Dodaj do ulubionych

Laptop do pracy z grafiką, bialy

11.08.10, 19:30
hej

przymierzam się do kupna laptopa, który spelni wymagania potrzebne do
tworzenia grafiki;

z przyczyn estetycznych szukam bialego, myslalam o Macbooku Pro, ale drogi -
szukam czegoś do 3000 zl; nie musi to byc super-profesjonalny sprzęt, takiego
za tą cenę nie kupię ;) ale wlasnie chodzi mi o jak najlepszy w tej kwocie

znalazlam SONY VAIO VPCEB1M1E/WI; ma bardzo dobre paramtery:

www.sony.pl/product/vn-e-series/vpceb1m1e-wi
niestety w opiniach ludzie piszą, ze minusem jest zbyt blyszcząca matryca,
którą trudno ustawić; czy to moze byc bardzo duzy problem? DO tej pory mialam
matrycę matową, nie mam porównania

generalnie wszystko - parametry (? - tu Was prosze o opinie), cena, wygląd mi
odpowiada, ta matryca mnie jednak martwi

www.sony.pl/product/vn-e-series/vpceb1m1e-wi
dzieki z góry!
Obserwuj wątek
    • kamila.wil Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 11.08.10, 19:52
      "Monitor cechuje się lustrzaną (refleksującą) powierzchnią i słabymi kątami
      widzenia, które mogą zapewnić komfortowe oglądanie filmu w zasadzie tylko osobie
      siedzącej dokładnie na wprost ekranu.

Parametry kontrastu i kolorów także nie zachwycają. Czerń jest mało czarna i
      często zbliża się do szarości (2,58 cd/m²); wrażenie to jest dodatkowo
      potęgowane słabymi kątami widzenia. Biel (167,3 cd/m²) wygląda natomiast nieco
      kremowo."

z notebookcheck.pl

grr.... nie dostanę idealnego laptopa :(
    • camel_3d Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 13.08.10, 12:33
      oczywiscie wszycy wiemy, ze to pracy z grafika..nadaja sie najepiej biale
      laptopy...nie musza byc profesjonalne..wazne zeby byly biale. :)))))) LOL
      • yagnik Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 14.08.10, 22:56
        camel_3d napisał:

> oczywiscie wszycy wiemy, ze to pracy z grafika..nadaja sie najepiej biale
        > laptopy...nie musza byc profesjonalne..wazne zeby byly biale. :)))))) LOL

Oczywiście że tak, ja uważam że najlepiej się do tego celu nadają _białe_
        macbooki ;-)
        • rzeka.chaosu Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 15.08.10, 15:49
          > Oczywiście że tak, ja uważam że najlepiej się do tego celu nadają
          _białe_macbooki ;-)

Tak, ale koniecznie w cenie powyżej 7 tyś, na innych nie da się pracować, PS się
          nie załącza.
      • kamila.wil Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 15.08.10, 17:19
        dla niektórych ważne są względy estetyczne;

poza tym nie zrozumiales: ma być profesjonany I bialy

przeszukując fora interneowe zauwazylam ze większość kobiet szuka wlasnie
        bialych laptopow, bo są po prostu eleganckie, ladnie wyglądają

nie widzę w tym nic niezwyklego.. bardziej mnie dziwi, ze Ty nie rozumiesz, ze
        są tacy ludzie na świecie..

urok for internetowych - wieczna krytyka; tylko czekam, az ktoś napisze, ze
        laptopy nie nadają się do pracy z grafiką - tylko i wylącznie stacjonarne...

poza tym, już znazlam dla siebie laptopa w rozsądnej cenie, który spelnia moje
        wymagania
        • camel_3d Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 15.08.10, 23:01
          profesjonalny...do 3000?????? ..... PLN czy Euro?

a do jakiej grafiki?
          • kamila.wil Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 16.08.10, 12:34
            o, to już nie smiejesz się, ze dla niektórych kolor to jedno z kryteriów wyboru?
            teraz chodzi o cenę...

akurat ten, który mam zamiar kupić wykroczyl grubo ponad 3000 zl

a w ogóle to nie wiem czym się tak martwisz? ze będę pracować na malo
            profesjonalnym wedlug Ciebie sprzęcie? powinieneś się wręcz cieszyć - bo będę
            mieć zapewne gorszy od Twojego, co się przelozy na produkty mojej pracy..

a jezeli chciales mnie po prostu poinformować, ze taki a taki laptop nie nadaje
            się do pracy z grafiką i ponieżej ilus tam tys sie nie schodzi, mogles uzyć
            innej formy; nie trzeba się od razu nabijać, smiac i krytykować, bo to zraza
            ludzi - chyba ze taki jest Twój cel i robisz to świadomie

opuszczam to forum
            • kamila.wil Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 16.08.10, 12:44
              > a jezeli chciales mnie po prostu poinformować, ze taki a taki laptop nie nadaje
              > się do pracy z grafiką i ponieżej ilus tam tys sie nie schodzi, mogles uzyć
              > innej formy;

tak jak to np. zrobila wyzej rzeka.chaosu :)
              • 33qq Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 16.08.10, 20:50
                Ale jaja :D

Czemu tak zgasiliście przyszłą profesjonalistkę z wysublimowanym wyczuciem
                piękna? Może dziewczyna ma białe biurko, albo łóżko z baldachimem i tam właśnie
                najlepsze pomysły jej do główki przychodzą?
                Świnie z was a nie graficy!
                • yagnik Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 16.08.10, 22:58
                  33qq napisał:

> Ale jaja :D
                  >
                  > Czemu tak zgasiliście przyszłą profesjonalistkę z wysublimowanym wyczuciem
                  > piękna? Może dziewczyna ma białe biurko, albo łóżko z baldachimem i tam właśnie
                  > najlepsze pomysły jej do główki przychodzą?
                  > Świnie z was a nie graficy!

A ja nie rozumiem Twojego napieprzania się.
                  Ja wolę białe kompy, wizualnie no jak się to ma do mojego profesjonalizmu bo nie
                  wiem? :-) Dziewczyna zadała konkretne pytanie,
                  chce mieć lapsa, białego i do grafiki o co Ci chodzi, coś Ci nie pasuje może?
                  :-) Chyba wiadomo że jak pyta o laptopa do grafiki to ma mieć określone
                  parametry tak?

A ja bym chciała mieć iMaca w odcieniu arbuzowym, taaak wiem nie ma ale w białym
                  już jest i autorka forum nie wymyśliła sobie jakiego "z dupy" koloru tylko
                  zwykłą biel. I pytała o konkretny zakres cenowy i tyle. I po co ten sarkazm
                  misiu malinowy?
                  • 33qq Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 17.08.10, 08:31
                    za 3k?

Chyba żartujesz :D
                    • yagnik Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 17.08.10, 10:27
                      33qq porozmawiajmy poważnie :-D
                      Uważam że spokojnie da się kupić używanego macbook-a za ok 3-3,5 k,
                      co zasugerowałam autorce wątku.

Ale nie to trzeba się koniecznie dziwić że co za 3 tys bo może nie ma więcej?
                      I w ogóle że chce biały sprzęt to mieliście świetny ubaw, pączuszku piwonii :-)
                      • 33qq Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 17.08.10, 12:52
                        Myszko, ty nadal się brandzlujesz kolorkiem, przerobiłem już setki takich
                        artystek które o wymiarach zapominały, nie pomyślały w jakim otoczeniu ma się
                        ich "dzieło" znajdować i najlepiej żeby otoczenie dopasować do dzieła. Nic nie
                        ujmując autorce wątku maszyna ma przede wszystkim pracować a nie wyglądać. Poza
                        tym nie chce mi się tej dziecinnej pyskówki ciągnąć
                        • yagnik Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 17.08.10, 13:16
                          Nic nie
                          > ujmując autorce wątku maszyna ma przede wszystkim pracować a nie wyglądać.

Dla Ciebie, nie dla niej! Poza tym gdyby tak było jak piszesz to wiodące marki
                          nie zatrudniałyby najlepszych projektantów aby te oto "pracujące" maszyny
                          również ładnie wyglądały, czyż nie?
                          • rzeka.chaosu Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 21.08.10, 01:15
                            Poza tym gdyby tak było jak piszesz to wiodące marki
                            > nie zatrudniałyby najlepszych projektantów aby te oto "pracujące" maszyny
                            również ładnie wyglądały, czyż nie?

Oni nie sprzedają maszyny tylko logo, markę, dizajn. Nacieszysz się tym przez
                            pierwszy tydzień, apotem i tak dojdziesz do wniosku, że niestety cudów dzięki
                            temu lapkowi nie tworzysz.
          • yagnik Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 16.08.10, 23:35
            camel_3d napisał:

> profesjonalny...do 3000?????? ..... PLN czy Euro?

Łatów łotewskich :-D

Kolejny mega turbo specjalista od uposażenia grafików, mehehehe.
            • 33qq Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 17.08.10, 08:38
              Te, specjalistka d sprzętu, toś dziewczynie fachowo doradziła. Jeśli
              kiedykolwiek będę potrzebował fachowej porady w kwestii zielonego krzesła do
              pracy na pomarańczowym tablecie, to z pewnością ciebie pierwszą spytam, ale
              jeśli chodzi o parametry tabletu lub ergonomię krzesła zasięgnę rady kogoś
              mniej dowcipnego za to znającego się na rzeczy, złotko tombakowe.
              • yagnik Post był kierowany do camel_3d 17.08.10, 10:09
                więc się niepotrzebnie rozwijales bejbe
            • camel_3d Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 25.08.10, 08:50
              > Kolejny mega turbo specjalista od uposażenia grafików, mehehehe.

a to niewatpliwie kolejna, pseudointelignetna odpowiedz:) ktora mialaby byc
              zlosliwa..ale nei wyszla:)
        • rzeka.chaosu Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 21.08.10, 01:11
          > przeszukując fora interneowe zauwazylam ze większość kobiet szuka wlasnie
          bialych laptopow, bo są po prostu eleganckie,

Większość kobiet szuka białych laptopów?!? Ale pieprzysz! Ręce opadają, mózg
          uchem wypływa!

W przypadku grafiki liczy się to co komp ma w środku, dlatego ludzi zdziwiło to,
          że szukasz białego. A od siebie dodam: i czarny i szary i pomarańczowy mogą
          wyglądać elegancko. Skąd ci się biel wzięła to nie wiem.

Poczytaj jak konkretne programy działają na Maku Pro (chyba stąd biały) a jak na
          PCie. Starsze Maki potrafiły być wolniejsze np. podczas renderowania. Tyle z
          moich doświadczeń. Kolor nie wpłynie na jakość tego co robisz. A czy chcesz
          bulić dwa razy więcej za dizajn to nie nasza sprawa.
          • camel_3d Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 25.08.10, 08:52
            no ale wogole kto uzywa laptopa do grafiki. Jasen, jak ma 20" monitor
            mozna...ale i tak zalezy co sie chce na nim tworzyc.
            dlatego pytalem co zamierza autorka robic..bo moze ona chce tylko fotki obrabiac
            do albumu cioci.
    • kochanic.a.francuza Re: Laptop do pracy z grafiką, bialy 06.12.10, 07:34
      Przestrzegam przed vaio serii Z. Maja monitory montowane tak licho, ze sie odrywaja os samego otwierania, po czym monitor nadaje sie do kasacji. Wlasnie zaplacilam za nowy ok.1500 zl. Grubsze i ciezsze wersje ok. Na Wnetrzasciach potrzebnych do grafiki sie nia znam. Z-ety sa do bani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka