Dodaj do ulubionych

Dajecie mi jakieś szanse??

19.03.07, 21:32
Witam !
Mam 26 lat i trochę sie motam w życiu. NIe mogę znaleźć wymarzonego zawodu i co sie z tym wiąże ciekawej dla mnie pracy.
Chciałam zapytać-czy według Was będac w mojej sytuacji mam szanse na odniesienie chociaż maleńkiego sukcesu w tej branży.
Ukończyłam tylko szkołe srednią z maturą. Mam zmysł artystyczny, ale geniuszem nie jestem. Poprostu kilka razy wygrałam konkursy plastyczne. Znam język angielski, pochwalę się, ze opanowałam go samodzielnie i przy odpowiedniej motywacji nie miałabym problemów z poszerzeniem ewentualnego komputerowego słownictwa. Na komputerach znam sie tylko tyle, aby skorzystać z internetu, wysłac maila, ale jestem dość kumata i nie było by problemów z dalszą nauką. Zawsze lubiłam "bawić" sie różnymi graficznymi programami, niestety zawsze barakowało mi funduszy i dostępów do komputera(do teraz). Lubię retuszowac zdjęcia w najprostszym windowsowskim "paincie". Wiem, ze to obciach pisać o takim czymś na tym forum ale poprostu sprawia mi to frajdę i stad moje rozmyslania czy moze nie powinnam sie tym zajać na serio. Zainwestować w szkolenia, praktyki....jak myślicie czy moje cechy są wystarczającymi predyspozycjami ,zeby coś zdziałać w tym kierunku? Zastanawiam sie nawet nad darmowym stażem w jakiejś firmie...
No i mój wiek...26 lat...no i kobieta...dam radę? jak myślicie?
Tak bardzo bym chciała pracować i miec satysfakcję z tego..dalabym z siebie wszystko...
Obserwuj wątek
    • neuroup Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 20.03.07, 01:16
      Powiem tak. Każdy kiedyś był lamerem [początkującym] Jeśli chcesz być graficzką
      to zacznij coś robić. Pokazuj swoje prace innym rozmawiaj z innymi wymieniaj się
      doświadczeniami to na początek. Widzę, że bardzo męczy cię twój wiek. Spokojnie
      graficy to ludzie młodzi ponieważ 10 lat temu nikt grafiki komputerowej nie
      traktował poważnie. Dopiero za 10 15 lat okaże się, że średnia wieku to 35-45
      lat wśród grafików. Głowa do góry i walcz!!
      Ps.Co do wykształcenia to powiem ci, że w Polsce trudno jest zdobyć prawdziwe
      wykształcenie z zakresu grafiki komputerowej to co jest na rynku edukacyjnym
      jest śmieszne bo luzie którzy to wystawiają mają nikłe pojęcie o grafice
      ponieważ ci najlepsi pracują w firmach graficznych i nie mają czasu edukowac
      kogoś innego.
      • camel_3d Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 21.03.07, 12:11

> Ps.Co do wykształcenia to powiem ci, że w Polsce trudno jest zdobyć prawdziwe
        > wykształcenie z zakresu grafiki komputerowej

ASP.. i szkoly plastyczne... daja bardzo duzo.

A poza tym..no coz..zostaja tylko kursy obslugi programu...ale to mozna sie
        samemu nauczyc.
        Zdolnosci sa duzo wazniejsze.
        Znam troche osob po "szkolach "grafiki komputerowej..i niestety sa kiepskie -
        zabraklo talentu.
        • neuroup Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 26.03.07, 20:35
          No nie wiem czy ASP daje coś jeśli chodzi o grafikę komputerową. ASP daje tylko
          stwierdzenie, że wszystko co jest zrobione na komputerze to jest 5 minut a
          prawdziwą grafikę nie robi się na komputerze tylko na papierze.
          Pozdrawiam
    • kuka9 Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 20.03.07, 13:53
      szperaj w necie, czytaj fora i rób. najlepiej jakbys gdzies miala mozliwosc
      podpatrzenia pracy grafika. no i musisz znac chociaz photoshopa, corela,
      illustratora, dostęp do tych programów jest też wskazany. A wiek... daj spokój,
      co to jest 26 lat :D
    • camel_3d moze tak, moze nie 21.03.07, 12:10
      roznie bywa..ale to wszytskozalezy od tego co pokazesz potencjalnemu
      pracodawcy. bez portfolio, ale z obietnicami..to raczej masz male szanse.
      maluj, rob grafiki, cwicz, ucz sie.. szansa zawsze jest..
    • ina.27 Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 21.03.07, 14:51
      Dzięki za wypowiedzi- dodały mi troche otuchy. Będzie ciężko samodzielnie do tego dojśc, ale zobaczymy...
      • camel_3d Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 22.03.07, 16:35
        no nastaw sie psychicznie na wiele wiele negytywnycvh odpowidzi o dpracodawcow.
        Bo szczerze mowiac w wieku 26 lat to juz powinnas miec jakis tam portfolio. No
        i nastaw sie na 2-3 lata intensywnej nauki.
        • malootka2 Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 23.03.07, 20:55
          Mam 31 lat i wlasnie zaczelam studia podyplomowe z grafiki na polibudzie. I nie
          mam kompleksow. Na zajecie chodze z przyjemnoscia - wreszcie! Bo studia
          skonczylam z przymusu - zeby miec papier. Bardzo chcialabym robic w zyciu to co
          lubie. A grafika akurat mnie wciagnela. Pozdrawiam i zycze powodzenia!
          • camel_3d Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 24.03.07, 22:29
            na ktorej polibudzie sa studia podyplomowe z grafiki??
            • malootka2 Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 27.03.07, 23:30
              Na polibudzie łódzkiej jest grafika - studia podyplomowe :)
              • pi26 Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 09.04.07, 10:36
                dokladnie te studia na polibudzie łódzkiej mnie kiedys nęcily...
                jako grafik (choc bardziej animator) mam juz jakies dosw. to po mojej 'szkólce' niestety niedosyt pozostal i to duzy..moglabys moze na piva najlepiej powiedziec cos wiecej na temat tych studiow...z takiego Twojego praktycznego punktu widzenia.

a co do glownego watku..wiekiem sie nie przejmuj :D ...tez mam 26 lat, choc udalo mi sie zalapac to pierwszego projektu zaraz po studiach to i tak mialam masakryczne braki, pomogli mi ludzie z tego projetu pierwszego i NET...sporo pogrzebalam, zaczelam sama cos kombinowac robic, inspiracji(nie myslic z insp. 'doslowna';) )tak zeby moc wrzucic cos do portfolio.. i dla wlasnej przyjemnosci;)
                lekko nie ma i na poczatku tez lekko miec nie bedziesz, ale mysle ze przy odpowiednim nastawieniu na samorealizacje (no i tez jakies kursy) dasz rade. ja szukam nowych mozliwosci jeszcze, interesuje mnie DTP- ichce ruszyc w tym kiedunku, teoretyczna wiedze mam, wiec wypadalo by polapac jakies zlecenia, coby to zweryfikowac w praktyce...no i ta podyplomowa...czy jest tam cos zwiazane z DTP wlasnie...
              • camel_3d Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 15.04.07, 20:56
                napisz mopze cos o tych studiach... mam ochote cos postudiowac:)))
      • neuroup Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 26.03.07, 20:36
        Ja jeszcze proponuje zainstalować emula lub inny program do ściągania z sieci
        wpisać tutorial + plus program graficzny zacząć ściągać, oglądać i uczyć się.
    • matizx Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 27.03.07, 22:58
      a skąd jesteś słonko?
    • graphdesign masz atuty! 10.04.07, 15:26
      1. Wiek jest Twoim atutem, płeć też... ostatnio zleceniodawcy wolą kobiety - graficzki (cholera wie dlaczego...)
      2. Szkoła nie ma nic do rzeczy, bardziej potrzebny zmysł plastyczny i niestety, dość biegła znajomość komputera... nie wystarczy opanować np. photoshopa, trzeba też nieco liznąć samego kompa (system itd.)
      3. Darmowy staż sobie raczej daruj, narobisz się jak wół i nic nie będziesz z tego mieć poza może opanowaniem programów graficznych, z tym, że opanujesz je nie "po swojemu" ale tak jak będzie chcieć pracodawca - też niedobrze. każdy poważny program graficzny ma tę zaletę, że do jakiegoś efektu mozna dojść róznymi drogami, którą wybierzesz - twoja sprawa... raczej więc kombinuj, próbuj, baw się itd...
      4. ostatnia sprawa: raczej, kurde, trudno zostać grafikiem komputerowym bez dostępu do komputera - to poważny minus (-;

pozdrawiam:

Paweł

www.graphdesign.xt.pl
      studio@graphdesign.xtp.pl
    • a8080 Przeczytaj ! 16.04.07, 20:00
      Witaj.

Jesli mozesz pokaz jakies twoje prace. Prześlij na a8080@gazeta.pl, powiem ci co o tym sądzę, ale to będzie tylko i wyłącznie moje zdanie. Naprowadzic jest t rudno. Mam 26 lat. Pracuje 5 miesięcy w tym co lubię. Moze na podstawie pewnych wiadomości uda mi się ci jakos pomóc.

P.s. Ja byłem na kursach i musze przyznac ze sam dochodząc powoli zyskałem wiecej niz na kursie. Kurs jest dobry na początku bo uczy jakby rozpoznawania jakie narzedzie do czego mniej wiecej...

gg.6982367

Pozdrawiam
      • ina.27 Re: Przeczytaj ! 17.04.07, 18:17
        Dzięki za checi ale nie jestem pewna czy przeczytałeś cały mój wątek, pierwszą wypowiedź. Bo nie posiadam żadnych swoich prac, zastanawiam sie dopiero czy zaczac sie interesować tym tematem, czy warto, czy w miarę szybko mozna stać sie dobrym grafikiem, oczywiście jeśli sie ma predyspozycje i chęci.
        Ale jeśli nie masz nic przeciwko to zagadam kiedyś na gg i popytam troszke, bo widzę, ze jestes w podobnym wieku i zacząłeś niedawno! Chętnie sie dowiem szczegółów na temat tego zawodu.
        • very_famous Re: Przeczytaj ! 17.04.07, 20:30
          Bo nie posiadam żadnych swoich prac, zastanawiam sie dopiero czy zac
          > zac sie interesować tym tematem, czy warto, czy w miarę szybko mozna stać sie d
          > obrym grafikiem, oczywiście jeśli sie ma predyspozycje i chęci.

Jak nie zaczniesz to się nie dowiesz :)
          Pozdrawiam
        • camel_3d to raczej masz marne szanse.... 18.04.07, 09:01
          skoro nie masz nic do pokazania to zaden pracodawca tak na piekne oczy cie nie
          zatrudni.

wiec co ci pozostaje:

zakasaj rekawy i rob portfolio.
    • onyxen Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 18.04.07, 13:51
      Dasz radę, natomiast musisz trochę przysiąść i zrobić kilka fajnych prac do
      pokazania w jakiejś agencji graficznej.
      Np: pokazać retusze zdjęć, jakieś plakaty ilustracje, loga, cokolwiek ładnego : )
      Najlepiej jakbyś znała dobrze
      -Corel Draw
      -Photoshop
      -Illustrator
      Jeśli Ciebie to nie zniechęciło działaj.
      Dla pocieszenia, mam 26 lat, pracuję jako urzędniczka, studiowałam architekturę
      krajobrazu a zajmuję się po godzinach grafiką komputerową.
      Zamierzam dalej się szkolić w kierunku grafiki komputerowej prawdopodobnie w
      szkole policealnej.
      Życzę Tobie wytrwałości i siły : )
      • ina.27 Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 18.04.07, 22:50
        dzięki. faktycznie, muszę zacząć działać :-)
        • camel_3d Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 20.04.07, 16:32
          oczywiscie same checi nie wystarcza...talent to rzecz ktora trzaba posiadac.
    • edytkus Re: Dajecie mi jakieś szanse?? 05.05.07, 08:07
      26 lat? ja zaczelam pracowac jako grafik w wieku 29 :)) i calkiem niezle mi idzie a do tego jestem
      jedyna kobieta w zespole.
      zaciekawily mnie sugestie w tym watku. Mieszkam w USA i tutaj corela praktycznie sie nie uzywa jako
      profesjonalnego programu, wymagane sa Photoshop, Illustrator, InDesign (jeszcze do niedawna
      krolowal Quark), oczywiscie MS Office. Wielkim plusem sa Flash i Dreamweaver - np. w mojej firmie nie
      znajdzie sie kartki papieru i olowka, wszystko jest robione od poczatku do konca na komputerze, a
      bezposrednio z komputerow przesylane na serwery drukarek cyfrowych. Przy szukaniu pracy
      najwazniejsze jest doswiadczenie - ja zaczelam jako praktykantka za symboliczna oplate (moglo byc w
      ogole bezplatnie), tak zdobylam pierwsze doswiadczenie, prace do portfolio, a nazwisko mego szefa -
      bdb znanego w srodowisku - przelamuje lody. Bez doswiadczenia wpisanego w resume nikt nawet nie
      spojrzy na portfolio - druga najwazniejsza rzecz. Poniewaz grafikow i tutaj jak maku w korcu bardzo
      wazne jest bycie dobrym w konkretnej dziedzinie, np. robienie prezentacji, projektowanie opakowan
      lub stron internetowych, itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka