Dodaj do ulubionych

Czy ktos pomoże i powie (Corel 13)

25.09.10, 13:03
Mam wielką prośbę do forumowiczów. Korzystam z Corela w wersji X3. Gdy potrzebuję dobrać czcionkę, przewijam listę (mam ich sporo, bo taka potrzeba) i w czasie przeglądania program zacznie tworzyć kopię zapasową - włączy się autozapis - listy już w żaden sposób nie idzie zabić. Trzeba restartować program. Inne błędy nie są aż tak - powiedzmy - denerwujące.

Pytanie moje do drogich użytkowników brzmi - czy w następnych wersjach ten problem został rozwiązany? Bo nie chcę płacić, żeby jedno g... zastąpić drugim.
Obserwuj wątek
    • yagnik Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 25.09.10, 19:13
      Wprawdzie Corela już od dawna nie używam ale nie możesz wyłączyć tworzenia kopii zapasowych?
      Problem jakby rozwiąże się sam...
      • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 26.09.10, 10:31
        Owszem, mogę. Problem w tym, że Corel potrafi czynić takie cuda, że bez tej funkcji włączonej po kilku godzinach pracy można znaleźć się w punkcie wyjścia. Dziękuję za radę, ale to w wypadku Corela jest jest odganianie muchy sieklerą.
        • yagnik Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 26.09.10, 16:28
          Rozumiem, wiesz sama kilka lat temu miałam przygodę z Corelem tego typu że wsiąkł mi cały projekt. I to był mój ostatni dzień jeśli chodzi o używanie tego programu :-)
          No nic, nie zaśmiecam Ci wątku, może ktoś odpowie Ci na pytanie.

Pozdrawiam
    • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 04.10.10, 12:45
      Nikt nie używa tego programu w wersji nowszej niż 13 dla niepoznaki zwanej nawet nie XIII tylko X3? Jeśliby jednak ktoś używał, to poproszę jeszcze uprzejmie o sprawdzenie, czy nowsze wersje przestały traktować znaki specjalne jak litery przy zamianie pierwszych liter zdania na wielkie. Takie przykładowe zdanie:

“przykładowy przykład /działania ,corela x3

po wybraniu funkcji Zmień wielkość liter i wybraniu opcji Jak W Nazwie Własnej wygląda tak:

“przykładowy Przykład /działania ,corela X3

Dla Corela przecinek, cudzysłów, ukośnik to litera! Brak tylko jakiegoś wyróżnienia, że - po zamianie - duża.
      • yagnik Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 14.10.10, 15:06
        Zapytaj może tu: groups.google.pl/group/pl.comp.grafika/topics
        albo zmień program :-)
      • agas301 Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 17.10.10, 15:19
        oby.watel napisał:

> czy nowsze wersje przestały traktować znaki specjalne jak litery
        > przy zamianie pierwszych liter zdania na wielkie.

co prawda używam 13 ale nie zauważyłam podobnego problemu
        • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 19.10.10, 21:51
          agas301 napisała:

> co prawda używam 13 ale nie zauważyłam podobnego problemu

Hmmm. Mnie nie chodziło o podobny problem, ale ten konkretny. Bo rozumiem, że nie zadałaś sobie trudu skopiowania przykładu, który podałem, wklejenia do Corela i sprawdzenia co Corel z tym zrobi po zamianie liter?
    • joolanta Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 15.10.10, 14:39
      używam corela i często i od dawna ale nigdy się nie spotkałam z takimi problemami... w razie problemów często pomaga instalacja programu na nowo...
      lub niezgodność z komputerem - jeśli masz nowy komputer 64 bitowy (chyba o bity tu chodzi) to czasami corel X3 się sypie.

forum - grafika komp.
      • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 19.10.10, 21:54
        Nie jest to niezgodność z komputerem. A jeśli chcesz się z takim problemem spotkać, to zainstaluj tak z 800 czcionek i w miarę często spośród nich wybieraj którąś, to prędzej czy później się spotkasz.
        • joolanta Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 20.10.10, 09:20

no to sam sobie odpowiedziałeś :-)
          • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 20.10.10, 10:12
            Co sobie odpowiedziałem? Czyżbyś sugerowała, że jak buty przeciekają, to nie wina butów, tylko użytkownika? Po prostu mając więcej czcionek łatwiej jest nadziać się na ten błąd. To tylko to tłumaczy.
            • joolanta Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 21.10.10, 11:14
              idąc Twoim tropem ...czasami wystarczy, w nieprzystosowanych do tego butach nie chodzić po kałużach:-)))
              • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 21.10.10, 14:11
                Nie idź tym tropem. Buty przeciekają automatycznie, gdy tylko napotkają większe skupisko wilgoci. Oczywiście można ich używać tylko w mieszkaniu, ale chyba nie do tego służą? Jeśli masz nowszą wersję to będę wdzięczny za sprawdzenie "niedogodności" przy zamienianiu pierwszych liter.
                • yagnik pozwolę się wtrącić ;-) 21.10.10, 14:31
                  Dobre buty nie powinny przemakać niezależnie od "napotkanej" wilgoci, ale Corel do dobrych programów nie należy i często nie ma to związku z samym systemem. Po prostu.
    • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 04.12.10, 11:05
      Czyżby polityka oferowania coraz to nowszej wersji, zamiast w pełni sprawnej zdała egzamin i nikt tego g... już nie używał?
      • robirus Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 08.12.10, 00:59
        nie miałem do czynienia z Corel 13, sam korzystam 12-tki, (wcześniej z 9-tki), i jest dokładnie ten sam problem.
        wydaje mi się, że jest to niedopatrzenie twórców. "niedogodność", której nie zauważyli lub nie chcą zauważyć i powielają to z wersji na wersję.
        • joolanta Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 08.12.10, 10:57
          ...a ja mam już corel 15 i nic takiego mnie nie spotkało... jedyne kłopoty były przy 13 gdy zamieniałam komputer na 64 bitowy.
          • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 14.12.10, 17:59
            joolanta napisała:

> ...a ja mam już corel 15 i nic takiego mnie nie spotkało...

Mnie też nic nie spotykało, dopóki mi się skorzystać z jakichś funkcji nie zachciało. Rozumiem, że mając 15 nie znalazłaś chwili czasu, żeby sprawdzić czy te parę "niedogodności" nadal występuje...
    • brossi1 Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 03.01.11, 19:10
      Szczerze powiem że mnie się takie cuda w X3 nie dzieją
      • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 03.01.11, 20:36
        A które konkretnie cuda? Próbowałeś w tekście sformatowanym, zawierającym różne czcionki i zmienne formatowanie zmienić kodowanie np. na Latin 1? Czcionki nie zostały zmienione na jedną, rozpoczynającą tekst?
    • smutas Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 01.02.11, 05:06
      Jak dla mnie to problem wyglada na typowe: za malo RAMu + wolny dysk. Do tego plik wymiany nie jest ustawiony poprawnie do specyfiki pracy.
      • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 04.02.11, 18:31
        Niewątpliwie masz rację. Mam tylko 4 GB RAMu i dysk SATA II. Plik wymiany ustawiony na automat. Co proponujesz? Dołożyć RAM-u? Zmienić dysk? Ustawić na stałe plik wymiany? Na jaką wartość? Uważasz, że po zmianach Corel przestanie cudzysłów, nawias czy apostrof traktować jako pierwszą literę?
        • smutas Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 04.02.11, 23:37
          4GB RAMu powinno wystarczyc. Czyli nie w tym tkwi problem. Ja ustawiam sobie plik wymiany na stale. W twoim przypadku 1.5 do 2GB powinno wystarczyc. Dobrze tez jest pokombinowac tak z systemem by plik wymiany znajdowal sie na poczatku dysku. Najlepiej jest to zrobic przez stworzenie dodatkowej partycji.

I pytanie: jaki masz system? Jesli to Windows 32 bitowy to te wszystkie zabiegi i tak na nic sie nie zdadza, poniewaz system 32 bitowy praktycznie nie widzi wiecej niz 3,5GB pamieci - lacznie RAM + pamiec wirtualna.

cheers
          • oby.watel Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 21.02.11, 02:23
            Dziękuję serdecznie za wszystkie rady. Nie widzę tylko żadnego związku jednego z drugim. Uważasz, że zmiana pliku wymiany sprawi, że w tekście sformatowanym, zawierającym różne czcionki i zmienne formatowanie, po zmianie kodowania Corel przestanie rujnować formatowanie?
    • ichweissnichtwas Re: Czy ktos pomoże i powie (Corel 13) 29.03.11, 08:45
      Corel ma dużo takich schodków. Albo przyzwyczaj się do ctrl+s po każdej czynności a szczególnie przed otwarciem listy fontów, albo przestaw się na illustratora
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka