Dodaj do ulubionych

Już jest osobista szczepionka na raka mRNA!

13.12.22, 21:35
Wchodzimy coraz bardziej w erę "Odyseja kosmiczna 2001"

Kuracje na nowotwory szyte na rozmiar pacjenta i szyte na rozmiar i miarę na jego nowotwora, .

Kiedyś tam pisałem Wam tam o technologii CAR T, o aktywowanych wobec antygenów komórkowych "raka" limfocytów T. Wyniki spektakularne pod każdym względem: za równo pod względem skuteczności, jak i zagrożenia życia. To "zagrożenie życia" udało się opanować.
Ta technologia weszła już do powszechnej komercjalizacji. Forsiastego szału nie widać, ale daje zarabiać, nawet w kategoriach BigPharmy.

Teraz mamy nową odsłonę spersonalizowanej terapii onkologicznej. Szczepionki.

Szczepionki oparte na technologii mRNA okazały swoją potęgę w przygotowywaniu szczepień p. COVID. Okazały jak szybko są w stanie się przygotować i jak szybko są w stanie się modyfikować, aby dostosować się do aktualnego wariantu wirusa.
Kto czekał na tradycyjną szczepionkę białkową p.COVID, typu Novaxovid firmy Novavax, ten się czekał i czekał, i się nie doczekał.

Teraz mamy szczepionkę p. raka, czerniaka!

investors.modernatx.com/news/news-details/2022/Moderna-and-Merck-Announce-mRNA-4157V940-an-Investigational-Personalized-mRNA-Cancer-Vaccine-in-Combination-with-KEYTRUDAR-pembrolizumab-Met-Primary-Efficacy-Endpoint-in-Phase-2b-KEYNOTE-942-Trial/default.aspx
A tam mamy takie zdanie:
"mRNA-4157/V940 is a novel investigational messenger ribonucleic acid (mRNA)-based personalized cancer vaccine consisting of a single synthetic mRNA coding for up to 34 neoantigens that is designed and produced based on the unique mutational signature of the DNA sequence of the patient's tumor.
Obserwuj wątek
    • nikodem321 Re: Już jest osobista szczepionka na raka mRNA! 13.12.22, 22:34
      nie wiem
      • kornel-1 Re: Już jest osobista szczepionka na raka mRNA! 14.12.22, 12:56
        nikodem321 napisał:

> nie wiem

Na miarę Sokratesa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka