Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MŚ w łyżwiarstwie figurowym

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:05
    Kiedy sie zaczynają?:) Czekam z niecierpliwością.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Miki Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.aster.pl 09.03.05, 07:24
        Z czego wiem, to w przyszłym tygodniu - w środę. Przynajmiej od środy są
        relacje, ale podejrzewam, że wcześniej są programy skrócone. Tylko z nim chyba
        relacji nie ma.
        Tak przynajmiej wyczytałem w Tele Tygodniu.
        • Gość: ewa Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 19:31
          Merci :)
          Programy skrócone na pewno będą pokazywane, ale na Eurosporcie raczej.
      • Gość: Razorfan Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:30
        Mnie zawsze fascynuje zainteresowanie ludzi lyzwiarstwem figurowym. Ja tego w
        ogole nie moge ogladac bo tak na prawde nie uwazam tego za sport. Przykro mi
        jesli kogos urazam ale dla mnie to sie niczym nie rozni od np. sztuki cyrkowej.
        Doceniam ze trzeba duzo trenowac zeby wykonywac te ewolucje ale wciaz nie uznaje
        tego za sport.
        Z drugiej strony wiekszosc osob uznaje mnie za lekkiego swira kiedy mowie ze w
        piatek wieczorem nie mam czasu bo kupilem juz bilet na trybune otwarta i mam
        zamiar w temperaturze okolo -7 i przy przewidywanych opadach sniegu ogladac
        zapewne fascynujacy mecz z Pogonia :)
        • Gość: ewa Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 23:57
          Rozumiem, żę tańca również za sport nie bierzesz..? To prawie to samo, tylko
          trudniej, bo na lodzie..
          Ja kocham taniec, kocham łyżwiarstwo. Za szybkotorowym nie przepadam;), ale za
          figurowym bardzo :) Poezja, piękno samow sobie.. POłączenie muzyki, sztuki,
          tańca.. Po prostu trzeba to czuc :)
          A ja i piłkę nożna od czasu do czasu obejrzę. Choć mozna powiedziec ze 'bez
          sensu ganiac za piłką';p
          Co uważasz za sport w takim razie?masz dziwną definicję..myślałam, że to
          aktywność fizyczna, w jaka wkłada sie naprawdę sporo energii, pracy, pasji... a
          tego w łyżwiarstwie jest DUZO... więc nie mów, że to nie sport, tylko
          zwyczajnie Ciebie akurat nei interesuje..;)
          • Gość: Razorfan Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 14:31
            Dla mnie rozgraniczenie co jest sportem a co nie wymaga jeszcze jednego podzialu.
            Otoz co innego to sport profesjonalny ktory sie oglada a co innego to uprawianie
            sportu=wysilek fizyczny.
            W pierwszym przypadku sport profesjonalmy to zawody w ktorych sie mierzy
            umiejetnosci zawodnikow lub zespolow. Jednak najwazniejszym elementem jest
            obiektywna ocena wysilek musi dac sie zmierzyc (czasem), zwazyc (np. w
            ciezarach), zamienic w gole itp. Dlatego tak duzo mowi sie o tym ze dopingi
            przekupstwo sedziow zabijaja prawdziwy sport bo ta obiektywnosc oceny jest taka
            wazna. Oczywiscie sytuacja ta wygalda duzo ostrzej w lyzwiarstwie i tancu
            (przeciez nawet najwiekszy drukarz nie potrafil by wydrukowac meczu
            Valencia-Legia 6:1 na korzysc Legii). Tu nie ma zadnych obiektywnych kryteriow
            oceny wszystko opiera sie na ocenach sedziow. Masz racje kiedy piszesz ze to
            moze byc efektowne (pewnie jest choc mnie nudzi) ale dlaczego to ma sie odbywac
            na olimpiadzie? PRzeciez rownie dobrze mozna by to pokazywac na rewiach na
            lodzie (stad dla mnie podobienstwo do cyrku). Tam aplauz i liczba widzow
            decydowaly by o tym ktora rewia jest najlepsza.
            Odnosnie samego wysilku fizycznego to uprawianie tanca moglbym nazwac sportem i
            w ty sensie sie z toba zgadzam ale jesli chodzi o zawody to lyzwiarstwo kojarzy
            mi sie jedynie z wyborami miss fitness ;)
            pozdr
            • Gość: kasia Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.idea.pl 12.03.05, 12:36
              Razorfan, widać, że o łyżwiarstwie niewiele wiesz. Oczywiście zgodzę się, że
              nie jest to sport do końca obiektywny, bo tam gdzie decydują sędziowie nie
              można mówić o całkowitej obiektywności. Ale nawet w skokach narciarskich część
              punktów składowych stanowi ocena sędziów. Może gdyby A. Małysz w Salt Lake City
              dostał lepsze noty miałby złoty medal... ISU (Międzynarodowa Unia Łyżwiarska)
              zrobiła bardzo dużo aby zobiektywizować system oceniania. Od tego sezonu został
              wprowadzony nowy system tzw. Code of Points, gdzie każdy element techniczny ma
              przypisaną odpowiednią wartość. Najprostszy przykład: jeśli zawodnik zamiast
              potrójnego skoku wykona tylko podwójny, automatycznie otrzymuje mniejsza ilość
              punktów. Podobnie jest z piruetami, sekwencjami spiral, kroków itd. Wszystkim
              regulują dokładne wytyczne. To chyba jest obiektywne? Druga ocena (dawniej za
              wartość artystyczną programu) też została bardziej "jasna". Od tej pory
              sędziowie oceniają konkretne rzeczy: choreografię, elementy łączące,
              umiejętność jazdy (np. głębokie krawędzie), wykonanie, programu i
              interpretację. Dodam jeszcze, że odrzucane są dwie skrajne oceny, a z reszty
              wyjmowana jest średnia. To znaczny skrót zasad nowego systemu, ale myślę, że
              istota została zawarta.
              Wracając jeszcze do wysiłku... Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek jeździć na
              łyżwach? Przejechanie 3-4 minutowego programu z mnóstwem elementów nie jest
              wcale taką prostą sprawą. Spróbuj się kiedyś wybrać na lodowisko i b. szybkim
              tempem 2-3 okrążenia. Jestem pewna, że dostaniesz zadyszki... Nie wspominam już
              o skokach do których wykonania naprawdę potrzebne jest dużo siły i szybkości...
              -------------------------------------------------------------
              • Gość: kasia Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.idea.pl 12.03.05, 12:41
                Ewo, mistrzostwa zaczynają się w poniedziałek. Ciebie i innych fanów
                łyżwiarstwa zapraszam na www.lyzwy-figurowe.prv.pl. Znajdziesz tu pełny
                program transmisji. Pozdrawiam serdecznie
                • Gość: Razorfan Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:59
                  Kasiu zdarzylo ci sie kiedys jechac stojac na rekach na grzbiecie slonia albo
                  latac na drazku pod sufitem namiotu cyrkowego. To tez wymaga wielkiego treningu
                  ale jakos na olimpiade nikt sie z tym nie pcha (choc akurat cwiczenia na drazku
                  sa).
                  Ja nie mam nic przeciwko lyzwiarstwu jak ktos to lubi to niech oglada bo to moze
                  i ladny spektakl. Jednak to wciaz tylko spektakl i tyle.
                  Co do ocen to chyba zartujesz ze sa obiektywne. Zadne zmiany nie moga tu wiele
                  pomoc bo samo zalozenie jest bledne. W lyzwiarstwie nie moze byc inaczej zawsze
                  musi decydowac po prostu sedzia i tyle a czy ocene podzieli sie na ocene
                  choreografii itp to nie ma znaczenia wciaz to subiektywna ocena.
                  W skokach nie podoba mi sie to ze sa oceniane jednak to bez porownania inna
                  sytuacja niz lyzwiarstwo bo tutaj wieksza czesc ocen stanowia punkty za
                  odleglosc. Byl kiedys taki skoczek Dieter Thoma. Prawie zawsze ladowal na 2 nogi
                  ale skakal bardzo daleko i wygral wiele konkursow.
                  pozdr
                  • Gość: Jarek Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: 62.154.173.* 12.03.05, 16:14
                    Wiecie ci, moi mili, mam takiego kolege, ktory ze wzgledu na corke jest
                    zupelnie palniety na punkcie gimastyki sportowej (w gruncie rzeczy troche to
                    jest podobne do lyzwiarstwa figurowego). Czesto z nim o tej dyscyplinie sportu
                    rozmawiam. On tlumaczy mi to i owo. Dlatego wiem co nieco o takich sprawach jak
                    np:1. Szef Eurosportu powiedzial tak pani prezes (ciekawe, ze wedlug statutu
                    tylko kobieta moze byc sedzia np., chociaz w takiej Japonii g.s. jest calkiem
                    popularna wsrod mezczyzn) miedzynarodowego zwiazku g.s., ze jesli przecietny
                    widz w ciagu pol godziny pojmie jakie sa kryteria oceny, to on bedzie w swojej
                    stacji puszczal g.s. 5 razy w tygodniu. Niestety, to niemozliwe. Ten moj kolega
                    mowi tak "zeby byc dobra sedzina, to musisz pare lat byc zawodniczka, a potem
                    pare lat siedziec kolo maty, inaczej nie zrozumiesz dlaczego - dajmy na to -
                    Rosjanka gubi przedmiot, a i tak wygrywa, pomijajac to, ze w tym sporcie rzadzi
                    Rosja, Ukraina itp. itd.". W lyzwiarstwie figurowym niby az tak "zle" nie jest
                    (no mozna taki skok od innego odroznic), ale.... Jakie jest wasze zdanie?

Pozdrawiam
                    • zielona_cytrynka Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym 18.03.05, 12:55
                      A ja ogłądam łyżwiarstwo od 23 lat każde mistrzostwa każde zawody teraz mam
                      27lat(ja to oglądałam jak chodziłam do przedszkola i nie umiałam czytać!!!)
                      Uwielbiam jeszcze gimnastykę artystyczną ale wielbiciele tego sportu już chyba
                      wymarli :( a pokażcie mi kiedy TVP nadawała choć skromną relację z tej
                      dyscypliny?
                    • zielona_cytrynka Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym 18.03.05, 13:02
                      Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Wiecie ci, moi mili, mam takiego kolege, ktory ze wzgledu na corke jest
                      > zupelnie palniety na punkcie gimastyki sportowej (w gruncie rzeczy troche to
                      > jest podobne do lyzwiarstwa figurowego). Czesto z nim o tej dyscyplinie
                      sportu
                      > rozmawiam. On tlumaczy mi to i owo. Dlatego wiem co nieco o takich sprawach
                      jak
                      >
                      > np:1. Szef Eurosportu powiedzial tak pani prezes (ciekawe, ze wedlug statutu
                      > tylko kobieta moze byc sedzia np., chociaz w takiej Japonii g.s. jest calkiem
                      > popularna wsrod mezczyzn) miedzynarodowego zwiazku g.s., ze jesli przecietny
                      > widz w ciagu pol godziny pojmie jakie sa kryteria oceny, to on bedzie w
                      swojej
                      > stacji puszczal g.s. 5 razy w tygodniu. Niestety, to niemozliwe. Ten moj
                      kolega
                      >
                      > mowi tak "zeby byc dobra sedzina, to musisz pare lat byc zawodniczka, a potem
                      > pare lat siedziec kolo maty, inaczej nie zrozumiesz dlaczego - dajmy na to -
                      > Rosjanka gubi przedmiot, a i tak wygrywa, pomijajac to, ze w tym sporcie
                      rzadzi
                      >
                      > Rosja, Ukraina itp. itd.". W lyzwiarstwie figurowym niby az tak "zle" nie
                      jest
                      > (no mozna taki skok od innego odroznic), ale.... Jakie jest wasze zdanie?
                      >
                      > Pozdrawiam
                      Mylisz pojęcia Gimnastyka SPORTOWA to taka którą uprawiają panie i panowie
                      rywalizują tam w takich konkurencjach jak skok przez konia, koń z łękami(tylko
                      panowie), równoważnia(tylko panie), poręcze (inne dla pań inne dla panów), mata.

Natomiast gimnastyka ARTYSTYCZNA uprawiana jest tylko przez PANIE (więc jak
                      sędziami mogą być Panowie?) i tam są konkurencje - skakanka, wstążka ,
                      maczugi,piłka i obręcz.

Pozdrawiam
                      • Gość: Jarek Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: 62.154.173.* 18.03.05, 13:21
                        Tak masz racje - chodzilo mi o artystyczna, a nie sportowa. Po prostu pomylilem
                        nazwy jakos tak. Przepraszam.
                        • Gość: Jarek Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: 62.154.173.* 18.03.05, 13:23
                          Moim zdaniem faceci moga spokojnie byc sedziami. Wazne jest czy gosc
                          przesiedzial jako trener, pracownik klubu albo rodzic te pare lat przy macie
                          czy nie. To jest tylko kwestia dopuszczenia do kursow sedziowskich albo nie.
            • Gość: K. Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.hh.dial.de.ignite.net 18.03.05, 17:29
              sorry, ale jesli chodzi o tzw. obiektywnosc w ocenianiu meczow pilkarskich to,
              che, che, niezle mnie rozsmieszyles.
              patrz: bundesliga i przypadek sedziego holzera :)
              i tu jest przewaga sportu amatorskiego nad duzymi pieniedzmi.

k.
              • Gość: Jarek Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.wro-com.net 19.03.05, 14:42
                Sorry, ale chyba nie zrozumielismy sie. Ja nie pisalem o obiektywnosci sedziw,
                tylko o tym, ze - moim skromnym zdaniem - facet moze byc sedzia od gimnastyki
                sportowej. Mniej wiecej tak samo jak babka od skokow narciarskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka