Dodaj do ulubionych

Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC

IP: 194.181.95.* 10.07.13, 15:21
Dzień dobry. Bardzo proszę o opinie na temat szkoły podstawowej ABC w Wesołej (ul. Wspólna). Jaki jest poziom nauczania języków i innych przedmiotów? Jak nauczyciele i ich relacje z dziećmi? Rodzice, którzy posyłacie tam dzieci napiszcie kilka słów, bo nie wiem czy zapisać dziecko czy nie. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: beata Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 20:09
      mój syn chodzi do szkoły ABC. Nie mam porównania bo jest to moje pierwsze dziecko ale jak rozmawiam z znajomymi którzy mają dzieci gdzie indziej to widzę że poziom jest wysoki. Potwierdzają to również wyniki egzaminów z tego i zeszłego roku. Dokładnie wyniku nie pamiętam ale na pewno powyżej 90%. Na zakończeniu roku wyczytywali osiągnięcia i byłam zaskoczona że jest tego tak dużo. Jeśli chodzi o języki to najlepszy sprawdzian mamy w wakacje - wielokrotnie syn ratował mnie z opresji a jest w 3 klasie :) Ogólnie rzecz biorąc polecam.
    • Gość: Syla Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.13, 18:32
      Witam, rowniez mam dziecko w tej szkole i jestem bardzo zadowolona. Wyniki po 3 klasie, powyzej 95%, a srednia Polski to cos ok. 70%. Szkoła jest mała, dzieci sa mocno ze soba związane, panuje moda na naukę. Naprawdę polecam.
      • Gość: Iga Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.13, 21:01
        Dziękuję za wieści :)
        • Gość: Nitka Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 23:01
          Dzień dobry, chciałabym podpytać czy udało się Pani zdobyć więcej informacji na temat szkoły? jak jest z tym językiem angielskim. Czy poziom jest wysoki, czy dzieci są zachęcane do nauki? Dziękuję.
      • ada2-015 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 02.03.15, 21:26
        Witam, dwoje naszych dzieci chodzi do tej szkoły, jest to kontynuacja przedszkola, i cieszymy się, że jest gimnazjum, bo dzieci i my nie wyobrażamy sobie innej szkoły. Z rankingów jesteśmy dumni, jednak jeszcze bardziej z naszych dzieci gdy swobodnie rozmawiają z rówieśnikami podczas zagranicznych wyjazdów. Pani właścicielka, pani dyrektor i nauczyciele są dostępni. Pogłoski o wymuszeniach płatności na rodzicach są krzywdzące nie tylko dla właścicieli, ale i dla szkolnej społeczności. Polecam rozmowę z rodzicami, z dziećmi, proszę zajrzeć na stronę FB. A dla osób, które mają "wiedzę" o szkole i są niezadowolone zachęcam do rozmowy z trójką klasową, z Radą Rodziców i oczywiście z dyrekcją...
        • ada2-015 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 02.03.15, 21:26
          Witam, dwoje naszych dzieci chodzi do tej szkoły, jest to kontynuacja przedszkola, i cieszymy się, że jest gimnazjum, bo dzieci i my nie wyobrażamy sobie innej szkoły. Z rankingów jesteśmy dumni, jednak jeszcze bardziej z naszych dzieci gdy swobodnie rozmawiają z rówieśnikami podczas zagranicznych wyjazdów. Pani właścicielka, pani dyrektor i nauczyciele są dostępni. Pogłoski o wymuszeniach płatności na rodzicach są krzywdzące nie tylko dla właścicieli, ale i dla szkolnej społeczności. Polecam rozmowę z rodzicami, z dziećmi, proszę zajrzeć na stronę FB. A dla osób, które mają "wiedzę" o szkole i są niezadowolone zachęcam do rozmowy z trójka klasową, z Radą Rodziców i oczywiście z dyrekcją!
    • paluszek11 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 11.12.14, 12:32
      Podnoszę wątek, bo szkoła mnie interesuje - rozważam zapisanie dziecka.
      Czy są może tu rodzice dzieci chodzących do tej szkoły? Czy faktycznie języka angielskiego w szkole jest dużo i na jakim poziomie?
      Jak z pozostałymi zajęciami?
    • sjs2011 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 20.12.14, 06:13
      youtu.be/icB6zdi6E30
      i wiadomo trochę więcej
      • paluszek11 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 22.12.14, 13:16
        Dziękuję za ten link - super! Rozumiem, że to nauczyciele :-)
        • sjs2011 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 22.12.14, 16:53
          Rodzice...
          • Gość: Zoe Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.play-internet.pl 30.01.15, 18:18
            Nie polecam tej szkoły.Chwala sie jak mogą ale ogólnie to tragedia.Ciagle jakieś inny,ciagle zastepstwa i zmiany nauczycieli teraz z nowym semestrem nowi nauczyciele i to odchodzą tacy co dzieci ich lubią.Dzieci i angielski no cóż mówią ale błędy straszne robią a to przecież szkoła Dwujezyczna wiec angielski powinien być wysoko a błędy podstawowe. Nie polecam.
            • paluszek11 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 06.02.15, 10:13
              Zoe, czy jesteś rodzicem dziecka ze szkoły? Czy mogę więcej konkretów poprosić, również na priv?
              • sjs2011 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 06.02.15, 10:22
                Zoe wprowadza was w błąd
                poszukajcie rankingu szkół
                W angielskim ta szkoła ma chyba 4- lub szóste miejsce w Polsce...
                Więc?
                Brzydko Zoe, oj brzydko...
                • paluszek11 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 06.02.15, 11:29
                  Właśnie dlatego wolałabym więcej konkretów niż rzucone ogólnie stwierdzenia - również na priv. Nie ukrywam, że podjęcie decyzji w sprawie szkoły dla dziecka nie jest proste. Szukam szkoły, w której poziom angielskiego będzie wysoki, ale ważne jest to, by rodzic nie był traktowany wyłącznie jak klient, który przynosi pieniądze. Chciałabym mieć pewność, że klasa mojego dziecka za 3 lata się nie rozpadnie, że standard szkoły się nie obniży, a czesne nie wzrośnie dramatycznie bez uzasadnienia.
                  • Gość: aga Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.15, 20:56
                    www.szkola-dwujezyczna.pl/osiagniecia.html
                    pod linkiem znajdziesz między innymi ranking z 2013 gdzie szkoła znalazła się na 7 miejscu w Polsce a patrząc po powiatach 2 w Warszawie to a propos opinii Zoe ...
                    • paluszek11 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 07.02.15, 23:11
                      Dziękuję, widziałam te rankingi.
                      To, że dzieci mówią z błędami, to nie jest dla mnie żaden argument - ważne, że mówią. Ja byłam uczona poprawnej gramatyki, ale zanim się odezwałam, minęły lata. Więc to dla mnie żaden argument. Stąd też jestem ciekawa dalszych szczegółów Zoe.
                      Martwi mnie natomiast kwestia zmiany nauczycieli. Czy nauczyciele są zatrudniani na umowę o pracę bezterminowe, czy też mają np. umowy roczne, albo zlecenia?
                      Może ktoś wie?
                      • Gość: snake Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.02.15, 21:43
                        Rankingi to nie wszystko - my do 3 klasy byliśmy bardzo zadowoleni, ale też trafiliśmy na świetną nauczycielkę klas 1-3. Potem niestety było coraz gorzej. O ile rzeczywiście poziom angielskiego wysoki to inne przedmioty wołają o pomstę do nieba - częste zmiany nauczycieli, notoryczne zastępstwa. Pani Dyrektor zdaje się pełnić rolę "cerbera" właścicielki, a szkoła, poziom nauczania i uczniowie są na dalszym planie. Największy niepokój budzą pogłoski o nieterminowych wypłatach pensji dla nauczycieli, których potwierdzeniem może być fakt, że Właścicielka kilkukrotnie próbowała wymusić "pożyczkę" na wyposażenie szkoły od rodziców.
                        • paluszek11 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 25.02.15, 12:35
                          Dziękuję. Moje dziecko przeszło właśnie rekrutację, ale intuicyjnie czuję, że coś w tej szkole nie gra. Do tej pory w życiu intuicja mnie nie zawodziła, więc chyba nie zdecydujemy się jednak na tę szkołę.
                        • Gość: slawo Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.15, 20:50
                          Mam dziecko w 6 klasie więc miałem czas aby wyrobić sobie zdanie a to co piszesz to kompletne bzdury. Nie jesteś zadowolona to zabierz dziecko do innej szkoły.
                        • m20001 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 03.03.15, 20:06
                          Jestem rodzicem dwójki dzieci chodzących do tej szkoły od kilku lat, nie wiem o jakiej wymuszonej "pożyczce" mowa, bo nie przypominam sobie aby ktokolwiek na nas coś wymuszał. Co do kwestii pogłosek o nieterminowych wypłatach - czy masz jakieś konkrety czy tylko plotki na zasadzie jedna pani drugiej pani...
                          Na koniec nie zgodzę się że inne przedmioty są na niskim poziomie, patrząc na polski, przyrodę czy matematykę poziom moim zdaniem jest bardzo wysoki.
                          • kosa1707 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 04.03.15, 20:36
                            Witam, ja mam już 1 dziecko w szkole abc. Dziecko chętnie chodzi do szkoły, dużo się uczy i ma zaufanie do nauczycieli. Rozwija swoje zainteresowania w szkole i na zajęciach dodatkowych. Szkoła stawia również na rozwój emocjonalny dziecka: dodatkowe zajęcia, filmy edukacyjne itp. W tym roku posyłam kolejne dziecko do tej szkoły i nie mam wątpliwości ze to dobry wybór. Poziom nauczania jest dużo wyższy niż w pobliższym Bułhaku, wiem to od rodziców którzy posłali tam dzieci. Nigdy szkoła niczego nie wymuszała na rodzicach.Te oskarżenia są bezpodstawne. Ja przynajmniej nie doświadczyłam tego.
            • 4dialogue Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 22.03.15, 23:56
              Kochani ja dziękuję tej szkole przede wszystkim za Pana Arka, Pana Marcina, Pana Tomka, pana Marka, Panią Halinę, Panią Justynę, Panią Małgosię, Panią Marzenę i całej kadrze nauczycielskiej. Jesteście cudownymi nauczycielami i cieszę się, że możecie uczyć moje dzieci.
              Drodzy rodzice ta szkoła jest naprawdę dobra. A PRZEDE WSZYSTKIM NASZE DZIECI LUBIĄ DO NIEJ CHODZIĆ. GDZIE ZNAJDZIEMY TAKIEGO DRUGIEGO PANA ARKA I PANA TOMKA I PANA MARCINA ... NO GDZIE ???
              DUŻO RADOŚCI ...
              POZDROWIENIA

• Gość: zofija Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.centertel.pl 25.03.15, 20:17
                Mnie też martwi brak stabilności kadry - jeszcze niedawno widziałam ogłoszenie na gumtree (w środku roku), to chyba niezbyt dobrze świadczy. Dobry nauczyciel nie zmienia szkoły tak łatwo.....
                • Gość: ewa Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.centertel.pl 25.06.15, 20:26
                  Cały czas ogłoszenia w stylu "dwujęzyczna szkoła w Wesołej zatrudni nauczycieli..." na gumtree -
                  A przecież stabilnośc kadry w kazdej dobrej szkole to podstawa! Dla dzieci - zwłaszcza tych młodszych - rozstanie ze swoja panią jest cięzkim przeżyciem. Podejrzewam, ze warynki pracy i płacy w dwujezycznj nie są dla kadry zadowalajace. rodzice, dobrze się zastanówcie nad tą szkołą!
    • gusia_78 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 26.03.15, 10:38
      Jako mama dziecka, które we wrześniu rozpocznie edukację w I klasie Dwujęzycznej SP w Wesołej
      mam serdeczną prośbę do rodziców uczniów o kilka słów prawdy.
      Z przyjemnością i z pełnym przekonaniem będę płacić czesne, jeżeli:
      -szkoła zapewnia wysoki poziom nauczania, w tym indywidualne podejście do ucznia w efekcie czego dzieci chodzą do szkoły z przyjemnością;
      -świetlica nie jest tylko przechowalnią lecz miejscem, w którym dzieci mogą spędzić czas wartościowo, w tym mają zapewnione dogodne warunki by odrobić lekcje, rozwijać zainteresowania a przede wszystkim mogą pobawić się mając zapewnioną opiekę profesjonalnych i miłych wychowawców;
      -mogą naprawdę rozwijać swoje zainteresowania na proponowanych kółkach przedmiotowych i chodzą na nie z przyjemnością;
      -fluktuacja kadry nie zakłóca trybu nauczania;
      -jedzenie cateringowe jest jadalne, a dzieci, szczególnie te młodsze, mogą spokojnie i bez pośpiechu zjeść obiad;
      -panuje miła i serdeczna atmosfera, jaka powinna być w tak kameralnej placówce.
      Czytałam dostępne statystyki, mam również świadomość, że każda placówka edukacyjna wystawa sobie na www oraz na FB laurkę dlatego bardzo wdzięczna za prawdziwe informacje w tej sprawie, również na maila.
      Z pozdrowieniami

• Gość: andrzej Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 30.04.15, 20:21
        Mamy dziecko w tej szkole. Do 3 klasy byliśmy bardzo zadowoleni. Od 4 klasy niestety pogorszyło się bardzo. Dzieci nie są istotne, Pani Dyrektor w ogóle nie słucha żadnych argumentów (proszę się spytać szczególnie rodziców klasy 4 i 5), jest bardzo duża rotacja kadry, która nie robi potulnie tego co Dyrektor sobie wymarzy. Angielski rzeczywiście na wysokim poziomie, ale inne przedmioty to zupełnie inna sprawa. Wychodzi brak doświadczenia właścicielki i Dyrektorki z pracą z klasami 4-6. Co do rankingów, to jeszcze nic nie wiadomo, bo dopiero pierwszy rocznik pisał egzamin szóstoklasisty.
        Drugi raz byśmy dziecka do tej szkoły nie posłali.
        • Gość: lucka Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.205.186.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.06.15, 20:31
          Panie gosciu ANDRZEJU są już aktualne wyniki 6 klasisty, proszę sie z nimi zapoznać i może Pan skoryguje swoje zdanie co do poziomu innych przedmiotow.
          • Gość: andrzej Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 23.06.15, 16:33
            Co do braku dialogu Dyrekcji z Rodzicami to przecież nic się nie zmieniło. Rodziców ani dzieci się w tej szkole nie słucha. A poziom rotacji nauczycieli, w tym nauczycieli języków jest faktem - kilku bardzo dobrych i lubianych nauczycieli odeszło z tej szkoły, niektórzy w trakcie roku szkolnego. To można sprawdzić, zresztą szkoła przez to często robi nabory nowych nauczycieli.
          • Gość: elle Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.211.4.85.dynamic.wline.res.cust.swisscom.ch 03.09.15, 11:28
            Biorac pod uwage ostra rekrutacje i wymagania rodzicow wyniki nie dziwia, ale tez pewnie dzieci by takie wyniki osiagnely w kazdej innej szkole, nawet zupelnie slabej. Pytanie co, szkola robi z tym potencjalem? Umiejetnosc pisania testow to zadna umiejetnosc. Bardziej mnie martwi, ze dzieci robia bledy w angielskim. Sama sie zastanawiam nad poslaniem corki do tej szkoly, ale corka jest dwujezyczna, pytanie czy sobie angielskiego nie popsuje.
            Jaki jest poziom angielskiego u nauczycieli? Czy maja jakis nativow?
      • Gość: anna Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.15, 19:11
        Witam,
        Jako mama rozważająca przeniesienie dziecka do Dwujęzycznej SP w Wesołej i mająca podobne oczekiwania wobec szkoły, zwracam się do Pani z serdeczną prośbą o wyrażenie swojej opinii o szkole - czy spełniła oczekiwania dziecka i Pani? Będę wdzięczna za odpowiedź na forum lub na adres mailowy anna_mendyk@wp.pl
        • gusia_78 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 20.12.15, 10:03
          Odpisałam Pani na adres poczty elektronicznej :-)
    • malta2003 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 26.03.15, 21:00
      Witam, do tej szkoły chodzi dwoje moich dzieci. Uważam, że jest to świetna szkoła, poziom nauczania języka angielskiego jest bardzo wysoki(dzięki Pani Justynie i Jamesowi), pozostałe przedmioty również trzymają bardzo wysoki poziom. Część z nich prowadzona jest w języku angielskim. Nauczyciele mają doskonałe relacje z dziećmi, są przez nie bardzo lubiani. Pani Dyrektor i Pani Ania-właścicielka szkoły robią wszystko, by nasza współpraca układała się jak najlepiej. Nie jest prawdą, że chciano od nas pożyczek na wyposażenie szkoły, to, że kadra się zmienia, to się zdarza w każdej szkole. Polecam tę placówkę, bo gwarantuje ona nauczanie na wysokim poziomie i przyjazną atmosferę.
      • gusia_78 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 27.03.15, 08:16
        Bardzo dziękuję za tak krzepiące informacje. Mam nadzieję, że odezwą się jeszcze inni rodzice i rozwieją wątpliwości zadane przeze mnie w powyższym poście.
        • malta2003 Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC 30.05.15, 09:44
          Witam, jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości dotyczące poziomu nauczania w naszej szkole, to proszę wejść na stronę szkoły i zobaczyć wyniki egzaminu szóstoklasisty. Pozdrawiam
          • Gość: Andrzej Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.06.16, 18:24
            W tym roku wynik sprawdzianu szóstoklasisty w szkole ABC znacznie słabszy niż rok temu. Niestety zmienność kadry wpływa negatywnie na poziom nauczania.
    • Gość: edi Re: Dwujęzyczna Szkoła Podstawowa ABC IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.06.22, 23:28
      Angielski w szkole OK , pozostałe przedmioty tragedia. Hiszpański - po kilku latach nauki dzieci nie potrafią wymienić 15 podstawowych czasowników, matematyka - bardzo słaby poziom. JEśli ktoś kieruje się wyborem tej szkoły bo dobry angielski to niech lepiej wyśle dziecko do normalnej szkoły i dodatkowo zapłaci za korepetycje - wyjdzie taniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka