Justyny za "niedozwolony krok". Chciały konfrontacji - to ją mają. Używanie lekarst ulatwiających oddychanie NA PEWNO jest środkiem dopingującym, wspomagającym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: klepciu Jestem mały = nie gram w koszykówkę, mam astmę = IP: *.starachowice.vectranet.pl 24.02.10, 00:18 nie biegam. Bez przesady, jak ktoś nie jest w stanie uprawiać jakiegoś sportu, to niech go nie uprawia. Niestety. Nie każdy rodzi się zdrowy lub z wyśmienitymi warunkami fizycznymi. Co za sztuka wziąć wspomagacz i cieszyć się, że się jest najlepszym, skoro się nie jest tak na prawdę. Sam mam astmę i uważam, że skoro ją mam, to automatycznie dyskwalifikuje mnie to ze sportów wysiłkowych... Tak samo powinno być w prawdziwym sporcie. Ale niestety, tam rządzą przekręty! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jjiki Re: Jestem mały = nie gram w koszykówkę, mam astm IP: 89.167.78.* 24.02.10, 01:53 Moja mama chorowała na astmę,nawet podbiec lekko nie mogła,bo ją to mocno męczyło.Nie mogę więc uwierzyć w uprawianie sportów jakichkolwiek przez astmatyków.No...chyba ,że jest to jakiś szczególny rodzaj astmy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mam motorek Nie mam jednej nogi ale mam motorek... IP: *.ists.pl 24.02.10, 07:08 Pozwolą mi na motorek i wygram olimoiadę na kilku dystansach. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Mlodzieży! 24.02.10, 00:19 W dzisiejszym sporcie nie ma dyscypliny bez koksowania. A w niektorych, to jeszcze oprocz koksu ustawia sie wyniki. Ogolnie, zalecam spokoj. Zasada "fair play" juz dawno odeszla do przeszlosci. Cieszmy sie tym co widzimy i nie wnikajmy za kulisy. A Justyna? Cóż, widocznie bierze jakies gorsze prochy od Norwezek, skoro przegrywa, a przedtem byla lepsza. PS. Apeluje do dziennikarzy, dzialaczy, trenerow etc - prosze nie robic z nas jaj, ze polowa sportowcow w konkurencjach wytrzymalosciowych nagle zaczela miec astme i dlatego musza wpierdzielac te sterydy czy cos podobnego. Takie bajki to dla dzieci. - Odpowiedz Link Zgłoś
josef_miejski Re: Mlodzieży! 24.02.10, 09:09 ritzy napisał: > W dzisiejszym sporcie nie ma dyscypliny bez koksowania. A w > niektorych, to jeszcze oprocz koksu ustawia sie wyniki. > polska farmacja jest slabsza od norweskiej, dlatego prochy dla Kowalczyk nie wystarczaja Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kokos Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.10, 00:20 Moim zdaniem, choc podkresle że nienawidze Justyny (za konflikt z Adasiem) musze jej przyznac w 100 % racje. Sam uprawiałem sport w moim przypadku karate. Czy to podczas treningów czy turniejów choc nie jestem astmatykiem wiele razy mialem problemy z oddechem np. podczas biegania czy intensywnych treningów. W mojej rodzinie jest asmatyk dlatego nieraz eksperymentowałem i mimo że jestem zdrowy, aplikowalem sobie standardowe leki na astme. Moje wyniki np. przy standardowym bieganiu były o niebo lepsze niz bez stosowania jakiegokolwiek leku. Do tego nie potrzebny jest zaden fizykoterapeuta czy jakikolwiek lekarz tak jest, a kto nie wierzy niech sam sprobuje przebiec kilometr sprintem bez leku, a później po. Wynik powinien dac do myslenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Przełaj Re: Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie IP: 109.243.166.* 24.02.10, 01:34 Choć za ten sam spór nie lubię Małysza ( kibicowałem mu z całych sił) zgodzę się z Tobą co do reszty. Nie dawałem rady zaliczyć 3000 metrów biegu przełajowego. Wtedy z pomocą przyszła znajoma lekarka. Dała mi jakieś wziewy dla astmatyków i zaliczyłem z palcem w tyłku kolegi. Z drugiej strony w całej swojej karierze sportowca nie spotkałem kogoś kto chorował na astmę.Może kiedyś społeczeństwo było zdrowsze? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gienio Re: Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.10, 09:43 a jaki wynik mial kolega...? Odpowiedz Link Zgłoś
stix Marit Bjoergen legalnie zażywa nielegalne leki. 24.02.10, 00:23 www.sport.pl/vancouver2010/1,103361,7382736,Vancouver_2010__Marit_Bjoergen_legalnie_zazywa_nielegalne.html Norweska biegaczka narciarska Marit Bjoergen zażywa lekarstwa przeciw astmie, które znajdują się na liście środków dopingowych Światowej Agencji Antydopingowej (WADA). Norweżka uzyskała od Międzynarodowej Federacji Narciarskiej (FIS) pozwolenie na ich stosowanie. Bjoergen od wielu lat cierpi na astmę i od 2001 roku regularnie używa środków medycznych. W tym sezonie jednak stosuje o wiele silniejsze lekarstwa, które w dodatku znajdują się na liście zabronionych środków. - Już wiosną stwierdzono u Marit o wiele silniejsze ataki astmy niż w latach wcześniejszych. Przeszła w lecie dokładne badania płuc i dróg oddechowych u specjalistów pneumologów rekomendowanych przez WADA i FIS wydała pozwolenie na ich stosowanie - powiedział lekarz norweskiej reprezentacji Lars Petter Stokke. Podkreślił że u osób, które cierpią na astmę uprawianie sportu wyczynowe jak biegi narciarskie jest porównywalne z jazdą samochodem z zaciągniętym hamulcem ręcznym. Dlatego też bez regularnie stosowanych lekarstw Marit nie jest w stanie uprawiać sportu. - Marit, poza świetnym przygotowaniem oraz treningiem psychicznym, stosuje już od kilku miesięcy nowe lekarstwa i już widać efekty. Cztery starty i dwa razy podium, lecz to nie jest jak ktoś może sądzić bezpośredni efekt stosowania nowych środków, lecz efekt zaleczenia dzięki nim schorzenia i tym samym większej wydajności organizmu - powiedział trener reprezentacji Norwegii Egil Kristiansen. - Bardzo wcześnie zaczęliśmy starania o uzyskanie pozwolenia od FIS i nowe lekarstwa zaczęłam używać już w czerwcu. Moje silniejsze ataki astmy właśnie w tym sezonie są ceną wielu lat ciężkich treningów, może nawet zbyt intensywnych. Muszę jednak też myśleć o wyzdrowieniu i życiu po zakończeniu kariery. Dlatego cieszę się, że uzyskałam pozwolenie na stosowanie silniejszych lekarstw i teraz medal w Vancouver zaczyna być całkiem realnie w moim zasięgu - powiedziała Bjoergen. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Vancouver 2010. Bjoergen: Kowalczyk nie umie pr... IP: 67.201.10.* 24.02.10, 00:25 tak jak na poczatku olimpiady podziwialam Bjoergen za jej rewelacyjne wyniki, to teraz pluje sobie w brode za to, widzac jak to wstretne nacpane babsko nieuczciwie gra. Przy tym wszystkim nie rozumiem dlaczego polscy dziennikarze probuja teraz zgnoic Justyne???? Za mowienie prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś