Dodaj do ulubionych

witam, kolor złoty jaki to w corel?

22.04.06, 15:22
jaki ma parametry i w RGB i CMYK

buziak za info:*
Obserwuj wątek
    • caprissa Re: witam, kolor złoty jaki to w corel? 22.04.06, 15:48
      nie prosze o auta o domy, hotele a o male info z dobrego serca

no i buziak jest za info:*
    • desanland Re: witam, kolor złoty jaki to w corel? 22.04.06, 16:55
      www.aperion.de/aperion/pantone2rgb2.htm
      znajdz tu złoty panton, obok masz wartości cmyk i rgb
      ale tym sposobem nie uzyskasz zadnego efektu, dla symulacji złota trzeba pobawić
      się gradientami
      jesli potrzebuje pseudo złota w photoshopie tylko na potrzebe netu uzywam
      jakiegostam brudnego ugru, jesli zas musze pokazac klientowi ze zastosujemy
      złoty w druku, stosuje gradienty
      • caprissa Re: witam, kolor złoty jaki to w corel? 22.04.06, 18:14
        dziękuje za info:*

hmm ale mam malutka troskę - gradienty... chodzi oto, że muszę uzyć barwy na
        rysunku loga w barwie złota. I też muszę użyć gradientów, by było to nie
        pseudozłoto?
        A JAK SIĘ TAKIE GRADIETNY ROBI W CORELU? TO FUNKCJA TONACJI Z JEDNEGO KOLORU W
        DRUGI?
        • mucha_na_dziko1 Widzem, ze tu sami fachofcy od farb. 23.04.06, 16:40
          Nie koloru zlotego moje drogie robaczki.
          Zloto! to kochane robaczki, to metal, ktory odbija rozne kolory od bialego-
          poprzez wszystkie odcienie, zoltego, pomaranczowego, brazowego do czerni.
          Jednym slowem, drogie robaczki, robicie blad w mysleniu.
          Tak samo nie ma koloru srebrnego tylko podobnie jak zloto odbija inne
          kolory...szare.
          To tyle kursu podstawowego o kolorach.
          Pa pa.
          • desanland Re: Widzem, ze tu sami fachofcy od farb. 23.04.06, 23:42
            po raz kolejny, robaczku, powymądrzałaś się
            i co dalej, może strzelisz zatem kurs mniej lub bardziej podstawowy o uzyskaniu
            w grafice efektu 'złotego nieistniejacego koloru', dasz rade?

bo mi sie nie chce rozpisywać kiedy w perspektywie mam kolejne przemądrzałe
            komentarze

buziaczki:P
            • mucha_na_dziko1 Pomysl. 24.04.06, 00:49
              Stary zeby na wszystkie pytania udzielac odpowiedzi trzeba by odtworzyc
              internetowy uniwersytet dla desigerow.
              Czasem sie jednak na jakies pytania tylko westchnie. :)
              Popatrz na zloto i zanalizuj co widzisz?.....i tak zrob w corelu. Przykro mi,
              gdy to bedzie mozolne, ale gdybym ja to zrobil, kosztowaloby mnie to tez troche
              czasu, a ty chcesz know-how ot tak...hm.
              p.s.
              Metale w sumie nie maja koloru jako takiego, tylko odbijaja jak lustro, nasz
              oko+mozg robia reszte, a dopowiadasz sobie ze to jest kolor srebrny czy zloty.
              W druku istneja tzw. farby zlote, czy srebrne, ale dlatego tylko ze zawieraja
              odrobike tych metali. To nie oznacza, ze jest to farba, ktora mozesz osiagnac w
              skali RGB czy CMYK. A blyszczec jak pierscionek babci tak i tak nie bedzie. No
              i dlaczego?...:)
              Na tym koncze, bo sie jednak skonczy na uniwersytecie internetowym.

• hrabia.mileyski Re: Pomysl. 24.04.06, 03:13
                > Metale w sumie nie maja koloru jako takiego, tylko odbijaja jak lustro, nasz
                > oko+mozg robia reszte, a dopowiadasz sobie ze to jest kolor srebrny czy zloty.

Tutaj absolutnie nie masz racji. Pomijajac fakt popularnego nazewnictwa, że
                złoto to "żółty metal", srebro to metal "biały", to jednak potrafimy je odróżnić
                nawet wtedy, gdy ich próbki leżą obok siebie, odbijając to samo światło.
                To, że mamy trudności z namalowaniem, czy utworzeniem koloru złota w programie
                graficznym oznacza jedynie, że takie są właściwości metalu jako takiego, jego
                struktury. Mówimy o "blasku metalicznym", co nie do końca odzwierciedla jednak
                samą istotę odbioru przez zmysł wzroku. Taki to materiał.
                W programie graficznym możemy próbować jedynie zbliżyć się do "metalu", jednakże
                nigdy to metalem nie będzie.
                Gradienty, czasem szum i przede wszystkim światło, oraz odbicie otoczenia będą
                tu próbować oszukać oko.
                Ale i kolor jest tu bardzo istotny.Przeróżne żółcie, ugry i co tam jeszcze
                powinny w odpowiednich skalach i proporcjach być tu stosowane.
                Ażeby przekonać się, że tak jest przerób sobie w wolnej chwili proste ćwiczenie:
                pokryj dowolny przedmiot (o wiele lepsze są "bryły" np. kula) złotem, tak jak to
                potrafisz i zwykle zapewne robisz.Masz "złoty" przedmiot.
                A potem na tym samym przedmiocie zastosuj "Desaturate". To już "srebro", prawda?
                • mucha_na_dziko1 Re: Pomysl. 24.04.06, 12:46
                  No to chcialbym to twoje zloto zobaczyc. Jakie cudo odtawisz.
                  Jestem od 11 lat dyrektorem artystycznym, wiele lat pracowalem jako ilustrator
                  i zloto czy srebro tez ilustrowalem (srebrne zastawy, zlote zegarki itp.) i
                  moje zloto blyszczy jak psu jaja. W moim archiwum mam kupe blyszczacych
                  przedmiotow, szkla i takich roznych efekcikow. Ma cienie, blyski,
                  niuanse...moje zloto zyje.
                  Badziewiarzy, ktorzy chlapna brazawa farba i twierdza, ze to zloto, nie
                  przyjalbym do pracy. Sorry, ale to nie ta liga.
                  Milego dnia.
                  • foamclene Re: Pomysl. 24.04.06, 16:06
                    mozemy te prace zobaczyc
                    ja niestety potrzebuje dowodow
                    moze chociaz jeden?
                  • hrabia.mileyski Do muchy_na_dziko w sosie własnym... 24.04.06, 16:16
                    Twój post powyżej należałoby właściwie całkiem pominąć, gdyż dla autora wątku
                    (jak i reszty dyskutantów) nie ma żadnego znaczenia kim to się ogłaszasz i w
                    której lidze wystepujesz. Nie bardzo też dajesz sobie radę z odpowiedzią na
                    pytanie, zadane w tytułowym wątku. Tak też nie powineneś mieć złudzeń co do
                    opinii na temat Twoich umiejetności.W zamian otrzymaliśmy porcję pouczeń i listę
                    zazdrość wzbudzających osiągnięć życiowych. Chwalebne, że dzieje się to w
                    dziedzinie zbieractwa i archiwizacji; rozumieć należy, ze jako ilustrator nie do
                    końca się sprawdziłeś, gdyż lepiej (?) Cię widzą w administracji.Ale już nie
                    chcę Cię zadręczać, bo nie jest to wątek o czyjejkolwiek imaginacji.
                    Odnieść sie jednak powinienem z głęboką rezerwą do traktowania "maluczkich" na
