Dodaj do ulubionych

Czy można poprawić jakość bitmapy?

03.06.07, 22:17
Zajmuję się projektowaniem i wykonywaniem log na odzieży firmowej. Opieram się
a istniejących już wzorach znaków firmowych, wysyłanych do mnie przez klientów.
Niestety, zdarza się, że nadesłana bitmapa jest nie najlepszej jakości, mój
program wręcz nie odczytuje pewnych elementów obrazu. Podobno nie jest to ani
wada programu, na którym pracuję, ani kwestia grafiki w moim kompie tylko
klienci wysyłają kiepskiej jakości wzory, które nie bardzo wiedzą jak
poprawić. Ja też nie bardzo wiem jak to zrobić, a podobno jest sposób,
istnieją specjalne programy, czy sposoby. Może ktoś mi podpowie jakie? z góry
dziękuję za podpowiedź:)
Obserwuj wątek
    • mamutekk Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 03.06.07, 22:23
      Dodam, że z programów graficznych, które posiadam (oprócz tego
      specjalistycznego, na którym wykonuję swoje projekty) mam tylko Corela. Na moim
      programie nie mogę poprawić jakości bitmapy, a w Corelu hm... nie wiem.
      • graphdesign Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 00:50
        Witam,
        jeżeli grafika rastrowa to Photoshop CS3, interpolację ma znakomitą, narzędzia
        do poprawy bitmap również niesamowite, polecam!!!
        wada: cholernie drogi ):

pozdrawiam:
        Paweł

studio@graphdesign.xtp.pl
        www.graphdesign.xt.pl
        • camel_3d Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 08:30
          photoshop drogi???

no co ty... jak si epracuje na nim zawodowo to nie jest to az taki wydaek.
          • mamutekk Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 09:57
            Jakość bitmapy muszę poprawiać tylko sporadycznie, akurat nie mam pod ręką
            Photoshopa, a poprawkę muszę zrobić na wczoraj:).
            Mam tylko Corela. Czy nim też mogę poprawić jakość bitmapy? Do tej pory nie
            udało mi się tego zrobić, ale nie znam Corela aż tak dobrze.
            • joolanta Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 10:39
              jedyne co ci moze pomoc to zaimportowanie tej mapy do corela i gdy juz jest ona
              na stornie to klikasz na nią i następnie: mapy bitowe, przekształć w mapę
              bitową i tu w pozycji rozdzielczosc wpisz 300 lub 600 dpi(w zaleznosci od
              wielkosci obrazka), bedzie na pewno ciut lepiej...
              a najlepszym wyjsciem bedzie prosba o lepsze skany:-)))
              • mamutekk Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 10:43
                Dzięki serdeczne
                • 33qq Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 12:10
                  Jeszcze jedna mała uwaga, jeśli klient traktuje cię w ten sposób, że daje ci
                  jakieś śmieci a ty masz z tego zrobić fajną grafikę, to zastrzegaj, że to
                  kosztuje. Po kilku razach zaczniesz dostawać lepsze bitmapy.
                  • mamutekk Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 14:08
                    Klienci nawet nie orientują się, że dają takie śmieci. Są to instytucje
                    (przedsiębiorstwa, szkoły), które nawet nie wiedzą co to jest ta bitmapa, a
                    projekt loga zrobił im jakiś grafik, albo częściej jak podejrzewam uczeń lub
                    ktoś z biura. Na papierze czy na kompie wygląda całkiem przyzwoicie, no..
                    prawie:). Problem powstaje, kiedy ja muszę stworzyć z tego jakiś sensowny
                    projekt i wykonać prototyp, to wtedy okazuje się, że otrzymałam niechlujne
                    badziewie, które muszę poprawiać, prostować, odkształcać itp., czasem
                    konwertować z najróżniejszych typów zapisu na bitmapę, którą mój program
                    odczytuje najlepiej. Ale nie narzekam. Ważne, że jest praca i że idzie z tego żyć:)
                    • very_famous Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 17:40
                      W takiej sytuacji warto po prostu prosić o logo w wersji wektorowej.
                      Jeśli firma ma to prześle. Najczęściej nie przesyłają bo po prostu nie wiedzą że
                      tak jest najlepiej.
                      PZDR
                      • 33qq Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 18:06
                        Najczęściej nie mają loga w krzywych, projektanci dadzą jakiegoś jpga który w
                        Wordzie się otworzy, klient zadowolony a przy powielaniu trzeba szukać kogoś kto
                        odtworzy grafikę w ramach zlecenia, później znowu i znowu i w końcu się okazuje,
                        że czcionka inna, kolory inne i tylko ptaszek w górnym rogu został z oryginału,
                        z tym, że już nie jaskółka tylko sowa ;)
                        • mamutekk Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 18:42
                          Tak, najgorsze są te pliki, otwierane przez Worda, czy Excela, z których sama
                          tworzę bitmapę, konwertując plik w Corelu. Różne cuda przychodzą, jakość
                          fatalna, klient bezradnie rozkłada ręce i twierdzi, że ma tylko to.
          • 33qq Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 17:59
            camel_3d napisał:

> photoshop drogi???
            >
            > no co ty... jak si epracuje na nim zawodowo to nie jest to az taki wydaek.

Jak widzisz drogi, Mamutekk nie kasuje za pracę, więc wydatek około 3kPLN jest
            dość spory gdy się na tym programie nie zarabia
            • mamutekk Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 18:38
              szkoda mi wywalić 3.000 pln na program, który stosowałabym sporadycznie,
              poprawiając to co ktoś inny spartaczył. Co innego gdyby był to program do
              codziennej pracy. W takim przypadku cena nie jest aż taka wygórowana.
              • 33qq Re: Czy można poprawić jakość bitmapy? 04.06.07, 18:54
                Z drugiej strony możesz klientowi zaśpiewać za odtworzenie loga stawkę godzinową
                i po kilku, kilkudziesięciu takich klientach masz własnego PSa . Ja tak robię,
                oczywiście odtworzone logo daję klientowi na płytce, ale to go kosztuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka