Gość: swerd IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 07:28 juz 7/30 i zero wpisów?? a poranny dyzur to co??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: basturk Luyka Z23 pełni rano dyżur.. LukaZ23 nagana! IP: 80.51.254.* 11.02.04, 11:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: wstawac szkoda dnia!!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 05:06 ja juz zaczynam dzien dzien? za oknem noc :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: wstawac szkoda dnia!!! IP: *.gbn.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 05:23 Ja tez wstalem- ale sniegu nawalilo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: wstawac szkoda dnia!!! 16.02.04, 08:11 Tak wczesnie bym nie wstal :) jak jeszcze noc za oknem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk ja ok 9.00 a przed sniegiem to ostrzegałem i ostrz IP: 80.51.254.* 16.02.04, 12:26 ja ok 9.00 a przed sniegiem to ostrzegałem i ostrzegam zwłąszcza Alego bo po jutrze go nawali sporo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: ja ok 9.00 a przed sniegiem to ostrzegałem i IP: *.gbn.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 17:31 Dzieki kolego Basturk!!!trza uwazac zeby merca nie rozbic, bo czym was bede wozil;))) Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: ja ok 9.00 a przed sniegiem to ostrzegałem i 16.02.04, 18:13 Gość portalu: Ali napisał(a): > Dzieki kolego Basturk!!!trza uwazac zeby merca nie rozbic, bo czym was bede > wozil;))) heeh no własnie i dlatego w ciągu najbliższych kilku dni uważaj.. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: ja ok 9.00 a przed sniegiem to ostrzegałem i IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 18:20 a ile taki mercedes na setke pali? Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: ja ok 9.00 a przed sniegiem to ostrzegałem i 16.02.04, 18:27 Gość portalu: swerd napisał(a): > a ile taki mercedes na setke pali? i ja dodam pytanie: a który to rocznik ja mam słabosć do słynnych "beczek" Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: poranna ekipa :-))) 17.02.04, 06:25 Właśnie pobiłem tegoroczny rekord:( Odpowiedz Link Zgłoś
basturk dzienna ekipa?? !! zaczynam postowac 17.02.04, 15:00 dziś licze na nocny czat.. Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: Będe! 17.02.04, 22:05 radexior napisał: > Mam wieczorne bezplanie. No i gdzie jesteś?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd 5:05, ale sniegu za oknem !!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 05:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk hehe ciesze sie ze ci sie podobało IP: 80.51.254.* 18.02.04, 15:36 hehe ciesze sie ze ci sie podobało ja tam nie wiem bo wstałem dopiero o 9.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd ciągle pustki? a ja 2 kanarów mialem dzisiaj! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 06:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: ciągle pustki? a ja 2 kanarów mialem dzisiaj! IP: *.tsi.tychy.pl 18.02.04, 08:15 Zarabiają sobie na ferie???:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: ciągle pustki? a ja 2 kanarów mialem dzisiaj! IP: 80.51.254.* 18.02.04, 15:41 a jak każdy chce na bilet do wisła-głębce Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: ciągle pustki? a ja 2 kanarów mialem dzisiaj! 18.02.04, 08:16 ooo a gdzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: ciągle pustki? a ja 2 kanarów mialem dzisiaj! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 09:33 a najpierw jaworznicki E, tylko ze spałem to mnie nie budzili (!) fakt że juz wczoraj mnie Ci sami sprawdzali to może pamiętali no a potem w jaworznickim S, tu już popatrzał kanar na bilet cholera, nie lubie ich nawet jak mam bilet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: wstawac szkoda dnia!!! IP: 80.51.254.* 18.02.04, 15:42 radexior napisał: > Słabo spałem tej nocy:/ no ja tez sie tłukłem dosc długo zanim zasnąłem... ale jush jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
vikay Re: wstawac szkoda dnia!!! 19.02.04, 00:34 Witajcie jestem tutaj nowy mam nadzieję że sie załape do waszych rozmów. Od tygodnia jestem nowym Tyszaninem przyjechałem z Kanady na stałe do Polski. Nowe mieszkanie raczej domek i dosyć szybko załatwili nam telefon {dwa dni} i internet Neostrada ale mnie się to podoba ze tak szybko. Dobra teraz jest noc więc daje spokój ale jutro postaram sie tu być.Tychy to ładne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: wstawac szkoda dnia!!! IP: 80.51.254.* 19.02.04, 00:41 witaj nowy Tyszaninie jest naprawde ładnie i ciekawie...zaprasamy do rozmów.. aha i jako Tyszanin to nie wiem czy jush wiesz ale jak ktoś sie spyta skąd jesteś to jako Tyszanin musisz powiedzieć ze z Tychów: Tysznie mówią z Tychów a reszta kraju ze z Tych.. to taka mała wskazówka.. PS w jakiej czesci miasta sie zadomowiłeś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: wstawac szkoda dnia!!! Małe sprostowanie IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 13:16 Witaj nowy tychowianinie!!! Może to dziwna forma, ale taka jest poprawna patrz owy Słownik poprawnej polszczyzny PWN pod red. A. Markowskiego. Może znów z czasem zwyczaj pokona normę, tak jak dzięki nieu możemy mówić z Tychów i nie jest to juz błąd. Ale na razie nie słyszałam o dopuszczeniu innej formy, niestety my o tychowianie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: wstawac szkoda dnia!!! Małe sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 13:21 Miodek dopuścił. Słownikowe formy coraz częściej odstają od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: wstawac szkoda dnia!!! Małe sprostowanie 19.02.04, 14:03 Jasne, cała Polska mówi niepoprawnie, jedynie słuszny pogląd głosi natomiast pan Markowski. Jak w takim razie nazwie mieszkańców Tychowa ? Cytat z innego językoznawcy: "Problem w tym, że nigdy, przenigdy nie słyszałem takiej formy w użyciu, natomiast zupełnie powszechne są - w Tychach i nie tylko - formy tyszanin, tyszanie, tyszanka. Można oczywiście sądzić, że wszyscy mówią źle, jednak dawniej w nazewnictwie toponimicznym obowiązywała zasada, że przy ustalaniu postaci nazw i form odmiany uwzględnia się "zwyczaj miejscowy". W tym wypadku zupełnie go nie wzięto pod uwagę." pzmigr.republika.pl/ Patrz - błędy w słownikach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: wstawac szkoda dnia!!! Małe sprostowanie IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 14:52 Właśnie o tym pisałam, że zwyczaj pokonuje normę. Z czasem. To. co poprawne nie zawsze jest dobrei w użyciu. Tak właśnie było z Tych i Tychów. Jestem za zwyczajem, który z czasem stanie się normą. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk nazwa tychowianie odnosi sie do tychowa nie tychów 19.02.04, 21:54 Gość portalu: anka napisał(a): > Witaj nowy tychowianinie!!! Może to dziwna forma, ale taka jest poprawna patrz > owy Słownik poprawnej polszczyzny PWN pod red. A. Markowskiego. hmmm mi zawsze sie wydawało ze prawdziwa fdorma to Tyszanie bo przecież nad morzem jest Tychowo -czyli mieszkają tam Tychowianie !??!? Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Również witam:-) 19.02.04, 09:37 Po słowie pisanym nie wydajesz się byś długo siedział w tej Kanadzie:) Królewską Kanadyjską Konną chociaż widział? Oczywiście zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
vikay Re: Również witam:-) 19.02.04, 12:57 Prawda po słowie pisanym nie widać ale jednak spędziłem tam 24 lata. Moi rodzice wyjechali z tego kraju jak miałem lat 14 a ja wraz z nimi. Mieszkaliśmy w Montrealu ale tata pracował w Dawson i niestety nasze miszkanie w Montrealu stało raczej puste a my byliśmy prawie cały czas tuż obok Alaski.Bo Dawson leży tuż obok granicy z Alaską.W Montrealu bywaliśmy jedynie 2-3 miesiące w roku. Studia kończyłem w Toronto i właściwie z tym miastem najbardziej jestem związany ponieważ tam oraz w Dawson spędziłem najfajniejsze chwile życia. Rodzice zawsze rozmawiali po polsku no i ja z bratem i siostra także.Dużo czytaliśmy polskich książek, oglądaliśmy filmy, i zawsze był kupa prasy. Pytasz o KKK bez chwalenia się ale ja tam pracowałem przez ostatne pięć lat. Z zawodu jestem lekarzem weterynarii i kiedyś udało mi sie wygrać jeden z konkursów na pracę w KKK. Wcześniej pracowałem w USA konkretnie Texasie na olbrzymiej farmie oczywiście w swoim zawodzie. Teraz Polska, jestem jej bardzo ciekaw tak samo jak mojego nowego miejsca zamieszkania.Dzięki za powitanie ,mam nadzieję ze wybaczycie mi czasem jak się wychylę ale bywa że sie spieram kiedy jestem przekonany o swojej słusznośći choć doskonale wiem że wokól jest pełno mądrzejszych ludzi ale podyskutować bardzo lubię .Pozdrawiam was Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: Również witam:-) 19.02.04, 13:09 Ależ wychylaj się! Forum jest po to by dyskutować. Bardzo fajnie streściłeś swoją historię. Jednego tylko jeszcze jestem ciekaw: dlaczego wróciłeś do kraju i dlaczego do Tychów? Odpowiedz Link Zgłoś
vikay Re: Również witam:-) 19.02.04, 13:43 Z kilku konkretnych powodów mianowicie: Dlatego że moja rodzina pochodzi z Sosnowca tam się urodziem. Tam jest jednak bee i wcale nam się nie podoba Mam w Tychach przyjaciela ktory mnie do tego namawiał. W pobliżu są góry Miasto jest ładne, funkcjonalne, czyste {ekologicznie też} i chyba w miarę bezpieczne. Bardzo lubimy jeżdzić na rowerach a tutaj naprawdę jest gdzie. Prawdopodobnie kupimy działkę i wybudujemy na niej ośrodek gdzie będziemy zajmować się końmi ale nie tylko {okolice Kobióra} Będę pracował w pobliżu chyba Pszczyna , Wola , lub Bojszowy. Bo tutaj jest najładniej ze wszystkich miejsc które wcześniej odwiedziliśmy. Pozatem wróciliśmy wszyscy {bez rodziców ci zostali} i każde z nas wybrało sobie inne miasto ale wszyscy dosyć blisko siebie {siostra Ustroń - Jaszowiec} { brat Kobiór } a ja Tychy bo jak juz powiedziałem mnie akurat one najbardziej interesują. Sorry ale wspomnę takze o moim braciszku który zamierza szukać terenu na pole golfowe jak znajdzie to pewnie szybko takie coś zorganizuje. Przepraszam ale trochę jest w tym co pisze bałaganu ale to tak na szybko bo ciągle ktoś cos przywozi jeszcze sie organizujemy wraz z małżonką. Sami wiecie jak to jest z nowym domem i nowym miejscem. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: Również witam:-) 19.02.04, 22:05 ehh vitaj fajnie że tak w skrócie opisałeś Tychy... dodamy ze podzielamy te opinie jako mieszkańcy... fajnie też ze jako rodzinka trzymacie sie blisko siebie, tak jak napisłą radex wychylaj sie jak najcześciej bo pospierać sie jest z kim co do brata i pola golfowego to nie wiem na ile to aktualne ale ma powstać w okolicach jeziora/zameczku a jeżeli nie powstanie to łąk do okoła Tychów niebrakuje o różnej rzeźbie terenu, a chętnych by chyba nie brakowało-zwłaszcza nasz golfista napewno jak sie dowie bedzie wdzięczny i bedzie atakował o jak najszybsze powstanie a czy w tychach bywałeś jush dosć często czy w sumie to taki pierwszy wiekszy pobyt będzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosko Re: wstawac szkoda dnia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 00:37 No i dobrze chłopie trafiłeś bo to prawie już UE dlatego tak szybko. Jutro zobaczysz jak cię dopadną tutejsi internauci??? Strach się bać. Kurde populacja nam się zwiększa i bardzo dobrze. No więc witaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd dzień czwarty IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 05:06 pojutrze sie wyspie a jutro spotkanie z temidą Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: dzień czwarty 19.02.04, 07:53 Gość portalu: swerd napisał(a): > pojutrze sie wyspie Ja też (może ???) > a jutro spotkanie z temidą Tak szybko ? Trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: dzień czwarty 19.02.04, 09:46 A ja właśnie się porządnie wyspałem:] Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: dzień czwarty 19.02.04, 22:09 no to swerd powodzenia ..Temida taka zła nie jest napisz jak bedziesz jush po, chociaż nie wiem czy tylko na jutrzejszym dniu sie zakonczy .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd judgement day IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.04, 08:49 znowu kanar w jaworznickim busie. czy oni nigdy nie śpią??? Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: judgement day 20.02.04, 17:24 do wiosny coraz bliżej to sie budzą... Odpowiedz Link Zgłoś
basturk co za piękny dzionek..jutro jush tak nie bedzie a 21.02.04, 14:48 co za piękny dzionek..jutro jush tak nie bedzie a bedzie ciekawie hehe ;] ali uważaj na swojego merola bo pogoda od jutra bedzie iście zimowa zwłaszcza od jutra wieczora ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: ehhh IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.04, 06:59 zaspasłem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: ehhh 23.02.04, 07:37 Co zrobiłeś Swerd ??? Dalibóg nie pojmuję :P Melduję się porannie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: ehhh IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 16:25 zaspałem co jest chyba związane ze spasieniem się ostatnio prze ze mnie wymyśliłem nowy wyraz :P Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Jutro nie szczędze dnia! 23.02.04, 17:19 Śpię do oporu! A wieczorem śledź:] Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: ehhh 23.02.04, 21:20 Gość portalu: swerd napisał(a): > wymyśliłem nowy wyraz :P Tak, dwa w jednym :) Odpowiedz Link Zgłoś
katek18 Re: ehhh 23.02.04, 07:41 Gość portalu: swerd napisał(a): > zaspasłem :-) Czy to jakieś posttłustoczwartkowe reminiscencje? Pozdrawiam porannie-poniedziałkowo Kate Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk dryyyyyń wstawać qrde spicie jak susły IP: 80.51.254.* 25.02.04, 23:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: dryyyyyń wstawać qrde spicie jak susły IP: *.tsi.tychy.pl 26.02.04, 08:39 Żebyś wiedziała: po maratonie filmowym MIĘDZY SŁOWAMI i dwu kolejnych odcinkach KOMPANII BRACI po prostu padłam;) Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: dryyyyyń wstawać qrde spicie jak susły 26.02.04, 08:54 A ja nie śpię :) Wczoraj prądu nie było :( Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: dryyyyyń wstawać qrde spicie jak susły 26.02.04, 10:13 Gość portalu: magi napisał(a): > Żebyś wiedziała: po maratonie filmowym MIĘDZY SŁOWAMI i dwu kolejnych odcinkac > h > KOMPANII BRACI po prostu padłam;) Żebyś wiedziała?????!!! magi jest osobnikiem przeciwnej płci ;] heh kompania braci to ekstra film..aż mi ochote narobiłaś trza chyba coś poszperać... ale dobrze ze podczas tego maratonu nie padłaś tak jak wielu w kompani braci... salo.. brak prądu to był pewno sabotaż jakiś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: dryyyyyń wstawać qrde spicie jak susły IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 12:32 ja nie spię już, jeno internet mi nie dzialał, to dopiero teaz moge cos dopisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: dryyyyyń wstawać qrde spicie jak susły IP: 80.51.254.* 26.02.04, 15:44 no to był sabotaż: slo nie miał prądu ty netu.. pjawia sie pytanie kto ejszcze był dotkniety sabotażem??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: wstawac szkoda dnia!!! 26.02.04, 15:56 zauwazyliscie, ze rano kolo 6 juz jest niesamowicie jasno?! wiosna,wiosna Odpowiedz Link Zgłoś