                    forum, a już szczególne podejrzenia co do Twej szeroko pojmowanej kondycji
                    wzbudza forma wypowiedzi, język zaś szczególnie.
                    To upoważnia mnie do poczynienia uwagi pod Twoim adresem, byś mój nick
                    potraktował nie tylko jako zabawną zasłonę.Ta właśnie liga raczej Twoją nie jest.
                    • mucha_na_dziko1 Re: Do muchy_na_dziko w sosie własnym... 25.04.06, 01:56
                      No to se pogadales i jakos na ambicje mnie nie udalo cie sie wjechac. Swoje
                      napisalem i przy tym obstaje ci sie to tobie podoba, czy tez nie.
                      Taka opcja, jak to ze duzo z tego co pisze jest prawda, a jeszcze wiecej nie
                      pisze, nie miesci cie sie w glowie. Jakos tez mnie to nie rusza. A na pyskufki
                      z Toba szkoda mi mojego czasu.
                      • hrabia.mileyski ORTOGRAFIA, "dyrektorze", ortografia i język!!! 25.04.06, 06:59
                        Teraz już na pewno wiadomo, ż kim mamy do czynienia. Przyłóż sie do nauki,
                        dzieciaku.
                        I to byłoby na tyle.
                        • mucha_na_dziko1 Re: ORTOGRAFIA, "dyrektorze", ortografia i język! 25.04.06, 15:02
                          Ciemny, prowincjonalny fjucie. A kto ci powiedzial, ze mnie polska ortografia
                          potrzebna do szczescia? Rozbawiasz mnie tylko koles!
                          Nie znasz zycia, wiec zamknij sie robaczku, bo istnieja ludzie, ktorzy
                          wykraczaja poza twoj swiatopoglad.
                          To tyle, jesli chodzi o ciebie.
                          • obserwatorka15 Re: ORTOGRAFIA, "dyrektorze", ortografia i język! 25.04.06, 21:31
                            Mucho na dziko już wiele było srebra w twoim wydaniu - pomilcz trochę wszak
                            milczenie właśnie jest złotem.
                            Muszisz wiedzieć, że na forum piszą ludzie o różnym stopniu
                            wtajemniczenia "detepowego" Początkujący i zaawansowani, ci którzy chcą się
                            czegoś dowiedzieć, i ci kórzy mogą udzielić informacji, oraz "dyrektorzy
                            artystyczni".
    • camel_3d w zasadzie nie ma znaczenia 24.04.06, 09:22
      jakiego RGB czy CMYK uzyjesz..
      bo do "zlotego" potrzebujeszodpowiedniej, polyskujacej farby.. a to moze
      tylko "drukarnia" wlac do ppojemikna na twoje zyczenie.
    • ab_extra Już mówię jak najprościej uzyskać złote wypełnie 25.04.06, 14:33
      W narzędziach od wypełnień wybierasz wypełnienia tonalne. W dole okna masz
      okienko opisane jako "wzorce". Po jego kliknięciu otwiera ci sie list gotowych
      wypełnień tonalnych, na której końcu jest sporo słotych walców do wyboru lub
      złota powłoka. Jeżeli żaden z tych wzorców ci nie odpowiada możesz je
      modyfikować dowolnie w ustawieniach niestandardowych: dodawać i usuwać pasma
      wypełnienia, modyfikować kolory itp. Jasne?
      A moi uczeni przedmówcy mnie po prostu rozśmieszyli. Chyba swoją niewiedzę
      usiłowali pokryć zarozumialstwem. Pozdrawiam.
      • camel_3d Re: Już mówię jak najprościej uzyskać złote wypeł 26.04.06, 16:48
        przypuszczem, ze autorce nie chodzi o tonalne wykonanie, tylko o prawdziwy
        zloty polyskujacy kolor. no a taki moze tylko w drukarni uzyskac uzywajac
        odpowiedniej farby (tu miusi akurat z drukarzem porozmawiac). to o czym ty
        piszecz po po prostu roznego rodzaju gradienty ... no chyba ze jej o to
        chodzilo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka