emi3city 08.11.07, 16:44 witam! zanioslam literki do wyciecia w formacie psd. jednak nie maja tam takiej czcionki i do bani wygladaja. jako rozwiazanie chca abym zapisala to jako krzywe. jak? dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lezbobimbo Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 08.11.07, 20:17 emi3city napisała: > witam! > zanioslam literki do wyciecia w formacie psd. jednak nie maja tam > takiej czcionki i do bani wygladaja. jako rozwiazanie chca abym > zapisala to jako krzywe. jak? > dziekuje Photoshop nie zapisuje w krzywych tylko w rastrach. Rozwiazanie: otwierasz Twój plik .psd w jakims programie wektorowym jak Illustrator, Inkscape albo CorelDraw i robisz "trace" o najwiekszej jakiej sie da rozdzielczosci, czyli przemieniasz rastry na krzywe. Potem dzielo zapisujesz jako plik .eps albo .ai albo .svg albo jakis inny, jaki moga w wycinarni literek odczytac. I voilá. Odpowiedz Link
emi3city Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 08.11.07, 20:19 to ja moze myle pojecia. wiem, ze oni uzywaja ps i z tego tna. pamietam ze wspomniane bylo jeszcze pojecie "wektorowe" - moze to jakis trop? dziekuje Odpowiedz Link
emi3city Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 08.11.07, 20:31 ps. znalazlam na necie, ze wektorowy zapis to np .eps. w ps jest mozliwosc zapisu z takim rozszerzeniem czy jak tak zapisze to jest po sprawie? Odpowiedz Link
33qq Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 08.11.07, 21:12 Prawdopodobnie tak, nigdy takich sztuczek nie próbowałem, ale musisz odhaczyć coś tam z krzywymi lub wektorami, nie pamiętam jak to się nazywa. Najlepiej będzie jeśli zapiszesz jako epsa tylko warstwę z tekstem, powinni to otworzyć bez przeszkód. Odpowiedz Link
very_famous Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 09.11.07, 17:52 jeśli zapiszesz jako epsa tylko warstwę z tekstem, powinni to otworzyć > bez przeszkód. Teoretycznie tak. Zapisanie pliku Photoshopa w formacie EPS lub PDF spowoduje że napisy nie zostaną zrastrowane tylko zapisane w formie wektorowej. Ale co się stanie jeśli otworzysz taki plik na kompie na którym nie jest zainstalowany taki font? Zapewne się wysypie. Odpowiedz Link
33qq Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 09.11.07, 19:38 Zrobiłem z ciekawości tak, zapisałem jako epsa z ps i zaimportowałem w coralu odhaczając tekst jako krzywe, no i były krzywe :) Odpowiedz Link
33qq Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 09.11.07, 19:39 a zaraz sprawdzę co się pokaże na kompie od plotera, tam mam bardzo mało czcionek Odpowiedz Link
very_famous Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 09.11.07, 20:17 Jak wypadła próba? Bo ja obstawiam że jak na kompie nie ma tych fontów to owszem krzywe się zrobią ale na podstawionych już fontach. Niestety. Odpowiedz Link
emi3city Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 09.11.07, 21:44 wlasnie za pierwszym razem (w psd) mieli klopot z czcionka. o dziwo jeszcze nie widzialam braku arial black - no coz - twierdza, ze to nie standard. narazie wyslalam plik w krzywych z ps i chyba tna, bo nie napisali ze nie maja arial black. dziekuje wszystkim za pomoc :))) Odpowiedz Link
joolanta Re: jak bardzo krzywy jest fotosklep? 15.11.07, 09:34 jesli zaimportowały sie jako krzywe to OK, mozesz zapisac ten plik w odpowiedniej wersji corela i juz. Odpowiedz Link