basturk jaka wiosna jush niedaelko sa duze opady sniegu ;] 26.02.04, 16:04 o 6 rano jeszcze spie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: wstawac szkoda dnia!!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 16:28 o 6 jeszcze nie chyba? tak około 6/20 to się zgodzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd inwazja kanarów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.04, 07:28 najpierw w 14 o wpół do szóstej potem tradycyjnie jaworznickie E biedaczki w tej snieżycy czekają na autobus :P Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: inwazja kanarów 27.02.04, 10:01 Cześć Salo i wszyscy którzy się nie wyspali. Ja własnie wstałem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: inwazja kanarów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.04, 11:30 e tam niewyspali :) wyśpie sie jak na emeryture pójdę :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: wstawac szkoda dnia!!! 27.02.04, 07:45 w 4 tez nie :D przynajmniej do AZetu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd znowu cisza IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 08:40 typoe forum nocnych marków, a tylko jeden ranny ptaszek :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: tez jush jestem reszta śpi albo zasypało im k 29.02.04, 08:51 aaa to juz Twoja wina ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: tez jush jestem reszta śpi albo zasypało im k IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 09:22 śniegu faktycznie w cholere nasypało Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: tez jush jestem reszta śpi albo zasypało im k 29.02.04, 09:39 a nasypie duzo duzo wiecej.. kruca znim sniegiem rzuciłem zapytałem czy przygotowani: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=11064119 Odpowiedz Link Zgłoś
salo do mnie mówisz ??? 01.03.04, 08:10 Siedzę tu już czas jakiś, ale tylko czytałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: do mnie mówisz ??? 01.03.04, 10:11 salo napisał: > Siedzę tu już czas jakiś, ale tylko czytałem :) > Bierne palenie też szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: co za spiochy z was ehhhhh IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 23:23 a ja jutro wstaje o 7 dopiero, ale mi dobrze za to teraz już padam na twarz, ide spać Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: co za spiochy z was ehhhhh 02.03.04, 00:08 no dobra to idź wybaczamy... miłych snów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: co za spiochy z was ehhhhh IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 08:42 spać w pracy wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: co za spiochy z was ehhhhh 04.03.04, 10:47 kaner napisał: > niee ale postowac mozna:P no to to sie rozumie.. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
salo Raaaaaaaadeeeeeeeex, pooooooobudkaaaaaaa !!! 05.03.04, 08:19 Patrz jak pięknie słońce świeci, a Ty bardzo go potrzebujesz :) Rusz się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: Raaaaaaaadeeeeeeeex, pooooooobudkaaaaaaa !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 08:37 no pobudka, ja też nie dalem rady wcześniej wejść na neta, ale juz zgłaszam obecność! Odpowiedz Link Zgłoś
radexior W jakim Ty świecie Salo żyjesz?? 05.03.04, 08:50 Zachmurzone jak w Dniu Niepodległości. A nastrój kapeczkę lepszy po dobrym wyspaniu się. Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: W jakim Ty świecie Salo żyjesz?? 05.03.04, 08:51 Boś przespał najpiękniejszy poranek, teraz faktycznie nieco chmurzaście się zrobiło :) Odpowiedz Link Zgłoś
radexior Re: W jakim Ty świecie Salo żyjesz?? 05.03.04, 08:57 Twój post 8:19, ja wstałem 8:25 i już nic nie widziałem. Szybko nadeszły cumulusy. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: W jakim Ty świecie Salo żyjesz?? 05.03.04, 10:42 radexior napisał: > Twój post 8:19, ja wstałem 8:25 i już nic nie widziałem. Szybko nadeszły cumulu > sy. ooooo widze z enie tylko salo wziął sie za szamanienie ;] no to ja sie przyznamwstałem dzis najpóźniej 10:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: Znowu pięknie świeci, widzisz ??? IP: 80.51.254.* 05.03.04, 12:36 u nas pochmurno od czasu do czasu luknie słonce na nas Odpowiedz Link Zgłoś