Dodaj do ulubionych

Różnice w kolorach pom. Corel a PS.

06.05.06, 19:45
Podobno Corel przekłamuje kolory, a PhotoShop nie, ale jakoś gdy wrzucam
obrazek na jakiś serwer prosto z Corela kolory są dobre, gdy wrzucę z Corela
do P.S. kolory są zupełnie inne.
{Podobnie z drukowaniem - obrazki wydrukowane z Corela są całkiem o.k.
z tego co widzę w PS zanika żółty, ale nadmiernie intensywne są niebieskości.
Bywało tak, że jak chciałem komuś , kto nie ma Corela wysłać corelowy obrazek
to poprawiałem te kolory na tyle na ile to możliwe w PS. wcześniej
(mam tylko stary PS, więc tylko służy mi do obróbki zdjęć, a Corel do
wszystkiego innego).

Jak Wy sobie radzicie z kolorami?
Czy wierzycie tylko w kolory PS, jak mój znajomy, który projektuje ulotki?
Obserwuj wątek
    • artur666 Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 07.05.06, 12:09
      Dlatego odzwaczailem sie od Corela. U nas standartem jest rodzina Adobe.
      O corelu sie mowi, ze sie jego ustawienia kolorow o okolo 5-10% nie zgadzaja.
      • artur666 Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 07.05.06, 12:13
        A tak wogole jak chcesz porownywac jakosc grafiki z programu wektorowego (Corel-
        Draw) z grafika programu pixelowego (Adobe Photo Shop). he?
        • amikoski Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 07.05.06, 16:38
          a corel photo paint znamy?
          • katastrofaaa Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 07.05.06, 17:19
            artur666 napisał:

> A tak wogole jak chcesz porownywac jakosc grafiki z programu wektorowego
            (Corel
            > -
            > Draw) z grafika programu pixelowego (Adobe Photo Shop). he?

Niekoniecznie chodzi o oglądanie grafiki wektorowej w programie do bitmap,
            chociaż to też się da, możne przecież wyeksportować wektory do PSD, PDF itp,
            tak samo bitmapy z Corel PhotoPaint można oglądać w PhotoShopie.
            No i różnią się o wiele bardziej niz te, które już są na serwerze.
            • artur666 Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 10.05.06, 00:50
              Odpowiedz dla kolegi nr.1, Corel Paint siem zna juz od wersji 2.0, a na Corel
              Graw uczylem sie i pozniej przez 5 lat narysowalem dla wydawnictw kilka
              tysiecy rysunkow i ilustracji. Pozniej przeszedlem na Apple, ale posiadam tez
              PC.

Kolega nr.2
              Wiem, ze mozna ogladac. I zeby twoja wypowiedz uzupelnic dodam, ze niektore
              programy wektorowe posiadaja opcje zamiany w(w tym programie) grafiki pixelowej
              na wektoroqwa. Wtedy, nagle taka grafika nabiera troszeczke innego kontrastu.
              Czyli jakosc tej samej grafiki programu wejktorowego jest inna niz wektorowego.
              Ze pliki Corela maja przesuniete wartosci , czasami mialem tez takie wrazenie i
              juz slyszalem od innych.

No i teraz pytanko za stowe same sie nasowa... : dlaczego tak jest, ze grafika
              wektorowa jest "inna" niz pixel?

• katastrofaaa Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 10.05.06, 19:27
                ale grafika pixelowa też bywa różna.
                Właśnie dlatego zapytałem o tym TIFFie na dole.
                Jeśli pracujesz tak długo dla wydawnictw to może zdradź w czym to dla nich
                zapisujesz, żeby nie potracić kolorów i żeby w drukarni nie pozmieniali.
                Kolega pracował dla wydawnictwa, przy okazji chciał sobie dorobić, zrobił
                jakieś foldery ambitniejsze, które były drukowane gdzie indziej niż zwykle -
                wyszło kiepsko.
                Każda drukarnia czy tam naświetlarnia ma swoje ustawienia, co wydaje się trudne
                do przeskoczenia, tym bardziej gdy w grę wchodzą jakieś tam loga n.p., gdzie
                kolor musi być zgodny z oryginałem.
                To samo jest z serwerami - mają różne profile...
                Są różnie ustawione monitory, różne drukarki,
                jednym słowem każdy zobaczy mój obrzek inaczej?
                • artur666 Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 12.05.06, 12:37
                  Wydawnictwom oddaje EPS.
                  Nie chca zadnych plikow z PC i Corel Draw, powiem, nawet wiecej, ze gdybym
                  powiedzial, ze mam tylko PC i Corel, to od razu by podziekowaliby za wspolprace.
                  Pliki do printu oddaje jako EPS na Apple.
                  Farby albo ja definiuje, albo dostaje od wydawnictwa wartosci do ustwienia. Tak
                  samo jest z czcionkami.

Twojemu koledze wyszlo zlecenie kiepsko, bo moim zdaniem zdrobil cos, co nie
                  zostalo uzgodnione z wydawnictwem. Wydawnictwo dalo material dalej i juz nikt
                  nie wiedzial co robil desiger, bo kazdy pracuje na czyms innym.
    • obserwatorka15 Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 07.05.06, 20:59
      katastrofaaa napisał:
      ... Jak Wy sobie radzicie z kolorami?
      > Czy wierzycie tylko w kolory PS, jak mój znajomy, który projektuje ulotki?

Czy w obydwu programach masz grafikę bitową w tym samym modelu kolorów? Jeżeli
      tak to problem wynika najprawdopodobniej z podpięcia różnych profili w twoich
      programach (lub braku w jednym z nich). Ja podobnie jak twój znajomy ufam PS,
      przy dobrze zapiętych wszystkich parametrach!!!

• hrabia.mileyski Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 08.05.06, 08:43
        Dokładnie o to właśnie chodzi. Zazwyczaj nie pamieta się o ustaleniu profilu
        kolorów w programach graficznych, o monitorze już nie wspomnę.
        Rezultat znany - przesłany innej osobie plik graficzny nie zawsze jest dla niej
        strawny. W tej sytuacji aby zapobiec sytuacji, w której adresat walczy z
        otrzymanym kolorem należy podawać profil, w którym grafika powstała.
        • obserwatorka15 Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 08.05.06, 09:44
          ale może być jeszcze inny powód zapięciecie symulacji profilu w PS lub
          symulacji bieli papieru. Jeżeli katastrofaa projektuje grafikę www, należy
          odpiąć symulację.
        • katastrofaaa Re: Różnice w kolorach pom. Corel a PS. 08.05.06, 14:39
          wszędzie w Corelu mam ogólne profile poza drukarką, ale monitor i tak jest za
          słaby, żeby coś z nim kombinować, ogólny format RGB to nie wiem co tam ustawić,
          czy m,oże nic nie zmieniać, a przy jakimś wysyłaniu podawać co mam ustawione?
          A co do tych różnic to też n.p. JPEG albo BMP otwierane w Windows są trochę
          różne, ale najgorzej wygląda taki TIFF, nie wiecie może czemu?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka