wawrzanka
29.06.21, 12:31
Dzieci mają tendencję do fantazjowania, ale czasem mówią rzeczy, od których włos jeży się na głowie. Wyobraźcie sobie, że wasz czteroletni syn/wnuczek mówi nagle: "Mieszkałem w dużym żółtym domu i miałem córkę o imieniu takim, a takim. Kupiłem jej psa, ale jej się nie podobał." Śmiejecie się i zapominacie. Gdy jednak historia się powtarza zaczyna to was denerwować, lub niepokoić.
Nie mówimy tu o tak zwanej reinkarnacji, choć wiele elementów hinduskiej wiary w wędrówkę dusz pasuje do zjawiska, która badają psychiatrzy, psychologowie i statystycy na Uniwersytecie Virginia.
Przypadki ewentualnej "reinkarnacji" zdarzają się z równą częstotliwością na całym świecie. Na stronie uniwersytetu podany jest kontakt, pod który można zgłaszać niepokojące zachowania dzieci. "Wspomnienia" zachowują bowiem przede wszystkim małe dzieci, do 7 roku życia. Zjawisko jest niezwykle rzadkie. Nie oznacza to jednak, że wszyscy nie mamy za sobą takich doświadczeń. Być może po prostu ich nie pamiętamy i jest to norma. Od każdej normy istnieją jednak odchylenia. Najczęściej są to niewyraźne i niepełne "migawki", więc zwykle nie są alarmujące.
Gdy jednak dziecko mówi dużo i często o "poprzednim życiu", gdy miewa koszmary, lub ten bagaż przeszkadza mu/jej w normalnym funkcjonowaniu - to jest przypadek dla wydziału DOPS na Uniwersytecie Virginia. Rodzice zgłaszają się, a następnie są proszeni o dokumentowanie wszystkiego, co dziecko mówi spontanicznie. Na podstawie takich notatek weryfikuje się zgodność stwierdzeń dziecka ze stanem faktycznym i... zdziwilibyście się jak często ta weryfikacja przebiega pozytywnie.
Pierwsze, co przychodzi do głowy to to, że dziecko fantazjuje, lub obejrzało program w telewizji, na podstawie którego stworzyło wyimaginowany świat. Otóż nie. Nie chodzi o fantazje, zaburzenia dysocjacyjne, schizofrenię, chorobę dwubiegunową. Zjawisko jest dla mnie niezwykle fascynujące i ciekawa jestem co o tym myślicie. Możecie też zadawać w tym wątku wszelkie pytania dotyczące tej sprawy, postaram się odpowiedzieć.