Dodaj do ulubionych

Jak przekształcić obiekty na krzywe?

23.06.11, 10:44
Corel Draw to jak wiadomo narzędzie do edycji i tworzenia grafiki wektorowej. Bardziej odpowiednim do grafiki rastowej natomiast jest jego aplikacja photopaint. Jeśli więc wykonałam projekt w photopaint przy użyciu większości elementów grafiki rastowej tj. zdjęć a mniejszej ilości tekstu, który i tak w zasadzie traktowany jest jako bitmapa; to jak najłatwiej zamienić wszystko na krzywe, by praca spełniała warunki drukarni, dotyczące parametrów poszczególnych obiektów zawartych w dokumencie. Czy zastosowanie przy zapisie PDF (ustawienia drukarskie) opcji "zamień wszystkie obiekty na krzywe" będzie spełniało te warunki. A może wystarczy skopiować; zaimportować plik? Lecz co wtedy z jego jakością?
Obserwuj wątek
    • agas301 Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 26.06.11, 14:08
      ej, czy tu nikt nie zagląda?
    • y.agni.k Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 26.06.11, 21:25
      Nie bardzo rozumiem o co właściwie Ci chodzi i jakie są wymogi drukarni bo to też różnie bywa, inne są wymogi na duży format a inne na sitodruk, nic nie piszesz o rodzaju pracy więc ciężko zgadywać...
      Może na początek napisz o co dokładnie chodzi co? :-)

Ja nie mam na stanie Corela (na moje szczęście) ale z tego co pamiętam w zakładce ustawienia drukarskie nie ma czegoś takiego jak "zamień na krzywe". Zresztą byłoby to trochę dziwne bo photo paint to program rastrowy więc wszystko co tam sobie stworzysz po prostu będzie po wydruku bitmapą, lepszą lub gorszą jakościowo - to zależy od ustawień przy drukowaniu.
      Zakładam że drukarnia poprosiła Cię o dostarczenie materiału w krzywych a pewnie chodziło tylko i wyłącznie o tekst - ja zgaduję oczywiście. Jeśli tak jest faktycznie to wypuszczałabym pracę pod Corelem a nie Paintem.
      • agas301 Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 03.07.11, 12:34
        y.agni.k napisała:

> inne są wymogi na duży format a inne na sitodruk, nic nie pisze
        > sz o rodzaju pracy więc ciężko zgadywać...

to jest logo, które jest już zaakceptowane przez drukarnię, projekt i tak musiałam zrobić na maly i większy format 200x150cm do szyldu

> z tego co pamiętam w zakładce ustawienia drukarskie nie ma czegoś takiego jak "zamień na krzywe".
        pamięć niestety bywa złudna;) jest w corel draw nie paint

Zresztą
        > byłoby to trochę dziwne bo photo paint to program rastrowy więc wszystko co tam
        > sobie stworzysz po prostu będzie po wydruku bitmapą, lepszą lub gorszą jakości
        > owo - to zależy od ustawień przy drukowaniu.

chyba niedokladnie przeczytałaś post stąd niezrozumienie:(

> Zakładam że drukarnia poprosiła Cię o dostarczenie materiału w krzywych a pewni
        > e chodziło tylko i wyłącznie o tekst - ja zgaduję oczywiście. Jeśli tak jest fa
        > ktycznie to wypuszczałabym pracę pod Corelem a nie Paintem.

tak, i TU właśnie jest problem ponieważ jeśli tworzę w paint mam doskonałą jakość obrazu - przy odpowiedniej rozdzielczości, tekst natomiast albo muszę przenieść z draw albo po prostu tworzyć od razu w draw, wtedy na jakości traci obraz. W tym przypadku nie da się wszystkiego wypuścić corelem.
      • hanka78 Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 17.05.12, 20:37
        - Ale po co chcesz na krzywe zamieniać?
        - masz plik w pdf, tif albo jpg - to w drukarni wszystko musi być ok.
        - Pewnie im chodzi o to, że zanim zapiszesz to w tych formatach ( pdf albo tif albo jpg) - to lepiej zamienić na krzywe trzcionki, (bo czasami wysypuje wszystko).
        -To się robi bardzo prosto: Jak masz zaznaczony obiekt, to prawy przycisk myszy i tam masz "zamień na krzywe" - (tylko wtedy tekst traci właściwości tekstu).
        - kółka, kwadraty - zamieniasz w taki sam sposób
    • lika13 Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 28.06.11, 23:54
      W zamianie na krzywe chodzi o to,ze drukarnia moze nie posiadać uzytego fontu.
      Jezlei jest zrobione w Photopaincie jest grafiką rastrową,co sama zauważylaś i problem w zasadzie nie istnieje.
      Format PDF jest o tyle bezpieczniejszy,że z załozenia powinien sie pokazać w identycznej formie i kolorach na kazdym komputerze.
      Tak, ten zapis spełni wymagania drukarniane.
      • agas301 Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 03.07.11, 12:38
        każda drukarnia wymaga PDF (czasem TIFF) właśnie ze względu na wierniejsze odzwierciedlenie, Jpg moze nieco zmieniać rzeczywisty obraz.
    • maciejka_04 Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 30.06.11, 09:05
      Jeżeli plik który stworzyłaś jest za "mały" dla drukarni, to musisz to samo jeszcze raz wyrysować w corelu. Jeżeli zapiszesz to jako pdf, dalej będzie to raster.
      • agas301 Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 03.07.11, 12:49
        byłabym wdzięczna za konkretne podpowiedzi a nie powtarzanie tego co już wiem

jeśli do corel draw importuję obraz to nawet po ustawieniu wcześniejszej rozdzielczości do 300dpi zjada mi go pikseloza tak jak bym wcale nie ustawiała z 72dpi:(((
        • pantadzio Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 09.08.11, 18:52
          "Zamień na krzywe" dotyczy tylko fontów. Podejrzewam, ze ktoś może mylić pojęcia i w rozumieniu "krzywe" rozumie w formacie wektorowym. To jedna,
          a dwa, nie prawda, że przy imporcie do Corela robi się pikseloza. Jak bitmapa przygotowana w dowolnym programie ma wielkość boku np. 100 pikseli, to i CorelDraw będzie miała 100 pikseli.
        • ichweissnichtwas Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 27.09.11, 21:18
          Zmiana pliku rastrowego na krzywe jest możliwa przez trasowanie lub przerysowanie.
          Opcja wypuszczania pdf'ów tyczy się tylko obiektów wektorowych, które wcześniej nie zostały skrzywione (fonty i kształty).
          Wypuszczając obraz do PDF z corela, proponowałbym jeszcze pospłaszczać rastry w jedną warstwę, tak żeby zlikwidować przezroczystości, bo potem mogą powychodzić w druku cuda.
    • oby.watel Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 29.09.11, 12:31
      agas301 napisała:
      > Jeśli więc wykonałam projekt w photopaint przy użyciu większości elementów
      > grafiki rastowej tj. zdjęć a mniejszej ilości tekstu, który i tak w zasadzie
      > traktowany jest jako bitmapa; to jak najłatwiej zamienić wszystko na krzywe,
      > by praca spełniała warunki drukarni, dotyczące parametrów poszczególnych
      > obiektów zawartych w dokumencie.

agas301 napisała:
      > Jeśli do corel draw importuję obraz to nawet po ustawieniu wcześniejszej
      > rozdzielczości do 300dpi zjada mi go pikseloza tak jak bym wcale nie ustawiała
      > z 72dpi

Jeśli oryginalny obrazek ma za małą rozdzielczość, to importowanie go nawet po ustawieniu rozdzielczości olbrzymiej nic nie da - z pustego i Salomon nie naleje. Jeśli projekt tworzysz w PhotoPaincie, to tam ustaw od razu wysoką rozdzielczość - jeśli logo jest małe to nawet 1200 dpi. Po zaimportowaniu do Draw! (1 : 1) będziesz miała dużą swobodę i będziesz mogła dowolnie obraz powiększać i pomniejszać zgodnie z potrzebami. Rozdzielczość zawsze można zmniejszyć. W przeciwną stronę to już tak nie działa.

Przy eksporcie do pdf-a nie musisz (teoretycznie) zmieniać czcionek na krzywe. W założeniach tego formatu leży wyświetlanie się dokumentu tak, jak został stworzony niezależnie od platformy.
      • gomory Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 02.07.12, 09:31
        > Przy eksporcie do pdf-a nie musisz (teoretycznie) zmieniać czcionek na krzywe.
        > W założeniach tego formatu leży wyświetlanie się dokumentu tak, jak został stwo
        > rzony niezależnie od platformy.

Corel nie uzywa interpretora od Adobe i czcionki niekiedy daja dziwne efekty na finalnym PDFie. Prawde mowiac nie ryzykowalbym wypuszczenie PDFa z tego programu nie zamieniwszy fontow na krzywe.
        Tym bardziej, ze jest to banalne. Producent przewidujac te problemy daje do dyspozycji opcje zamiany na krzywe "w locie" przy tworzeniu PDFa badz pliku postscriptowego. Wiec nic nie trzeba krzywic w dokumencie zrodlowym.
        Tworzac pdf-a: w zakladce obiekty "eksportuj wszystkie teksty jako krzywe".
        Drukujac do ps-a: trzeba "odptaszkowac" "zaladuj czcionki Type1". Wtedy wszystko sie wysle automatycznie jako krzywe.
        Jesli sie uzywa fontow od sprawdzonych producentow to mozna nie krzywic liczac, ze PDF bedzie mniejszy i wszystko wyjdzie ok. Ale ja osobiscie z Corela nigdy nie ryzykuje.
    • printmasta Re: Jak przekształcić obiekty na krzywe? 02.04.12, 12:22
      Zgadza się, tylko czcionki muszą być zamienione na krzywe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka