Dodaj do ulubionych

Jak zarabiać na pasji

03.12.12, 09:02
Od kilku miesięcy zajmuję się hobbystycznie tworzeniem grafiki wektorowej, rysunkiem na papierze, tworzeniem karykatur oraz handmade. Tu można obejrzeć próbki mojej twórczości:
www.facebook.com/marcelinakochmanminute
Póki co jest to jedynie moje hobby, jednak ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy nie połączyć przyjemnego z pożytecznym i czy nie zacząć zarabiać. Ma ktoś może doświadczenie w takim sposobie zarobku ? Możecie mi coś poradzić jak zacząć ?
Obserwuj wątek
    • www.indigo-design.pl Re: Jak zarabiać na pasji 13.01.13, 15:27
      Hej,
      nie jest to najłatwiejszy kawałek chleba. Sama prowadzę pracownię graficzno- ilustratorską od roku i różnie bywa. Ja głównie zajmuję się projektowaniem stron internetowych bo na to jest chyba największy popyt ale moje serce też jest przy grafice wektorowej i ilustracjach:) Tu możesz spojrzeć na stronę mojej pracowni indigo-design.pl/
      Mogę polecić Ci banki zdjęć. Ja dodaję swoje prace na fotolie, dreamstime ale jest jeszcze sporo ciekawych np. shutterstock, istock. Możesz spróbować tam. Tam bardzo powoli wszystko się rozwija ale wiem, że z czasem można coś zarobić.
      Dość istotna jest strona i aktywność w kierunku pozyskania Klienta.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
      Natalia
      • plastelle Re: Jak zarabiać na pasji 24.02.13, 21:08
        Ponieważ trafiłam na temat proszę o pomoc i wyczerpujące informacje :-) chcę też spróbować swoich sił w grafice wektorowej bo z ilustrowaniem tradycyjnym to różnie, ilustruję czasopisma - dopiero raczkuję , przerabiam wszystkie swoje rysunki na wektory , zgłosiłam się na razie na canstocphoto i zostałam przyjęta ale mam problem - nie wiem w jakim formacie przesyłać ilustracje - jeszcze sobie z tym nie radzę jak zapisaćw jakim pliku i w jakim formacie-wielkosci , rysuję w corelu . jeśli któraś bratnia duszyczka znajdzie czas aby odpisać bedę bardzo wdzieczna :-)
        • joolanta Re: Jak zarabiać na pasji 20.05.13, 14:15
          jeśli są to pliki robione w corleu i chcesz by klient miał możliwość je edytować(choćby powiększyć do wymaganego formatu) powinnaś je zapisywać w "eps"
          "
    • bimbruje Re: Jak zarabiać na pasji 14.01.13, 02:38
      Witaj,
      proponuję zacząć od zrobienia portfolio - jeśli nie masz prac to złap zlecenia na jakiś serwisach za mniejsze pieniądze by uzupełnić portfolio. Zarejestruj domenę łatwą do zapamiętania, chwytliwą, może być związana tematycznie (koszt 12 zł za pierwszy rok), hosting płatny od 50zł za rok, życzę cierpliwości, odwagi i wiary że się uda! powodzenia
      • www.indigo-design.pl Re: Jak zarabiać na pasji 14.01.13, 09:20
        Dokładnie- cierpliwości:)
        Podoba mi się pomysł z drewnianymi szufladami, kreatywnie:)
        Pozdrawiam
        -----------
        Natalia
        indigo-design.pl/
      • 1gazeta101 Re: Jak zarabiać na pasji 16.05.13, 15:04
        Dobre portfolio to podstawa sukcesu. Nie musisz nawet łapać jakichś zleceń za mniejsze pieniądze. Na początku możesz zacząć od wymyślenia własnych prac na użytek portfolio.
        Pozdrawiam
        • agas301 Re: Jak zarabiać na pasji 13.07.13, 00:11
          1gazeta101 napisał(a):

