Dodaj do ulubionych

Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobusową!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 14:27
Zaczynam mieć powoli mieszkania w Starej Miłosnej..Ja nie wiem czy
ktoś podziela moje zdanie, ale w głowie nie mieści mi się, dlaczego
nasza dzielnica jest tak bardzo zaniedbana pod względem możliwości
normalnego dojeżdżania do pracy do centrum miasta. W zasadzie nie
wiem już, o której powinnam wychodzić z domu, żeby zdązyć na 9 do
pracy, bez stresu, że znowu wyjdę spóźniona, mimo że wyszłam po
siódmej.502 raz na pół godziny przy dobrym szczęsciu, bo czasem raz
na godzinę. Tłok. Korek rano, korek po południu. Ślimaczące się
remonty i korki na Jana Pawła, rondo rozgrzebane, drałowanie na
oddalony przystanek w błocie, bo przy deszczu ulica Dworkowa nie
wygląda za ciekawie. Na 198 znowu drałować i na skm, ale tu pech, bo
remont na trasie i pociąg stoi w polu,człowiek ściśniety już w
Wesołej i ręki do góry podnieść nie może.
Koszmar w biały dzień.
Czy nie ma na to rady?Czy naprawdę nie możemy zawalczyć?Pozostaje
się tylko pogodzić z rzeczywistością i spędzac 4 godz. dziennie w
autobusach?
Jestem już taka tym zmęczona, ze ręce opadają.
Czy ktoś też tak ma i co więcej, czy macie jakiś pomysł żeby było
lepiej?
Pozdrawiam wszystkich...
Obserwuj wątek
    • Gość: Życzliwy Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:27
      Najlepiej sprawdzić sobie rozkład jazdy linii 502 na stronie www.ztm.waw.pl i
      wtedy będzie już wiadomo o której godzinie odjeżdża autobus...
      • Gość: anka Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:43
        Panie Zyczliwy,
        Ja nie wiem czy Pan zrozumial...Rozklad znam na pamiec, wiec nie
        musze sprawdzac.Problemem jest zbyt mala ilosc 502 (2 razy na godz.
        albo raz), tlok i wieczne korki, slimaczace remonty Jana Pawla
        zawsze na zime (bo po co w lato?). nawet jesli szybciej dojedzie sie
        np.525 do Kajki, to potem trzeba odczekac swoje na zimnie, bo linia
        700-cos tam jezdzi tez jakby chciala a nie mogla. Tymczasem Stara
        Milosna nalezy do Warszawy!Jest niezle zaludniona, a traktowana jest
        jak zadupie okrutne..To jest problem!
      • svea1 Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu 05.12.07, 13:52
        Gość portalu: Życzliwy napisał(a):
        > Najlepiej sprawdzić sobie rozkład jazdy linii 502 na stronie www.ztm.waw.pl i
        > wtedy będzie już wiadomo o której godzinie odjeżdża autobus...

Gdyby to było takie oczywiste, to autobus przyjeżdżałby takze zgodnie z
        rozkładem, a bywają dni, kiedy można stać i czekać i godzinę, a 502 jak nie
        było, tak nie ma... Vide - sytuacja z zeszłego tygodnia - na pl. Konstytucji
        podjechaly dwa 525, kilka 520, a nasza pięćsetka wyparowała. W końcu pojawiła
        się, opóźniona o 45 minut, w dodatku.... krótka i zapakowana aż po dach. Gdyby
        czestotliwośc kursowania 502 była wieksza, te braki, spóźnienia spowodowane
        awariami i korkami nie bylyby tak widoczne, jednak przy niewystarczajacych
        kursach co pół godziny brak jednego autobusu to juz powazny problem.

Pani Aniu, ja pamietam czasy, gdy w SM kursowal tylko jeden 704 - krótki, raz na
        50 minut. Dojazdy były koszmarem. W końcu doszlo do sytuacji, ze juz na
        Wiatracznej nie można było wejsc do autobusu. Na ZTM wpłynęły dopiero bardzo
        ostre apele mieszkańców, artykuł w Stołecznej, przyjechał też chyba Kurier i
        robili jakis reportaż. Po tym wszystkim częstotliwośc zostala zwiekszona, w
        trasę wyruszyły przegubowe autobusy. Moze należy zrobić "powtórkę z rozrywki"?
        • Gość: anka Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 14:29
          Droga svea1,
          dokladnie tak jest!!!502 jest nieprzewidywalne. Ostatnio probowalam
          SKM i ...jechala 50 minut.
          Jezeli zgodzimy sie na taki uklad (tzn. olewanie nas maksymalne), to
          nic sie nie zmieni!!Wszyscy w pokorze beda znosic takie dojazdy.
          Czy znajdzie sie na tym forum ktos, kto pamieta dokladnie akcje,
          ktora opisujesz?Zeby nie bylo spychologii, tylko od razu uderzyc
          tam, gdzie nas nie oleja.
          A w ogole to kiedy skoncza stare rondo???Wie moze ktos???
          Ludzie blagam zaktywizujmy sie jakos!!!Moze jakies spotkanie?
    • Gość: Marta Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.jrs.pl 05.12.07, 14:53
      Swięta prawda! Pocieszające są jedynie plotki, że 198 planuja puścić
      do pętli i że wkrótce skończy się remont trakcji kolejowych. Ja
      poruszam się z 2,5 letnim dzieckiem i takze przeżywam koszmar.Taka
      bogata dzielnica- a pławimy się w błocie:-)A Ci zyczliwi- co jeżdzą
      autkami mogliby się czasem zatrzymać i zabrać sąsiada do Warszawy,
      lub chociaz do Kajki,a nie udzielać słabych rad:-)
      • svea1 Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu 05.12.07, 15:30
        Remont torowiska ma trwac do 8 grudnia, wiec lada chwila pociągi i SKM zaczną
        kursować normalnie. Co do naszego ronda - słyszalam, że firma przeprowadzające
        prace ma termin do 15 grudnia, więc też niby już powinni finiszować. Jednak
        powrót 502 na starą trase nie rozwiązuje problemu, bo jest ich po prostu za malo
        jak na osiedle tej wielkości. ZTM wykręca się brakiem kierowców...

Co do akcji sprzed chyba 10 lat - artykulik pisałam ja, wysyłał mój brat (wtedy
        dostęp do internetu miały tylko nieliczne firmy) i jego nazwiskiem podpisali
        tekst. Kto zawiadomił Kurier TV, nie wiem. Ogólnie głosów oburzenia było
        mnóstwo, bo wyobraźcie sobie autobus, do którego nie da sie juz na pętli wsiąść?

Ja mam taki pomysł: w kazdy wtorek w siedzibie Straży Pozarnej o godz. 20:00
        dyżuruje ktoś ze Stowarzyszenia Sąsiedzkiego. Jest tam też nasza radna - p. Iza
        Antosiewicz. Moze poruszmy temat na forum
        www.staramilosna.waw.pl/ - tu wchodzi wiecej osób, umówmy sie jakoś na
        spotkanie, coś z tym fantem trzeba zrobić. W cywilizowanych dzielnicach gdy
        zabiera się autobus na czas remontu, nie pozbawia się dojazdu do centrum połowy
        osiedla, ale uruchamia sie linię zastępczą (wiem, w SM nie ma taka linia gdzie
        zawracać, musiałaby jeździć chyba do Zagórza). A u nas - najwyraźniej niektórzy
        myslą, że tu mieszkają nieliczni i poruszają się furmankami. Częstotliwośc
        kursowania 502 jest po prostu żenująca...

• Gość: anka Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:45
          Svea1,
          dokladnie tak jak mowisz. Zwiekszenie czestotliwosci 502
          (przynajmniej 3 razy na godz.a najlepiej 4)jest nieodzowne. Dosyc
          juz tego!
          Podpisuje sie pod Twoim pomyslem i jestem za spotkaniem, nawet w
          przyszly wtorek!Im szybciej tym lepiej!Artykul obywatelski tez moge
          wysmarowac (tylko o korekte ewetualnie poprosze, bo ja tu dopiero od
          roku mieszkam:) i wszystkiego nie wiem). Zaktywizujmy reszte ludzi z
          SM na roznych forach internetowych!Tutaj strasznie maly ruch jakis
          na forum gazeta...
          • stary.milosnik Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu 06.12.07, 23:10
            Gość portalu: anka napisał(a):

> Tutaj strasznie maly ruch jakis na forum gazeta...
            Bo wszyscy są na Forum Starej Miłosnej - pół godziny temu równocześnie było 18
            uczestników!. A drugie w kolejności jest Forum Stowarzyszenia Sąsiedzkiego. To zaś forum przeznaczone jest
            głównie dla całej Wesołej i mniej staromiłośnian tutaj zagląda.

A co do meritum jest za, a nawet ... bardzo za :)
          • svea1 Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu 07.12.07, 09:16
            Pani Aniu,

proponuję założyć watek na naszym forum osiedlowym
            www.staramilosna.waw.pl/forum2/ i tam się poumawiajmy, podyskutujmy,
            zagląda tam znacznie wiecej osób. Coś trzeba zacząć robić z tym fantem,
            najlepiej szybko!
    • tvtotal2 Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu 07.12.07, 00:34
      uroki zycia na przedmieściach. My tu na Ursynowie korzystamy z metra, ale za to
      krajobraz okolicy inny -> ..i jego oczom ukazał sie las.. betonu. Coś za coś,
      jak powstanie WOW to przecież układ ruchu się zmieni.
      • Gość: anka Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 22:48
        Akcja rozpoczęta na staramilosna.waw.pl/forum2/index.php

• Gość: marian Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 13:57
          Ciesze się że zaczęło się coś dziać w sprawie 502, bo prawde mówiąc
          mam już dość rozmów telefonicznych z tymi durniami z ZTM-u, w
          sprawie linii 502, by jeżdziła częściej. Wspólnie może coś się
          wskura,choć może być trudno,bo durnie mają kolejną wymówke(od dziś
          tj.09.12.2007r.,198 mamy co 10 minut w godzinach szczytu).Postaram
          się być we wtorek na spotkaniu i mam nadzieje,że uda się Nam, by na
          otwarciu nowego odcinka ul. Jana Pawła, linia 502 po swojej nowej
          trasie jeżdziła choć co 15 minut w godzinach szczytu i co 20 minut
          między szczytem. Walczmy o to!!!
          • Gość: rafcio Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 20:42
            2007-12-28 16:00:00 | Zmiany w komunikacji miejskiej w Starej Miłosnej | Od dnia
            29.12.2007 r. (sobota) od początku kursowania linii dziennych linie 173, 198,
            315, 502 i N21 zostają skierowane na poniższe trasy:
            Linia 173 WIATRACZNA - ... - al. Piłsudskiego - Jana Pawła II - STARA MIŁOSNA -
            Jana Pawła II - zawrotka na rondzie przy ulicy Rumiankowej - Jana Pawła II - al.
            Piłsudskiego - ... - WIATRACZNA;
            Linia 198 PKP WESOŁA - ... - 1. Praskiego Pułku - Jana Pawła II - STARA MIŁOSNA
            - Jana Pawła II - zawrotka na rondzie przy ulicy Gościniec - Jana Pawła II - 1.
            Praskiego Pułku - ... - PKP WESOŁA;
            Linia 315 DW. WSCHODNI /LUBELSKA/ - ... - 1. Praskiego Pułku - Trakt Brzeski -
            Jana Pawła II - STARA MIŁOSNA - Jana Pawła II - zawrotka na rondzie przy ulicy
            Rumiankowej - Jana Pawła II - Trakt Brzeski - 1. Praskiego Pułku - ... - DW.
            WSCHODNI /LUBELSKA/;
            Linia 502 DW. CENTRALNY - ... - Trakt Brzeski - Jana Pawła II (odcinek zachodni
            - południowy - wschodni) STARA MIŁOSNA - Jana Pawła II - Trakt Brzeski - ... -
            DW. CENTRALNY;
            Linia N21 DW. CENTRALNY - ... - 1. Praskiego Pułku - Jana Pawła II (odcinek
            zachodni - południowy - wschodni) - STARA MIŁOSNA - Jana Pawła II - Trakt
            Brzeski - 1. Praskiego Pułku - ... - DW. CENTRALNY;

Zmienione zostają nazwy przystanków:
            STARA MIŁOSNA (POGODNA) na POGODNA;
            STARA MIŁOSNA (RUMIANKOWA) na RUMIANKOWA.

Nowe rozkłady są juz na stronie ZTM...
            • karp Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu 29.12.07, 11:22
              Chyba łatwiej to zrozumieć patrząc na obrazek :)

www.ztm.waw.pl/images/schematy/071229_sm.gif
              • Gość: wesołek Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 15:58
                Mam propozycję linia 198 powinna kursować z częstotliwością co 30
                min .Linnię 315 skasować i te autobusy z 198 i 315 zrobić jedną
                linnię jadącą trasą Stara Miłosna - Jana Pawła 2 ,1 Praskiego Pułku
                Niemcewicza Wspólną Korkową Stepową Okularową Marsa Płowiecką
                Grochowską Al Stanów Zjednoczonych Trasą Łazienkowską Mostem
                Łazienkowskim Trasą Łazienkowską Waryńskiego Marszałkowską Aleje
                Jerozolimskie Dw Centralny i częstotliwość co około 20 -25
                min.Oczywiście Przyśpieszona.
                • svea1 Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu 02.01.08, 11:52
                  Gość portalu: wesołek napisał(a):

i te autobusy z 198 i 315 zrobić jedną
                  > linnię jadącą trasą Stara Miłosna - Jana Pawła 2 ,1 Praskiego Pułku
                  > Niemcewicza Wspólną Korkową Stepową Okularową Marsa Płowiecką
                  > Grochowską Al Stanów Zjednoczonych Trasą Łazienkowską Mostem
                  > Łazienkowskim Trasą Łazienkowską Waryńskiego Marszałkowską Aleje
                  > Jerozolimskie Dw Centralny

No tak, może niech ta magiczna linia jeździ przy okazji jeszcze przez Rembertów,
                  Wiatraczną i łąki i pola? 2 godziny w jedną stronę?
                  • Gość: wesołek Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 09:11
                    Przecież mieszkamy wiednej dzielnicy i trzeba patrzeć żeby wszystkim
                    mieszkańcom dobrze się tu żyło i mieszkało. Myślisz tylko o sobie a
                    nie o innych mieszkańcach dzielnicy przypominam przecierz że wy
                    mieszkańcy Starej Miłosnej chcieliście się odzielić od Wesołej ale
                    jak Wesoła weszła do Warszawy to jest cacy i podziągneliśmy was
                    zesobą.Ps : Ten autobus dlatego przez Wiatraczną bo tam jest dogodna
                    przesiadka do Zakładu Ubespieczeń Społecznych i Urzędu Skarbowego.
                    • svea1 Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu 03.01.08, 09:34
                      Panie Wesołku,
                      nie wiem co prawda, czym jest "wiedna" dzielnica, wiem tylko, że wszystkim
                      mieszkańcom zmuszonym dojeżdżać do szkół i pracy zalezy na jak najszybszym i
                      najmniej problemowym połaczeniu z tymi miejscami. Autobus 198 dowożący osoby ze
                      SM do PKP stwarza taką możliwość i jego likwidowanie (bądź redukowanie do
                      jednego kursu na pół godziny) i zastępowanie linią mającą trasę objazdową jest
                      absurdalne. Dlaczego nie jeżdżę 315? Dlatego, ze tracę w ten sposób dobry
                      kwadrans na podróż przez Zieloną, znacznie szybciej jedzie się Bronisława
                      Czecha. Poza tym Wesoła, która była tak miła i "pociągnęła za sobą" SM do
                      stolicy ma linię 514, która niemal dokładnie pokrywa się z trasą, którą Pan
                      zaproponował.
                      • Gość: marian Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 13:14
                        Jest jakiś ruch-odnośnie 502.W gazecie 'Polska' (z dnia 03.01.2008)
                        opisano sytuacje komunikacji w Starej Miłosnej, głównie niskiej
                        częstotliwości 502, ponadto z tego co wiem Pani Radna była wczoraj w
                        ZTM-ie i złożyła petycję z naszymi podpisami, odnośnie zwiększenia
                        częstotliwości i tego by 502 jeżdził w obie strony Traktem Brzeskim
                        i Jana Pawła II, z zawrotką na rondzie przy Torfowej; tak więc,
                        bądżmy dobrej myśli,bo przecież uciążliwe jest bieganie raz na jeden
                        przystanek,raz na drugi, jadąc do pracy; bądż wracając z niej i
                        odwrotnie.
                        • svea1 Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu 05.01.08, 16:08
                          Na wawkom.waw.pl ktos wkleił ten artykuł, oto link:

wawkom.waw.pl/forum/download.php?id=1145
                          • Gość: anka Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 13:07
                            Mam nadzieje, ze cos sie rzeczywiscie ruszy!Tylko szkoda, ze wiecej
                            osob nie podpisalo sie pod petycja, bo mniejsza sila razenia...
                            Ja w kazdym razie obserwuje uwaznie i w razie co, bede starac sie
                            robic szum w mediach..
    • Gość: wesołek Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:53
      Narazie zamiast poprawić komunikację to zawieszają na czas od 11.02
      do 22.02 linię 315. Dodatkowo mają być dwa przystanki na żądanie
      przy Hipodrom i Staszica. Dla linni 198,315 i N21
      • Gość: marian Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 16:10
        tak prawde mówiąc to 315 mogliby skasowć na dobre, a te 4 autobusy
        jeżdżące na tej linii wykorzystać lepiej na 502 i 173
        • Gość: wesołek Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.08, 12:44
          Myślisz że nasi sąsiedzi do płacą do 173 bo ja wątpię w to żeby
          chcieli.Co do 502 to powinni zasilić do datkowo oprócz 315.
          • Gość: Brzydal Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 14:29
            No i niestety nie dało się nic zrobić z komunikacją autobusową... Trzeci wpis od
            góry - tiny.pl/lg3m
            • Gość: Realista Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 10:05
              I raczej nic nie zrobicie - ZTM stawia obecnie na komunikację
              szynową (tramwaje, metro, skm), które mają dowozić pasażerów do
              Śródmieścia. Likwidują więc bezpośrednie połączenia z odleglejszych
              dzielnic - 515 z Bielan, 524 z Bródna itd, uruchamiając za to
              dowozówki do metra (114). Należy się raczej spodziewać docelowo
              likiwdacji 502, lub skrócenia linii do Wiatracznej, z jednoczesnym
              prekształceniem na linię zwykłą.
              • Gość: mieszkanka SM Re: Stara Miłosno!Zróbmy coś z komunikacją autobu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 21:14
                Rozumiem, że linia autobusowa biegnąca prawie przez całą swoją
                długość wzdłuż szyn jest bez sensu, ale linia, która ma tylko jeden
                punkt styczny z szyną (śródmieście) do likwidacji???
                To gdzie autobusy będą jeździć? Czy wszyscy, którzy nie mieszkają w
                centrum mają zaopatrzyć się w samochody?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka