caprissa 22.04.06, 15:22 jaki ma parametry i w RGB i CMYK buziak za info:* Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caprissa Re: witam, kolor złoty jaki to w corel? 22.04.06, 15:48 nie prosze o auta o domy, hotele a o male info z dobrego serca no i buziak jest za info:* Odpowiedz Link
desanland Re: witam, kolor złoty jaki to w corel? 22.04.06, 16:55 www.aperion.de/aperion/pantone2rgb2.htm znajdz tu złoty panton, obok masz wartości cmyk i rgb ale tym sposobem nie uzyskasz zadnego efektu, dla symulacji złota trzeba pobawić się gradientami jesli potrzebuje pseudo złota w photoshopie tylko na potrzebe netu uzywam jakiegostam brudnego ugru, jesli zas musze pokazac klientowi ze zastosujemy złoty w druku, stosuje gradienty Odpowiedz Link
caprissa Re: witam, kolor złoty jaki to w corel? 22.04.06, 18:14 dziękuje za info:* hmm ale mam malutka troskę - gradienty... chodzi oto, że muszę uzyć barwy na rysunku loga w barwie złota. I też muszę użyć gradientów, by było to nie pseudozłoto? A JAK SIĘ TAKIE GRADIETNY ROBI W CORELU? TO FUNKCJA TONACJI Z JEDNEGO KOLORU W DRUGI? Odpowiedz Link
mucha_na_dziko1 Widzem, ze tu sami fachofcy od farb. 23.04.06, 16:40 Nie koloru zlotego moje drogie robaczki. Zloto! to kochane robaczki, to metal, ktory odbija rozne kolory od bialego- poprzez wszystkie odcienie, zoltego, pomaranczowego, brazowego do czerni. Jednym slowem, drogie robaczki, robicie blad w mysleniu. Tak samo nie ma koloru srebrnego tylko podobnie jak zloto odbija inne kolory...szare. To tyle kursu podstawowego o kolorach. Pa pa. Odpowiedz Link
desanland Re: Widzem, ze tu sami fachofcy od farb. 23.04.06, 23:42 po raz kolejny, robaczku, powymądrzałaś się i co dalej, może strzelisz zatem kurs mniej lub bardziej podstawowy o uzyskaniu w grafice efektu 'złotego nieistniejacego koloru', dasz rade? bo mi sie nie chce rozpisywać kiedy w perspektywie mam kolejne przemądrzałe komentarze buziaczki:P Odpowiedz Link
mucha_na_dziko1 Pomysl. 24.04.06, 00:49 Stary zeby na wszystkie pytania udzielac odpowiedzi trzeba by odtworzyc internetowy uniwersytet dla desigerow. Czasem sie jednak na jakies pytania tylko westchnie. :) Popatrz na zloto i zanalizuj co widzisz?.....i tak zrob w corelu. Przykro mi, gdy to bedzie mozolne, ale gdybym ja to zrobil, kosztowaloby mnie to tez troche czasu, a ty chcesz know-how ot tak...hm. p.s. Metale w sumie nie maja koloru jako takiego, tylko odbijaja jak lustro, nasz oko+mozg robia reszte, a dopowiadasz sobie ze to jest kolor srebrny czy zloty. W druku istneja tzw. farby zlote, czy srebrne, ale dlatego tylko ze zawieraja odrobike tych metali. To nie oznacza, ze jest to farba, ktora mozesz osiagnac w skali RGB czy CMYK. A blyszczec jak pierscionek babci tak i tak nie bedzie. No i dlaczego?...:) Na tym koncze, bo sie jednak skonczy na uniwersytecie internetowym. Odpowiedz Link
hrabia.mileyski Re: Pomysl. 24.04.06, 03:13 > Metale w sumie nie maja koloru jako takiego, tylko odbijaja jak lustro, nasz > oko+mozg robia reszte, a dopowiadasz sobie ze to jest kolor srebrny czy zloty. Tutaj absolutnie nie masz racji. Pomijajac fakt popularnego nazewnictwa, że złoto to "żółty metal", srebro to metal "biały", to jednak potrafimy je odróżnić nawet wtedy, gdy ich próbki leżą obok siebie, odbijając to samo światło. To, że mamy trudności z namalowaniem, czy utworzeniem koloru złota w programie graficznym oznacza jedynie, że takie są właściwości metalu jako takiego, jego struktury. Mówimy o "blasku metalicznym", co nie do końca odzwierciedla jednak samą istotę odbioru przez zmysł wzroku. Taki to materiał. W programie graficznym możemy próbować jedynie zbliżyć się do "metalu", jednakże nigdy to metalem nie będzie. Gradienty, czasem szum i przede wszystkim światło, oraz odbicie otoczenia będą tu próbować oszukać oko. Ale i kolor jest tu bardzo istotny.Przeróżne żółcie, ugry i co tam jeszcze powinny w odpowiednich skalach i proporcjach być tu stosowane. Ażeby przekonać się, że tak jest przerób sobie w wolnej chwili proste ćwiczenie: pokryj dowolny przedmiot (o wiele lepsze są "bryły" np. kula) złotem, tak jak to potrafisz i zwykle zapewne robisz.Masz "złoty" przedmiot. A potem na tym samym przedmiocie zastosuj "Desaturate". To już "srebro", prawda? Odpowiedz Link
mucha_na_dziko1 Re: Pomysl. 24.04.06, 12:46 No to chcialbym to twoje zloto zobaczyc. Jakie cudo odtawisz. Jestem od 11 lat dyrektorem artystycznym, wiele lat pracowalem jako ilustrator i zloto czy srebro tez ilustrowalem (srebrne zastawy, zlote zegarki itp.) i moje zloto blyszczy jak psu jaja. W moim archiwum mam kupe blyszczacych przedmiotow, szkla i takich roznych efekcikow. Ma cienie, blyski, niuanse...moje zloto zyje. Badziewiarzy, ktorzy chlapna brazawa farba i twierdza, ze to zloto, nie przyjalbym do pracy. Sorry, ale to nie ta liga. Milego dnia. Odpowiedz Link
foamclene Re: Pomysl. 24.04.06, 16:06 mozemy te prace zobaczyc ja niestety potrzebuje dowodow moze chociaz jeden? Odpowiedz Link
hrabia.mileyski Do muchy_na_dziko w sosie własnym... 24.04.06, 16:16 Twój post powyżej należałoby właściwie całkiem pominąć, gdyż dla autora wątku (jak i reszty dyskutantów) nie ma żadnego znaczenia kim to się ogłaszasz i w której lidze wystepujesz. Nie bardzo też dajesz sobie radę z odpowiedzią na pytanie, zadane w tytułowym wątku. Tak też nie powineneś mieć złudzeń co do opinii na temat Twoich umiejetności.W zamian otrzymaliśmy porcję pouczeń i listę zazdrość wzbudzających osiągnięć życiowych. Chwalebne, że dzieje się to w dziedzinie zbieractwa i archiwizacji; rozumieć należy, ze jako ilustrator nie do końca się sprawdziłeś, gdyż lepiej (?) Cię widzą w administracji.Ale już nie chcę Cię zadręczać, bo nie jest to wątek o czyjejkolwiek imaginacji. Odnieść sie jednak powinienem z głęboką rezerwą do traktowania "maluczkich" na forum, a już szczególne podejrzenia co do Twej szeroko pojmowanej kondycji wzbudza forma wypowiedzi, język zaś szczególnie. To upoważnia mnie do poczynienia uwagi pod Twoim adresem, byś mój nick potraktował nie tylko jako zabawną zasłonę.Ta właśnie liga raczej Twoją nie jest. Odpowiedz Link
mucha_na_dziko1 Re: Do muchy_na_dziko w sosie własnym... 25.04.06, 01:56 No to se pogadales i jakos na ambicje mnie nie udalo cie sie wjechac. Swoje napisalem i przy tym obstaje ci sie to tobie podoba, czy tez nie. Taka opcja, jak to ze duzo z tego co pisze jest prawda, a jeszcze wiecej nie pisze, nie miesci cie sie w glowie. Jakos tez mnie to nie rusza. A na pyskufki z Toba szkoda mi mojego czasu. Odpowiedz Link
hrabia.mileyski ORTOGRAFIA, "dyrektorze", ortografia i język!!! 25.04.06, 06:59 Teraz już na pewno wiadomo, ż kim mamy do czynienia. Przyłóż sie do nauki, dzieciaku. I to byłoby na tyle. Odpowiedz Link
mucha_na_dziko1 Re: ORTOGRAFIA, "dyrektorze", ortografia i język! 25.04.06, 15:02 Ciemny, prowincjonalny fjucie. A kto ci powiedzial, ze mnie polska ortografia potrzebna do szczescia? Rozbawiasz mnie tylko koles! Nie znasz zycia, wiec zamknij sie robaczku, bo istnieja ludzie, ktorzy wykraczaja poza twoj swiatopoglad. To tyle, jesli chodzi o ciebie. Odpowiedz Link
obserwatorka15 Re: ORTOGRAFIA, "dyrektorze", ortografia i język! 25.04.06, 21:31 Mucho na dziko już wiele było srebra w twoim wydaniu - pomilcz trochę wszak milczenie właśnie jest złotem. Muszisz wiedzieć, że na forum piszą ludzie o różnym stopniu wtajemniczenia "detepowego" Początkujący i zaawansowani, ci którzy chcą się czegoś dowiedzieć, i ci kórzy mogą udzielić informacji, oraz "dyrektorzy artystyczni". Odpowiedz Link
camel_3d w zasadzie nie ma znaczenia 24.04.06, 09:22 jakiego RGB czy CMYK uzyjesz.. bo do "zlotego" potrzebujeszodpowiedniej, polyskujacej farby.. a to moze tylko "drukarnia" wlac do ppojemikna na twoje zyczenie. Odpowiedz Link
ab_extra Już mówię jak najprościej uzyskać złote wypełnie 25.04.06, 14:33 W narzędziach od wypełnień wybierasz wypełnienia tonalne. W dole okna masz okienko opisane jako "wzorce". Po jego kliknięciu otwiera ci sie list gotowych wypełnień tonalnych, na której końcu jest sporo słotych walców do wyboru lub złota powłoka. Jeżeli żaden z tych wzorców ci nie odpowiada możesz je modyfikować dowolnie w ustawieniach niestandardowych: dodawać i usuwać pasma wypełnienia, modyfikować kolory itp. Jasne? A moi uczeni przedmówcy mnie po prostu rozśmieszyli. Chyba swoją niewiedzę usiłowali pokryć zarozumialstwem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
camel_3d Re: Już mówię jak najprościej uzyskać złote wypeł 26.04.06, 16:48 przypuszczem, ze autorce nie chodzi o tonalne wykonanie, tylko o prawdziwy zloty polyskujacy kolor. no a taki moze tylko w drukarni uzyskac uzywajac odpowiedniej farby (tu miusi akurat z drukarzem porozmawiac). to o czym ty piszecz po po prostu roznego rodzaju gradienty ... no chyba ze jej o to chodzilo. Odpowiedz Link