> Dobre portfolio to podstawa sukcesu. Nie musisz nawet łapać jakichś zleceń za m
          > niejsze pieniądze. Na początku możesz zacząć od wymyślenia własnych prac na uży
          > tek portfolio.
          > Pozdrawiam
          >
          tak, ale przyznaj, że zlecenie motywuje
    • amarketing3 Re: Jak zarabiać na pasji 19.07.13, 18:00
      fajne te Twoje karykatury. Znam mniej utalentowane osoby, które mają lepszą promocję niż Ty.
      Musisz się wpromować i wysyłać wszędzie swoje portfolio i cały czas pracować...pracować....
      Założ bloga i go promuj.
    • shaxu Re: Jak zarabiać na pasji 22.07.13, 00:39
      Jedyne co Ci moge powiedzieć to że chłopie na prawde masz talent dobrze się zakręć w agencji reklamowej albo na deviant.art i możliwe że jakoś na tym zarobisz
    • batoo21 Witam wszystkich :) 08.05.14, 18:10
      trafiłem tutaj bo od jakiegoś czasu realizuje właśnie taki plan : grafiki wektorowe, własne prace na papierze, zarabianie na tym itp. Jestem plastykiem, coś tam narysowac potrafię, natomiast corelem bawię sie od niedawna. Mam znajomego, który zarabia na stockach ale on sprzedaje zdjęcia. Ale do rzeczy. Dośc późno zaczynam z tym wszystkim (chyba) i mam pytanko; czy rynek stocków pod względem grafik nie jest już zbyt zapchany? może ktoś wie coś więcej, ewentualnie jak promowac swoje prace, mam ich dopiero kilka, 7 chyba. od czego by zacząc? może fanpage na fb? jeśli ktoś podobnie kombinuje i ma na zbyciu kilka rad to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
    • blabloo Re: Jak zarabiać na pasji 16.06.14, 21:37
      polecam śledzenie jopiilo.com
    • angielvisual Re: Jak zarabiać na pasji 10.07.14, 15:07
      Oto recepcta:

"Witam! Działamy w wielu obszarach związanych z grafiką komputerową. Naszą specjalizacją jest grafika wektorowa wykorzystywana w przemyśle wzorniczym i nie tylko. Grafika warstwowa doskonale uzupełnia nasz profil i służy do wykonywania różnorodnych materiałów reklamowych. Tworzymy również prezentacje, animacje oraz skład drukarski, co czyni nas przygotowanym na fluktuacje rynkowe. Jeśli interesuje Cię dobry projekt za niską cenę, nie wahaj się. Znajdziesz nas na angielvisual.pl
      Skorzystaj z naszj oferty specjalnej: oferta.angielvisual.pl i odbierz nagrodę niespodziankę!"
    • myartgo Re: Jak zarabiać na pasji 13.11.14, 19:03
      polecam portal - www.myartgo.pl - tutaj możesz sprzedawać swoje zdjęcia, grafikę, muzykę, gry, literaturę lub notatki. Zacznij zarabiać na swoich dziełach!
    • izabelc00 Re: Jak zarabiać na pasji 20.12.14, 18:53
      Jak chcesz zarabiać na tym co umiesz, polecam www.jopillo.com
    • sylka93 Re: Jak zarabiać na pasji 02.10.15, 11:42
      Wielu ludzi ze swojej pasji robi w końcu coś, co daje im zysk :) Przykładem może być osoba Piotra Sadowskiego, też zaczynał od zera, a teraz proszę;) Możesz przeczytać wywiad z nim: www.templatemonsterblog.pl/wywiad/piotr-sadowski-uwielbiam-projektowac-od-nowa-tworzyc-nowa-jakosc/
    • mistik1975 Re: Jak zarabiać na pasji 13.11.15, 11:48
      Ja mam takie wielkie szczęście, że mogę realizować swoją pasję w pracy zwodowej. Interesuje się drukiem 3d i dzięki założeniu właśnej firmy i zakupie specjalistycznej drukarki na 3dphoenix.pl/sklep/drukarki/10-zortrax-m200.html mogę rozwijać się i zawodowo i hobbystycznie. Ale tak jak już ktoś wspominał to nie jest lekki kawałek chleba.
    • bzum-bzum Re: Jak zarabiać na pasji 13.11.15, 16:01
      Ja mam małe dziecko i też sobie raczej dorabiam dorywczo niż pracuję zawodowo. Szyję z filcu handmade - polecam zacząć sprzedaż np od Allegro, a jak wypali i będzie zainteresowanie to DaWanda, a z projektów graficznych żyję ze zleceń od znajomych i poleceń i startuję na www.designer.pl/ w konkursach graficznych. Raz na jakiś czas coś wpłynie, ale najważniejsze, że potem po wygraniu współpracuję z klientem już niezależnie. Wpłynęło mi z tego kilka tłustszych zleceń. Na razie taki sposób mi wystarcza i co ważne mam czas dla synka.
    • korali99 Re: Jak zarabiać na pasji 10.08.17, 15:00
      Piękne prace, masz na prawdę talent. Szukaj zleceń na różnych stronach ogłoszeniowych, bierz udział w konkursach i wystawiaj swoje prace na witrynach zrzeszających grafików komputerowych.
      www.e-madame.pl/biznes/jak-zostac-grafikiem-komputerowym/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka