GoĹÄ: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 11:05 Kiedy sie zaczynają?:) Czekam z niecierpliwością. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Miki Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.aster.pl 09.03.05, 07:24 Z czego wiem, to w przyszłym tygodniu - w środę. Przynajmiej od środy są relacje, ale podejrzewam, że wcześniej są programy skrócone. Tylko z nim chyba relacji nie ma. Tak przynajmiej wyczytałem w Tele Tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 19:31 Merci :) Programy skrócone na pewno będą pokazywane, ale na Eurosporcie raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Razorfan Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:30 Mnie zawsze fascynuje zainteresowanie ludzi lyzwiarstwem figurowym. Ja tego w ogole nie moge ogladac bo tak na prawde nie uwazam tego za sport. Przykro mi jesli kogos urazam ale dla mnie to sie niczym nie rozni od np. sztuki cyrkowej. Doceniam ze trzeba duzo trenowac zeby wykonywac te ewolucje ale wciaz nie uznaje tego za sport. Z drugiej strony wiekszosc osob uznaje mnie za lekkiego swira kiedy mowie ze w piatek wieczorem nie mam czasu bo kupilem juz bilet na trybune otwarta i mam zamiar w temperaturze okolo -7 i przy przewidywanych opadach sniegu ogladac zapewne fascynujacy mecz z Pogonia :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 23:57 Rozumiem, żę tańca również za sport nie bierzesz..? To prawie to samo, tylko trudniej, bo na lodzie.. Ja kocham taniec, kocham łyżwiarstwo. Za szybkotorowym nie przepadam;), ale za figurowym bardzo :) Poezja, piękno samow sobie.. POłączenie muzyki, sztuki, tańca.. Po prostu trzeba to czuc :) A ja i piłkę nożna od czasu do czasu obejrzę. Choć mozna powiedziec ze 'bez sensu ganiac za piłką';p Co uważasz za sport w takim razie?masz dziwną definicję..myślałam, że to aktywność fizyczna, w jaka wkłada sie naprawdę sporo energii, pracy, pasji... a tego w łyżwiarstwie jest DUZO... więc nie mów, że to nie sport, tylko zwyczajnie Ciebie akurat nei interesuje..;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Razorfan Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 14:31 Dla mnie rozgraniczenie co jest sportem a co nie wymaga jeszcze jednego podzialu. Otoz co innego to sport profesjonalny ktory sie oglada a co innego to uprawianie sportu=wysilek fizyczny. W pierwszym przypadku sport profesjonalmy to zawody w ktorych sie mierzy umiejetnosci zawodnikow lub zespolow. Jednak najwazniejszym elementem jest obiektywna ocena wysilek musi dac sie zmierzyc (czasem), zwazyc (np. w ciezarach), zamienic w gole itp. Dlatego tak duzo mowi sie o tym ze dopingi przekupstwo sedziow zabijaja prawdziwy sport bo ta obiektywnosc oceny jest taka wazna. Oczywiscie sytuacja ta wygalda duzo ostrzej w lyzwiarstwie i tancu (przeciez nawet najwiekszy drukarz nie potrafil by wydrukowac meczu Valencia-Legia 6:1 na korzysc Legii). Tu nie ma zadnych obiektywnych kryteriow oceny wszystko opiera sie na ocenach sedziow. Masz racje kiedy piszesz ze to moze byc efektowne (pewnie jest choc mnie nudzi) ale dlaczego to ma sie odbywac na olimpiadzie? PRzeciez rownie dobrze mozna by to pokazywac na rewiach na lodzie (stad dla mnie podobienstwo do cyrku). Tam aplauz i liczba widzow decydowaly by o tym ktora rewia jest najlepsza. Odnosnie samego wysilku fizycznego to uprawianie tanca moglbym nazwac sportem i w ty sensie sie z toba zgadzam ale jesli chodzi o zawody to lyzwiarstwo kojarzy mi sie jedynie z wyborami miss fitness ;) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.idea.pl 12.03.05, 12:36 Razorfan, widać, że o łyżwiarstwie niewiele wiesz. Oczywiście zgodzę się, że nie jest to sport do końca obiektywny, bo tam gdzie decydują sędziowie nie można mówić o całkowitej obiektywności. Ale nawet w skokach narciarskich część punktów składowych stanowi ocena sędziów. Może gdyby A. Małysz w Salt Lake City dostał lepsze noty miałby złoty medal... ISU (Międzynarodowa Unia Łyżwiarska) zrobiła bardzo dużo aby zobiektywizować system oceniania. Od tego sezonu został wprowadzony nowy system tzw. Code of Points, gdzie każdy element techniczny ma przypisaną odpowiednią wartość. Najprostszy przykład: jeśli zawodnik zamiast potrójnego skoku wykona tylko podwójny, automatycznie otrzymuje mniejsza ilość punktów. Podobnie jest z piruetami, sekwencjami spiral, kroków itd. Wszystkim regulują dokładne wytyczne. To chyba jest obiektywne? Druga ocena (dawniej za wartość artystyczną programu) też została bardziej "jasna". Od tej pory sędziowie oceniają konkretne rzeczy: choreografię, elementy łączące, umiejętność jazdy (np. głębokie krawędzie), wykonanie, programu i interpretację. Dodam jeszcze, że odrzucane są dwie skrajne oceny, a z reszty wyjmowana jest średnia. To znaczny skrót zasad nowego systemu, ale myślę, że istota została zawarta. Wracając jeszcze do wysiłku... Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek jeździć na łyżwach? Przejechanie 3-4 minutowego programu z mnóstwem elementów nie jest wcale taką prostą sprawą. Spróbuj się kiedyś wybrać na lodowisko i b. szybkim tempem 2-3 okrążenia. Jestem pewna, że dostaniesz zadyszki... Nie wspominam już o skokach do których wykonania naprawdę potrzebne jest dużo siły i szybkości... ------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.idea.pl 12.03.05, 12:41 Ewo, mistrzostwa zaczynają się w poniedziałek. Ciebie i innych fanów łyżwiarstwa zapraszam na www.lyzwy-figurowe.prv.pl. Znajdziesz tu pełny program transmisji. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Razorfan Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:59 Kasiu zdarzylo ci sie kiedys jechac stojac na rekach na grzbiecie slonia albo latac na drazku pod sufitem namiotu cyrkowego. To tez wymaga wielkiego treningu ale jakos na olimpiade nikt sie z tym nie pcha (choc akurat cwiczenia na drazku sa). Ja nie mam nic przeciwko lyzwiarstwu jak ktos to lubi to niech oglada bo to moze i ladny spektakl. Jednak to wciaz tylko spektakl i tyle. Co do ocen to chyba zartujesz ze sa obiektywne. Zadne zmiany nie moga tu wiele pomoc bo samo zalozenie jest bledne. W lyzwiarstwie nie moze byc inaczej zawsze musi decydowac po prostu sedzia i tyle a czy ocene podzieli sie na ocene choreografii itp to nie ma znaczenia wciaz to subiektywna ocena. W skokach nie podoba mi sie to ze sa oceniane jednak to bez porownania inna sytuacja niz lyzwiarstwo bo tutaj wieksza czesc ocen stanowia punkty za odleglosc. Byl kiedys taki skoczek Dieter Thoma. Prawie zawsze ladowal na 2 nogi ale skakal bardzo daleko i wygral wiele konkursow. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jarek Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: 62.154.173.* 12.03.05, 16:14 Wiecie ci, moi mili, mam takiego kolege, ktory ze wzgledu na corke jest zupelnie palniety na punkcie gimastyki sportowej (w gruncie rzeczy troche to jest podobne do lyzwiarstwa figurowego). Czesto z nim o tej dyscyplinie sportu rozmawiam. On tlumaczy mi to i owo. Dlatego wiem co nieco o takich sprawach jak np:1. Szef Eurosportu powiedzial tak pani prezes (ciekawe, ze wedlug statutu tylko kobieta moze byc sedzia np., chociaz w takiej Japonii g.s. jest calkiem popularna wsrod mezczyzn) miedzynarodowego zwiazku g.s., ze jesli przecietny widz w ciagu pol godziny pojmie jakie sa kryteria oceny, to on bedzie w swojej stacji puszczal g.s. 5 razy w tygodniu. Niestety, to niemozliwe. Ten moj kolega mowi tak "zeby byc dobra sedzina, to musisz pare lat byc zawodniczka, a potem pare lat siedziec kolo maty, inaczej nie zrozumiesz dlaczego - dajmy na to - Rosjanka gubi przedmiot, a i tak wygrywa, pomijajac to, ze w tym sporcie rzadzi Rosja, Ukraina itp. itd.". W lyzwiarstwie figurowym niby az tak "zle" nie jest (no mozna taki skok od innego odroznic), ale.... Jakie jest wasze zdanie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_cytrynka Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym 18.03.05, 12:55 A ja ogłądam łyżwiarstwo od 23 lat każde mistrzostwa każde zawody teraz mam 27lat(ja to oglądałam jak chodziłam do przedszkola i nie umiałam czytać!!!) Uwielbiam jeszcze gimnastykę artystyczną ale wielbiciele tego sportu już chyba wymarli :( a pokażcie mi kiedy TVP nadawała choć skromną relację z tej dyscypliny? Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_cytrynka Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym 18.03.05, 13:02 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Wiecie ci, moi mili, mam takiego kolege, ktory ze wzgledu na corke jest > zupelnie palniety na punkcie gimastyki sportowej (w gruncie rzeczy troche to > jest podobne do lyzwiarstwa figurowego). Czesto z nim o tej dyscyplinie sportu > rozmawiam. On tlumaczy mi to i owo. Dlatego wiem co nieco o takich sprawach jak > > np:1. Szef Eurosportu powiedzial tak pani prezes (ciekawe, ze wedlug statutu > tylko kobieta moze byc sedzia np., chociaz w takiej Japonii g.s. jest calkiem > popularna wsrod mezczyzn) miedzynarodowego zwiazku g.s., ze jesli przecietny > widz w ciagu pol godziny pojmie jakie sa kryteria oceny, to on bedzie w swojej > stacji puszczal g.s. 5 razy w tygodniu. Niestety, to niemozliwe. Ten moj kolega > > mowi tak "zeby byc dobra sedzina, to musisz pare lat byc zawodniczka, a potem > pare lat siedziec kolo maty, inaczej nie zrozumiesz dlaczego - dajmy na to - > Rosjanka gubi przedmiot, a i tak wygrywa, pomijajac to, ze w tym sporcie rzadzi > > Rosja, Ukraina itp. itd.". W lyzwiarstwie figurowym niby az tak "zle" nie jest > (no mozna taki skok od innego odroznic), ale.... Jakie jest wasze zdanie? > > Pozdrawiam Mylisz pojęcia Gimnastyka SPORTOWA to taka którą uprawiają panie i panowie rywalizują tam w takich konkurencjach jak skok przez konia, koń z łękami(tylko panowie), równoważnia(tylko panie), poręcze (inne dla pań inne dla panów), mata. Natomiast gimnastyka ARTYSTYCZNA uprawiana jest tylko przez PANIE (więc jak sędziami mogą być Panowie?) i tam są konkurencje - skakanka, wstążka , maczugi,piłka i obręcz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jarek Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: 62.154.173.* 18.03.05, 13:21 Tak masz racje - chodzilo mi o artystyczna, a nie sportowa. Po prostu pomylilem nazwy jakos tak. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jarek Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: 62.154.173.* 18.03.05, 13:23 Moim zdaniem faceci moga spokojnie byc sedziami. Wazne jest czy gosc przesiedzial jako trener, pracownik klubu albo rodzic te pare lat przy macie czy nie. To jest tylko kwestia dopuszczenia do kursow sedziowskich albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: K. Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.hh.dial.de.ignite.net 18.03.05, 17:29 sorry, ale jesli chodzi o tzw. obiektywnosc w ocenianiu meczow pilkarskich to, che, che, niezle mnie rozsmieszyles. patrz: bundesliga i przypadek sedziego holzera :) i tu jest przewaga sportu amatorskiego nad duzymi pieniedzmi. k. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jarek Re: MŚ w łyżwiarstwie figurowym IP: *.wro-com.net 19.03.05, 14:42 Sorry, ale chyba nie zrozumielismy sie. Ja nie pisalem o obiektywnosci sedziw, tylko o tym, ze - moim skromnym zdaniem - facet moze byc sedzia od gimnastyki sportowej. Mniej wiecej tak samo jak babka od skokow narciarskich. Odpowiedz Link Zgłoś