stef63 01.03.11, 16:48 Mam kolorowe zdjęcie w photoshopie i muszę je zamienic tylko i wyłącznie na magentę. Wiem jak zamienic na szarośc, ale nie wiem jak zamienic na magentę, ma byc tylko magenta bez innego koloru. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sleepsafe Re: Jak zamienic szarośc na magentę? 01.03.11, 20:12 Może wystarczy zrobić monotone zamiast cmyka lub rgb? Odpowiedz Link
sleepsafe Re: Jak zamienic szarośc na magentę? 02.03.11, 14:03 No to po kolei. Nie wiem na jakim poziomie jest Twoja znajomość photoshopa, więc opiszę w miarę szczegółowo (wg angielskiej wersji programu) Zdjęcie zamieniasz na grayscale (image - mode - grayscale). Następnie otwierasz okno z kanałami (channels) i masz tylko opcję gray.potem robisz selekcję na klikając na ten mały obrazek obok napisy gray w oknie channels trzymając ctrl lub jabłko, jeśli pracujesz na macu. Otwierasz sobie warstwy (layers) i robisz nową warstwę. Z grayscale zmieniasz obrazek na cmyk. Robisz następnie inwersję selekcji ctrl+i i na tej nowej warstwie wlewasz sobie czyściutką magentę. I gotowe! Odpowiedz Link
stef63 Re: do sleepsafe 03.03.11, 17:17 Nie znam dobrze photoshopa (znam tylko podstawy), pracuję na macu. Próbowałam tak zrobic jak napisałaś (eś) i niestety nie wyszło. Już selekcja robiła się źle (nie objęła wszystkich elementów zdjęcia) i dalej było już tylko gorzej. Może napisz mi jeszcze raz, tak bardzo łopatologicznie jak to zrobic. Odpowiedz Link
sleepsafe Re: do sleepsafe 04.03.11, 09:08 1. zdjęcie zamieniasz na grayscale (image - mode - grayscale) 2 otwierasz kanały (window - channels) 3. masz otwarte channelsy i widzisz tam mały obrazek zdjęcia i obok napis gray. Trzymając klawisz "jabłko" klikasz w ten mały obrazek 4 pojawia się selekcja na wybranych fragmentach zdjęcia 5. robisz inwersję (jabłko+i) lub select - inverse (czyli selekcję na zewnątrz poprzedniej) Teraz nie można żadnym narzędziem kliknąć w zdjęcie, bo zlikwidujesz selekcję 6. Otwierasz okno z warstwami (layers) klikając F7 lub window - layers 7 Na dole okna "layers" masz takie malutkie obrazki. Kliknij w ten, który wygląda jak zagięta na dole kartka (obok trashu). Tak robisz nową warstwę 8. Teraz obrazek zamieniasz na cmyk - image - mode - cmyk 9. Wybierasz z paska górnego edit - fill 10. Pojawia się okno wyboru koloru, jaki chcesz wlać. Widzisz prawdopodobnie foreground albo background color. Musisz wybrać opcję color 11 Pojawia się kolejne okno. W prawym dolnym rogu okna masz pionowo CMYK, tam wpisujesz odpowiednio 0, 100, 0, 0 - czyli czystą magentę. Dwa razy enter i magenta jest wlana. 12. Na oknie "layers" powinnaś mieć teraz dwie warstwy. Jedną, dolną (czyli background) szarą i górną magentową. Teraz musisz się pozbyć dolnej warstwy, czyli backgroundu. Klikasz w ten paseczek, na którym jest napis "background" i pojawia się okno z napisem "layer 1". Klikasz ok. 13 Teraz z backgroundu robi się zwykła warstwa. Przeciągasz ją do kosza na dole okna "layers" 14. Masz tylko jedną warstwę z przezroczystym magentowym obrazkiem 15. Z górnego paska "layers - flatten image" i gotowe. Powodzenia! Odpowiedz Link
stef63 Re: do sleepsafe 04.03.11, 17:54 Wielkie dzięki. Spróbuję tak zrobic w poniedziałek, jak przyjdę do pracy. Odpowiedz Link
stef63 Re: Jak zamienic szarośc na magentę? 01.03.11, 21:19 To się da zrobic tylko ja nie wiem jak. Zrobił to plastyk, więc się da. Zamienione zdjęcie w photoshopie na magentę "zaciągnęłam" do illustratora i zrobiłam z tego przezroczystośc (znak wodny), bo taki efekt był mi potrzebny, ale nie umiem zamienic w photoshopie zdjęcia na magentę. Odpowiedz Link
an.ta Re: Jak zamienic szarośc na magentę? 02.03.11, 00:35 Można do szarego zdjęcia dodac nową warstwę. Nową warstwę zabarwic na kolor magneta i aby wydobyc zdjęcie spod spodu zmniejszyc krycie. [IMG]http://i54.tinypic.com/209obc8.jpg[/IMG] Odpowiedz Link
ichweissnichtwas Re: Jak zamienic szarośc na magentę? 29.03.11, 08:43 najpierw image, mode grayscale potem image mode duotone, wybierasz opcję monotone i ustawiasz w polu koloru 100% magenta Odpowiedz Link