Gość: xyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 20:15 pamiętacie takie nazwy jak: "zającówa" "kacze doły" "siedem zakrętów" ??? łezka się w oku kręci :-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gasket Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... 10.11.06, 19:37 Witam, wróciły obrazy z dzieciństwa..:) fajne klimaty wtedy były. Ja kojarzę jeszcze tzw. "ósemki" czyli górki i dołki w lesie niedaleko pomnika, po których b.szybko jeździło sie na rowerze:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... 10.11.06, 22:00 Takich nazw nie było......a ja tu mieszkam od 1950roku....politruku z poligonu........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 22:39 ukropek napisał: > Takich nazw nie było były ... ba nawet jeszcze są :-)) > a ja tu mieszkam od 1950roku woow ... woooooooow ale co z tego skoro nie wiesz co to za nazwy he ?? > politruku z poligonu. rozumiem, że chciałeś mnie obrazić ale nie wiem dlaczego? oświeć mnie proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BetHooN Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:29 jak mieszkasz tutaj od 1950 r to chyba jesteś za stary aby cokolwiek pamiętać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.cebit.com.pl 11.11.06, 23:59 > pamiętacie takie nazwy jak: > "zającówa" > "kacze doły" > "siedem zakrętów" ??? siedmiu zakretów nie kojarze ale był jeszcze "sierp", no i obowiązkowe wypady nad "bagienko" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.cebit.com.pl 12.11.06, 00:01 i "fabryka" czyli zalana wodą glinianka w starej miłosnej gdzie wszyscy się latem kąpali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 09:06 a czy pamiętasz jeszcze jak w miejscu gdzie mnie więcej teraz jest parking przy "Wesolandii" było małe jeziorko-sadzawka i można było się tam kąpać??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.cebit.com.pl 14.11.06, 22:13 > a czy pamiętasz jeszcze jak w miejscu gdzie mnie więcej teraz jest parking przy > "Wesolandii" było małe jeziorko-sadzawka i można było się tam kąpać??? Oczko wodne było bliżej pętli 137, dokładnie na wysokości "bloków" A pamietacie jak nie było delikatesów ani edhama tylko społem a w miejscu apteki cukiernia i warzywniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzybcia Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 17:08 Ten warzywniak prowadzili właściciele EdHana.A jeszcze wcześniej, kiedy nie było tego pawilonu tylko budyneczek, w którym mieścił się sklep Społem, właściciele EdHana mieli maleńki sklepik warzwniak, tam gdzie teraz jest sklep z kosmetykami i różnymi ciuszkami, w starym domu na wprost ul. Brata Alberta i Mundek oraz Hania (właściciele EdHana - skrót od Edmunda i Hanny) obsługiwali osobiście klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gada Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: 212.160.172.* 07.12.06, 07:38 A ja pamiętam ich jak handlowali z samochodu warzywami w miejscu gdzie obecnie znajduje się apteka na Brata Alberta - to było w latach 87-89. Na Zieloną jeździło tylko 137 dwa razy na godzinę a przy pętli panowały ciemności egipskie. Nie było kościoła jedynie stała kaplica. No tak ale to było prawie 20 lat temu .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.netia.pl 07.12.06, 11:11 a brata alberta nazywała sie lenina :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 09:04 a "bagienko" to gdzie było i ...co to było :-)) ??? przypomnij mi ... bo już chyba demencja starcza mi dokucza :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack43 Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 20:15 Bagienko to oczko wodne w pobliżu gajówki , w lesie na Zielonej. Miejsce wodopój dla całkiem licznej swego czasu zwierzyny.Często z uwagi na podmokły teren miejsce pierwszych majowych grzybów.Urocze miejsce.pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack43 Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 20:23 Rzeczywiście łza się w oku kręci.Zającówa - ależ tam się szalało na sankach ,kilkaset metrów dalej Wieża (w pobliżu kamienia Marszałka),niedaleko Siedem Zakrętów (ale już po południowej stronie stoku pasma moreny dennej)super trasa zjazdowa dla narciarzy( kiedyś w ferie rankiem wjechałem tam na śpiącego dzika). Jest co wspominać. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 22:23 Szafa Gra - tam też się szalało tylko nie na sankach Odpowiedz Link Zgłoś
chachar1 Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... 16.11.06, 12:05 A kto pamięta nazwy Relax Bartek U Dajana Ruiny austriackiej komory celnej na Zielonej Odpowiedz Link Zgłoś
1notoco Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... 17.11.06, 07:36 Ja pamietam. No to co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chachar1 Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 10:02 Bardzo wątpię..wiesz co te nazwy znaczyły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:26 no dobra a teraz "z grubej rury" ... pamietacie "metę u dziadka"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.cebit.com.pl 29.11.06, 21:38 > no dobra a teraz "z grubej rury" ... > pamietacie "metę u dziadka"?? pamietam u Niunki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 11:15 hm... widzę , że my jestśmy "bracia od butelki" he he może nawet "konsumowaliśmy" razem kiedyś ? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
gentoo1 Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... 30.11.06, 12:42 Jasne....u dziadka Jóżwiaka...niewidomego który nikomu nie dał się oszukać... ale byłem zbyt młody żeby korzystać...znam z różnych opowieści...bo to były lata 50-te Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 13:13 Pamietam te nazwy..jak miło sie zrobiło, a sadzawka była również przy Wesolandii, a czy pamietacie sadzawkę na Poligonie i przy widukcie kolejowym stawy wzdłuż torów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 10:00 No to Was zadziwię, ja pamiętam sadzawki na Szkopowce /wówczas należała,do Wesołej/, nawet dwie były, nazywały sie Zupa i ................., no wlasni, ni pamiętam. Ale za to bunkier przy sanatorium pamiętam i zabawy w nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BetHooN Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.06, 13:36 Jasne że pamiętam, jako małego kasztana brat mnie tam kompać prowadzał... ;) Teraz w tym miejscu pozostał jedynie do niedawna ładny piasek, ale konikami z legii już wszystko zadeptali ;) Aha a idąc dalej w lewo od Zupy są jakieś dziwne umocnienia wygląda jak stanowisko od jakiegoś działa, wie ktoś może co to tak naprawdę jest ? Pozdro ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 15:43 Slyszałaam kidys o więziniu w tych okolicach, a może pozostałościach po wiziniu, może o tym mówisz? A pamiętasz, jak sie to drugie "wytworne kąpilisko" nazywało? Mieszkałś na Szkopówce gdzies w pobliżu skrzyzowania Wrzosowej i Wspólnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BetHooN Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 12:45 Niestety nie pamiętam, mieszkałem na Żółkiewskiego, a teraz o przecznicę dalej ;). Więzienie podobno było ale w jednostce WP w Wesołej zaraz po wojnie . Podobno były tam katownie dla tych co nie chcieli nowego ustroju, a dopiero potem jednostka wojskowa. A może ktoś wie co to są za studnie po stronie poligonu przed "pustynią" stare ceglane z pordzewiałymi stopniami ... Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
malaguena1 Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... 12.12.06, 15:27 Fabryka się nazywało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 21:27 tak!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 10:52 Pytanie skierowalam do BetHooN , ale jesli Ty Zosiu tez tam mieszkalas , to fajnie, a w jakich latach ? Pamietasz dom z basenem , tj. jego ruina na tym skrzyzowaniu, a troche blizej w strone Woli Grz. drewniany dom, ktory splonal pare lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morro Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:17 Ciekawe czy są tacy którzy pamiętają sklepy u Szczęsnego i Kowalskiej albo u Kozakowej..i knajpę u Bykowskiej..jeżeli są tacy to proszę o kontakt na e-mail gentoo1@gazeta.pl .....albo znane nazwisko pani Borowiecka... OGddnoszę wrażenie że historia Wesołej to kilka ostabich lat....i głównie Zielonej... A Zielona była miejscem szczególnie ważnym dla szumowin,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:30 Ja pamietam i Szczesnego i Kowalska, u Szczesnego zabawki i rozne drobiazgi, a u Kowalskiej beczki ze sledziami i kapusta kiszona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morro Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 09:24 Zabawki były u Jabłońskiego a sklep Szczęsnego w drewniaku koło poczty.Natomiast obecna poczta stoi na placu ogrodnika Wiśniewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BetHooN Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 12:51 OOO widzę że to nie mój przedział wiekowy ;) chociasz starą pocztę jeszcze bardzo dobrze pamiętam ;) a kto pamięta w lesie między przedszkolem a bunkrem ścieszkę zdrowia ???? Taka to by się i teraz przydała !!! Pozdr. BetHooN Odpowiedz Link Zgłoś
malaguena1 Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... 12.12.06, 15:29 A kto pamięta Kaczochę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morro Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 16:49 Chyba mówisz o pani Soleckiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 15:41 MOro!!! Od Zielonej trzymaj się z dala! Mieszkałam tam od 1967 do 1995 roku-to najcudowniejsze miejsce w tym kraju! A szumowiny sa wszedzie i były wszędzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 15:46 W rzczy samej, pomylil mi sie Szcsny z Jablonskim, a propos ten dom Jablonskiego mozna teraz kupic, kobita chce ponad 200 000 000 zl.,wic nie moze znalezc klienta. A co sprzedawal Szczesny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morro Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 16:53 To samo co Kowalska,a przed wejściem była drewniana weranda na której pito piwo jeżeli przypadkiem było.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morro Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 16:58 No może pojechałem za ostro,...Ale w Wesołej mieszkam dłużej...i miałem różne doświadczenia związane z Zieloną...Na lepsze zmieniło się po zasiedleniu bloków w 66 r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 17:03 Ja mieszkałam od urodzenia do wyprowadzki do Śródmieścia, dzieciństwo miałam cudowne- las , cisza i spokój - a mieszkałam właśnie w blokach. Teraz to jest zupełnie inaczej , nie tak swojsko cicho i uroczo. Żal tego co odeszło.... taki los. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morro Re: czy to jeszcze pamiętasz ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 17:42 Miałem tam wielu znajomych którzy przeprowadzili się z Wesołej,jeden mieszka do dzisiaj...dopiero wtedy jako kilkunastoletni smyk odważyłem się chodzić na Zieloną.. Ale są to czasy baaaardzo odległe.... Odpowiedz Link Zgłoś