truskawkowa_gwiazda 20.10.09, 14:18 Witam Bardzo proszę o poradę jaka jest najlepsza książka do nauki photoshopa? Najbardziej popularna jest "Biblia" czy są jakieś alternatywne wydania godne uwagi? Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hrabia.mileyski Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 20.10.09, 16:00 Biblia będzie najbardziej odpowiednia właśnie do nauki - w sytuacji, kiedy delikwent jeszcze nie bardzo się orientuje w programie. Cienkich i tanich "odpowiedników" nie polecam - szkoda pieniędzy. Jest wiele książek, które odpowiadają zarówno zapotrzebowaniu (np. dla fotografów, dizajnerów), jak i stopniowi zaawansowania. Te polecam na późniejszym etapie. Poza tym jest wiele niezłych e-booków w sieci, lecz raczej nie znajdzie się nic w języku polskim. Odpowiedz Link
truskawkowa_gwiazda Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 21.10.09, 11:42 Ehh, niedoprecyzowałam swojej wypowiedzi - moje sprostowanie - poszukuję książki dla średniozaawansowanego grafika. Osoby, która zna podstwy ale nie stosuje jeszcze zaawansowanych technik i efektów Photoshopa. Bilblia jest niestety czarno-biała więc mam obawy że taka ponad 1000-stronicowa lektura może zniechęcać...:-P Odpowiedz Link
hrabia.mileyski Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 21.10.09, 12:53 Jakże trudno pomagać potrzebującym, kiedy na siłę trzeba wyciągać od nich informacje o tym, czego naprawdę oczekują. Nadal nie wiadomo, w którym kierunku chcesz podążać, a to ma decydujace znaczenie. Czy to ma być fotografia, czy samodzielne projekty, czy reklama itd itp. Zajrzyj na stronę wydawnictwa Helion. Tam są książki, które odpowiadają doprecyzowanym wymaganiom. Np retusz fotografii, czy efekty dla twórców ogólnie pojętego designu. Ale wpierw musisz się określić, co dokładnie chcesz robić. Bo jeśli tak sobie "ogólnie", to do każdej niemal dziedziny znajdziesz w sieci tutoriale. Odpowiedz Link
truskawkowa_gwiazda Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 21.10.09, 13:48 Ja sama mam z tym kłopot ponieważ książka nie jest dla mnie - ma stanowić prezent dla bliskiej osoby:-) Zdecydowanie wydawnictwo Helion ma ogromny wybór książek dot. Photoshopa. Chcę kupić książkę do Illustratora CS4 (grafika wektorowa) i do Photoshopa (rastrowa). O ile w przypadku Illustratora wybór jest niewielki to do Photoshopa jest wiele podręczników i "pseudopodręczników". Książka ma posłużyć osobie która obecnie pracuje głównie na Corelu, przygotowuje samodzielnie projekty graficzne reklam, logo, plakatów - początkujący grafik w agencji reklamowej. Jeszcze nie profesjonalista ale już nie amator:-) Odpowiedz Link
asfo Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 21.10.09, 17:03 Ostatnio kupowałam książkę na ten temat i okazało się, że książki o CS3 wyszły z obiegu, a o CS4 jeszcze nie wydano. W rezultacie zakupiłam w Helionie "Oficjalny podręcznik" firmowany przez Adobe i uważam, że jest całkiem ok. Nic innego zresztą nie było. Potrzebowałam czegoś co uczciwie wprowadzi minie w obsługę programu omawiając po kolei wszystkie ważniejsze narzędzia. Na grafice komputerowej ogólnie się znam, ale zawsze używałam programów innej firmy. Odpowiedz Link
inquisition - poproszę część do samochodu - Jaką? - Nie wiem 02.11.09, 21:32 Jeśli ktoś zna podstawy ale nie nabrał śmiałości polecam pismo PSD. Jak ktoś już wie co i jak ale chciałby robić to lepiej niech poszuka czegoś poważniejszego w wytyczonym kierunku. Dla amatora polecałbym jednak coś photoshopowego Mc Donalda, niż np. "Korekta i separacja" (cała książka poświęcona korekcie barwy) Odpowiedz Link
gaborrr Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 09.11.09, 17:51 Cześć, jesteś początkująca czy już coś wesz na temat photoshop? Dla początkujących wydaje mi się szkolenia są efektywniejsze niż książka. Odpowiedz Link
camel_3d zadna... 11.11.09, 11:55 najlepsze jest wymyslenie sobie projektu i zrobienie go, korzystajac z milionow pomocnych stron i tutoriali w internecie.. Odpowiedz Link
psdphotoshop Re: zadna... 17.06.10, 22:05 no np czytaj magazyn .psd jest to darmowe pismo internetowe psdmag.org/pl/magazine/1102-nie-tylko-photoshop-przeglad-narzedzi-z-pakietu-cs5 Odpowiedz Link
y.agni.k Re: zadna... 20.05.11, 11:44 Dokładnie, Camel ma rację. Wszystko wychodzi w praktyce. To bardzo dobra i sprawdzona metoda. Ja oprócz tego uwielbiam oglądać tutoriale z nowościami w danym programie. Odpowiedz Link
rukla Re: zadna... 09.11.11, 08:21 Nieprawda. Większość materiałów w internecie przypomina manual programu - omawia dostępne funkcje, ale nie koncepcje i idee. Książki natomiast tak. Poza tym załóżmy, że już umiesz coś zrobić, ale potrzebujesz sobie przypomnieć jakieś szczegóły z całej metody. W przypadku książki - zaglądasz i już. A w przypadku np. tutoriali na youtube? ... No cóż - powodzenia! :-P Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ichweissnichtwas Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 19.04.11, 22:07 Polecam odpalić program i próbować, próbować i próbować. Testować, kombinować, znajdować jakąś grafikę w internecie i próbować zrobić coś takiego samego lub podobnego. Wtedy najwięcej się nauczysz i nie będziesz myśleć schematami. A jak już się nauczysz, to wtedy pójdź do empiku, przejrzyj książkę i wybierz tą którą uważasz, że nauczy Cię tego co jeszcze chcesz wiedzieć. Odpowiedz Link
ichweissnichtwas Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 19.04.11, 22:09 a przy okazji, jeszcze musisz się określić, co chcesz robić w tym PS. czy obrabiać zdjęcia, robić fotomontarze, czy np malować obrazy, rysować, projektować czy jeszcze inne np. projektować strony www. To jest tak rozbudowane narzędzie, że nie sposób wskazać jakiś podręcznik do nauki Odpowiedz Link
kurzofretka Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 17.05.11, 19:45 Tutoriale video są na całkiem przyzwoitym poziomie i mogą okazać się przydatniejsze niż zwaliste podręczniki z dokładnym opisem każdego narzędzia. A tak na marginesie polecam książki Scotta Kelby'ego. Odpowiedz Link
maciejka_04 Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 19.05.11, 10:06 > A tak na marginesie polecam książki Scotta Kelby'ego. Skoro odpychasz książki, to trzeba było iść za ciosem i polecić KelbyTV Scotta: kelbytv.com/photoshopusertv/ Odpowiedz Link
kurzofretka Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 27.05.11, 01:50 Czyż ja książki odpycham? Bynajmniej i po stokroć "nie". Śpieszę z wyjaśnieniami, bo skróty myślowe opacznie bywają postrzegane. Sformułowanie "zwalisty podręcznik" sugeruje pozycje dokładnie opisujące użyteczność i funkcje każdego narzędzia, ale średnio zorientowane na praktykę. Temu o Kelby wspominam, bo tu tyle czytasz, co i rzeźbisz w ps. Niech mnie bronią siły wszelakie przed książek odpychaniem, toć to niezręczne i jałowe ćwiczenie bicepsów! Odpowiedz Link
rukla Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 30.05.11, 23:50 My polecamy oficjalne podręczniki wydawnictwa Helion. Są kompletne, rzeczowe i przyjemnie się je czyta. Żadne tutoriale na youtube itp. nie zastąpią dobrej książki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kurzofretka Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 01.06.11, 19:16 Szkoda tylko, że Helion nie dodrukowuje pewnych pozycji. Pisałam do nich w sprawie "Photoshop LAB. Rozwiązanie zagadki kanionu" Margulisa, ale odpisali, że już nie będą tej książki wydawać. A wielka szkoda...:/ Książki K. Eismann -"Photoshop. Restauracja i retusz" też chyba już nie drukują. Jeśli chodzi o tutorial video, to niezła jest pozycja Eduwebu (Grzegorz Róg). tzn. przejrzyste i porządnie zrobione. Odpowiedz Link
artgraphistyle Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 08.11.11, 22:01 Książka do nauki programów typu Photoshop, Flash itp. do niczego się raczej nie nadają, przynajmniej dla mnie :) proponuje samemu pogrzebać trochę bo z książek to ciężko cokolwiek się dowiedzieć :D youtube.com/tutugru Odpowiedz Link
rukla Re: Photoshop CS3 lub CS4 - jaka książka do nauki 09.11.11, 08:18 Zdecydowanie się nie zgadzam. Nie ma nic lepszego niż dobra książka, bo taka książka: - zawiera komplet informacji (jaka strona w internecie też?) - dużo przykładów - pozwala łatwo i szybko odnaleźć i wrócić do potrzebnych informacji (spis treści to zawsze jeszcze szybsza "wyszukiwarka" niż google, który zwraca masę śmieci) - zawiera treści SPRAWDZONE Wiadomo, że książki też są lepsze i gorsze, ale korzystanie z dobrej książki to naprawdę najlepsza metoda. Pozdrawiam. Odpowiedz Link