Gość: miśka IP: *.aster.pl 21.10.06, 14:08 Oblicz pole trójkąta ograniczonego osią OX i wykresami funkcji: y=3x-4 y=-2x-7 mam już wykres, tylko rozwiązania potrzebuję. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Fizyk Re: funkcja liniowa/ zadanie IP: *.chello.pl 21.10.06, 14:19 Jasne. Moja oferta to 150 zł. Prześlesz na konto czy przekazem pocztowym? Na przyszłość: to nie ten serwis usenetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: funkcja liniowa/ zadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 15:02 Gość portalu: Fizyk napisał(a): > Na przyszłość: to nie ten serwis usenetu. Powiem więcej, to w ogóle nie jest usenet. Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: funkcja liniowa/ zadanie 21.10.06, 15:09 Mam dziś humor, to ci pomogę. Pole trój.= 1/2*dp*h. dp -długość podstawy , h -wysokość mierzona do tej postawy Podstawą będzie odcinek na OX, jego długość to dp=3/4 - (-7/2)=17/4 Masz 2 równania, wylicz z nich punkt przecięcia prostych - czyli rozwiąż układ równań. Powinien wyjsć punkt przecięcia (x;y)= (-3/5;-23/5) czyli wysokość tego trókąta to 23/5. wstawiasz do wzoru, mnożysz i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: funkcja liniowa/ zadanie 21.10.06, 18:10 > Mam dziś humor, to ci pomogę. Nie ma co pomagać, bo potem sie hamstwo przyzwyczai i bedzie zasmiecac forum Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: funkcja liniowa/ zadanie 21.10.06, 20:54 Oferuję ci korepę z ortografii - pierwsza lekcja gratis - "chamstwo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: funkcja liniowa/ zadanie IP: *.aster.pl 21.10.06, 20:12 Pozwolę sobie zacytować post z forum matematyka: "Drodzy rozwiązywacze zadań, reagujący na apele o pomoc. Udzielajcie porad, podsuwajcie pomysły, ale nie wykonujcie całych zadań. Tak sie złożyło,że moje pociechy przestały sie uczyć matmy, bo po co, "zawsze znajdzie sie jakiś cienias w necie" - to cytat - "który rozwiąze szybko zadanka i spoko". Pracę domowa mam, to coś sie zawsze wystęka." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silic Re: funkcja liniowa/ zadanie IP: *.os1.kn.pl 21.10.06, 20:35 Macie właściwie rację, tak jakoś dobroć mnie chwyciła za serce, chwila słabości, dawno nie robiłem takiego zadania. Obiecuję poprawę, zresztą, zadania nie zrobiłem całkowicie, trzeba jeszcze coś od "siebie" dorzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: funkcja liniowa/ zadanie 21.10.06, 21:02 Miśka - masz jeszcze trzecie równanie prostej czyli y=0 Wyznaczasz algebraicznie z układów równań współrzędne punktów przecięcia prostych - czyli wierzchołki trójkąta. Mając współrzędne wierzchołków znajdujesz długość podstawy trójkąta i jego wysokość, a dalej to droga prosta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: funkcja liniowa/ zadanie IP: *.aster.pl 21.10.06, 21:18 a tak na marginesie, niejeden student dostał już zjebę za nazywanie y=ax+b funkcją liniową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: funkcja liniowa/ zadanie IP: *.aster.pl 21.10.06, 21:51 od przejętych rachunkiem tensorowym wykładowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop Re: funkcja liniowa/ zadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 17:38 A co - kazali używać operatorów liniowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial Re: funkcja liniowa/ zadanie IP: *.aster.pl 22.10.06, 22:54 eee, to było na polibudzie a tam już jest dobrze jak student wie co to w ogóle jest funkcja Odpowiedz Link Zgłoś
vito_c Re: funkcja liniowa/ zadanie 22.10.06, 19:41 obliczasz pkty przeciecia sie prostych, wyznaczasz wektor AB i AC i podstawiasz do wzoru P=1/2(det|AB,AC|) i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś