Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przed Masters: Pennetta goni, Radwańska (raczej...

22.10.08, 11:20
    Jak mnie wkurzają określenia typu "przegrała wygrany mecz". To jest sport do
    jasnej ch...y do tego sport z gatunku tych gdzie można mieć tysiąc piłek
    meczowych i przegrać. A tu w dodatku podaje się suchy wynik 5:2 w 2 secie a
    tak naprawdę to była to tylko przewaga jednego breaka i tak się nieszczęśliwie
    złożyło że w gemie w którym Radwańska serwowała Srebotnik udało się trafić
    szczęśliwie (były to strzały na oślep) piłki na samą linię końcową i było po
    przewadze.
    Tylko debil nie znający się na tenisie lub dziennikarzyna szukający na siłę
    sensacji uznaje wynik 6:2 5:2 za mecz wygrany. Jedna i druga opcja jest dla
    osoby zajmującej się zawodowo tenisem dyskwalifikująca. Panie Ciastoń jestem
    ogromnie rozczarowany!

PS Dzisiaj na eurosporcie o 14:00 powinni pokazać mecz Radwańskiej z solidnie
    zbudowaną Kanepi
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ada Re: Przed Masters: Pennetta goni, Radwańska (racz IP: *.dclient.hispeed.ch 22.10.08, 12:41
        Slyszales o czyms takim jak skroty myslowe? "Wygrany mecz" w
        powyzszym kontekscie znaczy, ze blizej do wygranej juz byc nie
        moglo...
        Ale w niczym nie przeszkadza to faktowi, ze sport jest pasjonujacy i
        piekny rowniez przez takie "wygrane mecze".
        Zycze wielu emocji o 14-tej!
        • first-pepe Re: Przed Masters: Pennetta goni, Radwańska (racz 22.10.08, 13:19
          Wiem co to jest skrót myślowy. dont worry:-)
          Skrót myślowy jest dobrze stosowalny w mowie, w pismie zaś, zwłaszcza przy
          zadawaniu pytań i formułowaniu odpowiedzi jest bardzo niebezpieczny, może
          prowadzić do nieścisłości lub nadużycia wypowiedzi (jak to ma przeważnie miejsce
          we współczesnym dziennikarstwie w szczególności na gazeta.pl). wyrwany z
          kontekstu skrót myślowy może nadać nawet całkiem odmienne znaczenie wypowiedzi
          tego, który skrótu myślowego użył. Stąd jestem zbulwersowany tą kwestią:-)
          Pozdrawiam
          • chris30 Re: Przed Masters: Pennetta goni, Radwańska (racz 22.10.08, 13:46
            O ile pamietam, przy 5:2 serwowala Radwanska, wiec chyba byly to dwa breaki do
            zmarnowania, a nie jeden, prawda? Nie zmienia to oczywiscie faktu, ze w tenisie
            mozna zawsze przegrac "wygrany" mecz (czyli taki, w ktorym brakowalo kilku pilek
            z wlasnego serwu), poki sie nie skonczyl. Takie okreslenie jest powszechnie
            stosowane i naprawde nie rozumiem, czemu to moze kogos "wkurzac".
            • Gość: akademik Re: Przed Masters: Pennetta goni, Radwańska (racz IP: *.chello.pl 22.10.08, 13:52
              Wydaje mi się że "wygrany" mecz w cudzyslowie jest poprawne, a bez
              cudzyslowia moze sprawiac wrazenie ze mozna wygrac mecz nie
              wygrywajac go. Ja też zawsze stosuje cudzysłow, aby zaznaczyć skrót
              myslowy. Odwrocenie sytuacji w sporcie dośc często się zdarza.
      • Gość: fijj skończcie z tym "Dausze" , jest Doha ! polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 13:39
        jak zwykle musza wszystko udziwniać. Niby tacy skrupulatni a drogi
        krzywe i wszędzie syf ! Doha ! i koniec
        • pinokkio Re: skończcie z tym "Dausze" , jest Doha ! pola 22.10.08, 14:01
          Gość portalu: fijj napisał(a):

> jak zwykle musza wszystko udziwniać. Niby tacy skrupulatni a drogi
          > krzywe i wszędzie syf ! Doha ! i koniec

Formy "Dauha", "Dausze" też są wymieniane jako poprawne w słownikach ortograficznych.

• Gość: Larry Przed Masters: Pennetta goni, Radwańska (raczej... IP: *.ie.sportingbet.com 22.10.08, 14:04
        Nie wiem jak to wyglada w praktyce ale chyba brakuje jej kogos kto
        by na lozku z baldachimem robil z nia nie jeden raz - a nie tylko
        kort i kort
      • Gość: Jędrzej Już nie dogoni IP: *.chello.pl 22.10.08, 15:25
        Aga wygrała z Kają 62 64.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka