Dodaj do ulubionych

Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę ?

07.11.06, 01:54
Witam

Chiałbym zrobić logo (baner) do mojej strony internetowej.
Zacząłęm coś już modzić w photoshopie, lecz z braku jakichkolwiek koncepcji utknąlem w martwym punkcie.
Grafika jest do pobrania w formie psd stąd:
galeriaotwock.waw.pl/share/plik.rar
Podgląd w jpg jest tutaj:
img292.imageshack.us/img292/3172/beznazwy2qu6.jpg
Czy ktoś z was mógłby mi pomóc w koncepcji tego banera? MA być to logo mojej firmy którą prowadzę. Firma zajmuje się oświetleniem i nagłośnieniem imprez.

Najbardziej zależy mi na tym by ten tekst wyglądam dobrze... lecz z braku moich możliwości nie wychodzi mi to zbyt dobrze ..

to jak pomożecie ?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 07.11.06, 22:50
      no ja bym powiedziel, ze powinienen od razu kupic ksiazke o projektowaniu
      logotypow, a strone zlecic komus kto si en atym zna.
      • avekamil1 Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 08.11.06, 02:25
        phi ...

od razu zlecać..

to już w tym kraju nic nie próbuje stwożyć samemu ?
        • 33qq Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 08.11.06, 08:55
          a gdzie ty tam masz zalążek loga chociażby?
          Znasz się na oświetleniu, to się tym zajmuj, są ludzie którzy znają się na
          grafice. Oczywiście ja też potrafię położyć płytki, ale zrobienie tego równie
          dobrze jak fachowec jest albo niemożliwe albo zajmie mi 10 razy więcej czasu.
          • avekamil1 Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 08.11.06, 11:28
            No to trudno .. obejdzie się bez pomocy ...
        • camel_3d Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 08.11.06, 14:53
          > phi ...
          >
          > od razu zlecać..
          >
          > to już w tym kraju nic nie próbuje stwożyć samemu ?

wow..a jakby kazdy sobie sam wszystkooswietlal, to twoja firma tez by nie miala
          zlecen:)
          poza tym..no cuz...mozesz sobie zrobic strone..ale ona jest twoja wizytowka..i
          jak bedzie kiepska..to raczej nie bedzie dobra wiyzytowka:)

>
        • foamclene Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 08.11.06, 15:54
          o zgrozo...
          profesjonalizm polak ma w d... :)
      • very_famous Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 08.11.06, 12:30
        > powinienen od razu kupic ksiazke o projektowaniu
        > logotypow,

BTW - Mógłbyś polecić jakąś dobrą???
        Dzięki :)
        • camel_3d Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 08.11.06, 14:54
          no ja mam te.

www.amazon.de/Letterhead-Logo-Design-Peleg-Top/dp/1592531318/sr=8-1/qid=1162994045/ref=pd_ka_1/303-5348636-2559422
    • foamclene Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 08.11.06, 16:00
      stworzenie dobrego logotypu czesto satnowi problem dla wytrawnych grafikow :)
      wlasciwie ile jest dobrych znakow firmowych na swiecie?
      coca-cola, kilka marek samochodowych... reszta to tylko namiastka tego o cyzm
      mowa w zalozeniu...

skad sie to bierze w naszym narodze? zamilowanie do chaltury i koreanskiego
      gowna saplinowego?
      • very_famous Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 08.11.06, 19:52
        > skad sie to bierze w naszym narodze?

Z braku kasy.
        • avekamil1 Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 09.11.06, 01:11
          hmmm ... jest pwna nieścisłość w tym co mówisz ...

Ja nie chciałem gotowego rozwiązania .. tylko rady ... a jeżeli jedyną radą którą możecie mi zaproponowac jest "idz i zapłać grafikowi" to ja powiem grzecznie dziękuje ... i tak też zrobiłem ...
          Gdybym za każdym razem po natrafieniu na jakąś przeszkodę lecał od razu do kogoś żeby ją za mnie pokonał to nie dorobułbym się tej firmy.

very_famous napisała:

> > skad sie to bierze w naszym narodze?
          >
          > Z braku kasy.

Zgodzę się z tym .... lecz istnieje mały odsetek ludzi którzy chcą się czegoś nauczyć i do takich ludzi właśnie należę.
          Wolę sobie kupić tą ksiażkę lub wydaćkasę na kurs grafiki niż płacić komuś za banalnie prostą czynność ( jeżeli się już w tym siedzi ).
          Zatem dziekuję za rady .. lecz jakby to ująć ... pomęczę sięz tym sam.
          • very_famous Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 09.11.06, 09:21
            Avekamil1 - sprawdzasz czasem pocztę?
          • foamclene Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 09.11.06, 15:21

powiem Ci szczerze, ze przywiazyje duza wage do wizerunku firmy i jak widze
            spartolona strone www i magiczna grafike zamiast logotypu analogicznie oceniam
            jakos uslug przez nia swiadczonych...
            jezlei firme nie stac na profesjonalan obsluge to znaczy, ze marnie sie jej
            wiedzie, marnie sie jej wiedzie bo ma niewielu klientow, ma niewielu kientow bo
            jakos uslug jest marna...
          • foamclene Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 09.11.06, 15:23
            a moze TY zdradzisz nam tajniki swojego zawodu, a my sami sie obsluzymy ;)
          • mucha_na_dziko1 Rob tak aby bylo dobrze. 09.11.06, 15:23
            Logo musi byc proste, musi byc ponadczasowe, musi byc tak zrobione aby mozna
            bylo zrobic z niego czarno-biale, mozna bylo powiekszyc lub uplacowac na
            pieczatce. A wiec musi byc uniwersalne.
            Logo jest czescia Corporate Image, mniej wiecej zredukowana forma Image firmy.
            Proste.... :)
          • camel_3d avekamil1 10.11.06, 08:57

> Wolę sobie kupić tą ksiażkę lub wydaćkasę na kurs grafiki niż płacić komuś za
            b
            > analnie prostą czynność ( jeżeli się już w tym siedzi ).
            > Zatem dziekuję za rady .. lecz jakby to ująć ... pomęczę sięz tym sam.

ty chyba nie wiesz o czym piszesz. zaprojektowanie Loga, to nie jest kurs
            grafiki komputerowej. To lata doswiadczenia, znajomosc tematu i wyczucie
            plasytczne. A kurs grafiki komputerowej jest kursem dla operatorow wozkow
            widlowych. Po prostu kurse obslugi narzedzia.
            Gdyby kazdy wolal zaplacic za kurs oswietlenie to na pewno twoja firma nie
            podzialalaby dlugo.

>
          • gruby_dolar Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 21.11.06, 10:52
            oooo paaaanie, jeżeli stworzenie dla Ciebie logotypu to banalna sprawa to może najpierw zrób szkic a potem na to przedstaw, to raz, a 2 to co zrobiłeś to nie jest zalążkiem logotypu, może być zalążkiem banera i to dość kiepskiego raczej.

Co do przeszkód dobrze że je pokonujesz ale ja np. nie biorę się za budowę domu bo to nie moja praca, tak samo jak widzę nie Twoją jest grafika, niech każdy się zajmuje swoją pracą, Ty masz oświetlenia i nagłośnienia jak tam się natkniesz na przeszkodę to dobrze że starasz się ją ominąć, ale jak chcesz sam bez wiedzy fachowej budować swój wizerunek firmy to wybacz ale to nie tędy droga. Chcesz rady. Poczytaj sobie najpierw czym jest logotyp, potem rysuj, a potem rób w komputerze. Mimo wszystko powodzenia.
      • joolanta Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 09.11.06, 14:13
        ...z braku odpowiednej edukacjii!!! niestety niekt nie zwraca na to uwagi jak
        kaleczony jest nasz system poczucia estetyki, jak patrze na niektóre reklamy to
        jestem zdania, ze ich twórcy powinni odpowiadac za te wypaczenia.
        • foamclene Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 09.11.06, 15:22
          niestety reklamowy produkt koncowy jst czesto efektem zlego chumoru niewyspanej
          zony prezesa a nie pracy plastykow ;)
          • joolanta Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 10.11.06, 13:23
            zgadzam sie
            • maciekjakcholera kazdy jest grafikiem 10.11.06, 15:58
              bo to jest tak: jakby ktos mial naprawic telewizor to nie powie elektronikowi
              wez pan ten uklad scalony wstaw na lewo "bo ladniej wyglada" a na grafice kazdy
              sie zna nie wiedzac o tym ze trzeba sporo szkol skonczyc by zaprojektowac
              porzadne logo a nie ze zrobie sobie sam...bo to i tak wyjdzie knot na 100 procent
    • avekamil1 zzzzzzzzz 11.11.06, 01:12
      very_famous napisała:

> Avekamil1 - sprawdzasz czasem pocztę?

Sprawdzam wtedy jak jestem w domu. Dzieki za rady lecz postanowiłem zrobin inny layout niż ten który zrobiłem na początku. Zmiana ta pociągneła za soba zmianę "nagłówka". Teraz wygląda ona tak:
      img154.imageshack.us/img154/2217/headce7.png
      foamclene napisała:

>
      > powiem Ci szczerze, ze przywiazyje duza wage do wizerunku firmy i jak widze
      > spartolona strone www i magiczna grafike zamiast logotypu analogicznie oceniam
      > jakos uslug przez nia swiadczonych...

Hmmm a co powiesz o takeij firmie jak TSE? Niewiele Ci ta nazwa mówi? A to jest najwieksza i najlepsza firma w polsce która zajmuje się oświetleniem imprez. Praktycznie wszystkie większe imprezy są przez nią realizowane. Teraz więdząc co to za firma spójrz na jej stronę internetową:
      www.tse.com.pl/index%20pl.htm
      Niby mają swoje logo ale ta stroną jest badziewna porównując ją ze stronami tworzonymi przez profesjonalistów.
      I teraz nauwa się pytanie ... czy takiej firmie szkoda kasy na zrobienie profesjonalniej strony? Czy firma w której jedno urządzenie kosztuje kilkaset tysiecy złotych skąpi kilku stówek na porządną stronę?

foamclene napisała:

> a moze TY zdradzisz nam tajniki swojego zawodu, a my sami sie obsluzymy ;)

Bardzo proszę
      1. Dużo kasy na sprzęt.
      2. Dużo kreatywności.
      3. Odpowiedni i zaufani pracownicy.

to wystarczy żeby zaistnieć na rynku :)

ale ... jest jeszcze jedna rzecz... musicie zdobyć klientów... a ich nie zdobywa się czekając w biurze aż ktoś przyjdzie :) ... trzeba o nich zabiegać, wygrywać przetargi ...
      zatem zakłądajcie taką firmę ... tylko dajcie mi wcześniej swoje namiary .. będe miał od kogo odkupić taniej sprzęt :]

mucha_na_dziko1 napisała:

> Logo musi byc proste, musi byc ponadczasowe, musi byc tak zrobione aby mozna
      > bylo zrobic z niego czarno-biale, mozna bylo powiekszyc lub uplacowac na
      > pieczatce. A wiec musi byc uniwersalne.
      > Logo jest czescia Corporate Image, mniej wiecej zredukowana forma Image firmy.
      > Proste.... :)

Pomocne ...

maciekjakcholera napisał:

> bo to jest tak: jakby ktos mial naprawic telewizor to nie powie elektronikowi
      > wez pan ten uklad scalony wstaw na lewo "bo ladniej wyglada"

hmmm jak robiłęm pracę dyplomową to układałem elementy tak żeby były ładnie i estetycznie ułożone ... oraz żeby wykluczyć niepotrzebne połączenia ...

> a na grafice kazdy
      > sie zna nie wiedzac o tym ze trzeba sporo szkol skonczyc by zaprojektowac
      > porzadne logo a nie ze zrobie sobie sam...bo to i tak wyjdzie knot na 100 proce
      > nt

hmmm .. mam czas .. może coś wymyśle :) ...
      • foamclene Re: zzzzzzzzz 13.11.06, 20:04
        nie przekonales mnie
        :)
        • avekamil1 Re: zzzzzzzzz 14.11.06, 00:34
          ale fakt faktem ... przyznaję wam rację ... tworzenie grafiki to nie tylko kwestia umiejętności .. chociaż one w pewnym stopniu decydują jai produkt otrzymujemy na końcu ...

mam pytanie .. ile kosztuje zaprojektowanie logotypu ... ewentualnie banera z logotypem ?
          • camel_3d Re: zzzzzzzzz 14.11.06, 08:43
            to zalezy gdzie i u kogo.
            u mnie logotyp kosztuje od 300 do 1200€
          • piotr.matuszczak Re: zzzzzzzzz 18.11.06, 14:25
            za stworzenie logotypu biorę zazwyczaj do 250 pln plus bannerek za jakąś 100 w
            zależności od tego jakiej grafiki poszukujesz itp.
            • camel_3d tani jestes 19.11.06, 10:59
              250 PLN to nie cale 50 € - zaloze sie ze nei masz wyksztalcenia plastycznego.
              • piotr.matuszczak Re: tani jestes 19.11.06, 12:46
                camel_3d napisał:

> 250 PLN to nie cale 50 € - zaloze sie ze nei masz wyksztalcenia plastyczn
                > ego.
                >
                >
                >
                czy do tworzenia logotypów potrzebne jest wykształcenie plastyczne?
                skoro uznała moje logotypy za wartościowe TP i BP to chyba wydaje mi sie ze mam
                o tym pojecie, a jestem tani bo jestem tylko studentem politechniki hehe
                • camel_3d Re: tani jestes 21.11.06, 12:48
                  zakladajac ze pracownicy/e TP i BB tez nie znaja sie na grafice:) to pewnie nie
                  dziwota.
                  a..no to juz czaje czemu tani jestes:)) czyli to forma dorabiania sobie.
                  never ind
                  pokaz te loga?
                  • puszystypudelek Re: tani jestes 21.11.06, 14:25
                    wiele zależy od zamożności firmy jakiej się robi logo i czasu włożonego w ten
                    logotyp...

jak masz zrobic koledze logo do jego pierwszego interesu i np. zrobisz je w 20
                    minut (zakladamy ze masz zdolnosci plastyczne i potrafisz obrysowac w miare
                    szybko prosty ksztalt) to nie skasujesz go 100 euro. ale z 2 strony jesli robisz
                    logo dla poważnej firmy, definiując kolory, budując pole ochronne, podstawowe,
                    dobierając czcionke, tworząc SIW i tego typu "pierdoły" i dodatkowo jesli firme
                    na to stać, to nie skasujesz ich 100 złotych.....
    • piotr.matuszczak Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 18.11.06, 14:23
      potrzebujesz logo?? twoerzyłem logotypy na seminaria dla takich firm jak Bank
      Pocztoy i TP wiec mysle ze moge jakos pomoc.Njalepiej pisz na gg 1893019.
      pozdrawiam
    • emcha Re: Czy ktoś z was ma jakiś pomysł na tą grafikę 21.11.06, 15:50
      Wszyscy macie troche racji ale nie tak agresywnie. Fakt jest faktem że zrobienie dobrego logo to tak jak zaprojektowanie dobrego krzesła - arcytrudna sprawa. Oddanie tego w ręce pseudografików na miescie też nie zawsze jest dobrym rozwiazaniem. Zrobią Ci napis z jakims goownianym szlaczkiem i tyle. Teraz do rzeczy...to co zrobiłes rzeczywiście jest jedynie zalażkiem banera. Logo to tak jak język. Jak rysunki w jaskiniach. Patrzysz na te kilka kresek i wiesz o co chodzi. Widzisz gdzie jest meżczyzna, kobieta, dziecko, wojownik i zwierzyna. Zrobiłem kilka logosoow i wiem jak to jest. Kurs grafiki niczego nie rozwiazuje. Jesli szukasz natchnienia to moja rada jest taka: POPATRZ NA LOGO FIRMY YAMAHA!!!!! Pomysl czym ta firma sie zajmuje i zobacz; masz w szystko zawarte w jednym wydawałoby się prostym znaczku. Powodzenia P.S. jak znajde chwilę to zerkne i pomyslę nad twoja sprawą)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka